Как да поливаме стайни растения с лилия на мира

Как да поливаме стайни растения с лилия на мира

Лилиите на мира са едни от най-възнаграждаващите стайни растения за култивиране.

Техните лъскави листа добавят атрактивно зелено към дома ви през цялата година, а когато цъфтят – о, когато цъфтят! – дълбоко възнаграждаващо е да видиш как тази деликатна бяла лъжица се издига над листата.

Но как да поддържате тези растения перфектно напоени, за да могат да процъфтяват? Ако не сте сигурни, че хидратирате правилно своята мирна лилия, това ръководство ще ви помогне.

Вертикално изображение в близък план на чучура на синя поливка може да се използва за хидратиране на стайно растение Spathiphyllum, поставено върху синя повърхност.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Ще покрием всичко, което трябва да знаете за поливането на вашата прекрасна мирна лилия.

Ако имате нужда от освежаване на как да отглеждаме и да се грижим за мирни лилии (Спатифилум spp.), вижте нашето ръководство.

Готови ли сте да започнете?

Ето какво ще обсъдим:

Съвети за поливане на мирните лилии

Кога да поливате

Спатифилум има тенденция да бъде спокойно растение, което обикновено не е предизвикателство да се грижиш за него на закрито.

Въпреки това може да бъде придирчив към нивата на влага. В родната си среда – тропически райони в Мексико, Централна и Южна Америка и Югоизточна Азия – това растение процъфтява в равномерно влажна почва, която леко изсъхва между поливанията.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който се грижи за саксийни стайни растения Spathiphyllum на перваза на прозореца.

За да се постигне това идеално ниво на влажност, мирните лилии изискват дълбоко поливане около веднъж седмично, като общо правило. Това ще зависи от условията във вашето конкретно местоположение и вида на саксийната смес, в която расте вашето растение.

Ще трябва да проверявате нивото на влага на всеки два или три дни, като забивате пръста си в горния инч на почвата. Ако почвата се чувства влажна, все още няма нужда да поливате. Но ако горният инч се чувства сух, продължете и поливайте растението си дълбоко.

Като алтернатива можете да използвате a влагомер. Ние имаме ръководство за това как да използвате тези удобни инструменти тук.

Също така е полезно да се отбележи, че поради условията в родното си местообитание мирната лилия обича влажен въздух. Въздухът в повечето домове вече е по-сух от въздуха на открито, а през зимата всичко става още по-сухо.

Помислете за пускане на овлажнител близо до вашето стайно растение през зимните месеци, за да предотвратите кафяви ръбове на листата – знак, че вашето растение може да се нуждае от повече влажност.

Можете да научите повече за причините за кафяви връхчета на листата в нашето ръководство. (Очаквайте скоро!)

Как да поливаме

За да не шокира растението, тоПрепоръчително е да използвате вода със стайна температура, когато хидратирате вашата мирна лилия.

Изсипете го директно върху почвата и се опитайте да избегнете разпръскването му върху листата, тъй като многократното пръскане може да създаде условия, които гъбичните патогени намират за благоприятни.

Още съвети за предотвратяване на гъбични проблеми можете да намерите в нашия ръководство за Спатифилум болести.

Хоризонтално изображение отблизо на малко растение Spathiphyllum, растящо в керамична саксия на закрито, изобразено на фон с мек фокус.

Ако искате да опитате друг метод, дънно напояване също може да работи добре. Тази техника позволява на почвата за саксия да абсорбира необходимата влага и може да помогне за предотвратяване на преполиване.

Който и метод да използвате, важно е да сте сигурни, че напълно насищате кореновата топка, когато напоявате, според Дейвид Грейпър, почетен професор по градинарство в разширението на държавния университет в Южна Дакота.

Ако кореновата топка не получава достатъчно влага, растението ще пострада. Ето защо е от решаващо значение да поливате своята мирна лилия бавно, като изчакате водата да изтече от дъното на саксията, преди да спрете.

Докато корените обичат да са влажни, те няма да понасят влажни, пренаситени условия, така че не забравяйте да изхвърлите водата от дренажната чиния след три до пет минути.

Ако растението не получава достатъчно вода или почвата стане твърде суха между поливанията, то може да започне да показва признаци на стрес. Листата могат да започнат да пожълтяват и да изсъхват.

Преполиване на вашите Спатифилум може да доведе до подобни признаци на стрес: пожълтяване или покафеняване на листата, кафяви върхове на листата и увехнал, отпуснат вид.

Научете повече за причините за жълти или кафяви листа в нашето ръководство. (Очаквайте скоро!)

Ако растението не получи необходимия вид хидратация, с течение на времето листата могат да умрат и да паднат. Ако забележите, че вашата мирна лилия е в беда, ще трябва да отрежете силно засегнатите листа с чиста ножица.

След това преценете дали вашето растение се нуждае от повече влага. Ако почвата се чувства суха, почти прашна и се отдръпва от ръбовете на саксията, поливайте я дълго и дълбоко.

Хоризонтално изображение отблизо на спатифилум в саксия, растящ на закрито, поставен върху дървен под.

Ако се чувствате мокри или напоени на допир, оставете го да изсъхне. Поставете саксията на място от дома си с добра вентилация и изчакайте да изсъхне поне един инч надолу, преди да напоите отново.

Ако се чувствате така, сякаш поливате своята мирна лилия правилно, но тя не изглежда толкова жизнена, колкото би трябвало, опитайте да използвате дестилирана вода или дори дъждовна вода.

Общинската вода от чешмата може да съдържа химикали, минерали и излишни соли, всички от които могат да навредят на вашето стайно растение с течение на времето.

Щастливо хидратиран

Сега, когато знаете повече за това как да поддържате добре напояваната си мирна лилия, ще можете да посрещнете нуждите й и да гарантирате, че тя процъфтява.

Доста е просто: поддържайте почвата равномерно влажна, но не преовлажнена, и оставете горния инч да изсъхне между поливанията.

Хоризонтално изображение отблизо на три растения Spathiphyllum, растящи в малки саксии, поставени върху дървена повърхност на закрито.

Трудно ли ви е да осигурите на вашите стайни растения точното количество влага? Ако имате някакви истории или трудности, споделете ги в коментарите по-долу. Обичаме да чуваме от вас!

Междувременно, за повече информация относно тези лесни за грижа стайни растения, прочетете за тях водачи на мирна лилия следващия:

относно Лора Охеда Мелчор

Лора Охеда Мелчор е израснала, помагайки на майка си в градината в Монтана, а като възрастна е донесла градинарските си умения в студено време в дома си в Аляска. Тя е особено горда с цветните лехи, които тя и тригодишният й син построиха със скали, изкопани от малкото им имение в Аляска. Като писател на свободна практика, тя допринася за няколко уебсайта и блогове в мрежата. Лора също пише романи и има магистърска степен по писане от Вермонтския колеж по изящни изкуства.

132 thoughts on “Как да поливаме стайни растения с лилия на мира”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *