Как да предотвратим закрепването на Бок Чой

Как да предотвратим закрепването на Бок Чой

Ако отглеждате бок чой, освен да се занимавате с потенциални проблеми с вредители и болести, последното нещо, което искате, е вашата реколта да отиде на семена.

Когато бок чой болтове, листата и стъблата могат да станат жилави и дървесни. Растенията ще спрат да растат, като вместо това ще насочат енергията си към засаждане на семена.

Цветята може да са красиви, но сигнализират за края на вашия бок чой или пак чой, както често го наричат.

Вертикално изображение отблизо на жълтите цветя на растение bok choy, което се е забило в горещо време, изобразено на фона на мек фокус.  В горната и долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

За да научите повече за как да отглеждате тази вкусна брасика, вижте нашето ръководство.

Сега, как можете да предотвратите болтовете на това растение? Ще споделим най -добрите си съвети по -долу.

Ето какво ще разгледаме в тази статия:

Какво означава „болт“ в света?

Когато за пръв път казах на партньора си безпристрастно, че рукола в нашата градина нямаше да спре да се бори, той нямаше представа за какво говоря.

Ако и вие не сте, не сте сами! Нека обясня.

Хоризонтално изображение отблизо на малките жълти цветя на растение от месис, което е закрепено, заснето на ярко слънце върху фон с мек фокус.

„Болтинг“ е градинарски термин, използван за описване на процеса, когато растението изпраща цветна дръжка, а градинарите не искат това да се случи преди настъпва времето за прибиране на реколтата.

След като това се случи, растението често става жилаво и дървесно; вече не фокусира енергията си върху развитието на сочни стъбла и листа, а вместо това върху размножаването.

Болтовете не са лесен процес. Както експерти от разширението на държавния университет в Мичиган казано: „Цъфтежът в повечето зимни едногодишни и двугодишни растения се влияе от сложни взаимодействия между температурата, продължителността на деня и стресовете от различни видове.“

За съжаление, месингите имат склонност да се затварят. Като култури с хладно време, идеалният им температурен диапазон е между 60 и 68 ° F, така че всичко твърде далеч над или под този диапазон може да предизвика болтове.

Като член на семейство brassica, bok choy, или Brassica rapa вар. chinensis, не е по -различно.

Ряпата са близки роднини, които също са склонни към болтове, например. Можете да прочетете повече за как да предотвратите процеса във вашата култура на ряпа тук.

Така че, нека поговорим за това как можете да предотвратите болтовете на любимия ви бок чой, преди да имате възможност да го съберете.

Как да поддържате вашия Bok Choy щастлив

Ключът към предотвратяването на бок чой да отиде на семена се състои в поддържането му възможно най -здрав и щастлив. Ето нашите топ съвети как да направите точно това:

Засадете в подходящото време

Първото нещо, което трябва да разберете, е идеалното време на годината за засаждане на вашата реколта.

Повечето сортове узряват 50 до 70 дни след поникването и ще се нуждаят от тези хладни дневни температури, описани по -горе, за да процъфтяват.

Нощните температури трябва да останат над 50 ° F; изненадващи студове или устойчиви температури под 50 ° F могат бързо да накарат растенията ви да се забият.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка, която държи малък бок чой разсад за засаждане в градината, изобразен на фон с мек фокус.

Според експертите в. По -младите растения са особено податливи на болтове, ако са изложени на ниски температури Разширение на университета в Корнел.

За да предотвратят тези проблеми, градинарите в зони 2 до 4 ще искат стартирайте семена на закрито в средата на пролетта за трансплантация в началото на лятото или директна сеитба на открито поне две седмици след средната дата на измръзване във вашия район-обикновено около края на май или юни или в началото на юли в някои по-студени райони.

В зони 5 и 6 сейте семена на закрито през февруари или март за трансплантация през април или май или директно сейте навън през април или май.

В зони 7 до 10 pak choi е най -добре да се засява през есента, обикновено между септември и ноември, за зимна реколта. В Зона 11 ще искате да засадите семена през януари и да изберете само топлоустойчиви сортове!

Следвайки указанията за засаждане по -горе, ще имате шанс да поддържате вашия pak choi да расте в идеалния си температурен диапазон.

Осигурете идеално място за засаждане

Преди да отидете и да залепите своя бок чой на пълно слънце до вашия моркови или храст боб, отделете малко време, за да обмислите това: докато pak choi може технически да расте на пълно слънце, той предпочита частична сянка – просто осигурете три до пет часа слънчева светлина на ден и ще се справи добре.

Хоризонтално изображение отблизо на бок чой, растящ в повдигнато градинско легло в частична сянка, заснето на слънчева светлина, филтрирана.

Следете времето и се уверете, че ако през деня високите температури постоянно се движат много над 70 ° F, вие им осигурявате допълнителна вода и подходяща сянка, за да помогнете на растенията да се чувстват охладител.

Използвам тези тъкани от черен нюанс от Agfabric, на разположение от Home Depot.

Хоризонтално изображение отблизо на плат с черен нюанс, изолиран на бял фон.

Тъкан от сянка Agfabric

И обратно, ако прогнозираните температури ще се понижат твърде ниско, добавете допълнителен инч или два мулч към зоната за засаждане и поставете няколко растителни протектора отгоре.

Обичам тези изскачащи протектори за растения от снабдителната компания на градинаря.

Кратно изображение отблизо на зелено изскачащо растително покритие в градинска граница, осигуряващо защита от зимен студ.

Изскачащ протектор за растения

Те могат да помогнат да предпазите вашия bok choy от твърде студено в случай на внезапни студове или температури под 50 ° F. Винаги е добра идея да имате няколко в скривалището си за градинарство.

Тествайте почвата си

В тяхната книга „Храната, отгледана правилно, в задния ви двор“, достъпно в Amazon, авторите Колин МакКрейт и Брад Халм обясняват, че лошата почва може да накара растенията да се срутят.

Хумористично авторите казват, че болтовете поради по -ниска почва и други стресови фактори са като растението, което казва: „Стресиран съм и нездравословен и вярвам, че може да умра! Трябва да се възпроизведа възможно най -скоро, за да бъде светът благословен с моето потомство! ”

Хоризонтално изображение отблизо на pak choi, растящ в градината.

Пак чой процъфтява в органично богата, добре дренирана почва с рН между 6,0 и 7,5.

Това е важно, защото рН влияе върху това колко добре хранителните вещества в почвата могат да бъдат усвоени от растението. Ако растението не може да абсорбира правилно хранителните вещества, е по -вероятно да се стресира, което може да доведе до болтове.

Преди да посеете семена или да започнете трансплантация, провеждане на почвен тест за да определите кои – ако има такива – хранителни вещества, които трябва да добавите към почвата.

Азотът, калият и фосфорът са важни за отглеждането на здравословен бок чой. Ако резултатите от вашите почвени тестове показват, че в зоната за засаждане липсват адекватни количества от тези хранителни вещества, променете съответно мястото.

Кратно изображение отблизо на опаковката на Down To Earth Blood Meal, изолирана на бял фон.

Кръвна храна

Прилагане на кръвно брашно, като този органичен продукт от DTE ™ на разположение от Arbico Organics, добавя азот към почвата.

Вертикално изображение отблизо на торба с органична костна храна Espoma, изолирана на бял фон.

Костно хранене

Костно брашно е богат на фосфор и ние обичаме този продукт от Espoma, който е на разположение от Home Depot.

Вертикално изображение отблизо на опаковката на разтворим прах Maxicrop, изолиран на бял фон.

Maxicrop

За почвата, в която липсва калий, прахът от водорасли на Maxicrop е отличен източник. Намерете го в Arbico Organics.

Втвърдявайте растенията

Знам, знам. Това е така трудно е да прекарате седмица или две, втвърдявайки великолепните си млади растения, когато е време да ги пресадите от дома си или от разсадника, където сте ги купили.

Но повярвайте ми: заслужава си чакането. Трансплантационният шок може да стресира младите ви растения и да ги засили.

Но ако ги втвърдите, като ги оставите за един час на първия ден, два часа на следващия и така нататък за увеличаване на времето, докато не издържат на условията извън денонощието, ще намалите риска на трансплантационния шок и намаляват шансовете за болтове.

Вода и мулчиране по подходящ начин

Поддържането на вашия pak choi адекватно напоено е решаващ компонент за намаляване на стреса и болтовете. Изсушеното растение е стресирано растение и ще се забие по-лесно от добре напоеното.

Хоризонтално изображение отблизо на растение бок чой, растящо в градината с капки вода по листата.

Почвата трябва да бъде постоянно влажна, но не и напоена. При липса на дъжд ще трябва да поливате често, така че почвата никога да не се оставя да изсъхне напълно.

Като общо правило, сантиметър вода на седмица трябва да свърши работа, но това ще варира в зависимост от вида почва в задния ви двор. Песъчливата почва, която се оттича бързо, ще изисква по -често поливане от по -тежките почви, които се източват по -бавно.

Добавете два до три инча слой от органичен мулч около вашите растения, за да задържат влагата в почвата. Но не забравяйте да го поставяте директно около стъблата, за да не въведете гниене или да ги направите по -податливи на гъбични заболявания.

Какво да правите, когато вашите растения отидат на семена

Ако вашият pak choi изпраща стрък цвете, опитайте се да не изпадате в паника. Ако растението е младо и има малки листа, можете да ги съберете и да ги изядете – и продължете да прибирате цветната дръжка, докато сте на нея.

Хоризонтално изображение отблизо на бок чой, растящ в градината с ярко жълти цветя, изобразени на светло слънце.

Независимо дали са неотворени или отворени, яркожълтите цветя имат смел, горчив, пиперлив вкус, който се съчетава добре с всякакви солени ястия.

Можете също да опитате да оставите болтово растение само, което му позволява да цъфти и да засади семена. Поливайте го редовно и прилагайте балансиран тор на всеки две до три седмици, докато стъблата и шушулките станат кафяви и изсъхнат.

Изрежете шушулките от растението, счупете ги и изстържете семената. Съхранявайте ги в херметически затворен контейнер в хладно и тъмно помещение до две години, за да засадите следващата година.

По един или друг начин, това е щастлив край

И така, ето го: най -добрите начини да предотвратите закрепването на bok choy, както и лъч надежда, към който да се вкопчите, ако се случи немислимото.

Хоризонтално изображение отблизо на пчела, която се храни от жълтите цветя на брасика, която е закрепена на светло слънце върху фон с мек фокус.

Били ли сте някога да болтирате bok choy? Кажете ни в коментарите! Обичаме да четем вашите истории и да се впускаме във вашите въпроси.

За повече съвети относно отглеждане на бок чой у дома, вижте следните статии по -долу:

относно Лора Охеда Мелчър

Лаура Охеда Мелчър е израснала, помагайки на майка си в градината в Монтана, а като възрастна е донесла градинарските си умения в студено време със себе си в дома си в Аляска. Тя е особено горда с цветните лехи, които тя и нейният тригодишен син са построили със скали, изкопани от малкото им имение в Аляска. Като писател на свободна практика, тя допринася за няколко уебсайта и блогове в мрежата. Лора също пише романи и има магистърска степен в писмена форма от Върмонтския колеж за изящни изкуства.

160 thoughts on “Как да предотвратим закрепването на Бок Чой”

  1. of course like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the reality nevertheless I’ll certainly come back again.

  2. urveillez votre téléphone de n’importe où et voyez ce qui se passe sur le téléphone cible. Vous serez en mesure de surveiller et de stocker des journaux d’appels, des messages, des activités sociales, des images, des vidéos, WhatsApp et plus. Surveillance en temps réel des téléphones, aucune connaissance technique n’est requise, aucune racine n’est requise.

  3. There are some fascinating time limits in this article but I don’t know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as effectively

  4. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful info specially the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

  5. I was wondering if you ever considered changing the structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

  6. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that „perfect balance“ between usability and appearance. I must say that you’ve done a very good job with this. Additionally, the blog loads very fast for me on Chrome. Exceptional Blog!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *