Как да презимуваме лилии |  Пътят на градинаря

Как да презимуваме лилии | Пътят на градинаря

Ефектни, ароматни и непретенциозни, лилии (Лилиум) са красиви, цъфтящи през лятото луковици, които са достатъчно здрави и издръжливи, за да издържат на тежки зимни условия.

Вертикално изображение в близък план на цвете от розова и бяла лилия, растящо в лятната градина, изобразено на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

След като растенията са в латентно състояние, те лесно се справят със силни студове, минусови температури и снежна покривка.

Повечето от тези лесни за грижа растения изискват период на студена яровизация, за да произведат големи, здрави цъфтежи. Луковиците обикновено са издръжливи до зона 4 на север – с много сортове, които могат да се справят и с хладни зими в зона 3.

Въпреки това, за да оцелеят при ниски температури и зимно лошо време, те се нуждаят от добре дренираща среда, тъй като влажните условия могат да предизвикат гниене на луковиците.

Ако е необходимо, те могат да бъдат вдигнати и съхранявани за зимата – но тези луковици без туника могат да изсъхнат бързо и трябва да се внимава за успешното съхранение.

Лилиите, отглеждани в контейнери, оценяват малко повече грижи, преди да се появи и Old Man Winter.

За да сте сигурни, че вашите луковици ще оцелеят години наред с приказни цветя, присъединете се към нас сега, за да разгледаме как да презимувате лилиите.

Ето какво ще разгледаме:

Наземни грижи

Повечето декоративни лилии се чувстват добре при мразовити условия и минусови температури, при условие че имат добре дрениращо място. Подобно на повечето луковици, те не могат да издържат дълги периоди във влажна или влажна среда.

Хоризонтално изображение в близък план на оранжеви цветя на петна Lilium tigrum, изобразено на фон с мек фокус.

При мокри условия те са склонни да образуват мухъл или гниене. И ако оцелеят до пролетта, здравето на растението може да бъде компрометирано, което води до по-малко издънки и намаляване на производството на цветя.

За успешно презимуване, първо се уверете, че вашето място за засаждане има добре дренираща почва, която не образува локви през зимата.

Ако е необходимо, създайте хълмове или могили за засаждане, за да осигурите по-добър дренаж.

Можете също така да промените почвата с до една трета от песъчинки, като пейзажен пясък, гранитни стърготини или грахов чакъл, за да гарантирате, че влагата тече свободно от луковиците и корените.

За повече подробности относно засаждането и отглеждането вижте нашето ръководство за това как да отглеждате и да се грижите за лилии.

Хоризонтално изображение в близък план на розово-лилави лилии, растящи в градината.

След като цъфтежът приключи, намалете поливането и оставете листата да увяхнат и да умрат сами, след което отрежете стъблата до нивото на земята с помощта на ножици. Избягвайте да дърпате сухите стъбла, което може да измести корените.

В райони, които нямат надеждна снежна покривка, се подгответе за студено време, като нанесете дебел, три до шест инча слой слой мулчкато кора, листна плесен, дървени стърготини или слама.

Покрийте цялата площ за засаждане и разширете мулча на шест до 12 инча покрай външния периметър на растението.

Когато през пролетта започнат да се появяват нови издънки, можете да премахнете зимния мулч.

Грижа за контейнера

Подгответе растенията, като отрежете мъртвите стъбла и листата и премахнете остатъците от повърхността на почвата, след което покрийте с дебел слой мулч.

Вертикално изображение в близък план на цветни лилии, растящи в саксия от теракота, изобразени на ярка слънчева светлина.

Отстранете чинийките под саксиите, за да предотвратите застояла вода.

В райони с обилни валежи внимателно накланяйте саксиите настрани под ъгъл от 45 градуса – или около този ъгъл – за да позволите на водата да се оттича и да избегнете напоена с вода почва.

Или, ако размерът на контейнера позволява, преместете ги под стрехи или в сянката на стената.

Но не позволявайте на почвата да изсъхне напълно – ако в контейнерите няма валежи, поливайте леко веднъж месечно, за да сте сигурни, че луковиците ще останат хидратирани.

За сеялки, които не могат да бъдат преместени, ако почвата се намокри, помислете вместо това за повдигане и съхранение на луковици, което ще обсъдим по-долу.

В райони, които изпитват силно замръзване, преместете контейнерите на защитено място като навес или неотопляема оранжерия.

Като алтернатива увийте контейнерите в фолио с мехурчета или ледено одеяло и добавете слой борови клони, дълбоки от шест до 12 инча, върху мулча за допълнителна изолация.

Квадратно изображение отблизо на два контейнера, увити с одеяла GardenWool, поставени на предната веранда.

GardenWool растително одеяло

Вълнени одеяла за скреж са налични в Gardener’s Supply Company.

Трябва да се отбележи, че тъй като контейнерите са по-изложени на елементите, растенията, които държат, не са толкова издръжливи, колкото тези, които растат в земята. Когато обмисляте зимна защита, полезно е да мислите за тях като за една зона по-малко издръжливи.

Например, за крушки, оценени за зона 4, използвайте температурите, посочени за зона 5, като вашето зимно ръководство. Можете да проверите температурите във вашия район на USDA Карта на зоната за издръжливост на растенията.

Ако вашите зимни условия са извън обхвата на устойчивост на луковиците, повдигнете и съхранявайте през зимата.

И тъй като лилиите се нуждаят от хладни зимни условия, за да цъфтят обилно, преместването им на отопляеми закрити места не се препоръчва.

Повдигнете и съхранявайте

Ако предпочитате да вдигнете и съхранявате подложката си, изчакайте, докато листата изсъхне и умре сама, след което я отрежете обратно до нивото на земята.

Хоризонтално изображение отблизо на луковици на лилия в пластмасови контейнери за зимно съхранение.

Внимателно изкопайте луковиците с градинска вилица или лопата, като вкарате острието докрай около кореновата зона на около шест до осем инча от стъблата.

Издърпайте и извадете луковиците, след което използвайте пръстите си или четка, за да отстраните внимателно почвата от корените.

Поставете луковиците в един слой върху картон или вестник и ги оставете да изсъхнат до една седмица на топло и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Температурен диапазон от 60 до 70°F е идеален за сушене.

След като изсъхнат, изчеткайте останалата пръст и ги проверете внимателно за признаци на заболяване, като мухъл, каша, свиване, меки петна или неприятни миризми, като изхвърлите всички, които изглеждат нездравословни.

Леко поръсете луковиците с фунгициден прах като градинска сяра, след което ги поставете в дишащи торби, кутии или кошчета, облицовани със сухи опаковъчни материали като кокосови влакна, торфен мъх, стърготини, нарязана хартия или вермикулит.

Поставете луковиците на добре разпределени единични слоеве, така че да не се допират – това помага да се предотврати разпространението на мухъл и гниене.

Почти покрийте крушките и запълнете пространствата с повече от избрания от вас опаковъчен материал.

Съхранявайте на хладно, тъмно и сухо място с добра циркулация на въздуха. Най-добрият температурен диапазон за съхранение е от 35 до 55°F – ако надхвърли 55°F, има вероятност луковиците да поникнат.

Месечен преглед

Проверявайте вашите крушки ежемесечно за мухъл, гниене и свиване.

Отстранете и изхвърлете всички, които са мухлясали или гниещи.

Хоризонтално изображение отблизо на луковици на лилиум, поставени на земята, готови за засаждане.

Важно е да запомните, че луковиците на лилиите нямат влагозадържаща обвивка, което ги прави податливи на изсъхване при съхранение.

Ако крушките започнат да се набръчкват и свиват, леко напръскайте или капнете няколко капки вода върху опаковъчния материал за хидратация. Но използвайте леко докосване – по-добре е да проверявате и поливате внимателно всяка седмица, отколкото да добавяте твърде много вода наведнъж, което може да предизвика гниене.

Засадете отново на открито в средата на пролетта, след като земята се затопли до 55°F.

Ефектни летни цветя

В земята, в контейнери или на склад, защитата на вашите лилии през зимата е интелигентен начин да осигурите силни растения, заредени с цветове през следващия сезон – и е лесно!

Хоризонтално изображение в близък план на розови и бели ориенталски лилии, растящи в лятната градина, изобразено на фон с мек фокус.

Винаги ги засаждайте на добре дренирано място и избягвайте места със застояла вода.

След това нанесете дебел слой мулч, за да предпазите от цикли на замръзване и размразяване, или ги вдигнете да презимуват на склад, като гарантирате, че луковиците остават леко хидратирани.

Следвайте тези прости стъпки за презимуване и вашите здрави, жизнени луковици ще произвеждат ефектни летни цветя години наред!

Отглеждате ли лилии? Имате ли съвети за презимуване, които да споделите? Кажете ни в секцията за коментари по-долу!

И за повече информация за презимуващите цветяслед това добавете тези ръководства към списъка си за четене.

182 thoughts on “Как да презимуваме лилии | Пътят на градинаря”

  1. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

  2. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

  3. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

  4. Thank you for great article. Hello Administ .Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

  5. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Onwin Giriş için Tıklayın onwin

  6. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Website Giriş için Tıklayın. Starzbet

  7. Suivre le téléphone portable – Application de suivi cachée qui enregistre l’emplacement, les SMS, l’audio des appels, WhatsApp, Facebook, photo, caméra, activité Internet. Idéal pour le contrôle parental et la surveillance des employés. Suivre le Téléphone Gratuitement – Logiciel de Surveillance en Ligne. https://www.xtmove.com/fr/

  8. urveillez votre téléphone de n’importe où et voyez ce qui se passe sur le téléphone cible. Vous serez en mesure de surveiller et de stocker des journaux d’appels, des messages, des activités sociales, des images, des vidéos, WhatsApp et plus. Surveillance en temps réel des téléphones, aucune connaissance technique n’est requise, aucune racine n’est requise.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *