Как да презимуваме петунии |  Пътят на градинаря

Как да презимуваме петунии | Пътят на градинаря

През пролетта много от нас купуват тези изпитани едногодишни, които осигуряват цветен интерес през цялото лято.

Помислете за здравец, теменужки, невен и, разбира се, петунии. Трудно е да си представите пътуване до детската стая през пролетта, без да вземете висяща кошница (или три), пълна с ярки цъфтящи цветове.

Също така е надежден белег за предстоящата зима, когато събираме тези висящи кошници и хвърляме съдържанието им в кошчето или контейнера за компост.

Това, което много градинари не осъзнават, е, че петуниите са технически трайни насаждения. Те са изключително нежни и не могат да се справят дори с най -малкото намек за слана.

Вертикално изображение отблизо на различни цветове петунии, изливащи се от висяща кошница, изобразени на ярко слънце.  В центъра и в долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Така че тези от нас вътре Зони за издръжливост на USDA 9 и по -долу трябва да ги изкопаем, след като първата слана обхване нашата градина, ако се надяваме да ги спасим.

Но не е нужно да хвърляте тези напълно добри растения! Ако положите усилия да ги поддържате живи през цялата зима, следващото лято ще бъдете възнаградени с още по -големи, по -здрави растения.

Освен това можете да спестите парче пари.

Ако никога досега не сте презимували „едногодишно“ цвете като това, не се чувствайте претоварени. Ще ви преведем през целия процес. Ето какво можете да очаквате:

Има много за обичане на петуниите, но това, което много градинари пропускат, е, че всъщност можете да ги държите от една година до друга, за да цъфтят и да процъфтяват отново. Нека да разберем как!

Малко за петуниите

Петунии (Петуния spp.) са изключително често срещани местни растения в Южна Америка, които могат да бъдат намерени в повечето северноамерикански разсадници и магазини за домашни доставки.

Вертикално изображение отблизо на великолепна висяща кошница, пълна с розови и лилави петунии, изобразени на фона на синьо небе.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Те се предлагат в различни размери (групирани като грандифлора, мултифлора и милифлора, от най -големите до най -малките) и в безкраен набор от цветове и шарки (Черно! Полка!).

Те могат да имат навик за изправен растеж или да са от лозови или разпространяващи се видове.

Можете да намерите хибриди и сортове, които се справят най -добре в контейнери, докато други достигат по -голям размер и можете да използвате няколко, за да запълните градинско легло.

Те се нуждаят от много слънце, добре дренирана почва и умерено количество вода. И както споменахме, те не могат да оцелеят в студено време. Силното замразяване ще ги убие.

Хоризонтално изображение отблизо на сини петунии, растящи в градината, покрити с лека слана.

Но ако живеете в по -студен район и искате да опитате ръката си в отглеждането им като многогодишни растения, имате възможности.

Разпространението също е на стойност

Преди да се впуснем, за да се заемем по -подробно с темата за зимните грижи, ще се изравни с вас:

Петуниите не са най -добрите растения за зимуване.

Те са шокирани от преместването на закрито и вероятно ще изпуснат листата си. Говорим за истинска кървава билка с много листни кланета.

Хоризонтално изображение отблизо на светли и тъмно лилави петунии, растящи в висяща кошница, поставена върху дървена повърхност.

Ако това се случи, целта е да се поддържат корените живи през целия период на покой, така че растението да може да изникне отново, да постави нов растеж и да цъфти отново през следващия сезон.

Ако имате петуния, която обожавате и искате да сте сигурни, че ще преживее зимата, от все сърце препоръчвам да вземете резница или може би няколко.

Тези растения се размножават изключително добре от резници и вие рискувате да загубите важно растение, ако тръгнете по този път.

За да вземете резница, отрежете шест-инчово или по-дълго парче стъбло и отстранете листата от долната половина. Поставете резницата в среда за стартиране на семена в добре дрениран контейнер.

Поставете го на слънчев прозорец, където всеки ден ще получава поне шест часа слънце, и поддържайте почвата влажна, но не мокра.

Той ще развие корени и след като прекара зимата на закрито, можете да го засадите в градината през пролетта.

Но можете също така да дадете възможност за зимуване на цялото родителско растение. Нека да разгледаме наличните методи.

Начини за зимуване

Имате две възможности, когато става въпрос за зимуване на растение петуния.

Първият е, че можете да поставите растението в състояние на покой някъде, където е защитено от замръзване, например в гараж. Второто е да се третира петунията като стайно растение и да се поддържа жива на слънчево място на закрито.

Имайте предвид, че повечето петунии са краткотрайни трайни насаждения и ще се върнат само за около три години.

Като спящи растения

Това е най -лесният начин да поддържате петуниите живи. Докато някои растения, като напр фуксии и здравец, реагират добре на отглеждане на закрито като стайни растения, петуниите могат да бъдат малко предизвикателство да се отглеждат по този начин.

Това отчасти се дължи на факта, че тези растения естествено заспаха, когато дните станат по -кратки, така че ги принуждавате да растат срещу тяхната природа чрез изкуствени вътрешни условия.

След като разберете, че на хоризонта има замръзване или температурите започват редовно да падат под 40 ° F, излезте навън и подстрижете петунията си назад. На растението не трябва да остават цветя и трябва да отрежете стъблата назад поне с една трета.

Хоризонтално изображение отблизо на саксийно растение петуния, подрязано преди зимуване, поставено върху бетонна повърхност.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Ако вашата петуния още не расте в контейнер, ще искате да я изкопаете и да съборите или измиете цялата почва от корените.

Огледайте внимателно растението за признаци на болести или вредители. Може да не видите вредители, тъй като много се крият или напускат растението, когато е нарушено, така че потърсете изпражнения, яйца или ленти.

Определено не искате да внесете тези вредители или патогени на болести в дома си, където те могат да заразят всички други растения, които имате вътре.

Трансплантирайте в контейнер, който ще побере rootball. Тя трябва да бъде пълна с прясна саксийна почва и да има добър дренаж.

Сега искате да улесните растението си в режим на покой.

Поставете го на най -слънчевото място вътре, което можете да осигурите. В идеалния случай растението трябва да бъде поставено на пълно слънце, но можете добавете няколко светлини за растеж за да допълните наличната естествена светлина, ако е необходимо.

Опитайте се да имитирате продължителността на дневната светлина, която вашите растения в момента изпитват навън, което означава постепенно намаляване на количеството светлина, което растението получава.

Отначало също искате да поливате както обикновено. Намалявайте количеството малко по малко всяка седмица, така че половин инч повече от почвата да се чувства суха между поливането.

С други думи, през първата седмица почвата трябва да се чувства постоянно влажна. Следващата седмица трябва да се остави горният половин инч да изсъхне. Следващата седмица горният инч почва трябва да се почувства сух, преди да поливате отново и т.н.

Всички листа на растението ще паднат в рамките на около месец или два. Може да не е красиво, но това е добре – растението е все още живо, току -що е заспало, фокусирайки енергията си към корените, а не към листата или цветята.

В този момент спрете поливането, изхвърлете всички останали листа, които са паднали, и преместете саксията на тъмно място, като вашия гараж или мазе.

Не трябва да е прекалено топло, но и вашата петуния никога не трябва да замръзва – температура някъде около 40 до 50 ° F е идеална.

Сега е време да оставите растението си да си почине. Не се изисква допълнително поливане или специални грижи по време на покой, просто се уверете, че вашите растения са снабдени с правилната температура и условия на слаба светлина в тяхната временна среда.

Обърнете процеса около шест седмици преди последната прогнозна дата на замръзване във вашия регион, като постепенно добавяте още вода и поставяте саксията на все по -слънчево място на закрито.

Точно както постепенно намалявате светлината, за да сте в крак с намаляващата дневна светлина навън, вие искате да излагате растението на постепенно увеличаващи се количества дневна светлина всеки ден.

Това означава да го поставите някъде, където ще получава няколко часа непряка светлина и час или два пряка слънчева светлина (или допълнителна светлина). Постепенно увеличавайте това в продължение на няколко седмици, докато може да седи на цял ден.

След като изтече последната средна дата на замръзване за годината, стига да няма замръзнало време в прогнозата, втвърдете петунията за една седмица, преди да я върнете на пълен работен ден.

По това време растението трябва да има нова зеленина и да започне да расте отново.

Втвърдяването изисква да поставите растението навън на защитено място с непряка слънчева светлина за един час и след това да го върнете на закрито. На следващия ден му дайте допълнителен час навън.

На третия ден добавете още един час и така нататък, като добавите повече време, докато не понесе цял ден на слънце и е готов за завръщането си на открито.

В този момент можете да третирате растението си както всяка петуния по отношение на осигуряването на вода, тор и слънчева светлина.

Можете да го поставите в земята или да го пресадите в по -голям контейнер. Тъй като растението беше в латентно състояние, успяхме да го поставим в малък контейнер, но сега, след като излезе от покой, ще се нуждае от повече място за растеж.

Нашите ръководство за отглеждане на петунии има всякакви полезни съвети, за да се уверите, че вашето растение е перфектно съдържание в градината.

Като стайни растения

Хубавото на този метод е, че можете да продължите да се наслаждавате на петуниите си целогодишно. Но предизвикателството е, че вашето растение ще иска да изпадне в латентно състояние. Петуниите се нуждаят от много слънце, за да растат активно.

Внесете вашето растение вътре, както е описано в горния раздел, но не го подрязвайте. Просто премахнете всички цветове и мъртви листа.

Поставете саксията на слънчев прозорец и добавете растежна светлина, за да допълвате наличната слънчева светлина през по -късите дни на зимата.

Хоризонтално изображение отблизо на растение петуния в саксия, поставено на перваза на прозореца за по -студените месеци.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Вашата петуния се нуждае от поне 10 часа светлина на ден, за да предотврати нейното покой, така че ако не получите това количество по естествен начин през зимата, ще трябва да включите растежната светлина за част от деня.

Поддържайте почвата влажна с текстура, която се чувства като добре изстискана гъба.

Наторявайте на всеки шест седмици с универсален продукт, подходящ за отглеждани в контейнери растения.

Това би трябвало да поддържа вашата петуния да расте през цялата зима (макар и вероятно без никакви цветове), но ако все пак изпадне листата, третирайте я така, сякаш е изпаднала, както е описано по -горе.

След като дойде пролетта, можете да втвърдите растението и да го поставите обратно навън.

Защитете тези петунии и им се насладете още една година

Трудно е да не обичаш петуниите. Те са плодовити цъфтящи с венчелистчета в толкова много цветове, шарки и размери, че има нещо налично, което да отговаря на всяко пространство.

Хоризонтално изображение отблизо на цветни петунии, растящи в контейнери.

Най -голямата неприятност е, че те не се задържат, когато стане студено. Но сега, след като сте научили нашите съвети за презимуване, не е нужно да се отказвате от растение, което обичате.

Върнете се и споделете снимки на вашите петунии в коментарите. Обичаме да виждаме всички невероятни сортове!

И ако искате да добавите още повече цвят към вашата градина, дайте тези ръководства на едногодишни цветя прочетете следното:

относно Кристин Лофгрен

Кристин Лофгрен е писател, фотограф, читател и любител на градинарството извън Портланд, Орегон. Тя е отгледана в пустинята Юта и си проправя път към тропическите гори на северозападната част на Тихия океан със съпруга си и двете си кучета през 2018 г. Страстта й е фокусирана тези дни върху отглеждането на декоративни годни за консумация храни и търсенето на храна в градския и крайградския пейзаж.

128 thoughts on “Как да презимуваме петунии | Пътят на градинаря”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *