Как да презимувате лози от пасифлора вътре или на открито

Как да презимувате лози от пасифлора вътре или на открито

Винаги е добра идея да отглеждате растения, които са подходящи за вашия климат. Вие работите с майката природа, а не срещу нея.

Но има някои случаи, в които просто не ме интересува какво е подходящо за моя климат – пасифлората е едно от тези задължителни растения.

Вертикално изображение в близък план на цвете чесън с развиващи се луковици, изобразено на тъмен фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Поразителните цветя са толкова привлекателни като декоративен, ядлив и билков вариант, че си струва да им дам малко повече любов през зимата, за да мога да ги държа наоколо от година на година като трайни насаждения.

Презимуването е често срещана градинарска практика и ние го правим с всички видове растения, които обикновено не могат да оцелеят в нашия местен климат.

Изисква малко допълнителни усилия в сравнение с отглеждането на видове, които са подходящи за вашия кът на гората, но понякога си струва допълнителните усилия за нещо, което наистина обичате.

Загрижени ли сте за защитата на вашата пасифлора през студените месеци? Това ръководство може да помогне. След това ето какво ще обсъдим:

Не се отказвайте от мечтите си за пасифлора само защото живеете някъде, което не е идеално за тези драматични чудеса.

Всеки може да ги направи част от градината си, ако предприеме правилните стъпки за презимуване на растенията си.

Пасифлора Студоустойчивост

Пасифлората расте в дивата природа в топли, субтропични среди. Няма да ги намерите да се мотаят в дивата природа на Аляска.

Хоризонтално изображение отблизо на пасифлора, растяща в градината, изобразено на фон с мек фокус.

В Северна Америка можете да намерите местни и натурализирани видове, растящи в целия юг и дори на север до Илинойс. Повечето изобщо не обичат слана, но има няколко сорта, които са издръжливи до 20°F.

Ако имате един от по-нежните видове или живеете в климат, който е по-студен от този през зимата, ще трябва да осигурите известна защита на вашата пасифлора.

Можете да направите това, като преместите саксии на място, което е защитено като мазе, гараж или дори вашата кухня. Или можете да осигурите малко защита на открито, ако живеете някъде, където е малко по-хладно от вашето Пасифлора предпочита.

Презимуване на закрито: два начина

Има два начина да презимувате лозите си на закрито. Първият е да ги поставите в латентно състояние до настъпването на пролетта. Вторият включва грижа на закрито, без да предизвиква латентност.

Хоризонтално изображение в близък план на лоза Passiflora в пълен разцвет, изобразено на фон с мек фокус.

За първия вариант внесете контейнера на закрито във вашето мазе или гараж. Искате да го поставите на тъмно и хладно място, но не и там, където саксията ще бъде изложена на минусови температури. Не трябва да се излага и на слънце.

Вие основно се опитвате да пресъздадете условията, които би изпитал нормално в дивата природа.

Подрежете лозите обратно на един или два фута много преди да преместите растението. В крайна сметка ще пусне листата си, така че не се притеснявайте, когато това се случи. Това е нормална реакция на смяната на сезоните и просто означава, че лозата навлиза в латентност.

Поливайте почвата веднъж месечно, така че почвата да се усеща като добре изцедена гъба, но не по-влажна.

Това е! По-малкото е повече в тази ситуация, но следете растението, за да следите за признаци на растеж на гъбички.

Ако се появят гъбички, третирайте почвата с накисване с меден фунгицид.

Близък план на спрей бутилка Bonide течен меден фунгицид, изолиран на бял фон.

Бонид течен меден фунгицид

Вземете бутилка от 16 унции концентрат Bonide Liquid Copper Fungicide на Arbico Organics и разбъркайте според указанията на производителя. Накисвайте почвата веднъж на всеки две седмици, докато спорите изчезнат.

Вторият метод е да поддържате лозата жива и да расте щастливо на закрито, без да я оставяте да почива.

За да направите това, ще трябва да третирате пасифлората като стайно растение. Поставете го близо до слънчев прозорец, където ще получава поне четири часа слънчева светлина на ден, но за предпочитане шест или повече часа.

Хоризонтално изображение отблизо на лоза Passiflora в пълен разцвет, растяща в контейнер.

Подстрижете го малко назад, така че да остане в рамките на управляем размер. Ако приемем, че имате някакъв вид пергола в контейнера с вашата лоза, можете да я подрежете обратно до перголата. Премахнете всички цветя.

Поливайте го всяка седмица или две, за да поддържате почвата влажна, но не мокра. Трябва да внимавате да не преполите. Растението ще се нуждае от много по-малко влага на закрито през зимата, отколкото на открито през лятото.

Връщане на вашето растение на открито

Независимо дали сте държали вашата пасифлора будна или сте я оставили да спи, трябва внимателно да я изведете отново на открито, щом настъпи пролетта.

Хоризонтално изображение отблизо на пасифлора, растяща върху дървена пергола, изобразено на фон с мек фокус.

След като външните температури станат достатъчно високи за вашия конкретен сорт, изнесете го навън за един час сутринта и го поставете там, където възнамерявате да го държите.

След това го върнете вътре и го поставете обратно в слънчевия му прозорец или, ако растението е било държано в латентно състояние, го поставете на място, което получава ярка, непряка светлина.

На следващия ден направете същото, но оставете контейнера на открито за два часа, преди да го върнете обратно. На третия ден го оставете навън за три часа. След 10 дни добавяне на допълнителен час всеки ден, можете да поставите вашето растение в неговия постоянен дом.

Защитете растението си на открито през зимата

Няма да можете да осигурите достатъчно защита за тези растения на открито, ако живеете в район, който е много по-студен, отколкото могат да понесат. Защитата на открито ви осигурява около една зона на пространство за мърдане.

Например, ако имате пасифлора, която расте добре до USDA зона на издръжливост 6a, определено можете да я поддържате щастлива във вашия климат в зона 5b. Но ако имате същото растение и живеете в зона 4а, забравете за него. Абсолютно трябва да презимувате на закрито.

Най-напред: спрете торенето на вашето растение поне два месеца преди настъпването на зимата. Не искате да насърчавате бързия растеж, когато лозата трябва да се готви да се прибере за предстоящия студен сезон.

Ако вашето растение е в контейнер, преместете го близо до тухлена или циментова стена. Стената ще отразява топлината и ще поддържа вашата лоза малко по-препечена. Можете също така да увиете контейнера в одеяла или чул.

Целта е да се защитят корените, за да могат да оцелеят през най-студеното време на годината и да пуснат нови издънки следващата пролет.

Вероятно ще загубите листата и може би дори някои от лозите през зимата, но когато се върне топлото време, ще се появи нов растеж.

За да защитите вашата пасифлора на открито през зимата, ако расте в земята, добавете два или три инча дърво или мулч от листа около растението. Не погребвайте лозата в мулч обаче. Дръжте го на сантиметър от основата на лозата.

През пролетта отрежете всички мъртви растителни материали.

Поддържайте страстта жива

Всеки трябва да може да се наслаждава на красотата, плодовете и билковите ползи от пасифлората, независимо дали живеете в хладен северен климат или някъде, идеално подходящ за отглеждане на тези растения. Устата ми се сълзи само като си помисля за плодовете…

Хоризонтално изображение в близък план на пасифлора, растяща върху лозата с зеленина в мек фокус на заден план.

С малко допълнителна работа можете да запазите пасифлората години наред. в кой район живееш Какъв метод използвате, за да поддържате растенията си живи? Уведомете ни в коментарите!

За да ви помогнем да се възползвате максимално от тези прекрасни лози, имаме няколко повече ръководства за пасифлора които може да ви бъдат полезни:

184 thoughts on “Как да презимувате лози от пасифлора вътре или на открито”

  1. How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone. https://www.xtmove.com/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *