Как да пресадите мирните лилии

Как да пресадите мирните лилии

Трябва да ви предупредя, че мирните лилии наистина се отглеждат толкова лесно, колкото се казва.

Единственият проблем с това е, че един ден вашето растение е щастливо като мида в малкия си контейнер, но преди да се усетите, то се натиска по краищата, готово да избухне.

Когато това се случи – и то ще в крайна сметка се случи – време е за презасаждане. В този момент имате две възможности:

Можете да дадете на вашата мирна лилия по-голям дом или можете да я разделите и да направите две по-малки растения.

Отблизо вертикално изображение на цъфтяща мирна лилия, растяща в малка керамична саксия, изобразена на светлосив фон. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

За да ви помогнем да разберете процеса и да решите кой метод е най-подходящ за вас, ето какво ще обсъдим:

Сложете си ръкавици, извадете контейнерите и нека да копаем.

Бързо въведение в мирните лилии

Лилиите на мира са невероятно популярни като стайни растения, с добра причина.

Те надеждно произвеждат атрактивни цветя, за разлика от повечето други стайни растения, които се отглеждат главно заради зеленината си, и са доста лесни за отглеждане – стига да не използвате хлорирана вода.

Не са истински лилии, тези растения са в Спатифилум род и са свързани с чудовище, филодендрон, и pothos.

Те растат местно в тропическите райони на Мексико и други части на южния край на Северна Америка, както и части от Южна Америка и Югоизточна Азия.

Хоризонтално изображение отблизо на цвете Spathiphyllum с зеленина в мек фокус на заден план.

Можете лесно да разпознаете тези красоти по техните поразителни бели „цветя“, които всъщност изобщо не са цветове – а по-скоро модифицирано листо, наречено spathe, което заобикаля покрит с цветя шип, наречен spadix.

Има два начина да пресадите мирна лилия. Първият е просто да го преместите в малко по-голяма саксия, а вторият е да разделите растението.

Ако изберете последния метод, можете да запазите половината от растението в оригиналната саксия и да поставите другата половина във втора саксия или можете компост разделението или го раздайте, ако не се нуждаете от повече растения в живота си. Ако е така, обадете ми се!

Винаги е най-добре да подготвите инструментите си, преди да започнете работата по презасаждането на растение. Това прави задачата да върви по-бързо, което помага да се намали вероятността от шок при трансплантация.

Ще ви трябва втора саксия, ако разделяте растението си, и достатъчно свежа, чиста почва за саксии, за да напълните контейнера или контейнерите, които използвате. Изберете среда за засаждане, която се рекламира като водозадържаща, т.к Спатифилум видовете са големи фенове на влагата.

Хоризонтално изображение отблизо на две теракотени саксии отстрани с пръст и перлит, разливащи се върху тъмносиня повърхност.

Ако не можете да намерите водозадържаща почва за саксии, всяка саксийна среда ще свърши работа. Просто добавете шепа перлит или оризови люспи към всеки галон среда. Предпочитам да използвам оризови люспи, защото те са по-добри за околната среда и създават място за въздух, както и за задържане на вода в почвата.

Ако използвате повторно саксия, не забравяйте да я избършете с кърпа, навлажнена с вода и сапун. Можете да използвате смес от една част белина към 10 части вода, за да дезинфекцирате повторно използвани контейнери, за да предотвратите разпространението на болестта.

Може да се нуждаете от нож за масло или друг вид прав нож, за да разхлабите растението от съществуващата му саксия. Вземете и чиста ножица, ако искате да разделите растението.

Може също да се нуждаете от чиста мистрия, за да ви помогне да преместите средата на място, така че дръжте една под ръка.

Кога да презаредите

Можете да пресадите растението си по всяко време на годината и не трябва да чувствате, че трябва да бързате. Ако приемем, че ситуацията не е спешна, пролетта е най-доброто време да свършите работата. Вашето растение трябва бързо да се възстанови по това време на годината и да започне да расте силно.

Мирната лилия е едно от онези растения, които нямат нищо против да бъдат свързани с корени. Но има няколко неща, за които трябва да внимавате, които са сигурни знаци, че вашият приятел се нуждае от повече място.

Вертикално изображение отблизо на мирна лилия Spathiphyllum, растяща в декоративна саксия, поставена върху селска дървена маса на филтрирана светлина.

Ако видите корени да стърчат от дренажните отвори или да стърчат от повърхността на почвата, е време. Ако почвата се оттича изключително бързо и изглежда, че не можете да поддържате саксийната среда достатъчно влажна, това е друг сигурен знак.

Някои потенциални проблеми могат да направят пресаждането по-спешна нужда.

Можете също да пресадите, ако почвата е натрупала твърде много тор или ако средата е станала хидрофобна или уплътнена, което е често срещано явление, когато почвата остарява и органичната материя, която съдържа, се разгражда.

Твърде много тор често кара листата да станат кафяви или жълти, така че внимавайте за тези признаци.

Стъпки за пресаждане на мирните лилии

Първата стъпка да замените съществуващия контейнер с нов или да разделите и пресадите съществуващ екземпляр е да напоите Спатифилум ден преди да възнамерявате да започнете. Това намалява стреса и прави почвата по-лесна за работа.

На следващия ден извадете растението от саксията.

Вертикално изображение отблизо на ръка от горната част на рамката, която изважда стайно растение от саксия.
Снимка на Кристин Лофгрен.

За едно сериозно кореново растение това може да бъде предизвикателство. Обърнете мирната лилия настрани и я хванете внимателно около основата, като обхванете ръката си колкото можете повече от стъблото.

Това представлява предизвикателство, защото искате да го хванете достатъчно добре, за да го извадите от контейнера, но не искате да счупите стъбла или листа. Просто направете всичко възможно.

Внимателно извадете корените от контейнера. Ако е свързан с корените, вземете нож за масло или друг прав нож и го прокарайте по вътрешния периметър на саксията.

Отстранете колкото можете повече от почвената среда от кореновата топка и внимателно разхлабете корените.

Разделяне

Ако планирате да разделите зрял екземпляр, за да му дадете малко повече място, сега е моментът. Внимателно разкъсайте корените и короната, така че да имате две или повече бучки с приблизително еднакъв размер.

Мирните лилии са склонни да произвеждат стъбла в гроздове, така че потърсете естествено място за разделяне на растението. Може да се наложи да вземете ножица и да отрежете корените, ако са много заплетени.

Сега можете да поставите всяка секция в контейнер с около инч пространство за раздвижване по периметъра на кореновата топка.

Пресаждане

За да трансплантирате без разделяне, изберете контейнер, който е с един размер по-голям от предишния.

Не искате да избирате нещо, което е твърде по-голямо, защото това затруднява даването на корените с вода, за която жадуват, без да доведе до преовлажняване на новото изобилно количество почва.

Грешка при избора на нещо, което е малко твърде малко, вместо да е твърде голямо, т.к Спатифилум няма нищо против да бъде свързан с root.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка отляво на рамката, уплътняваща почвата около стайно растение.

Поставете достатъчно пръст в основата на контейнера, за да позволите на короната да седи на същото ниво, на което е било преди. Напълнете около корените с пръст.

Вода за подпомагане на утаяването на субстрата. Ако почвата се уплътнява, докато поливате, добавете още. Почвата в крайна сметка трябва да седи на около инч под ръба на саксията.

Няма нужда да наторявате поне месец или може би два след презасаждането.

Подарете на вашата красива мирна Лили нов дом

Свързана с корен мирна лилия всъщност показва, че сте свършили отлична работа като родител на стайни растения. Вашият малък зелен приятел е толкова щастлив, че не може да се сдържи. И когато това се случи, е време да му дадете по-голям, по-добър дом с прясна почва.

Сега, знаете как!

Хоризонтално изображение в близък план на мирна лилия в саксия, поставена върху тъмно сиво бюро с бяла тухлена стена на заден план.

Какъв сорт или вид Спатифилум растеш ли Колко често обикновено установявате, че трябва да пресадите? Кажете ни в коментарите!

Ако искате да разширите своя мир лилия знание още повече, може да се интересувате от някое от другите ни ръководства за отглеждане на това стайно растение, като се започне с тези:

1 297 thoughts on “Как да пресадите мирните лилии”

 1. Malgrado si parli di un gioco estremamente intuitivo, come abbiamo visto fino a questo momento, il consiglio che viene solitamente dato a chi si avvicina a una determinata slot per la prima volta, è quello di prendersi il tempo per imparare le sue funzioni. Big Easy offre una buona gamma di funzioni bonus in vero stile video slot, a partire da un’icona scatter rappresentata dal simbolo della mezza falce di luna. La particolarità di questa icona è che potrà donare moltiplicatori totali di 4x, 11x e 20x ogni volta che tre, quattro o cinque appaiono sui rulli, indipendentemente dalla loro posizione rispetto alle linee di pagamento. This website is using a security service to protect itself from online attacks. The action you just performed triggered the security solution. There are several actions that could trigger this block including submitting a certain word or phrase, a SQL command or malformed data.
  https://bookmarkize.com/story15247045/sl0t-gratis
  Ti offriamo una vasta gamma di varianti di poker, tra cui Texas Hold’em, Omaha, online poker series e tornei PKO o, se preferisci, l’emozione del cash game. Non solo: abbiamo anche altre entusiasmanti modalità di gioco come BLAST, i Sit & Go con Jackpot, e SNAP, il poker fast-fold. Dead or Alive è la slot online giocabile senza deposito o a soldi veri. E’ la piu popolare e tra le migliori slot machine di Netent. E’ ambientata nel Far West e ha 2 versioni come Blood Suckers. La prima versione ha 5 rulli e 9 linee, puntata massima 18 Euro e permette di vincere 216.000 Euro. Presenta simboli Scatter e Free Spin. Dead or Alive 2 invece ha puntata massima 9 Euro, ha gli Sticky Wild e presenta 3 tipi di free spin (Trein Heist, Old Saloon, High Noon Saloon). Netent ha come come giochi migliori anche starburst, blood suckers, gonzo quest e magic portals.

 2. Daenerys exchanges gifts with a slave lord outside of Yunkai. As Sansa frets about her prospects, Shae chafes at Tyrion’s new situation. Tywin counsels the king, and Melisandre reveals a secret to Gendry. Brienne faces a formidable foe in Harrenhal. As Tyrion wrestles with this quandary, his brother realizes this notion in swift and violent fashion. As Jaime predicted, the sellswords gather Brienne and take her off into the forest in order to gang rape her. Hearing her scream and struggle, Jaime informs the Brave Companion’s leader that Brienne comes from a line of wealth, and that her father would handsomely reward him if she were returned unharmed. Realizing he is in possession of more assets than he once thought, the sellsword stops his henchmen before any atrocities are committed.
  https://geocaching.hu/users.geo?id=156185
  SEGA Mega Drive Classics Is this a new genre? It could be because Laika is a narrative-driven motorbike combat game with Metroidvania elements. Review: Hyper Mega Tech Super Pocket – A Wonderful Game B… Los 20 mejores juegos de Sega Mega Drive How easy is it to screw up a classic console like the NES Classic? Based on our time with AtGames’ new Sega Genesis Flashback console, the answer is clear: very easy. The microconsole isn’t without some merit (it technically works and includes some great games), and it may be the quick-fix some folks are looking for, but by-and-large it fails to play Genesis games the way you remember, has a misleading pitch, and relies on an unintuitive „operating system“ that’s not only difficult to use, but one that is also garish and finicky.

 3. This brand-new online casino site is a breath of fresh air in the industry and has impressed players with its awesome customer features. Dolly Casino is one of the top $1 minimum deposit casinos in Canada, and it is undoubtedly clear why. As users enter the Dolly Casino site, players are greeted with a massive welcome bonus, vibrant graphics and fast loading speeds, accredited to the top software providers behind the site. Additionally, players can rest assured that they will have a secure and safe gaming experience as Dolly Casino has full licensing from the reliable Government of Curacao. Hi TheLion,Thanks for leaving a review.We are sorry you did not have a positive experience in your advise, and we would be more than happy to assist you in this.We hope you can reach us out at videoslotsteam@videoslots as we do not reject withdrawals without an appropriate reason.Kind Regards,Team Videoslots
  https://marioijur207307.shotblogs.com/australias-best-online-casino-36836574
  Get the maximum amount of bonuses a gamer can have in an equivalent of 187,500 coins, so for this indicator every fan of a virtual casino should strive. In the “Lucky Haunter” slot machine everything is fine. Here there is the risk game, a bonus game, super-bonus game. But the main thing, of course, is a good return! Therefore, the slot is so well perceived by both beginners and experienced players. Video Slot ‘Lucky Haunter’ from the game provider Igrosoft is a 5*3 game with 9 betways. Main game features are: Wild, Bonus Game, BonusGame: Pick Objects, Risk (Double) game, Bonus symbols. I confirm that I am 18 years or older and have read and accept the Terms and Conditions of ArgoCasino. I consent to the processing of my personal data to use this service.

 4. I just could not depart your web site prior to suggesting that I really loved the usual information a person provide to your guests? Is gonna be back ceaselessly in order to investigate cross-check new posts