Как да приберете реколтата

Как да приберете реколтата

Манголдът е привлекателен и вкусен член на семейството на цвеклото, което ни дава гъсти хранителни вещества със сладки, земни аромати.

Любим на листните зелени почитатели, този зеленчук е хранителна централа, която обикновено се яде прясна, когато листата са малки и нежни.

И напълно израснали, лъскавите, набръчкани листа се ползват като прясна обвивка или леко сотирани, задушени или добавени към задушени ястия.

Красивите листа са широки и пикантни, създавайки балдахин от наситени цветове от средно до наситено зелено и бордо до лилаво за някои от цветните сортове.

Красивите стъбла, подобни на целина-често ярко оцветени-са напълно годни за консумация, с мек вкус и лека хрупкавост.

Вертикално изображение отблизо на швейцарска манголда, растяща в градината с розови стъбла и тъмнозелени листа, изобразени на ярко слънце върху фон с мек фокус.  В центъра и в долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Те добавят поразителен вертикален интерес и ярък контраст и се предлагат в различни ярки цветове, включително бордо, лилаво, оранжево, праскова, розово, червено, бяло и жълто.

Плюс това, за разлика от повечето листни зеленчуци в прохладен сезон, тези бързо растящи растения могат да се справят с повечето от това, което лятото трябва да им хвърли по отношение на топлината, без да се затруднява или огорчава.

Това означава, че можете да се насладите на изключително дълъг сезон на здравословен, ароматен швейцарски манголд-от ранна пролет чак до късна есен. А вкусът дори се подобрява с леко замръзване!

За да извлечете максимума от вашата реколта, вземете удобен стол и се присъединете към нас. Време е да прочетете най -добрите начини за събиране на швейцарска манголд.

Ето всичко, което ще обхванем:

Chard: Истинско супер зелено

В самия връх на ANDI (Обобщен индекс на плътност на хранителните вещества) скала с перфектен резултат от 1000, швейцарската манголда се нарежда като истинска супер зелена, заедно с подобни на зеленина, зеле, горчица, и крес.

Хоризонтално изображение отблизо на дървена купа за салата, пълна със смесени бебешки зеленчуци.
Снимка от Lorna Kring.

Това отлично класиране се дължи на богатия му хранителен профил, който включва високи нива на антиоксиданти, минерали като манган и калий и витамини А, С и К.

Двугодишно растение, отглеждано като едногодишно, швейцарска манголд, Бета вулгарис подс. вулгарис, е член на семейство цвекло и е известен и с други често срещани имена, включително листно цвекло, сребърно цвекло, спанак от цвекло и вечен спанак.

Лесно се култивира от директна сеитба или чрез разсадени разсад, достига зряла височина от осем до 24 инча. Събирането на растенията може да се извършва непрекъснато в началото на пролетта.

Режеща се култура, нов растеж се развива в сърцевината на растението, тъй като външните части се отстраняват, произвеждайки постоянно количество вкусни зеленчуци.

Една от най -скъпите характеристики на това супер зелено е неговата толерантност както към топлина, така и към студ.

Отблизо вертикално изображение на сребърно цвекло, растящо в градината със светложълти стъбла и тъмнозелени листа.

За разлика от повечето листни зеленчуци, той се задържа добре през горещото лято и щастливо произвежда нов растеж дори когато температурите са в ниските 80 -те.

Освен това производството може да се забави, но бързо да се възобнови, след като въздухът се охлади.

От друга страна, растенията могат да издържат на студени температури до 15 ° F! Тази универсалност го прави ценна култура с много дълъг вегетационен период.

Ако растенията ви се засилят при горещо време, незабавно отрежете цветните дръжки близо до основата и растенията ще продължат да развиват нови листа.

За всички подробности за отглеждането, от които се нуждаете, не забравяйте прочетете нашето ръководство за това как да засадите и отглеждате манголд.

Бране на бебешки зеленчуци

Бебешките зеленчуци са меки и нежни, без средни ребра. Обикновено се консумират сурови в салати, сандвичи и смутита или могат да се добавят към ястия като омлети, ризото и пържени картофи.

Хоризонтално изображение отблизо на бебешки листа от манголд, растящи в градината, изобразено на слънчева светлина, филтрирана.
Снимка от Lorna Kring.

Младата швейцарска манголд е готова за първа бране едва 30 дни след засяването или когато първите комплекти истински листа са с дължина около 4 инча.

За да берете бебешки зеленчуци, използвайте чист, остър нож или градинска ножица, за да отрежете външните листа на около 2 инча над почвата.

При малки растения внимавайте да не повредите терминалната пъпка – появяващата се листна розетка, която расте от короната на растението.

Редовно подрязване само на външните листа осигурява стабилно производство на нова зеленина.

Събиране на зрели листа

Листата на зрели растения в пълен размер могат да се използват и сурови като обвивка, свежа градина алтернатива на тортила.

Или те могат да бъдат нарязани и задушени или леко сотирани като спанаки се добавя към гювечи, тестени ястия, пържени картофи, супи и яхнии.

Хоризонтално изображение отблизо на листа от дъгова манголд, прясно събрани и почистени, с червени, розови и оранжеви стъбла и наситено зелени листа.

Ребрата имат сладък вкус и хрупкавост като целина. Те могат да бъдат нарязани и варени с листата, или подрязани и след това варени и сервирани като аспержи.

За пълноразмерни листа с дебела средна жилка, прибирайте реколтата 45 до 60 дни след засяването.

За прибиране на реколтата използвайте чист, остър нож или градинска ножица и разкъсайте парата на около 2 инча над почвата.

Зрелите листа могат да бъдат събрани няколко наведнъж или всички наведнъж. Но за множество реколти през целия сезон, както е обяснено по -горе, терминалната пъпка трябва да остане, за да продължи да произвежда нов растеж.

Хоризонтално изображение отблизо на изглед отгоре надолу на растение от манголд с яркочервени стъбла и тъмнозелени листа.

Когато отрязвате всички зрели листа наведнъж, оставете терминалната пъпка на място, както и няколко вътрешни листа, за да защитите пъпката.

Новият растеж се появява бързо от короната и бране на три пълни култури е възможно за един вегетационен период.

Прибирайте реколтата близо до времето за хранене за най -добър вкус и текстура.

За незазимуващи растения може да се направи окончателна реколта преди достигане на ниските температури чрез изрязване на короната точно под почвата с чист, остър нож или изкореняване на растенията и след това подрязване.

Съвети за микрозелени и кълнове

Друг начин да се насладите на богатите хранителни вещества на швейцарската манголда – особено през зимните месеци – е под формата на микрозелени или кълнове, които лесно могат да се отглеждат на плот близо до светъл прозорец или под нарастваща светлина.

Хоризонтално изображение отблизо на малки пластмасови контейнери, растящи микрозелени, поставени върху бяла повърхност.

За най -добро хранене, микрозелените се събират, когато първата двойка листа се отвори напълно.

Растенията могат да се жънат, като се режат чисто над почвата с чисти, остри ножици или нож. Или могат да бъдат изкоренени и изплакнати, тъй като всички части са годни за консумация, включително корени.

Отблизо квадратно изображение на

„Розово червило“

Семена от „розово червило“ за отглеждане като микрозелени на разположение на True Leaf Market.

Предложения за съхранение

Пресният маншон може да се съхранява в перфорирана пластмасова торбичка в чекмеджето за зеленчуци на хладилника до 10 дни.

Манголдът също може да бъде замразен, нарязан или цял. Съхранява се в херметически затворен контейнер или торба, може да издържи във фризера до 12 месеца.

Консервирането е друг вариант, но тъй като манголдът е ниско киселинна храна, той трябва да да бъдат консервирани под налягане за безопасно хранене.

Съхранявайте правилно обработените и запечатани буркани в хладен, тъмен и сух шкаф до 12 месеца и не забравяйте да ги съхранявате в хладилник след отваряне.

Градина-свежа доброта

Хранителен и вкусен, манголдът е бързо растящ и издръжлив, отблъсквайки летните горещини, както и замръзващи студени температури.

Хоризонтално изображение отблизо на китки дъга швейцарска манголд с яркочервени и оранжеви стъбла и тъмнозелени листа.

За възможно най-дълъг вегетационен период, не забравяйте да изберете само външната зеленина, за да се насладите на непрекъснато снабдяване с градинска свежест от ранна пролет до есен.

И не забравяйте за микрозелени или кълнове за зимните месеци!

Хора, имате ли любим сорт швейцарска манголд? Разкажете ни за това в секцията за коментари по -долу.

И за повече информация относно отглеждането на листнозелена доброта, която е манголд у дома, не забравяйте да прочетете тези статии по -долу:

относно Лорна Кринг

Писател, художник и предприемач, Лорна също е дългогодишен градинар, който е бил увлечен от органичните и естествени градинарски методи в ранна възраст. Тези дни зеленчуковата й градина е по -малка, за да освободи място за декоративни пейзажи, изпълнени с цвят, аромат, изкуство и скрити съкровища. Култивирането и проектирането на идеалното място за градина е едно от любимите й занимания – особено за събиране със семейството и приятелите за добри моменти и добра храна (направо от градината, разбира се)!

132 thoughts on “Как да приберете реколтата”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *