Как да разделим шаста маргаритки

Как да разделим шаста маргаритки

Маргаритката Шаста, Leucanthemum х супербуме цъфтеж от лятото до есента за зоните на издръжливост на USDA от 4 до 9.

Той е член на семейство Asteraceae, което съдържа астри, хризантеми и слънчогледи.

Вертикално изображение отблизо на маргаритки Шаста, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

В нашата ръководство за отглеждане на маргаритки Шаста, ние предоставяме всичко, което трябва да знаете, за да ги отглеждате у дома.

Фокусът на тази статия е жизненоважна задача за градинарите на маргаритки Шаста: разделяне.

Разделянето включва изкопаване и разделяне на едно растение на две или повече. Прочетете, за да разберете защо, кога и как го правим.

Ето какво има в магазина:

Да започваме.

Предимствата на разделянето

В идеалния случай ние засаждаме маргаритки Шаста на разстояние от 18 до 24 инча една от друга, за да приспособим техните зрели размери. В началото има достатъчно място за циркулация на въздух между растенията и за неконтролирано разпространение на корените.

Хоризонтално изображение отблизо на купчина маргаритки Шаста, растящи в градинско легло.

Въпреки това, след две до три години мястото с маргаритки вероятно ще бъде претъпкано място. Може да няма толкова много цветя, колкото някога, и дори може да има мъртви петна, които вече не поникват зеленина.

В допълнение, липсата на въздушен поток може да допринесе за развитието на гъбични състояния като петна по листата, което се причинява от Septoria leucanthemi.

Можем да се справим с тези проблеми, като разделим големите бучки на две или повече по-малки. Процесът е подмладяващ, който стимулира растежа на корените, поддържа здрава зеленина и оптимален цъфтеж и подобрява въздушния поток за по-малко гъбични проблеми.

Освен това позволява на градинарите да пресаждат разделите в други области на ландшафта и да ги споделят с приятели.

Времето е критично

Най-доброто време за разделяне на трайни насаждения е по време на покой, когато те не растат активно. Има две опции за време:

  • След цъфтежа през есента, най-малко един месец преди първата средна дата на замръзване.
  • Предварително покълване в началото на пролетта, след последната дата на замръзване и преди появата на издънки.

През есента е лесно да намерите сухи, чупливи стъбла и трансплантациите имат достатъчно време да установят корени, преди земята да замръзне.

Хоризонтално изображение отблизо на самотна маргаритка Шаста сред изсъхнали стъбла.

Ако планирате да разделите в началото на пролетта, маркирайте местоположението на вашите маргаритки, докато все още можете да ги видите. Не забравяйте да изкопаете подложката преди да поникне, за да избегнете шокиране на растенията и неблагоприятно въздействие върху растежа им.

Ако по невнимание нарушите покълналата подложка, тези деления може да не успеят да произведат цветя през текущия сезон.

Също така имайте предвид, че късната слана може да убие трансплантираните деления.

Предвид двата варианта предпочитам да разделя през есента и е вероятно и вие да го направите.

В допълнение към есента и пролетта, обстоятелства извън нашия контрол понякога изискват от нас да нарушим флората, когато тя не е спяща. Примерите включват строителни или комунални дейности в двора.

При тези обстоятелства направете каквото трябва, но знайте, че стресът от преместването на активно растящо растение може да причини неуспех в цъфтежа през текущата година.

Процесът на разделяне

Ние знаем предимствата на разделянето и имаме времева рамка за действие. Сега е време да преминем към механиката на работата.

Бучките зрели маргаритки са добре вкоренени в земята, така че ще искате да използвате градинска вилица с дълга дръжка за задачата и да носите здрави градински ръкавици.

Уверете се, че вашите Шасти са сухи и кафяви, което сигнализира за покой.

Забележете как бучките маргаритки са седнали в почвата. Мястото, където стъблата се срещат с корените, се нарича корона. Ще трябва да настроите деленията си на една и съща дълбочина.

Използвайте чисти ножици за подрязване да отрежете сухата зеленина на височина от около два инча, за да избегнете увреждане на короната.

Поставете крака си върху вилицата.

Натиснете зъбците в почвата на разстояние от шест до осем инча от куп цветни стъбла.

Натиснете цялата дължина на вилицата в почвата и под буцата, за да я повдигнете леко.

Издърпайте вилицата и повторете процеса около бучката.

След като разхлабите цялата бучка, повдигнете я от земята и я поставете настрани.

С ръце в ръкавици внимателно отстранете достатъчно пръст, за да оголите короната.

Използвайте чисти градински ножици, за да изрежете короната един или повече пъти. Всяко разделение трябва да съдържа парче от короната с няколко прикрепени стъбла и корени.

Може да откриете, че подложката в центъра на бучката е мъртва, често срещано явление при стареенето на многогодишната флора. Изхвърлете го, ако щракне на сухи парченца или има лигаво усещане. Запазете само онези части на короната, които имат гумени корени, които се огъват, без да се счупят.

Върнете част от буцата на първоначалното й място.

Прехвърлете останалата част в други ландшафтни зони, където има пълно слънце и добре дренирана почва със средно до умерено плодородие.

Преди засаждането обработете почвата на дълбочина най-малко 12 инча, докато стане ронлива или ронлива и рохкава.

Задайте всяко разделение на същата дълбочина, на която е било в първоначалното разположение.

Уплътнете почвата, за да я закрепите, и поливайте добре.

Ако преместите няколко отделения, оставете 18 до 24 инча пространство между тях за добър въздушен поток и място за постигане на зрели размери.

Нанесете два инча слой мулч над презасадените корони, за да ги изолира за зимата.

Позволете на вашите Шасти да блестят

Изкопаването на уморени трайни насаждения удължава живота им, като насърчава растежа на здрави корени, което води до буйна зеленина и обилен цъфтеж. Той също така подобрява въздушния поток, за да инхибира гъбични заболявания.

Хоризонтално изображение отблизо на голяма купчина цъфтящи маргаритки Шаста, растящи в градинско легло.

Време е да извадите своя градински плановик и напишете напомняне за себе си да разделяте вашите Шасти на всеки две до три години през есента или ранната пролет.

Когато ярки маси от тази лятна класика осветят градините ви през деня и блестят под вечерната луна, ще бъдете развълнувани, че го направихте.

Отглеждате ли маргаритки Шаста? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

Ако тази статия ви е харесала и искате да прочетете за други членове на Семейство Asteraceae които цъфтят в края на вегетационния период, препоръчваме следното:

1 657 thoughts on “Как да разделим шаста маргаритки”

  1. Wah, blog ini memang luar biasa! 🚀 Saya terkesan dengan kontennya yang bersemangat dan berinformasi. 🌟 Setiap artikel memberikan wawasan baru dan memotivasi. 👏 Saya sepenuh hati merasa terhubung dengan pembahasan yang menarik dan berhubungan. 🤩 Tambahkan selalu konten-konten seru seperti ini! 💯 Jangan putus berbagi ilmu pengetahuan dan kegembiraan. 🌈 Terima kasih banyak atas dedikasinya! 🙌✨ Ayo lanjutkan berkarya dan buat blog ini sebagai inspirasi bagi semua! 🌟👍 #SemangatPositif #Inspiratif #NomorSatu