Как да размножаваме астри |  Пътят на градинаря

Как да размножаваме астри | Пътят на градинаря

Сините, розовите, лилавите и белите цветове на многогодишни астри от късния сезон са добре дошла гледка, когато вегетационният сезон наближава края си.

Те подновяват изморения летен пейзаж и намекват за предстоящия есенен спектакъл.

Вертикално изображение отблизо на ярко розови астри, растящи в есенната градина, изобразено на светло слънце.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Домашните градинари в зони на издръжливост на USDA от 4 до 8 могат да се насладят на местни видове, които могат да се издигнат до пет фута високи, както и на по-компактни хибридни сортове.

Нашето ръководство за отглеждане на астри предоставя информация как да отглеждате тези трайни насаждения във вашата градина.

В тази статия се фокусираме върху размножаването на астерите.

Ето какво има в магазина:

Размножаването е процес на създаване на нови растения от съществуващи. Методите включват стартиране на семена, вкореняване на стъблови резници или вземане на деления.

Да започваме.

Започнете с растение

Разсадниците продават астри от пролетта до края на лятото. Има две добри времена да ги прехвърлите в градината: непосредствено след последната дата на замръзване на пролетта и четири седмици преди датата на първата есенна слана. Избягвайте пиковите летни горещини.

Хоризонтално изображение отблизо на растение астра, извадено от саксията и поставено върху дървена повърхност.

Когато купувате астра, тя може да е млада като разсад или зряла като голяма листна могила в пълен цъфтеж. Така или иначе инструкциите за въвеждането му в пейзажа са едни и същи.

Ето как:

Подгответе почвата на дълбочина от осем до 12 инча.

Поставете подложката на същата дълбочина, на която е била в оригиналния контейнер, за да осигурите достатъчно място за разрастване на корените и да сведете до минимум шока от трансплантацията. Разстояние между осем и 36 инча един от друг, за да се поберат зрелите размери на различни видове и сортове.

Наторете с универсален гранулиран продукт с бавно освобождаване според указанията на опаковката. Внимавайте да държите гранулите далеч от стъблата и листата.

Осигурете един инч вода на седмица, включително дъжд, за първата година.

Веднъж установени, има три налични начина за домашни градинари да размножават повече астри. Нека разгледаме подробностите за всеки.

Семена

Ако отглеждате местен вид, неговите семена ще произведат характеристики, идентични с родителския, ако се приеме, че не е настъпило кръстосано опрашване с друг сорт.

Хоризонтално изображение отблизо на малки разсад, растящи в биоразградими саксии.

Въпреки това, ако отглеждате хибриден тип, само първото поколение или „F1“ семена възпроизвеждат родителски черти. Бъдещите поколения вероятно ще се върнат към индивидуалните родителски характеристики, с показвани различни характеристики.

Как да разберете дали имате вид или хибрид?

Страхотен въпрос!

Един вид има биномно ботаническо име, напр Symphyotrichum novae-angliaeновоанглийската астра.

Може да има култивирани сортове от местен вид, както и кръстоски с други видове, които наричаме хибриди.

Когато научното име е последвано от друго име, напр Symphyotrichum novae-angliae „Purple Dome“, името на сорта „Purple Dome“ показва, че това е култивиран сорт, отгледан за определени качества.

По същия начин, ако видите нещо като, Symphyotrichum х аметистин „Kylie“, „x“ означава кръстосване или хибрид от множество видове, а „Kylie“ е името на сорта.

Когато се съмнявате, консултирайте се с представител на детската градина или приемете, че имате хибрид, защото те са разпространени. Все още можеш приберете семената и ги сейте, но те могат да дадат променливи резултати.

Можете също да закупите семена, за да отглеждате любимите си.

За да размножите клонинги от хибриди, прескочете напред към секциите за стъблени резници и деления.

Скоро ще ви настигнем, но първо трябва да поговорим да започнем със семена.

Има два метода:

  • Започнете на закрито
  • Директна сеитба на открито

Ето как:

Да се покълват семена на закритозапочнете четири седмици преди последната средна дата на пролетни слани във вашия регион.

Напълнете биоразградимите стартерни клетки за семена с добро качество, задържаща влагата почва за саксии, която съдържа тор или органични добавки.

Поставете едно до две семена във всяка клетка.

Покрийте ги много леко с една осма от инча почва.

Поддържайте почвата влажна, но не влажна.

Осигурете достатъчно слънчева светлина.

Когато вторият набор от истински листа поникне, отстранете по един разсад от всяка клетка и изхвърлете го върху компостната купаако имате такъв.

След като опасността от замръзване премине, поставете разсада на открито в защитено място за няколко часа всеки ден в продължение на около четири дни, като увеличавате времето, прекарано навън всеки ден. Това постепенно аклиматизиране облекчава шока от трансплантацията.

Подгответе градинската почва, като я обработвате на дълбочина от осем до 12 инча, докато стане ронлива.

Поставете биоразградимите стартови клетки за семена в почвата с върховете им, поставени на нивото на земята, и уплътнете почвата здраво около тях.

Осигурете един инч вода на седмица, включително дъжд.

За да насочите семената, изчакайте, докато опасността от замръзване премине и подгответе почвата, както е описано по-горе.

Посейте едно до две семена на всеки осем до 36 инча, в зависимост от зрелите размери на вашия сорт астра.

Когато разсадът има два комплекта истински листа, разредете ги до един разсад на интервал.

По това време можете да приложите универсален, бавно освобождаващ гранулиран тор около – но без да докосвате – разсада.

Осигурявайте един инч вода седмично, както е описано по-горе.

Меки стъблени резници

В допълнение към започването със семена, вземането на стволови резници е друг лесен начин да започнете. За да избегнете излишен стрес, вземете резници от установен растеж, който е на възраст поне една година.

Хоризонтално изображение отблизо на прясно трансплантирано растение астра.

В края на пролетта до началото на лятото се появява буйна зеленина. Можете да вземете резници от нарастващите връхчета, без това да има пагубен ефект върху есенния цъфтеж, при условие че не премахнете повече от една трета от общия обем на растението.

Измерете надолу шест инча от върха на стъблото.

Използвайте чиста, остра секачки за да го разрежете, на около една осма от инча над възел на листа.

Отрежете листата от долните четири инча на стъблото, на около една осма от инча от него.

Потопете отрязания край на стъблото в хормонален прах за вкореняване.

Напълнете биоразградима саксия за семена с дълбочина 6 инча с почва за саксии, която не съдържа тор.

Заровете стъблото два до три инча дълбоко в почвата за саксия.

Поставете саксията на слънчево място и поддържайте равномерно влага.

Новият растеж е доказателство за вкореняване. Пресадете в градината, като поставите саксията за семена в почвата, така че горната й част да е изравнена с повърхността на земята.

Нанесете гранулиран тор, както направихме по-горе.

Като алтернатива можете да поставите стъблените резници във вода, за да се вкоренят. Сменяйте водата ежедневно.

След като видите размножаване на корени, стъблото е готово за трансплантация в градината.

Поставете го в почвата на дълбочина от два до три инча, наторете и поддържайте равномерна влага.

Някои хора, които отглеждат местни видове, подрязват листата с една трета в края на пролетта, за по-компактна форма. Съветите на подрязани стъбла са идеални за вкореняване.

дивизии

Ако имате зряла астра на две до три години, можете да я използвате, за да направите клонинги, наречени разделения.

Хоризонтално изображение отблизо на две ръце от горната част на рамката с помощта на нож за разделяне на растение астра.
Снимка чрез Alamy.

Астрите имат навика на растеж на бучки и обширна, макар и плитка, коренова система. Разделенията са отрязани части от масата на вкоренени буци.

Ето как да ги получите:

Времето за разделяне е, когато новите леторасти са едва видими в началото на пролетта.

Използвайте чиста, остра лопата с дълга дръжка, за да си проправите път около купчина издънки на четири до шест инча от центъра.

Внимателно копайте и повдигайте, докато успеете да разкопаете инкрустираната с мръсотия, вкоренена могила.

Поставете буцата отстрани на земята.

Използвайте чиста, остър градински нож или права лопата, за да го разрежете на половина, на трети или на четвъртинки, в зависимост от размера на бучката и колко деления искате да направите.

Подгответе почвата на дълбочина от осем до 12 инча, както по-горе, и трансплантирайте всяко разделение на слънчево място по ваш избор.

Торете с гранулиран продукт, както е обсъдено.

Освен че е ефективен метод за размножаване, разделянето на всеки две до три години е отличен начин за намаляване на пренаселеността, увеличаване на въздушния поток за инхибиране на гъбични заболявания и подмладяване на растенията за по-добър цъфтеж.

Имайте предвид, че с годините обикновено става трудно да се дефинират отделни бучки и вероятно ще се наложи да копаете в корените, за да разкопаете могила, която да разделите, което е добре.

Научете повече за разделяне на астри в нашето ръководство.

Спестявания на зеления палец

Нека обобщим. За размножаване ви е необходима съществуваща астра, от която можете да събирате семена, да вземете меки стъблени резници или да правите деления.

Хоризонтално изображение отблизо на ивица от розови астри, растящи в градината.

Можете да събирате семена от местен вид, за да произвеждате точни реплики. Въпреки това, хибридът е кръстоска, която може да даде променливи резултати. Можете също да закупите семена.

Както резниците с меки стъбла, така и разделите клонират местни видове и хибридни сортове, предлагайки отлични средства за размножаване на любимите.

Ако сте като мен, ще намерите много удовлетворяващо да направите нови растения от съществуващи и да придобиете повече цвят в края на сезона, без да харчите допълнителни пари в разсадника.

Време е да поставите зеления си палец на работа и в същото време да спестите малко „зелено“!

Опитвали ли сте ръката си в размножаването? Моля, разкажете ни за вашия опит в секцията за коментари по-долу.

Ако намерите тази статия за размножаването на тези растения информативна, препоръчваме четене на следните ръководства за астри следващия:

156 thoughts on “Как да размножаваме астри | Пътят на градинаря”

  1. It¦s actually a nice and useful piece of information. I¦m satisfied that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  2. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

  3. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

  4. F*ckin’ tremendous things here. I’m very satisfied to look your post. Thank you so much and i’m taking a look forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *