Как да размножаваме босилек от семена

Как да размножаваме босилек от семена

Обичан със своя сладко пикантен вкус, ароматният босилек е лесен за отглеждане от семена за стабилна реколта през целия вегетационен период.

Предлагат се много различни сортове за домашни градини, всеки със свой собствен уникален чар и характеристики.

Вертикално изображение в близък план на яркозелените листа на босилек, избледняващи до мек фокус на заден план.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Култивари като „Дженовезе“ произвеждат големи, зелени листа със сладък вкус на канела или карамфил. Тайландски сортове имат тесни листа с отчетлива нотка на анасон към техния вкус, плюс великолепни върхове от лилави цветя. Има и поразителни сортове с лилави листа и пъстри.

Какъвто и вид да изберете, винаги е добра идея да засадите последователно – тези ароматни листа изчезват бързо и не искате затишие в производството! Започнете ранните култури на закрито, след това директно сейте семена на открито, след като достигнат постоянно високи температури.

Отглеждането на вашето собствено е лесно, ползотворно и икономично – и ще се насладите на първата реколта само няколко седмици след сеитбата!

Така че, ако имате нужда от повече ароматни билки в живота си, нека да преминем към подробностите за това как да отглеждате босилек от семена.

Ето какво ще покрием:

Как да отглеждаме босилек от семена

Кога да започнете

Растенията босилек са членове на Семейство Lamiaceae или ментанежни любители на топлината, родом от тропическите райони на Африка и Югоизточна Азия.

В градината те изискват топла почва и пълно слънце.

Хоризонтално изображение отблизо на млади растения от босилек, растящи на ярко слънце с резиденция на заден план.
Снимка на Лорна Кринг.

За насочване на сеитба в контейнери или градински лехи, изчакайте, докато температурите през нощта останат над 50 ° F – обикновено от средата на април до началото на юни, в зависимост от вашия регион.

Семената покълват при температури между 50 и 70°F и определено покълват и покълват по-добре в по-топлия край на този температурен диапазон. Хладните и влажни условия са проклятие за разсада от босилек и могат да причинят фатални проблеми като затихване.

За да се изпревари времето, семената могат да се стартират на закрито, при условие че получават адекватна светлина и топли температури. Топлинни рогозки и растат светлини може да помогне за създаването на тези условия.

Започнете на закрито три до четири седмици преди последната очаквана дата на замръзване, след което трансплантирайте, когато температурите са подходящи.

Съвети за сеитба на семена

Оптималната температура за покълване на семената е 70°F.

Вертикално изображение отблизо на малки разсад, пробутващи през тъмна почва.
Снимка на Лорна Кринг.

За сеитба на закрито, напълнете тавите с навлажнена стартова смес, която е била доведена до стайна температура, ако е била съхранявана някъде хладно или сте използвали студена вода.

Посейте семена леко върху почвата, след което покрийте с малко половин инч пръст. Уплътнете почвата с леко докосване.

Навлажнете почвата с лека струя вода, за да избегнете нарушаването на семената, или осигурете долно поливане.

Поставете тавите на светло, топло място или под светлини за растеж. Уверете се, че почвата остава леко влажна, но не мокра.

За сеитба на открито растенията трябва да получават поне шест часа пълно слънце всеки ден на добре дрениращо място.

В легла или контейнери подгответе богата, глинеста почва със слабо кисело до неутрално pH от 6,0 до 7,5.

Променете почвата с много органични вещества като компост или отлежал оборски тор и добавете малко ландшафтен пясък или грахов чакъл, за да подобрите дренажа, ако е необходимо. Смесете в малко костно брашно за здрав растеж на корените.

Посейте семена леко върху почвата и покрийте с половин инч пръст.

Поливайте внимателно и поддържайте почвата влажна, но не мокра.

Покълването отнема пет до 10 дни и първите кълнове ще се появят като набор от D-образни листа.

Грижи за разсад

След като разсадът е два до четири инча високи, тънки до един инч един от друг.

Когато са високи от четири до шест инча, прищипете върховете, за да насърчите разклоняването и храстите, като отрежете стъблото точно над втория набор от листа.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка отляво на рамката, която прищипва върховете на разсад, растящ в теракотена саксия.
Снимка на Лорна Кринг.

Както споменахме, разсадът е податлив на овлажняване. Това е гъбично заболяване, пренасяно в почвата, разпространено при хладни и влажни условия, което причинява гниене и срутване на стъблата и корените на и под почвената линия.

За да сведете до минимум шансовете за овлажняване, използвайте стерилизирана почвена смес, осигурете ярка светлина за шест до осем часа дневно и се уверете, че околните температури са между 50 и 70 ° F.

Освен това осигурете на растенията адекватна циркулация на въздуха – за разсад на закрито може да искате да използвате малък вентилатор на най-ниската му настройка, за да осигурите лек бриз.

Пресаждане в контейнери или градински лехи

След като растенията са получили първата си щипка и температурите през нощта са постоянно над 50°F, трансплантирайте в контейнери или градински лехи.

Хоризонтално изображение на саксия от теракота, пълна с разсад босилек, поставена на слънчева палуба.
Снимка на Лорна Кринг.

Осигурете на растенията място на пълно слънце в добре дренирана почва, обогатена с много отлежал компост или добре угнил оборски тор.

Добавете малко костно брашно към почвата за здравословно развитие на корените.

За саксийни растения контейнерите трябва да са най-малко шест инча дълбоки и широки и всички сеялки изискват дренажни отвори – босилекът не се справя добре във влажна почва. Обичам да добавя слой от дренажен материал върху дупките като камъчета или счупена керамика.

В градински лехи, космически растения на разстояние от 8 до 12 инча в насипни редове или хълмове.

Босилекът се радва на влажни, но не мокри условия и почвата трябва да е добре дренирана, за да предотврати застояването на корените във вода. Слой от два до четири инча от листна плесен, грахов чакъл или сламеният мулч може да помогне за задържането на влагата около корените.

Осигурете водоразтворим, балансиран тор като 10-10-10 NPK на месечна база за енергичен растеж и стабилно производство на листа.

Контейнерните растения се възползват от по-честото подхранване, осигурено на всеки две или три седмици през вегетационния период – но при тази честота наторявайте при разреждане на половин сила.

Както споменахме, растенията се борят при температури под 50°F.

Квадратно изображение от близък план на пластмасови капаци на редове за защита от студено време на зеленчуци.

Прохладно време

Ако настъпят ниски температури, защитете разсада си с клош или редово покритие през студените нощи – като тези за многократна употреба при хладно време на разположение в Gardener’s Supply Company.

Сортове за избор

Семена за много разновидности се предлагат в градински центрове и онлайн и нашето ръководство за 13 любими сорта босилек има някои уникални селекции, които да изпробвате.

Ето няколко опции, за да започнете:

Квадратно изображение в близък план на

„Дженовезе“

Пакетите със семена от идеалния за песто сорт „Genovese“ са наличен в Burpee или можете да закупите семена на едро от Eden Brothers.

Квадратно изображение от близък план на листа от „тъмен опал“ на бял фон.

‘тъмен опал’

За нещо малко по-различно, органичният „Dark Opal“ е сорт с лилави листа. Семената в пакетчета или в насипно състояние са наличен в Eden Brothers.

Квадратно изображение отблизо на

„корсикански“

„Corsican“ е наследствен средиземноморски сорт с лилави до зелени листа. Семената са наличен в True Leaf Market.

Квадратно изображение отблизо на тайландски босилек, растящ в градината.

тайландски

Пакетчета пикантни семена от тайландски босилек могат да бъдат закупени в Burpee и Пазар на истински листа.

Квадратно изображение отблизо на лимонов босилек, растящ в градината на ярко слънце.  В долния десен ъгъл на рамката има черно кръгло лого с текст.

Лимон

И семена от лимонов босилек в пакетчета или на едро може да се намери в True Leaf Market.

Изобилна реколта

Лесно и бързо растящо, ще ви хареса колко полезно е размножаването на босилек от семена.

Хоризонтално изображение отблизо на прясно набрани листа от босилек, поставени върху бяла повърхност.
Снимка на Лорна Кринг.

Насладете се на тези вкусни, нежни билки по всяко време на годината, като сеете на закрито. Или направете последователни насаждения на открито за обилна реколта от листа през пролетта и лятото.

Какви сортове босилек отглеждате от семена? Кажете ни в секцията за коментари по-долу.

И за повече информация за отглеждането на босилек във вашата градинапрочетете следните ръководства:

140 thoughts on “Как да размножаваме босилек от семена”

  1. O que devo fazer se tiver dúvidas sobre meu parceiro, como monitorar o telefone celular do parceiro? Com a popularidade dos telefones inteligentes, agora existem maneiras mais convenientes. Por meio do software de monitoramento do telefone móvel, você pode tirar fotos remotamente, monitorar, gravar, fazer capturas de tela em tempo real, voz em tempo real e visualizar telas do telefone móvel. https://www.xtmove.com/pt/how-to-monitor-my-partner-cell-phone-without-target-phone/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *