Как да размножаваме ZZ растения от листни резници

Как да размножаваме ZZ растения от листни резници

Zamioculcas zamiifolia, или накратко растението ZZ, е идеално стайно растение за начинаещи градинари. Може да процъфтява без много светлина или вода и е лесно да се размножава и споделя.

Вертикално изображение отблизо на саксии с резници от листа Zamioculcas zamiifolia, вкоренени в почвата.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

ZZ растенията обикновено започват от листни резници, което означава, че можете да създадете много нови растения от един родител.

Продължете да четете за инструкции. Ето какво ще покрием:

Размножаването на ZZ растения от листа е невероятно лесно и тъй като изисква само едно отрязване на листа на клонирано начало, този метод улеснява избягването на увреждане на родителското растение.

Единственият недостатък е, че този процес може да бъде бавен, така че търпението е ключово!

Хоризонтално изображение отблизо на листата на растение Zamioculcas zamiifolia, растящо в контейнер, изобразен на фон с мек фокус.

Въпреки че е възможно да се стартират нови ZZ растения чрез разделяне и разделяне на коренищата, този метод не се препоръчва, тъй като това може да причини значителни щети на родителя.

Вземане на резници

Започнете, като вземете лист от зряла дръжка и го отрежете с възможно най-много прикрепена дръжка.

Тъй като този метод отнема много време, за да даде резултати и не всички разфасовки може да отнеме, е добра идея да отрежете няколко наведнъж, за да увеличите шансовете си за успех.

Хоризонтално изображение отблизо на листата на Zamioculcas zamiifolia, популярно стайно растение.

След като отрежете няколко листа, оставете ги да престоят за час или два, за да позволите на отрязаните краища да покрият мазоли. Това трябва да им помогне да се предпазят от гниене.

Ако предпочитате, е възможно да вземете и стъблени резници. Основният недостатък е, че можете да вземете само няколко наведнъж или рискувате да навредите на майчиното растение.

За да направите това, отрежете няколко инча от върха на зряло стъбло, с поне два прикрепени листа. Можете да вкоренявате стъблата по подобен начин като листните резници, като следвате инструкциите по-долу.

Вкореняване в почвата

Намерете саксия с добри дренажни отвори. Размерът не е много важен и всичко, което имате под ръка, трябва да работи добре. Растенията в крайна сметка ще бъдат пресадени в по-големи контейнери, след като се вкоренят.

Можете да засадите няколко листа в една голяма саксия, на разстояние един или два инча, или да ги засадите отделно в по-малки саксии.

Вертикално изображение отблизо на саксия с няколко листа Zamioculcas zamiifolia, поставени в почвата за вкореняване.

Започнете, като напълните саксията или саксиите с добре дренираща, лека смес за саксии. Смес от половината почва за саксия и половината от перлит или вермикулит ще работи добре. Можете също да използвате смес от половин перлит и половина торф или кокосова влакна.

Поставете всяко листо, отрязано надолу, в сместа за саксии, като го потопите на около половин инч или просто достатъчно дълбоко, за да остане изправено.

Хоризонтално изображение отблизо на малък лист от Zamioculcas zamiifolia, поставен в кокосова влакна, за да пусне корени.

Поливайте добре и поставете съда на топло място, което получава ярка, непряка светлина. За предпочитане е това да е някъде, където не забравяте да ги поливате на всеки няколко седмици, тъй като може да минат много месеци, докато се вкоренят.

Всеки лист в крайна сметка ще произведе ново коренище и корени. Бъдете търпеливи и имайте предвид, че това може да бъде бавен процес!

При идеални условия на отглеждане от около 80°F, те могат да създадат нови коренища за около четири седмици, но когато се отглеждат при по-типични температури на закрито, това може да отнеме до девет месеца.

Хоризонтално изображение в близък план на листно изрязване на растението Zamioculcas zamiifolia, което е развило коренище.

Може да успеете да ускорите процеса, като поставите саксиите върху нагревателна подложка, предназначена за размножаване на растения, или като ги покриете с прозрачни найлонови торбички, за да създадете купол за влажност. Ако направите това, не забравяйте да отваряте капака за кратко всяка седмица, за да осигурите въздушен поток.

След около месец започнете да проверявате за вкореняване, като дърпате внимателно листата. Но направете това внимателно, тъй като новите корени лесно се повреждат.

Може също да започнете да забелязвате как листата се движат нагоре, когато стъблата започват да растат. Това е още един знак, че са се вкоренили.

Хоризонтално изображение отблизо на пъстро стъбло на растението Zamioculcas zamiifolia, поставено в почвата до вкореняване.

След като листата развият малки коренища и няколко корена, пресадете всяко в собствена шест- или осем-инчова саксия, за да продължите да растете.

Вкореняване във вода

Ако предпочитате, можете също да опитате да вкорените резниците си във вода. Този метод предлага забавен визуален начин да наблюдавате напредъка си. Въпреки това, той може да бъде много бавен и има по-голям шанс да загние.

Вертикално изображение отблизо на стъбло на растение ZZ, вкоренено в чаша вода.

Поставете отрязаните листа или стъбла в тясна чаша с малко количество вода. Трябва да използвате достатъчно вода, за да покриете отрязаните краища. Поставете чашата на топло и светло място, като сменяте водата няколко пъти седмично.

Бъдете търпеливи, тъй като може да отнеме месеци, докато корените нараснат достатъчно, за да се пресадят. След като започнете да забелязвате образуването на корени, е време да засадите резниците в почвата.

Подарете растенията

Стартиране Zamioculcas zamiifolia от листни резници е забавен (и безплатен!) начин за отглеждане на нови растения.

Докато сте готови да изчакате резултатите, ще се окажете с много бебешки растения, които да обикаляте – не е лошо идея за празничен подарък ако имате време да планирате предварително!

Хоризонтално изображение отблизо на ZZ растение, растящо в контейнер от теракота.

Отглеждате ли ZZ растения и опитвали ли сте да ги размножавате? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

За да научите повече за размножаването стайни растения, разгледайте следващите статии:

относно Хедър Бъкнър

Хедър Бъкнър произхожда от блестящите езера на Минесота и сега живее със семейството си в красиво имение в планините Върмонт. Тя има бакалавърска степен по наука за околната среда от университета Tufts и е пътувала и е работила в много роли в опазването и защитата на околната среда, включително създаване и управление на програми, базирани на опазване на ресурсите, биологично градинарство, продоволствена сигурност и изграждане на лидерски умения. Хедър е сертифициран пермакултурен дизайнер и студент билкар. Тя също е фанатичен градинар и обича да прекарва колкото се може повече време покрито с мръсотия!

138 thoughts on “Как да размножаваме ZZ растения от листни резници”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *