Как да размножавате божури от семена и чрез разделяне

Как да размножавате божури от семена и чрез разделяне

Ако някога сте хвърлили око на перфектния храст божур на съседа си и сте пожелали такъв от вашите собствени, имате късмет.

При условие, че имате щедър съсед, можете да вземете малък дял от техния завод и да имате свой собствен, за да се похвалите за нула време.

Или може би копнеете да размножите божур от семена. Това е процес, който отнема време, но е невероятно удовлетворяващ.

Вертикално изображение отблизо на ярко розови цветя на божур, растящи в градината.  В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Каквато и да е причината, божурите могат да се размножават по няколко начина, спестявайки ви много пари и позволявайки ви да възпроизведете растение, което особено обичате.

Съседката ми е населила цяла градина с божури, които е размножила от отделения, взети от хора от целия град – с разрешение, разбира се. Това е зашеметяваща гледка и не й струва нищо, освен няколко кексчета за благодарност.

За да бъде ясно, в това ръководство говорим за тревисти божури.

Има два различни вида божури: тревисти и дървесни. Уди, или дървесни божури могат да се отглеждат от семена, както е описано по-долу, но разделянето и присаждането също са опции, които изискват различен процес от описания тук.

След като това се изясни, нека да влезем веднага.

Кога да се размножава

Първо, нека поговорим за времето. Решението кога да започнете размножаването зависи от метода, който използвате.

Хоризонтално изображение в близък план на ярко розови божури, растящи в градината, изобразено на светло слънце.

За просто разделяне на корените най-добре е есента. Въпреки че можете да разделите по всяко време през вегетационния период, това е, когато божурите започват да изпадат в латентно състояние и цялата травма от изкопаването им и разрязването им оказва по-малко влияние върху тях.

Имайте предвид, че ако някога решите да изкопаете божур, за да го трансплантирате, трябва да го разделите по същото време.

Ако изкопаете божур, без да го разделите, растението няма да развие достатъчно нови корени, за да възвърне пълната си сила. Но когато го разделите, насърчавате растението да пусне много нови, здрави корени, за да поддържа растящата корона.

Растенията на възраст от три до пет години са най-добрите за разделяне, въпреки че можете да го направите на по-стари растения. Просто ще бъде малко по-предизвикателно поради гъстата, сплъстена коренова система, която се образува, когато растението узрее.

Разделете тревисти божури

Първата стъпка е да изкопаете колкото е възможно повече от кореновата топка, разбира се с прикрепената корона.

Започнете да копаете на около шест инча от стъблата с лопата. След като заобиколите растението, забийте лопатата си възможно най-дълбоко в един от изкопите, които сте направили, и я наклонете под божура.

Вертикално изображение отблизо на градинар, използващ лопата, за да изкопае растение божур.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Внимателно повдигнете. След това премахнете лопатата и преминете към следващата част от кръга и направете същото. Правете това отново и отново, докато не обходите напълно растението.

Сега е време да поставите лопатата възможно най-навътре под растението и да го повдигнете. Целта е да влезете под корените, които могат да бъдат дълги един фут, без да се отчупят.

Ако имате работа с изключително голямо растение, можете просто да изкопаете секция „пай“ от растението с чиста лопата. Ще трябва да копаете един крак надолу, за да сте сигурни, че имате възможно най-много от корените.

Хоризонтално изображение в близък план на растение божур, което е изкопано от земята и поставено на поляна.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Използвайте лека струя вода, за да отмиете колкото можете повече от почвата. Искате да можете да разгледате отблизо корените, така че те трябва да са чисти. Обичам да правя това над моравата или върху брезент, за да се опитам да огранича бъркотията, която създава.

Сега отиваме на лов за очи. Не, това не е някаква страховита игра за Хелоуин! Малките пъпки, които в крайна сметка ще се развият в част от зряло растение, се наричат ​​очи и това е, за което говорим тук.

Обикновено са розови, но могат да бъдат по-близо до кафяво, лилаво или червено. Те изглеждат като малки заострени издатини, излизащи от върха на корените. Но те не винаги ще присъстват, в зависимост от времето на годината.

Вашата цел е да отрежете част, която има поне три очи, въпреки че пет е по-добре. Всяка от тези секции трябва да има три до пет големи корена, прикрепени. Когато казвам голям, имам предвид размера на палеца ви или повече.

Ако работите с хибрид, кореновата система обикновено е много по-малка, така че може да се наложи да се задоволите с три очи и по-малки корени, но просто направете всичко възможно. Ако няма очи, просто се съсредоточете върху получаването на достатъчно от корените.

Докато определяте колко раздела можете и искате да направите, отрежете всички мъртви или повредени корени с няколко ножици.

Вертикално изображение в близък план на ръце на градинар, използващ чифт ножици, за да отреже корените на божур, за да го раздели.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Сега е време да се залавяме за работа. Поставете растението върху здрава работна повърхност и извадете своето чисти ножици или а остър, здрав нож. Корените на божура могат да бъдат жилави, така че това може да отнеме малко мускули.

Започнете да режете от долната част на кореновата част, като се придвижите нагоре към короната. Избягвайте прорязване през очите. След като разрежете, внимателно разкъсайте секциите.

Премахнете всички малки нишковидни корени от новата секция, която току-що създадохте. Трябва също така да отрежете всички мъртви, кухи, болни или повредени части. Отрежете всички корени обратно до около шест инча дължина.

Можете да разделяте толкова пъти, колкото искате, стига да имате поне три очи и три големи корена на част.

Имах успех с едно око и един корен от растения, които случайно повредих, докато копаех наоколо, но им отне години, за да достигнат огромен размер.

Вертикално изображение в близък план на ръка отляво на рамката, засаждаща божур в градината.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Поставете оригиналното растение обратно в дупката му и го запълнете с прясна почва. Трансплантирайте разделения, както е описано в раздела за трансплантация по-долу.

Отглеждане на божури от семена

Възможно е да отглеждате божури от семена, но имайте предвид, че те няма да пораснат истински, което означава, че няма да имат точно същите характеристики като родителското растение – и може да изглеждат напълно различно.

Това не означава, че няма да са идеално прекрасни! Но ето защо повечето божури се размножават чрез разделяне, така че можете да сте сигурни, че получавате точно същото нещо, или с други думи, клонинг на родителското растение с идентична ДНК.

Можете да закупите семена или можете да оставите семената на вашите божури да узреят напълно. След като покафенеят и се разцепят през есента, изгребете семената. Поставете ги в хладка вода и изхвърлете всички, които плуват. След това ги засадете веднага.

Вертикално изображение отблизо на семена от божур, изобразено на фон с мек фокус.

Може да отнеме цяла година, за да видите зелените издънки да излизат от почвата, така че този метод изисква много търпение.

Възможно е също така да започнете разсада на закрито, но е много по-сложно и по-малко надеждно. Това изисква накисване на семената за няколко дни, след това поставянето им във влажна среда и инкубирането им при 70 до 80°F за около три месеца.

След това те трябва да бъдат малко над точката на замръзване, но под 50°F за още три месеца. В този момент започват да се развиват корените и семената трябва да се поставят обратно при температура от 70 до 80°F, за да започнат да растат.

До лятото трябва да имате малки разсад, които изскачат нагоре. Оставете ги на място за още една година, след което можете да трансплантирате новите си бебета.

Или можете просто да засадите семената навън и да оставите природата да свърши по-голямата част от работата.

В края на лятото или началото на есента намерете място с много слънце, поне шест часа на ден или повече. Почвата трябва да е добре дренираща, но способна да задържа вода. Ако това не звучи като вашата почва, работете с много добре изгнил компост, за да подобрите дренажа и задържането на вода.

Районът трябва да бъде защитен от сухи ветрове и да не е твърде близо до нещо, което може да отразява топлината, като тухлена стена или метална обшивка.

Обработвайте почвата и я поливайте, така че да е влажна, но не мокра. Поставете семената на около инч или два един от друг и на инч дълбочина.

Покрийте с прозрачна пластмаса, за да създадете миниатюрна оранжерия, която ще задържа влагата и ще повиши температурата в района.

Оставете пластмасата на място през цялата зима и я махнете веднага щом дойде пролетта, независимо от температурата. Няма значение дали има замръзване на хоризонта или голяма купчина сняг в прогнозата. Разсадът ще бъде добре.

Пресаждане

За да трансплантирате разсад, подгответе почвата с добре изгнил компост на място, което получава пълно слънце.

Изкопайте дупка два пъти по-широка и приблизително толкова дълбока, колкото контейнерът, в който расте разсадът, или около шест инча дълбочина за разсад, който сте отгледали във вашата градина, както е описано по-горе.

За разделяне дълбочината трябва да бъде около един инч по-дълбока от най-дългия корен.

Поставете разсада в дупката и го закрепете с пръст. Поливайте добре, така че почвата да се усеща като добре изцедена гъба.

Населете градината си с размножени божури

Има толкова много прекрасни хибриди и сортове божури, които могат да бъдат истинско предизвикателство да се намерят в магазините. Да знаеш как да разпространяваш своя собствена е фантастично умение. По този начин, ако видите някой, който обичате, можете да го направите свой собствен.

Хоризонтално изображение отблизо на цветя от бял божур, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Освен това е хубаво да можете да правите повече растения, когато вече имате едно, което обичате.

Какво планирате да правите с новите си растения? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

Ако искаш разширете познанията си за божурите, можем да помогнем! Имаме няколко ръководства, които може да ви бъдат полезни, включително:

144 thoughts on “Как да размножавате божури от семена и чрез разделяне”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *