Как да размножите чесън от луковици

Как да размножите чесън от луковици

Размножаването на чесън е много лесно. Там, където се спирам, обикновено е свързано с решаването колко скилидки да отделя от кухненския нож, за да ги засадя обратно.

И аз обичам тези вкусни ароматни бомби, така че това е битка между вкусовите рецептори на настоящето и бъдещето.

Вертикално изображение в близък план на цвете чесън с развиващи се луковици, изобразено на тъмен фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Разбира се, всяка година броят на скилидките, които получавате, се увеличава, но не е много и може да отнеме много време, за да увеличите значително посадъчния си материал, без да купувате повече чесън за семена.

Това е мястото, където идват луковиците. Оставете няколко стръка и ще получите десет до 100 малки въздушни скилидки от всеки, които да засадите в градината си през есента.

Как работи този тип разпространение и откъде да започнете?

Прочетете, за да разберете!

Ето какво ще покрием:

Какво представляват чесънните луковици?

Знаете ли онези вкусни люспи, които поникват от чесъна ви всяка пролет?

Ако ги оставите на мира, вместо да ги нарежете, за да ги използвате в песто или пържени картофи, всяка от тях в крайна сметка ще произведе сенников цвят. В края на лятото и началото на есента кълновете ще произвеждат малки скилидки, известни като луковици.

Хоризонтално изображение отблизо на малките топчета чесън, изобразени на фон с мек фокус.
Bulbil Pod

Тези малки момчета могат да бъдат събрани и или изядени – въпреки че ще са необходими много луковици с размер на оризово зърно до грахово зърно, за да се овкуси дадено ястие – или засадени като семена от чесън.

Луковиците или луковиците не са семена, произведени чрез сексуално размножаване. Цветята не са истински цветя и техните репродуктивни части се образуват само частично – така че те не са жизнеспособни и тук няма кръстосано опрашване.

Всеки един е клонинг на родителя, който предлага различен начин за вегетативно размножаване на растението, както и разделянето на вашата реколта от луковици на скилидки, които ще засадите отново.

Въпреки това, този метод дава само четири или пет подземни скилидки всяка, докато всеки плод може да произведе 10 до 100 от тези мини въздушни луковици – и можете да засеете всичките.

Хоризонтално изображение в близък план на цвете от чесън, показващо луковиците, изобразено на фон с мек фокус.

Те не само са свободни от каквито и да е болести, пренасяни от почвата, които може да присъстват в отглеждания на земята чесън със семена, който обикновено връщате в градината през есента, но можете да увеличите посадъчния си материал много по-бързо, отколкото ако спестявате отгледана почва скилидки за засаждане.

Струва си да пожертвате две или три парчета песто за това, според мен!

Имайте предвид, че разновидностите с меко гърло не образуват области, така че този метод на размножаване може да се използва само с типове твърдо гърло, като ‘немски бял.’ Можеш научете повече за различните видове чесън в нашето ръководство.

Събиране и съхранение

След като шушулката на луковицата се напука, изрежете цялата кора и я окачете да изсъхне в защитена, добре проветрива зона.

Ще разберете, че са достатъчно изсушени, когато по люспата не е останало зелено, а стъблото и външните слоеве са кафяви и хрупкави. Това може да отнеме около месец, така че имайте търпение!

Хоризонтално изображение в близък план на човешки ръце, отварящи цвете, за да разкрият луковиците.

След като изсъхнат, разчупете шушулката до края и разтрийте с пръст, за да премахнете луковиците. Те трябва лесно да паднат, когато са изсъхнали и втвърдени достатъчно.

Съхранявайте на хладно и сухо място, докато сте готови да ги засадите.

Засаждане и реколта

Добавете ги към градината си, както бихте направили обикновените скилидки със семена. Засадете ги през есента с непокътнати обвивки, в мулчирана леха без плевели. Можете също да ги вкоренявате в контейнери, пълни със стерилизирана почва или смес за саксии.

Единствената забележима разлика между сеитбата на скилидки и луковици е свързана с гъстотата на засаждане.

Хоризонтално изображение на дълги зрели цветя на чесън с твърда шийка с развиващи се луковици в горната част.

Тъй като те са толкова малки и няма да станат толкова големи, колкото цяла скилидка за един сезон, оставете шест до осем инча между редовете. Поставете по-големите на четири инча един от друг, а по-малките могат да бъдат засадени на два инча един от друг.

Различните сортове произвеждат луковици с различни размери, така че имайте предвид това и засадете по подходящ начин.

Те ще изникнат през април или началото на май и ще бъдат готови за прибиране на реколтата, когато долните листа пожълтеят и стъблата се преобърнат.

Внимателно ги издърпайте от земята. Получените скилидки (или единични скилидки) не са толкова здрави, колкото тези, получени от засаждане на скилидка в пълен размер, така че внимавайте! Искате стъблото да остане непокътнато, за да можете да ги окачите да изсъхнат.

Точно както луковиците, тези кръгли ще трябва да бъдат излекувани, така че ги окачете на хладно и сухо място, както направихте с люспите първоначално. Можеш научете повече за процеса на сушене на чесън в нашето ръководство.

Пресадете отделните кръгли кръгове през есента, като осигурите увеличено разстояние, ако е необходимо, в зависимост от техния размер.

Хоризонтално изображение в близък план на малки кръгчета от Allium sativum, разположени върху тъмно сива повърхност.

Може да отнеме от две до пет години, в зависимост от техния размер и местните условия, за да се премине от луковицата до пълноразмерна реколта, която можете да приберете и използвате във вашите кулинарни приключения.

Но само си представете колко чесън ще имате надолу по линията, размножен безплатно!

От мини до големи реколти

Чесън особено Повече ▼ чесън, винаги е добра идея. Но винаги се боря с вътрешната битка между желанието да имам достатъчно храна през зимата и желанието да осигуря изобилна реколта през следващата година.

Хоризонтално изображение в близък план на луковици чесън на върха на стъблото на цвете, изобразено при ярко слънце на фон с мек фокус.

Решението за увеличаване на посадъчния материал, без да купувате повече скилидки за семена, е да оставите няколко стръка, за да произведете тези въздушни скилидки, и те ще бъдат без болести, нито по-малко!

Разбира се, отнема повече време, за да получите използваема реколта с този метод на размножаване. Но след няколко години ще имате повече от достатъчно храна и за засаждане за изобилна реколта през следващата година.

Някога забелязвали ли сте луковици на места, които сте оставили да цъфтят? Уведомете ме, ако планирате да ги засадите тази година в коментарите по-долу!

Междувременно, прочетете тези полезни статии за отглеждане на чесън да ви помогне в търсенето:

138 thoughts on “Как да размножите чесън от луковици”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *