Как да размножите Bleeding Hearts, за да създадете повече растения

Как да размножите Bleeding Hearts, за да създадете повече растения

Ако едно кървящо сърце е прекрасно, дузина са още по-добри! Ако не сте баснословно богати или просто обичате предизвикателството в градинарството, тогава да се научите как да размножавате тези селскостопански продукти е хубаво умение да имате в задния си джоб.

Но ще ви разкрия една малка тайна: всъщност дори не са необходими чак толкова много умения и има няколко различни метода, които можете да използвате.

Вертикално изображение в близък план на растение с кървящи сърца с розови и бели цветя, растящи в градината, с мек фокус на зеленина на заден план. В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Това е така, защото кървящите сърца са положително готови и желаят да се възпроизвеждат с минимални усилия от ваша страна. Съвсем скоро вашият двор ще прелива от деликатна доброта.

За да ви помогнем да постигнете успех в начинанията си, ето какво ще обсъдим:

Как да разпространяваме кървящи сърца

Ако сте готови за много бебета с кървящи сърца – а кой не би бил! – хайде веднага да влезем.

Кога да се размножава

Като цяло, най-доброто време за разделяне на тези растения е в началото на пролетта, когато зелените издънки едва започват да излизат от земята.

Вертикално изображение в близък план на ярко розови и бели цветя с кървящи сърца, изобразени на фон с мек фокус.

Можете също да ги разделите, когато стъблата пожълтяват и умират в началото на лятото.

Също така е възможно това растение да се раздели през есента, но намирането на корените може да представлява предизвикателство, тъй като короната ще е умряла напълно до нивото на почвата в този момент.

Резниците могат да се вземат по всяко време, когато короната е видима.

Събирането на семена става след узряване на шушулките, което се извършва за седмица или две през лятото.

дивизия

За да разделите кървящото си сърце, използвайте лопата, за да изкопаете един инч извън цялата капкова линия в кръг.

Ще трябва да копаете толкова дълбоко, колкото листата са високи в най-високата си точка. След това пъхнете лопатата под кореновата топка и я повдигнете от земята.

Хоризонтално изображение отблизо на кореновата топка на прясно изкопано растение кървящи сърца, изобразено на фон с мек фокус.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Почукайте или използвайте лека струя вода, за да отстраните колкото можете повече от почвата от кореновата топка.

Тогава, използвайте остър нож за да разделите короната, прикрепена към кореновата топка на две части, така че разделяте растението наполовина. Трябва да имате цяла грудка с издънки на всяка част от разделянето, което сте направили.

Пресадете разделените части в подготвена почва. Кървящите сърца се нуждаят от богата, глинеста, добре дренираща почва, така че се уверете, че вашата е подходяща, като поставите много добре изгнил компост в почвата преди засаждане.

След това изкопайте дупка три или четири пъти по-широка и няколко инча по-дълбока от кореновата част на разделянето и след това напълнете отново основата на дупката с пръст, така че растението да седи на същата височина, на която е било преди да го изкопаете .

Поставете разделението в почвата и го запълнете с пръст. Стегнете и напоете.

Коренови резници

Кореновите резници са по-надеждни от стъблените резници, въпреки че и двете са доста солиден избор за размножаване.

Ако желаете, можете да вкоренявате резници, докато разделяте растението, както е описано по-горе.

В противен случай изкопайте растението, кореновата топка и всичко, както е описано по-горе.

След като разкриете кореновата топка, изтупайте или отмийте част от почвата с лека струя вода. Целта е да изложите част от корените, които след това можете да премахнете.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, използващ чифт ножици, за да разреже кореновата топка на растение, за да създаде разделения.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Внимателно отрежете дебелите части на корените. Всяко парче трябва да е с дължина около два или три инча с диаметър на молив.

Напълнете няколко 3-инчови саксии със среда за започване на семена. Залепете молив в центъра на всяка саксия, за да направите дупка и поставете резник от корен в дупката.

Уверете се, че сте поставили корените в същата посока, в която растат в почвата. Ако ги поставите с главата надолу, растението няма да расте.

Покрийте с около четвърт инч почва. Поставете близо до прозорец, така че всяка саксия да получава ярка, непряка светлина. Поливайте средата, така че да се чувства влажна, но не мокра.

Можете да покриете всяка саксия с пластмасова обвивка или парче прозрачно стъкло, ако желаете, за да поддържате почвата влажна. Можете също така да поставите саксиите на открито на сенчесто място.

Поддържайте почвата влажна. След около месец трябва да видите някакъв зелен растеж, който наднича от почвата. Може да отнеме няколко седмици повече, така че не се отказвайте от надежда, но ако нищо не се случи след осем седмици, време е да се откажете и да опитате отново.

Ако приемем, че имате успех, след като новият растеж стане около шест инча висок, можете да трансплантирате своя резник в земята. Или можете да го оставите в контейнера и да го засадите на следващата година.

За съвети относно отглеждането на кървящо сърце в контейнер прочетете нашето ръководство. (Очаквайте скоро!)

Стъблени резници

Стъблените резници са малко по-малко надеждни от кореновите резници или разделения, но те не отнемат много от оригиналното растение, така че няма нищо лошо да опитате, нали?

Преди да излезете и да започнете да отрязвате стъблата, първо подгответе контейнера за засаждане. Напълнете 3-инчов съд със среда за започване на семена и пробийте дупка в центъра с клечка или молив.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, използващ чифт резачки, за да вземе стъбло от растение.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Сутринта в началото на пролетта, преди цветните пъпки да са се образували, вземете 6-инчов резник от края на клона.

Колкото по-дебел е клонът, толкова по-добре. Ако не сте сигурни как изглеждат цветните пъпки, те са бледо оцветени малки топчета, които се образуват в края на клоните.

Отстранете всички листа с изключение на три или четири към върха и забийте резника в дупката, която сте направили, така че поне една трета от стъблото да е заровена. Укрепете почвата около него.

Хоризонтално изображение в близък план на малък резник от стъбла, засаден в черна керамична саксия, изобразен на фон с мек фокус.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Поставете пръчка, която е по-дълга от самия резник, на около инч от резника.

Поливайте добре средата, така че да се усеща като изцедена гъба и поставете найлонов плик отгоре, като пръчката действа като опора. Чантата не трябва да бъде запечатана, тя просто трябва да помогне да се запази част от тази прекрасна влажност вътре.

Поддържайте почвата влажна и може би напръскайте резника с вода на всеки няколко дни. Внимавайте за признаци на мухъл. Ако видите черна, сива или бяла плесен, отстранете пластмасата.

Можете също така да поставите стъблата в чаша вода, за да се вкоренят. Сменяйте водата всеки ден.

След като се образуват корени, можете да се втвърдите и да трансплантирате новия си приятел в постоянния му дом.

Най-добрият начин да разберете дали са се образували корени, без да нараните растението, ако то расте в почвата, е да дръпнете резника внимателно. Ако се съпротивлява и ако видите да започва нов растеж, то е готово.

Този процес може да отнеме до месец, така че бъдете търпеливи и не се отказвайте.

Тоест, освен ако не е минал повече от месец и няма признаци да се случи нещо ново. След това може да искате да хвърлите изрязването и да опитате отново с малко прясна почва или вместо това да опитате с водния метод.

семена

Може би сте забелязали, че нямате кървящи сърца, които да превземат градината ви и това е отчасти защото растенията не се самозасяват свободно.

Ако искате семената да се разпространят из градината, трябва да ги подрежете и разпръснете сами. Освен това степента на покълване е ниска.

Вертикално изображение в близък план на кървящо сърдечно растение с мъртви цветя и малки семенни шушулки, изобразени на фон с мек фокус.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Това е лоша новина, ако искате да размножите кървящото си сърце, като посеете семена, които сами събирате.

Това означава, че ще ви бъде малко по-трудно, отколкото би било с, да речем, a невенкойто разпръсква семената си като конфети и покълва надеждно.

Трябва също така да имате предвид, че някои хибриди са стерилни и всички семена от хибрид, които са плодородни, няма да растат верни на родителското растение. Но в крайна сметка може да получите нещо забавно, така че си струва да опитате.

За да съберете семената, оставете цветята да стареят върху растението. В крайна сметка, в средата на лятото, те ще паднат и ще се образуват малки зелени шушулки. Тези шушулки в крайна сметка стават кафяви, а семената вътре стават черни.

Хоризонтално изображение в близък план на шушулка се отваря, за да разкрие семената вътре, изобразени на фон с мек фокус.

Сега те са готови за прибиране на реколтата. Откъснете шушулките от растението и ги разтрийте между ръцете си, за да освободите семената в купа. Издухайте остатъците и поставете семената в торба или плик. Поставете ги във фризера.

В края на зимата извадете семената от фризера и ги съхранявайте на хладно и тъмно място, докато не сте готови да започнете да отглеждате нови разсад. Това трябва да се случи около 12 седмици преди последната прогнозирана дата на замръзване във вашия район.

Когато сте готови да засадите, напълнете тава със семена или три-инчов контейнер със среда за започване на семена. Посейте семената на четвърт инч дълбочина и шест инча едно от друго, ако използвате тава, или ги засадете поотделно в по-малки контейнери.

Поливайте добре средата. Поставете контейнерите там, където ще получат ярка, непряка светлина. Поддържайте почвата влажна, докато започнете да виждате нови издънки.

Като алтернатива можете да поставите семената в почвата навън през есента и да се надявате на най-доброто, но описаният по-горе метод е по-надежден.

Колкото повече кървящи сърца, толкова по-весело

Нека бъдем честни: никога не можете да имате твърде много кървящи сърца. Просто са адски сладки!

Но не са съвсем евтини. Измислянето как да правите повече, без да се налага да разчиствате местната си детска стая (и портфейл), е доста удобно, нали?

Хоризонтално изображение отблизо на розови и бели цветя с кървящи сърца, растящи в градината, с зеленина в мек фокус на заден план.

Какъв сорт отглеждате? Какъв метод на размножаване избрахте? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

Това ръководство помогна ли ви да направите много щастливи нови кървящи сърца? Надяваме се да го направи! Ако е така, може да искате да продължите разширете знанията си за кървящо сърце с някои от следните ръководства:

146 thoughts on “Как да размножите Bleeding Hearts, за да създадете повече растения”

 1. Hello, Neat post. There is a problem along with your website in web explorer, would test this?K IE nonetheless is the market chief and a good element of other people will omit your magnificent writing due to this problem.

 2. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Studying this information So i’m satisfied to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed. I most undoubtedly will make certain to don’t disregard this site and provides it a glance regularly.

 3. Quando tiver dúvidas sobre as atividades de seus filhos ou a segurança de seus pais, você pode hackear seus telefones Android em seu computador ou dispositivo móvel para garantir a segurança deles. Ninguém pode monitorar o tempo todo, mas há um software espião profissional que pode monitorar secretamente as atividades dos telefones Android sem alertá-los. https://www.xtmove.com/pt/how-to-hack-someones-android-phone-without-touching-it/

 4. hi!,I like your writing so so much! percentage we keep up a correspondence extra about your post on AOL? I need a specialist in this house to solve my problem. May be that’s you! Taking a look forward to peer you.

 5. I beloved as much as you’ll obtain carried out right here. The caricature is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you would like be handing over the following. sick unquestionably come further beforehand again since precisely the similar nearly a lot often inside case you shield this increase.

 6. You could definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 7. Someone essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish extraordinary. Fantastic job!

 8. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this info So i am satisfied to show that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I most surely will make certain to do not omit this website and give it a glance regularly.

 9. Its such as you read my mind! You seem to know a lot approximately this, such as you wrote the e book in it or something. I believe that you can do with some to drive the message house a little bit, however instead of that, that is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 10. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *