Как да разпознаем и контролираме морковите дръжки

Как да разпознаем и контролираме морковите дръжки

Listronotus oregonensis

Последното нещо, което искате да откриете, когато е време да издърпате морковите си, е, че куп личинки ви бият до очакваното хрущене на моркови.

Тези сладки, хрупкави корени трябваше да нахранят вас и вашето семейство, а не някакви малки, гладни дръжки!

Какво можеш да направиш?

Вертикално изображение в близък план на ларви на морковен дървесник (Listronotus oregonensis) в почвата.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Оказва се, че има няколко начина да предотвратите и контролирате тези нежелани закуски, за да ги предпазите от унищожаване на трудно спечелената ви реколта.

Всичко, което трябва да знаете за тези дръжки и как да направите точно това, е изложено за вас по-долу!

Ето какво ще покрием:

Какво представляват морковите дръжки?

Тези дръжки са родом от Северна Америка и въпреки че могат да бъдат вредители почти навсякъде на континента, те са особен проблем в източните Съединени щати и около Големите езера както в САЩ, така и в Канада.

Както подсказва името им, те обичат моркови, но ще нападат и други представители на семейство Apiaceaeвключително целина, магданоз и пащърнак.

Вертикално изображение в близък план на ларви на моркова, заразяващи реколта.

Възрастните с муцуни гризат листата, но истинският проблем са техните ларви, които атакуват корените с удоволствие.

Тези тунели за хранене са чудесни входни точки за патогени.

Но ръждата от моркови също атакува портокаловите коренитака че как можете да разберете с кой вредител имате работа?

Погледнете по-отблизо тунелите.

Повредата от ръжда от моркови се фокусира главно върху долните две трети от корена и захранващите тунели ще бъдат с цвят на ръжда.

Морковите дръжки оставят тъмни тунели, често зейнали отворени, и тяхното увреждане често е концентрирано в горната трета на корена.

Разбира се, ако видите ларвите от двата вида вътре, можете да извадите ръчната си леща и да се опитате да идентифицирате кой вредител е проблемът. Ще говорим за това в следващия раздел.

Идентификация

Яйцата, които този вредител снася, са бели, бавно потъмняват, докато узряват и стават черни точно преди да се излюпят.

Ларвите са кремави личинки без крака и светлокафява главова капсула.

Хоризонтално изображение в близък план на възрастен морковен дългоносец (Listronotus oregonensis) върху лилава повърхност.
Снимка от Уитни Краншоу, Щатски университет в Колорадо, Bugwood.org.

Ако видите ларви и искате да установите дали имате a Psila rosae проблем или а L. oregonensis проблем, ларвите на моркова ръжда са твърди, бели до жълто-кафяви личинки.

Какавидите, както и ларвите, също са кремави.

Възрастните са тъмнокафяви сиви бръмбари с дължина от шест милиметра.

Биология и жизнен цикъл

Тези вредители се разнасят с ходене, а не с летене. (Това е важен факт за по-късно).

Женските дъвчат дупка в дръжката или короната на младото растение и снасят вътре от две до четири яйца, покривайки ги с тъмен, лепкав секрет. Този белег е известен като белег от яйцеклетка.

За една до две седмици ларвите се излюпват и дъвчат тунели надолу в корена. В резултат на това младите растения могат да изсъхнат и да умрат.

След като преминат през четири етапа, те какавидират и след това се появяват като възрастни. Тези вредители могат да завършат едно до две поколения годишно.

Мониторинг

Снасянето на яйцата започва от средата на май до началото на юни, когато растенията преминават етапа на четири листа.

За този вредител са разработени модели на градус ден.

Когато говорим за градусови дни, имаме предвид натрупване на дни над определена температура, в този случай 45°F или 7°C. Снасянето на яйца започва на 147 градусови дни и са необходими общо 630 за завършване на едно поколение.

Това е полезно да се знае, тъй като позволява на земеделските производители да предвидят кога е вероятно да се случи яйцекладка, например.

Можете да наблюдавате белези от яйцеклетки по листата и короната на растението, но в този момент щетите вече са нанесени и те са малки и много трудни за намиране.

Хоризонтално изображение отблизо на редове моркови, растящи в зеленчуковата градина.

Капаните са по-популярен и лесен вариант, за да видите дали имате проблем с дръжката.

Специфичен тип, наречен капани на Boivin, се прави чрез свързване на две дълги фута парчета дърво с набраздени „зъби“ по краищата, за да се скрият дръжките, докато се хранят с примамката за моркови в издълбания център.

Проверявайте капана на всеки три до четири дни и сменете моркова, преди да започне да гние. В търговските ферми средно по един и половина дръжки на капан изискват намеса.

Органични методи за контрол

В този раздел ще намерите различни методи за контрол, които можете да използвате като част от пълен интегрирана стратегия за управление на вредителите (IPM). да се опитаме да контролираме тези нежелани насекоми.

Културен и физически контрол

Физическият контрол може да означава ръчно бране на вредните насекоми от растението или в този случай изключването им от реколтата чрез покриване на растенията веднага щом се появят – или по-рано – с плаващи редови капаци.

Хоризонтално изображение отблизо на плаващ ред, предпазващ културите от вредители.

Културните методи често намекват за коригиране на условията и параметрите на засаждане и отглеждане, за да се избегне вредителя и да се даде предимство на културата. Често тези методи се възползват от биологията и жизнения цикъл на вредителя.

Например, тъй като презимуването се извършва в близост до растенията гостоприемници и възрастните са слаби летци, можете да използвате стратегии за сеитбообращение, за да избегнете засаждането на същото място, както направихте предишния сезон.

Това трябва да ви помогне да избегнете по-голямата част от първото излюпване.

Контролирайте алтернативните плевели-гостоприемници, като бучиниш, диви моркови и други членове на семейство Umbelliferae, заобикалящи градината, за да намалите зимуващите места и да премахнете допълнителни места за храна и яйца.

Хоризонтално изображение отблизо на диви цветя Daucus carota, растящи в градината.
Цъфтящ див морков.

Вместо да берете морков тук-там, събирайте цели блокове или редове наведнъж. Изчистете и всички остатъци от реколтата в края на сезона.

Ако е възможно, отложете засаждането до тогава, когато повечето от възрастните от първо поколение ще умрат, което може да бъде в средата на юни.

Биологичен контрол

Няколко вида паразитоидни оси ще атакуват тези яйца на буревестниците, особено тези в Anaphes и Anagrus родове.

Въпреки че имат ограничена ефективност при широкомащабни търговски монокултури, във вашата по-малка и по-разнообразна градина, те биха могли да нанесат известна вреда на популацията на морковите дръжки.

Ограничете употребата на листни инсектициди и отглеждайте растения, които осигуряват нектар и други хранителни източници за привличане и хранене на възрастните.

Някои видове полезни нематоди ще атакуват тези вредители, по-специално Steinernema carpocapsae и Хетерохабдит бактериофоракоито са налични в Arbico Organics в комбиниран пакет.

Близък план на опаковката на Arbico Organics NemAttack и NemaSeek Beneficial Nematodes, изолирани на бял фон.

Полезни нематоди

Прилагайте тези нематоди, смесени с вода, при или непосредствено след засаждането, за да им позволите да се установят и да работят превантивно.

Органични пестициди

За съжаление няма органични пестициди, доказани като ефективни срещу тези вредители.

Beauveria bassiana продуктите могат да засегнат ларва тук и там, но опитите показват, че прилагането на тези видове продукти на основата на гъби няма ефект върху щетите и резултатите като цяло.

Ако искате да приложите продукт за борба с тези вредители, най-добрият избор са химическите пестициди.

Контрол на химически пестициди

Тъй като ларвите са безопасно скрити в корените и възрастните имат ограничена чувствителност към химикали, изборът на химически пестициди е ограничен.

Някои инсектициди, използвани от търговски фермери, са малатион, диазинон, метомил и някои пиретроиди, но както беше посочено по-горе, използването на химикали не е сребърният куршум.

Във вашата домашна градина химическите пестициди също не са отговорът на всеки проблем с насекомите, често убиващи повече от добрите насекоми отколкото лошото, което води до бум в популациите на лошите насекоми, който не е контролиран от хищници.

Махнете тази муцуна от моята моркова кръпка!

Тези бръмбари с дълги носове не са най-лесните вредители за справяне, но ако имате зараза, разнообразието от културни методи, описани по-горе, може да ви помогне да се справите добре с тях.

Освен това създаването на добра среда за техните хищници и паразити чрез отглеждане на разнообразна градина – и такава без химикали, ако е възможно – е наложително.

Тоест, ако искате по-малко щети и повече реколта, която изглежда така:

Хоризонтално изображение отблизо на прясно събрани моркови, поставени върху дървена повърхност.

Имали ли сте някога проблеми с тези досадни дръжки във вашата градина? Кажете ни в коментарите по-долу как сте забелязали и как сте се справили с тях!

Докато сте в това, прочетете за други вредители по моркови и повече за това как да отглеждате тези вкусни хрупкави кореноплодни зеленчуци тук:

133 thoughts on “Как да разпознаем и контролираме морковите дръжки”

  1. La compatibilidad del software de rastreo móvil es muy buena y es compatible con casi todos los dispositivos Android e iOS. Después de instalar el software de rastreo en el teléfono de destino, puede ver el historial de llamadas del teléfono, mensajes de conversación, fotos, videos, rastrear la ubicación GPS del dispositivo, encender el micrófono del teléfono y registrar la ubicación circundante. https://www.xtmove.com/es/how-to-download-and-install-spy-app-on-android-phone-for-free/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *