Как да режем брюкселско зеле

Как да режем брюкселско зеле

Можем ли да бъдем честни за брюкселското зеле? Те не са толкова лесни за отглеждане. Мисля, че затова виждате зеле и ряпа, зеле и репички в домашните градини начин по -често от вас кълнове.

Това е жалко, защото те също са едни от онези зеленчуци, които са несравними с тези, закупени в магазина. Вкусът е по -богат, по -ядък и по -интензивен, когато ги отглеждате сами.

Едно от предизвикателствата при отглеждането на кълнове е да знаете кога и как да ги подрязвате. Налице е толкова много информация, че е трудно да се разбере какво е правилно.

Вертикално изображение отблизо на градинско легло, отглеждащо брюкселско зеле с дървета и жилище в мек фокус на заден план.  В центъра и в долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Когато говорим за подрязване на тези растения, има два различни вида практики на подрязване.

Първият е широко известен като топинг, който изисква премахване на горната част на растението в стратегически момент, за да подобрите реколтата си.

Втората практика е подрязване на долните листа. Това е, когато отрязвате всички жълти или болни листа, изтънявате долните листа, за да подобрите циркулацията на въздуха, или стратегически премахвате долната зеленина, за да подобрите реколтата си.

Ще разгледаме и двете в това ръководство. Ето какво можете да очаквате:

Добрата новина е, че резитбата е един от аспектите на отглеждане на брюкселско зеле, който е най -лесният за контрол – и не е твърде трудно да се овладее. Ето ни!

Кога да подрязвате долните листа

Преди да започнем, нека изясним някои дезинформации, които се носят навсякъде.

Не трябва да премахвате долните листа на вашето растение освен ако те пожълтяват, боледуват или са толкова претъпкани, че причиняват проблеми с циркулацията на въздуха.

Може да видите изображения в каталози за семена или градинарски книги с красиви щандове от брюкселско зеле без долни листа.

Този вид резитба се прави, за да изглежда дръжките по -привлекателни за снимка или за да се улесни прибирането на реколтата за търговските производители.

Хоризонтално изображение на поле от брюкселско зеле, което е било старателно подрязано, готово за прибиране на реколтата.

За домашния градинар, от друга страна, обикновено няма нужда да премахвате долната зеленина от вашето растение.

Всъщност трябва да се въздържате от отстраняване на долните листа, освен ако не видите пожълтяване, зацапване, покафеняване или признаци на гъбични проблеми. Ако забележите някой от тези проблеми, не се колебайте да отрежете, за да премахнете засегнатите части.

И ако циркулацията на въздуха около пъпките е лоша, можете да отрежете до една трета от листата.

Има и друг случай, когато искате да отрежете листата и това е, когато прибирате пъпките от растения, където не ги вземате всички наведнъж. Докато прибирате реколтата, вземете и листа точно под пъпката.

И накрая, някои производители практикуват това, което е известно като „кайтс“. Извършено едновременно с покриването (което ще обсъдим по -късно), китингът включва премахване на около една четвърт от долните листа, за да се насърчи равномерното образуване на кълнове.

Как да подрязваме долните листа

Преди да ги пуснете на работа, не забравяйте да почистите машините за подстригване в смес за белина с вода 1:10, за да ги стерилизирате.

След това ги стерилизирайте отново между растенията. Знам, че това изглежда като много работа само за няколко фрагмента, но повярвайте ми, струва си.

Вертикално изображение отблизо на растение от брюкселско зеле, което не е подрязано, с големи листа между развиващите се глави.

Тези зеленчуци са предразположени към гъбични и бактериални заболявания, много от които се разпространяват чрез мръсни градински инструменти. Ако премахвате жълта или болна листа, важно е да стерилизирате двойно. Измийте и ръцете си. По -добре безопасно, отколкото съжаление.

За подрязване вземете ножицата или ножицата и отрежете листата възможно най -близо до стъблото, като започнете с най -ниските листа. Продължете нагоре по завода.

Никога не премахвайте повече от една трета от листата наведнъж.

Ако искате да премахнете долните части, за да насърчите равномерна реколта, изчакайте до идеалното време за засаждане на растенията, както е описано по -долу, и след това използвайте резитбите си, за да премахнете всички най -големи долни листа. Можете да премахнете до една трета от тях.

Кога отгоре

Преди да преминем в процеса на доливане, знайте, че тук има две школи на мислене. Някои хора смятат, че никога не трябва да подхранвате растенията си, защото това няма реално влияние върху реколтата, докато други се кълнат в това.

Идеята е, че като отрежете апикалната меристема (върха на върха на върха), вие спирате растежа нагоре и насърчавате растението да вложи своите ресурси в развитието на аксиларните си пъпки вместо това-тези чудесни малки ароматни късчета.

Хоризонтално изображение отблизо на стъбла на брюкселско зеле, на което са подрязани страничните листа, изобразено на фона на мек фокус.

Процесът е двоен. Не само, че растението не се обезкуражава да фокусира ресурсите си върху отглеждане на листа в горната част, но апикалната меристема също произвежда ауксини, които ограничават разширяването на развиващите се пъпки. Ако се отървете от върха, ще се отървете и от източника на този химикал.

Професор по градинарство Ребека Сийдман и специалист по темата Олива Сондърс в Университет на Ню Хемпшир направи проучване през 2013 и 2014 г., за да определи дали добавката има измеримо въздействие върху добивите.

Въпреки че резултатите от експеримента им се различават от година на година, те стигат до извода, че времето е от ключово значение. Ако покриете твърде рано, растението ще започне да развива нови стъбла за сметка на развитието на пъпки.

Всичко от 60 до 85 дни преди датата на прибиране на реколтата беше твърде рано. Вместо това, доливането между 30 и 60 дни преди прибиране на реколтата беше идеално. Грешка от страна на топинга твърде късно, отколкото твърде рано.

Някои сортове са разработени така, че да не изискват добавка, така че ако отглеждате един от тях, не се колебайте да пропуснете изцяло този раздел. Това ще бъде отбелязано в описанията на сортовете.

Трябва също така да имате предвид, че доливането насърчава всички пъпки да узреят относително по едно и също време.

Брюкселското зеле има способността да узрее постепенно от дъното на растението нагоре, което означава, че можете да съберете долните пъпки и след това да се върнете по -късно, за да откъснете пъпките по -нагоре по стъблото.

Ако покриете растението, всички пъпки ще узреят приблизително по едно и също време.

Това е идеално за търговци на отглеждане и тези, които искат да прибират реколтата и да използват цялото стъбло като дисплей за маса. Но това не е идеално, ако не искате да приберете всичките си кълнове наведнъж.

Как да отгоре

За да завършите кълновете си, изчакайте, докато пъпките започнат да се образуват, но преди всички да узреят. Не забравяйте, че времето е важно тук. Никога не надвишавайте повече от 30 до 60 дни след очакваната дата на зреене.

Хоризонтално изображение отблизо на прясно събрано стъбло от брюкселско зеле, поставено върху дървена повърхност.

Ако не сте сигурни какво е, долните кълнове трябва да са близо или в зрял размер, но горните кълнове трябва да са малки и незрели. Ако отгоре все още няма кълнове, вероятно е твърде рано да извадите секатора си.

Когато дойде време, уверете се, че вашите инструменти са чисти, както е описано в раздела по -горе за подрязването. По -малко вероятно е да имате работа с болен материал, когато засаждате растенията си, но все пак не искате да рискувате.

След това вземете ножицата или ножицата и отрежете няколко сантиметра от нарастващия връх. Не слизайте твърде далеч надолу, в противен случай ще забавите растежа на растението или ще предизвикате нежелано разклоняване, което може да попречи на въздушния поток и да затрудни прибирането на реколтата.

Вие се стремите да свалите стегнатия куп от най -горните листа, а не голяма част от стъблото.

Между другото, можете да ядете младите листа, които току -що сте отрязали, както бихте направили зеле.

Поддържайте брюкселското си зеле във върха

Честно казано, брюкселското зеле не е най -лесното растение за отглеждане, но гарнирането и подрязването са едни от най -ясните части на процеса, така че не се плашете.

Всъщност всичко е свързано с времето и следенето на вашите растения, за да знаете от какво се нуждаят.

Хоризонтално изображение отблизо на брюкселски кълнове, които са добре подрязани, почти готови за прибиране на реколтата.

Какъв вид брюкселско зеле отглеждате тази година? Решихте ли да ги подрежете или подрежете? Кажете ни в коментарите!

Беше ли това ръководство полезно, за да ви насочи в правилната посока за подрязване на вашата реколта? Надявам се! Ако сте готови за още брюкселско зеле Боже, прочетете тези ръководства по -нататък:

относно Кристин Лофгрен

Кристин Лофгрен е писател, фотограф, читател и любител на градинарството извън Портланд, Орегон. Тя е отгледана в пустинята Юта и си проправя път към тропическите гори на северозападната част на Тихия океан със съпруга си и две кучета през 2018 г. Страстта й е фокусирана тези дни върху отглеждането на декоративни годни за консумация храни и търсенето на храна в градския и крайградския пейзаж.

139 thoughts on “Как да режем брюкселско зеле”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *