Как да се грижим за растенията Agapanthus през зимата

Как да се грижим за растенията Agapanthus през зимата

Винаги, когато видя ярко струпване на агапантус, се сещам за слънце, топлина и тропически места.

Но тези членове на семейство амарилиси също може да се наложи да се справят със студените зимни температури – пригодността им за зона на отглеждане варира от зона 6 до зона 11.

Широколистните сортове могат да влияят на климатичните условия в зона 6, като температурите варират чак до -10 ° F през зимата.

Вечнозелените сортове са по -малко студоустойчиви и затова са по -подходящи за отглеждане на зони 8 и нагоре. Но дори и в Зона 8, зимите могат да застудят, а ниските температури могат да ударят дори на места в Зона 9.

Вертикално изображение отблизо на светло лилаво цвете агапантус, растящо в градината, изобразено на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Може би сте бунтовник, който е засадил малко агапантус в Зона 5 и се чудите дали можете да поддържате буйното си цветно растение през цялата зима. Познавам чувството.

Ако искате да научите повече за това как да отглеждате това уникално растение, вижте нашето ръководство за отглеждане. В тази статия ще се съсредоточим върху поддържането на растението топло през студените зимни месеци.

Ето какво ще откриете:

Как да поддържаме Agapanthus щастлив при хладно време

От какво се нуждае агапантусът през студените месеци?

Има две неща, които тези растения правят през зимата, в зависимост от вида.

Широколистните видове изпадат в покой, с дългите си, подобни на лопати листа, отмират, докато коренищата са прибрани под почвата, живи и здрави.

Хоризонтално изображение отблизо на листа и цветни стъбла от агапантус в снежен пейзаж.

Вечнозелените видове, от друга страна, пазят листата си през зимата и биха предпочели да стоят на топло, много ви благодаря.

Видовете, които сте засадили в цветните си лехи, наследени от предишен жител или току -що взети в разсадника, трябва да съвпадат с вашата зона на отглеждане.

Ако не сте сигурни дали сортът във вашата градина е широколистен или вечнозелен, опитайте този тест: наблюдавайте растението отблизо, тъй като дните стават по -кратки и по -студени през есента.

Започва ли да отмира, сигнализиран да започне да изпада в латентност от угасващата светлина и хладен въздух? Вероятно е широколистен.

Хоризонтално изображение отблизо на зелената лента от агапантус с леко покритие от сняг.

Ако остане зелено въпреки по -студения въздух и по -слабата светлина, може да е вечнозелено – което означава, че трябва да увеличите зимната защита възможно най -скоро!

Agapanthus има различни изисквания за грижи през зимата, в зависимост от това дали имате вечнозелен или широколистен сорт, така че съответно ще разделим това ръководство.

Грижа за широколистни растения през зимата

През зимата широколистните сортове се справят най -добре, ако температурите се поддържат постоянно между 40 и 50 ° F.

Оставете листата да умрат по естествен път, така че енергията за следващата година ще се съхранява в коренищата. Когато всички листа покафенеят и умрат, можете да отрежете стъблата на четири инча над земята.

Тъй като растението няма листа през зимата, няма изисквания за светлина, които да се следват, докато листата не започне да расте отново през пролетта – в този момент, той отново се нуждае от пълно слънце, за да процъфти.

Според експерти в Нюйоркската ботаническа градина, трябва да поливате почвата веднъж на всеки две или три седмици през зимата – достатъчно, за да не изсъхне кост на около четири или пет инча надолу.

Тази зимна грижа ще поддържа широколистни растения агапантус, ако те растат в земята в зони 8 и 9.

Градинарите в зони 6 и 7 също ще трябва да нанесат дву- до три-инчов слой органичен мулч преди първата слана.

Следете времето във вашия район, както и очакваната дата на първото замръзване и не забравяйте да поставите мулч, ако температурите спаднат под 40 ° F.

Настърганите листа, мулчът от кора и сламата са добри варианти.

Кажете, че вашето смелост отглежда агапантус в зона 5. Или може би живеете в зона 6 и не се доверявате само на мулч, за да поддържате растението си топло.

Какво можеш да направиш? Трансплантирайте го!

Можете да помогнете на вашето растение да преживее по -студена зима, като го пресадите в контейнер и го преместите в изолиран гараж или мазе за зимата.

Хоризонтално изображение отблизо на изсъхналите семенни глави на агапантус, изобразено на фона на синьо небе.

Първо ще искате да изберете сеялка, която е 12 инча дълбока и 12 инча широка, с дренажни отвори. Добавете прясна, добре дренираща смес за засаждане в контейнера, като я напълните около половината.

След това извадете агапантуса от мястото му във вашата градина, като използвате мистрия, за да маркирате периметър, който е на поне шест инча от листата.

Изкопайте по целия периметър, с дълбочина около 8 до 12 инча, преди бавно да издърпате растението.

Поставете го в новия му контейнер и добавете още смес за саксии, оставяйки инч между горната част на почвата и ръба на саксията.

Поливайте обилно, като се уверите, че водата изтича от дъното на съда, и преместете контейнера в изолирания си гараж или мазе, което в идеалния случай ще остане между 40 и 50 ° F.

Не препоръчваме обаче да внасяте широколистни агапантови растения вътре. Преместването им в по -топлата част на дома ви може да попречи на растението да изпадне в покой, което може да повлияе на здравето и способността му да цъфти през пролетта.

След като дните станат по -дълги и по -топли през пролетта, около две седмици след средната дата на измръзване във вашия район, можете да изнесете растението навън и или да го оставите в контейнера, или да го преместите обратно в първоначалната му зона за засаждане.

Имайте предвид, че пресаждането на вашия агапантус повече от веднъж на всеки три до четири години може да повлияе на способността му да цъфти, така че може да искате да го оставите в контейнер за неопределено време. Това ще улесни зимните грижи всяка година!

Повдигане на Agapanthus за съхраняване във вестник

Можете също да използвате споменатия по -горе метод за повдигане на коренищата, но вместо да ги пресаждате, можете да ги съхранявате на тъмно, хладно място с постоянни температури между 40 и 50 ° F.

За да направите това, ще застлаете картонена кутия с вестник и след това ще я напълните със суха органична среда като кокосов кокос или дървени стърготини.

След като вдигнете грудковите коренища, нанесете върху тях сяра на прах, за да предотвратите гъбични инфекции, и след това ги поставете в кутийката с вестници. Съхранявайте го на хладно, тъмно и сухо място.

Повдигането на коренища по този начин е обичайно за много нежни растения, които може да не успеят да преживеят студените зими, като например георгини и гладиолус. Можете да прочетете повече за процеса в нашето ръководство за повдигане на далии за съхранение през зимата.

Само не забравяйте да ги поставите обратно в земята две седмици след средната дата на замръзване във вашия район през пролетта!

Грижа за вечнозелени сортове през зимата

За разлика от широколистните им събратя, вечнозелените сортове изобщо не се справят добре в зони 6 или 7.

Вместо това те са подходящи за зони 8 до 11, а през зимата те все още се нуждаят от пълно слънце и температури не по -ниски от 55 до 60 ° F, казват експертите от Нюйоркската ботаническа градина.

Ако живеете в район, където температурите не падат под 55 ° F, няма какво да правите през зимата, освен да поливате растението си по -рядко, тъй като то не расте активно – веднъж седмично или седмица и половина би трябвало да е достатъчно.

Просто не позволявайте на почвата да изсъхне кост на два инча надолу.

Хоризонтално изображение отблизо на листа от агапантус с капчици вода по листата, изобразено на фона на мек фокус.

Все пак следете времето, за да сте сигурни, че не сте изненадани от изненадващо застудяване.

Ако се прогнозира, че температурите ще останат под 55 ° F, можете да добавите слой от мулч от 2 до 3 инча към кореновата зона, за да поддържате растението изолирано.

Можете също така да поставите преносима мини оранжерия върху растенията, за да уловите малко топлина и да ги предпазите от температури под 55 ° F. Харесва ми този от Outsunny, на разположение в Home Depot.

Хоризонтално изображение отблизо на малка преносима мини оранжерия, изолирана на бял фон.

Преносима мини оранжерия

Ако случайно сте засадили вечнозелен сорт във вашата градина от зона 6 или 7, не се притеснявайте! Можете да преместите агапантуса в контейнер и да го презимувате на закрито.

Следвайте инструкциите за пресаждане на широколистен агапантус в контейнер, както е описано по -горе, но добавете тази важна стъпка: или поставете растението близо до прозорец, където ще получи много слънчева светлина, или настройте нарастваща светлина система и поддържайте осветените светлини върху листата за 12 до 14 часа на ден.

Уверете се, че светлините са на около един до два инча от растенията.

След като бъдете трансплантирани, може да помислите да оставите вечнозеления си агапантус в саксия поне за няколко години.

Нарушаването на корените повече от веднъж на всеки три до четири години може да стресира растението и да му попречи да цъфти надеждно.

Безстрашни студове

С малко повече грижи, вашето красиво растение ще процъфтява през зимата и ще бъде готово за блестящи пролетни и летни сезони.

Хоризонтално изображение отблизо на голям щанд от агапантус с ярко лилави цветя, растящи в градината до каменен вътрешен двор.

Опитвали ли сте някога да презимувате агапантус на закрито или навън? Ще се радваме да чуем вашите съвети, трикове и приказки в коментарите по -долу.

Междувременно не забравяйте да разгледате тези допълнителни статии на отглеждане на агапантус следващия:

относно Лора Охеда Мелчор

Лаура Охеда Мелчър е израснала, помагайки на майка си в градината в Монтана, а като възрастна е донесла градинарските си умения в студено време със себе си в дома си в Аляска. Тя е особено горда с цветните лехи, които тя и нейният тригодишен син са построили със скали, изкопани от малкото им имение в Аляска. Като писател на свободна практика, тя допринася за няколко уебсайта и блогове в мрежата. Лора също пише романи и има магистърска степен в писмен вид от колежа за изящни изкуства във Върмонт.

140 thoughts on “Как да се грижим за растенията Agapanthus през зимата”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *