Как да се предотвратят и лекуват често срещаните болести на райските птици

Как да се предотвратят и лекуват често срещаните болести на райските птици

Райските птици изглеждат наистина страхотно – няма как да го отречем. С великолепни тропически листа и цветя, които приличат на сгънати оригами птици, те наистина притежават усещане за величие. Винаги, когато видя такъв, си казвам, „това е болно!“

Въпреки това, „това е болно!“ може да се превърне от жаргонно възхищение в израз на загриженост твърде бързо.

Когато Стрелиция бъде засегнат от болест, съвсем естествено е да се страхувате за дългосрочното му здраве и оцеляване, особено ако сте го отгледали сами от малко семе или дивизия. Тази райска птица е вашето бебе… бихте направили всичко, за да го запазите живо и здраво!

Вертикално изображение отблизо на растение от райска птица, растящо в градината. В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

За щастие, няма по-добро оръжие за борба с болестта от знанието. Като знае какво измъчва заразения Стрелиция и как да го контролирате или предотвратите, можете да спасите вашите райски птици от ранна смърт.

В това ръководство ще разберете за най-често срещаните Стрелиция болести, техните причини и как да ги контролираме.

Заедно с наличието на правилните предпазни мерки и бързината на действие, всеки градинар с това ноу-хау може да гарантира, че техните райски птици живеят дълъг и щастлив живот.

Ето какво ще научите в това ръководство:

Когато става въпрос за предпазване на вашите райски птици от инфекция, не можете да сгрешите със стерилни градински практики, като правене на чисти резитби, дезинфекция на вашите инструменти и използване или поддържане на чиста от болести почва в градината.

Хоризонтално изображение в близък план на болно цвете от райска птица, изобразено при ярко слънце на фон с мек фокус.

В допълнение, знаейки как да култивирате своя Стрелиция правилно ще го поддържа в най-добро здраве, което е първата линия на защита срещу всеки патоген.

За освежаване на отглеждане на райска птица по правилния начин, вижте нашето ръководство как да направите точно това. В противен случай, нека да разберем какво измъчва вашите растения.

1. Кореново гниене на Armillaria

Засягайки предимно дървесни дървета и храсти, кореновото гниене на армилария може също да засегне тревиста флора като палми и Стрелиция. Причинява се от различни видове гъбички Armillariaмакар че A. mellea обикновено е нарушителят в домашните градини.

Основният симптом е загниване и некротизиране на корените, които в крайна сметка губят способността да изтеглят вода в растението. Това води до увяхване на леторастите, загиване и изтъняване, заедно със случайна промяна в цвета на листата и преждевременно обезлистване.

Хоризонтално изображение в близък план на гъби Armillaria (мед), растящи на дърво.

В допълнение към горните симптоми, това заболяване се проявява с наличието на светлокафяви гъби, бял мицел и почернели низове от гъбични тъкани.

„Гъбичките са или в основата на растението, или са прикрепени към мъртвите останки от близката флора, докато последните два знака могат да бъдат намерени върху или близо до корените.

Не можете да направите много, за да излекувате заразен Стрелиция, за жалост. Но можете да премахнете и изхвърлите заразените растителни тъкани, за да контролирате разпространението им.

Изхвърляне и замяна на заразената почва със свежа, Armillaria-свободна почва поне до дълбочината на заразените корени също би било мъдър ход, тъй като гъбичките могат да се задържат под земята в продължение на десетилетия.

2. Бактериално увяхване

Причинява се от почвена бактерия Ralstonia solanacearum, бактериалното увяхване е лоша новина. Разпространява се чрез движението на заразена флора, почви и вода за напояване, така че определено си струва усилията ви за стерилизация, за да предотвратите нежелана инфекция.

Симптомите започват с увяхващи стъбла и листа, след което прогресират до изсъхване на листата и евентуална смърт. Язвите са склонни да се появяват точно над короната и корените могат да изгният.

За съжаление, този също е доста труден за контрол. Всичко, което наистина можете да направите, е да предотвратите разпространението му чрез предаване на заразени Стрелиция.

Вие също ще искате да премахнете съседната почва поне до дълбочината на кореновата система, тъй като R. solanacearum може да се задържи под земята до две години.

3. Botrytis Blight

Също известен като сива плесен, ботритисът се причинява от различни видове от Ботритис род гъбички.

Симптомите включват нетипично развитие и покафеняване на пъпките и флоралните тъкани. Цветовете и листата също са склонни да развиват кафеникави петна с неправилна форма и петна.

Засегнатите растителни структури обикновено се покриват със сива плесен след продължително хладно влажно време, оттук и прозвището „сива плесен“. Всичко това обикновено завършва с гниене на растенията, като по-старите екземпляри обикновено умират по-бързо.

Ботритис гъбичките се разпространяват чрез спори, които пътуват чрез вятър и пръски вода. Тези патогени навлизат през меки, наранени и умиращи растителни тъкани, за да предизвикат хаос. В самото растение нишки от гъбичен мицел могат да се преместят от вече засегнати области, за да заразят нови, здрави структури.

По-специално, листата в упадък са основните места за навлизане на патогените. Ботритис зимува в близките мъртви растителни остатъци и може да зарази флората през цялата година, независимо от сезона.

Хоризонтално изображение отблизо на сива плесен върху цитрусов плод.
Botrytis сива плесен по цитрусови плодове. Снимка от Veronidae, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

За щастие има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите и контролирате ботритисната болест.

Тъй като тази болест се разпространява толкова лесно чрез мъртъв ботанически детрит, събирането на споменатите остатъци и изхвърлянето им е от съществено значение. Освен това, заразените растителни части трябва да бъдат отстранени и поставени веднага щом ги забележите – а не върху компостната купчина.

Осигуряването на малко пространство между насажденията позволява по-добър въздушен поток, което помага за бързото изсушаване на влажните петна, където гъбичките могат да виреят. Друг начин за премахване на прекомерната влага, инкубираща патогени, е избягването на поливане отгоре.

Медните фунгициди могат да се прилагат на всеки 10 дни като превантивна мярка преди образуването на спори през пролетта. Ако цялото растение е отишло твърде далеч, изкопайте го и го изхвърлете заедно с прилежащата почва.

4. Гъбични листни петна

Засягащи листата на много различни видове декоративни растения, „гъбични петна по листата“ е общо наименование за множество различни болести по листните петна, причинени от различни гъбични патогени.

Това е по-често срещано и по-малко плашещо, отколкото си мислите – приятна почивка от всички страховито звучащи състояния, които разгледахме досега.

Не е изненадващо, че петната по листата са основният симптом на болестта на листните петна. Потъмнените петна се появяват в различни размери и форми и са склонни да растат или да се сливат в по-големи петна с течение на времето. Всичко това причинява листен стрес, хлороза и преждевременно окапване на листата.

Хоризонтално изображение в близък план на гъбично листно петно ​​върху лист на райска птица.
Снимка от Cesar Calderon, Pathology Collection на Cesar Calderon, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org.

През повечето време растенията могат да се справят добре с малко гъбични петна по листата, без да се нуждаят от външна помощ. Но в някои по-тежки случаи или ако растенията вече страдат поради неблагоприятни условия на околната среда или други видове болести, има някои действия, които можете да предприемете.

Подобно на ботритисната мана, гъбичките, които могат да причинят това заболяване, живеят в паднал ботанически детрит, а спорите се носят на стоп от вятъра или пътуват чрез пръски вода. Следователно почистването на отломки и въздържането от поливане отгоре са страхотни форми на превенция.

Също така, спазването на подрязването и разстоянието насърчава въздушния поток между растенията, което ще помогне да се премахнат тези влажни петна, които гъбичките обичат толкова много.

Използването на фунгициди на всеки 10 до 14 дни, като се започне, когато забележите за първи път признаци на заболяване, помага да се намали по-нататъшното разпространение. Продуктът, който ще използвате, зависи от конкретния патоген, с който възнамерявате да се борите, така че получете официална диагноза и препоръки от вашия местен разширителен агент, ако е възможно.

Имайте предвид, че гъбичките са склонни да развиват резистентност към фунгициди при многократни приложения на същия продукт – не се колебайте да дадете нашата статия по темата погледнете за повече информация.

Както винаги, ако растението е твърде далеч, ще трябва да се отървете от него за по-доброто на вашата градина.

5. Pythium Root Rot

Кореновото гниене на Pythium се причинява от пренасяните в почвата видове на Pythium род, група от гъби-подобни организми, които са технически класифицирани като паразитни оомицети, известни също като водни плесени.

Но тъй като те могат да продължат както в хранителната среда, така и в растителния материал, те могат да се озоват почти навсякъде в градината – включително върху вашите инструменти и обувки за градинарство.

Тези патогени абсолютно обичат влажна почва и всички корени, растящи в прекалено наситена среда, са уязвими на Pythium инфекция. Веднъж заразени, корените започват да потъмняват от гниене и стават кашави и меки.

С напредването на болестта растежът ще се забави, тъй като растителните тъкани – както над, така и под почвата – започват да умират. В крайна сметка целият екземпляр може да загине.

Превенцията може да приеме много форми. Пазете почвата си да не се превърне в Pythium почва за размножаване, като се уверите, че е добре дренирана и избягвайте преполиване.

Не прекалявайте и с тора. Твърде много азот пречи на защитните механизми на растението, а излишните соли в почвата могат да доведат до повредени корени, които са ключови входни точки за тези патогени.

В допълнение, изглаждането на почвата и соларизирането й с прозрачна пластмаса преди засаждане може да помогне за предотвратяване на този тип кореново гниене.

Отбележете четири до осем седмици през най-горещото време на годината за този процес и отбележете вашето растение във вашето дневник за градинарство. Отделяйте по-малко време за по-горещи зони, повече време за по-хладни.

Можете също така да се борите с огъня с огън и да използвате някои свои собствени микроби. Триходермия гъбички работят много добре срещу видовете Pythiumпри условие че не прекалявате с поливането или торенето.

Близък план на опаковката на Mikro-Root за растителна обработка на базата на триходерма.

Микрокорен

Тези полезни организми могат да бъдат закупени от Arbico Organics.

Приложенията с фунгициди като Banrot® също могат да работят като защитно средство. Но в края на деня, ако имате заразено растение в ръцете си, най-добре е да го премахнете и унищожите, заедно с всички съседни петна пръст.

Сега, Go Nip Strelitzia Sickness в зародиш!

Със знанията, събрани от тази статия, вие вече сте въоръжени за борбата с обикновените болести по райските птици. С малко предварителна мисъл и грес за лактите, запазвайки своя Стрелиция здравите ще станат втора природа.

Няма да лъжа обаче. Поддържането на растенията без болести е трудно начинание, дори когато правите всичко както трябва. Но за успокоение в трудни времена се обръщам към мъдрата мъдрост на капитан Жан-Люк Пикар:

„Възможно е да не правиш грешки и пак да губиш. Това не е слабост. Това е живота.“

Хоризонтално изображение в близък план на цвете от райска птица, растящо в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Всички въпроси, анекдоти или произволни неща, които искате да споделите, могат да отидат в секцията за коментари по-долу. Като градинари всички можем да се учим от въпросите и опита на другия, така че не се срамувайте!

Ако сте на райска птица ритник и искате да научите повече за Стрелицияето още няколко полезни ръководства, които да прочетете след това:

169 thoughts on “Как да се предотвратят и лекуват често срещаните болести на райските птици”

 1. Using the having sex doll will be not as taboo as it as soon as has been. There is a multi-billion money sector around the development and distribution of advanced and not-so-sophisticated sex dolls.
  The expression, True Doll provides become widely identified and part of the mainstream vocabulary
  as new components and technology make the difficult, achievable.
  While males can nevertheless fully enjoy regular hit up sex dolls,
  today we notice much more detailed and first-class versions
  all the time technologically. Metal Man, eat your coronary heart out.

 2. A lot of individuals get off and find pleasure in naked bodies than with lingerie
  or clothing. Another factor can be vulnerability-a naked lady
  seems embarrassment and embarrassment in a foreplay and that will be why
  it will be sought. When somebody is normally
  naked, they feel uncovered and vulnerable, nude sex experiences more
  passionate than clothed one. Vulnerability will
  be a main convert on especially for a lot of males because they feel
  the feeling of dominance during sex. a lot of nude porn concentrate on transmission. Nude porn will be fairly normal and you
  can observe the genre connected to a entire
  group of some other categories, therefore you will not find it very difficult to find your
  narrative of interest when eating this adult. Some of these are
  bondage porno, Asian porno, and lesbian adult.

  Since intercourse is usually expected to be a sacred ritual, viewing
  a naked girl get fucked is a good fap material for a lot of men. Viewing a individual naked will
  be like understanding their strategies and seeing them defenseless for some, this is the reason why nude adult will be a well-known genre among all viewers.|Exhibitionist women and men go
  away for the supreme looking at experience. They established their cameras up and appreciate the see from across the water.
  Numerous possess become therefore into this exercise
  that they will usually strategy married couples who are usually sunbathing to create a
  photo shoot. Most voyeurs are usually guys, however the sexual character of
  the seaside has created some women who furthermore look for out the beaches
  for the same factors. They wish to participate in the action of sex which is another
  type of voyeurism. In add-on to being transformed on by seeing women and males, some ladies who spend time at the nude seaside may
  furthermore fantasize about the males getting sex with the females.

 3. Sure black moms may keep an intelligent conversation during the time but they can be
  scantily outfitted as they go to the club. Ebony mothers are significantly appealing.
  They possess amazing and shining epidermis because of the darkish
  color of pores and skin they don’t have to tension over sun tanning.
  Even though they possess that machine-gun mouth area that fires their kids with scolding and
  preaching they also have got kissable lips that invite males to get a serious hug.
  No want for make-ups, simply hug and inform you’ll going to drop in like under their black miraculous mean.sexy girls porn videos Even at the age
  of fifty, they are beautiful still. With their ageless elegance, they
  always look young. Also how numerous children do they have Also, their boobs are firm and tender still.
  When ladies become moms and dads, they don’t prevent becoming human;
  they don’t switch into robots. Time marches and thus their sexual requirements still.
  But when you would like them on bed don’t simply think about intercourse, believe about
  romance. Therefore, watching them on porn does not make you horny
  but furthermore create your arousal harder than actually.
  Visualize consuming your respected black chocolate brand, you’ll be satisfied in every bite!

 4. Un peu d’expérience va un long chemin, et ces stars XXX expérimentées feront tout.
  Ici vous pouvez trouver certains des plus plus grands noms de l’industrie pour adultes,
  ainsi que des vidéos de jeu de rôle POV amateur sexy.
  Sélectionnez simplement la vidéo que vous souhaitez dans les vignettes affichées mais aussi vous arriverez sur la page de lecture vidéo individuelle avec toutes les options d’affichage et de navigation dont vous aurez la nécessité.

  Vous pouvez filtrer les vidéos de une catégorie Sexe de la belle – vieille de différentes manières utiles-nouvelles vidéos, vidéos célèbres, etc.
  Vous pouvez même personnaliser l’expérience en limitant le nombre de
  sources. C’est la meilleure façon de profiter du porno gratis de belle-mère, le tout au même endroit.
  Revenez souvent, car il y a toujours de nouvelles mamans chaudes à apprécier.
  Un ensemble de mamans footballeuses, des
  MILF d’affaires sexy, un ensemble de épouses trophées aux gros
  seins et plus encore sont toutes là. Regardez ces stars XXX prendre une grosse bite porno d’étalons sexy et d’amateurs.
  Chaque clip ouvre un nouveau monde de possibilités et de failles!
  Il y an aussi des catégories Porno MILF, Beau-Fils et Cougar aux gros seins.
  Aiderez-vous ces belles-mères à se sentir comme chez
  elles? Mouillez votre bite avant du faire vos tâches ménagères et ajoutez la page
  à vos favoris lorsque vous reviendrez pour en savoir plus.
  Changez – un et obtenez le contenu sexy pour responsables que vous voulez vraiment, comme
  vous le souhaitez.

 5. Ein bisschen Erfahrung reicht weit, und diese erfahrenen XXX-Stars
  werden alles tun. Hier finden Jene einige der größten Namen der Erotikbranche wie
  auch einige sexy Amateur-POV-Rollenspielvideos.
  Wählen Sie einfach dies gewünschte Video aus den angezeigten Miniaturansichten aus und Sie landen auf der individuellen Videowiedergabeseite mit allen Ansichts- und Navigationsoptionen, die Selbige
  benötigen. Sie können Videos in der Kategorie
  Stiefmutter-Sex auf verschiedene nützliche Arten filtern – neue Videos, beliebte Videos usw.
  Sie können das Erlebnis sogar anpassen, indem Sie alle Anzahl der Quellen begrenzen. Dies ist jener beste Weg, um kostenlose Stiefmutter-Pornos an dem Ort
  zu genießen. Schau oft vorbei, bekanntlich es gibt immer neue
  heiße Mütter zu genießen. Fußballmütter, sexy Business-MILFs,
  Trophäenfrauen mit großen Titten und mehr
  sind alle hier. Sieh zu, wie diese XXX-Stars einen großen Pornoschwanz von sexy
  Hengsten und Amateuren gleichermaßen einnehmen. Jeder
  Clip eröffnet eine neue Welt voller Möglichkeiten und Löcher!
  Es gibt auch MILF-, Stiefsohn- und Puma-Pornokategorien mit großen Titten. Wirst du diesen Stiefmüttern helfen, sich wie
  zu Hause zu fühlen? Mach deinen Schwanz nass, bevor
  du deine Hausarbeiten erledigst, und setze ein Lesezeichen auf die Seite, wenn
  du zurück bist, um mehr zu erfahren. Ändere es und hol dir die sexy Inhalte für
  Erwachsene, die du wirklich willst, so sehr wie
  du es willst.

 6. Een beetje ervaring gaat een lange weg, en deze ervaren XXX
  sterren zullen het allemaal doen. Hier vindt u enkele van de grootste namen in de volwassen industrie,
  evenals enkele sexy amateur POV rollenspel video ‘ s. Selecteer gewoon de video die u wenst uit de weergegeven miniaturen en u belandt op de individuele videoweergavepagina met alle weergave-en navigatieopties die u
  nodig hebt. Je kunt video ‘s in de categorie stiefmoeder op verschillende nuttige manieren filteren –
  nieuwe video’ s, populaire video ‘ s, enz. Je kunt
  de ervaring zelfs aanpassen door het aantal bronnen te beperken. Dit is de beste manier om
  te genieten van gratis Stiefmoeder porno, allemaal
  op één plek. Kom vaak terug, want er zijn altijd nieuwe
  hete moeders om van te genieten. Voetbal moeders, sexy zakelijke MILFs,
  grote tit trofee vrouwen en meer zijn allemaal hier.
  Bekijk deze XXX sterren nemen een aantal grote porno dick van sexy studs en amateurs
  gelijk. Elke clip opent een nieuwe wereld van mogelijkheden en gaten! Er zijn ook grote Tit MILF, stiefzoon en Cougar
  porno categorieën. Help jij deze stiefmoeders zich thuis te voelen? Maak je pik nat voordat je je klusjes doet, en bladwijzer de
  pagina voor wanneer je terug bent voor meer. Verander het en krijg de sexy inhoud voor volwassenen die je echt wilt, de manier waarop je het wilt.

 7. Un poco de experiencia ayuda mucho, y estas experimentadas estrellas XXX lo
  harán todo. Aquí puedes encontrar algunos de los
  nombres más importantes de la industria para adultos, así como algunos videos sexys de juegos
  de rol POV amateur. Simplemente seleccione el video que desee de las miniaturas que se muestran y accederá a
  la página de reproducción de video individual con todas las opciones de visualización y navegación que necesitará.
  Puede filtrar videos en la categoría de sexo Madrastra de
  varias maneras útiles: videos nuevos, videos populares, etc.
  Incluso puede personalizar la experiencia limitando el número de
  fuentes. Esta es la mejor manera de disfrutar del porno gratuito de
  Madrastras, todo en un solo lugar. Vuelva a consultar con frecuencia,
  porque siempre hay nuevas mamás calientes para disfrutar.
  Mamás de fútbol, MILFs sexys de negocios, esposas trofeo de tetas grandes y
  más están aquí. Mira a estas estrellas XXX recibir una gran polla porno de
  sementales sexys y aficionados por igual. ¡Cada clip abre un nuevo mundo de posibilidades y agujeros!
  También hay categorías porno de MILF de Tetas Grandes,
  Hijastro y Puma. ¿Ayudarás a estas madrastras a sentirse como
  en casa? Moje su polla antes de hacer sus tareas domésticas y marque la página para cuando regrese por
  más. Cámbialo y obtén el contenido sexy para adultos que realmente deseas, de la
  manera que lo deseas.

 8. Un po ‘ di esperienza va un lungo cammino, e questi esperti XXX stelle farà
  tutto. Qui puoi trovare alcuni dei più grandi nomi dell’industria per adulti,
  così come alcuni video di ruolo POV amatoriale sexy.
  Basta selezionare il video desiderato dalle
  miniature visualizzate e atterrerai sulla pagina di riproduzione video individuale con tutte le opzioni vittoria visualizzazione e navigazione di cui
  avrai bisogno. Puoi filtrare i video nella categoria Sesso matrigna in una serie di modi utili:
  nuovi video, video popolari, ecc. È anche possibile personalizzare l’esperienza limitando il numero successo fonti.
  Questo è il modo migliore con lo scopo di
  godersi il porno matrigna gratuito, tutto in un unico posto.
  Controlla spesso, perché ci sono sempre nuove mamme
  calde da godere. Soccer Moms, sexy business MILFs, big tit trofeo mogli e più sono tutti qua.
  Guarda queste stelle XXX prendere un grosso cazzo porno da
  borchie sexy e dilettanti. Ogni clip apre un nuovo mondo
  vittoria possibilità e buchi! C’è anche Big Tit MILF, figliastro, e Cougar categorie porno.
  Aiuterai queste matrigne a sentirsi a casa? Assicurarsi il vostro cazzo bagnato
  prima di fare le faccende, e segnalibro la pagina per quando sei
  tornato per più. Cambiare in su e ottenere il contenuto per adulti sexy si vuole veramente, il modo in cui
  si desidera.

 9. brillx официальный сайт
  Brillx
  Наше казино стремится предложить лучший игровой опыт для всех игроков, и поэтому мы предлагаем возможность играть как бесплатно, так и на деньги. Если вы новичок и хотите потренироваться перед серьезной игрой, то вас приятно удивят бесплатные режимы игр. Они помогут вам разработать стратегии и привыкнуть к особенностям каждого игрового автомата.Брилкс казино предоставляет выгодные бонусы и акции для всех игроков. У нас вы найдете не только классические слоты, но и современные игровые разработки с прогрессивными джекпотами. Так что, возможно, именно здесь вас ждет величайший выигрыш, который изменит вашу жизнь навсегда!

 10. Thanks for your post on the vacation industry. I’d also like contribute that if you are one senior contemplating traveling, its absolutely vital that you buy travel cover for retirees. When traveling, seniors are at biggest risk of getting a health care emergency. Receiving the right insurance cover package to your age group can protect your health and provide peace of mind.

 11. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it?s rare to see a nice blog like this one these days..

 12. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to trade strategies with other folks, be sure to shoot me an email if interested.

 13. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 14. Excellent blog right here! Additionally your site so much up very fast! What web host are you the usage of? Can I get your affiliate link on your host? I want my web site loaded up as fast as yours lol

 15. Hello! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!

 16. I should say also believe that mesothelioma cancer is a unusual form of cancers that is typically found in people previously exposed to asbestos. Cancerous cells form while in the mesothelium, which is a safety lining which covers the vast majority of body’s areas. These cells typically form in the lining from the lungs, abdominal area, or the sac which actually encircles one’s heart. Thanks for giving your ideas.

 17. It’s really a nice and helpful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 18. You could certainly see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *