Как да смесим почвата за бонсай

Как да смесим почва за бонсай

Почвата е жизненоважен елемент в градинарството, независимо дали отглеждате растения в земята, в голям контейнер или в малка саксия.

Но е особено важно да го направите правилно, когато отглеждате бонсай, тъй като в гърнето има толкова малко почва, че не остава място за грешка.

Невероятно лесно е да преполеете или наводните вашето растение, а почвата е това, което прави разликата в осигуряването на точното количество вода. Той също така съдържа хранителните вещества, от които вашето растение се нуждае, за да оцелее.

С други думи, грешната комбинация  субстрат може да убие вашето любимо растение чрез недохранване и прекомерно или недостатъчно поливане.

Въпреки че самата почва не е жива, ние сме склонни да забравяме, че съдържа живи микроорганизми, които са съществена част от малката малка екосистема, която се стремим да създадем.

Ако искате да дадете на вашето ценно растение правилните условия за процъфтяване, ето какво можете да очаквате да откриете в предстоящото ръководство:

Отглеждането на бонсай е пълноценно постижение, още повече, когато сами смесвате субстрата. 

Какво представлява почва за бонсай?

Преди да започнем е важно да разберем предназначението на почвата. Той не само закрепва растението, но също така задържа вода и хранителни вещества.

В същото време тя трябва да е достатъчно лека, за да може кислородът да достигне до корените. Освен това осигурява буфер срещу екстремните промени на температурата и нивата на влага.

Средната градинска почва е 50 процента твърда, 25 процента вода и 25 процента въздух по обем. Но земята в градината е твърде гъста за нуждите на бонсай, както и повечето саксии. Освен това градинската почва се втвърдява с времето.

Ето защо трябва да направим своя собствена, която е формулирана само за бонсай!

Почвата за бонсай може изобщо да не съдържа действителна почва, така че повечето експерти я наричат ​​вместо това като субстрат.

Хоризонтално изображение отблизо на синя керамична саксия, пълна със субстрат за отглеждане на бонсай.
Почва за бонсай, Снимка на Кристин Лофгрен.

Типът почва за бонсай, който трябва да създадете, ще варира в зависимост от вида на растението, което отглеждате. Но независимо от това, той трябва да предложи три ключови елемента: дренаж, задържане на вода и аерация.

За да се балансират тези елементи, субстратът ще съдържа органични и неорганични материали. Неорганичните материали в този смисъл са неща като песъчинки, глина и скали.

Органичните материали са разлагащи се растителни вещества, обикновено под формата на компост или кора.

Комбинирани, те създават основа, която ще задържа малко вода, но все пак тя ще се оттича добре и ще позволи на въздуха да достигне до корените на растението.

Не всички растения обаче имат еднакви нужди. Важно е да знаете своя вид и неговите специфични изисквания.

Например, тропическите растения изискват субстрат с по-добро задържане на вода, докато иглолистните се нуждаят от по-малко.

Много хора предполагат, че наличието на дренажни отвори в контейнера, който изберат, ще се погрижи за всички проблеми с дренажа, но това е само част от уравнението.

Всеки субстрат, който задържа твърде много вода, ще задържи тази влага твърде дълго, въпреки дренажните отвори.

Правилните елементи за почва за бонсай

За да създадете идеалния субстрат, ще ви трябва някакъв вид глина, която помага за задържането на влага. Повечето практикуващи използват акадама, която е глина, създадена в Япония специално за използване в бонсай.

Можете да го закупите от много търговци на дребно онлайн. 

Акадама

Ако не можете да го намерите или не искате да го използвате, потърсете всякакъв вид глина, направена за използване в почвата за саксии. акадама или Turface са най-често използваните продукти.

Акадама е подобен на глина минерал, направен от вулканична почва, добита в Япония. Turface, от друга страна, е глина, която се нагрява до 815°C, за да се създаде това, което е известно като калцинирана глина.

И двата продукта подобряват дренажа и помагат на почвата да задържа влагата.

Като алтернатива можете да използвате всякакъв вид градинарска глина. Когато казваме глина, нямаме предвид вида, който можете да изкопаете от двора си. Никога не искате да използвате пръст от земята, за да отглеждате вашия бонсай.

Хоризонтално изображение в близък план на акадама и пемза за смесване като субстрат за бонсай.
Градинарски глини, Снимка на Кристин Лофгрен.

След това имате нужда от някакъв вид камъни. Те подобряват порьозността на почвата, което прави почвата по-лека и улеснява достъпа на кислород до корените.

Някакъв вид песъчинки, като едър речен пясък или натрошен гранит, в допълнение към или вместо камъните, също е полезен. Препоръчвам вулканична скала, но не се колебайте да експериментирате. Големите парчета подобряват дренажа и аерацията.

И накрая, имате нужда от добре изгнил компост като основа. Ако ти имате компостна купчина, супер! В противен случай можете да закупите компост с общо предназначение, направен от някаква комбинация от торф, растителни отпадъци, кора и други съставки.

Можете също да добавите малко количество оризови кори или кокосови влакна за подобряване на дренажа и задържането на вода. Това е особено полезно, ако живеете във влажен или дъждовен район.

Смеси за почва за бонсай

За вечнозелени иглолистни дървета използвайте около половината глина във вашия субстрат. Другата половина трябва да бъде смес от скала и компост.

За широколистни дървета използвайте 10 процента повече глина и 10 процента по-малко компост. Тропическите растения се нуждаят от нещо по-близо до равни части глина, скала и компост.

Не използвайте твърде много супер фин материал, защото кореновите косми не могат да растат във фин субстрат, а по-големите корени няма да имат достъп до достатъчно кислород.

Хоризонтално изображение отблизо на субстрат за бонсай, пресяван в бяла саксия.
Глина, Снимка на Кристин Лофгрен.

Преди да смесите материалите си, пресейте ги през сито за брашно, за да се отървете от финия прах. Не поставяйте слой чакъл в основата на саксията. Това не само намалява кореновото пространство, водата седи на нивото между субстрата и чакъла поради повърхностното напрежение и капилярното действие и това прави много по-лесно преполиването и задушаването на вашето растение.

Използване на вашата почва за бонсай

След като имате материалите и сте ги пресели, ги комбинирайте в препоръчаните пропорции в голяма купа. Сега е готов за вашето растение.

Също така ще трябва да премахнете част от стария субстрат и да добавяте нови неща всяка година или така. Това е така, защото органичните материали ще се разпаднат с течение на времето и ще затруднят достъпа до кислород на корените на растението.

Създайте здравословна почва за вашия бонсай

Здравата, добре дренираща почва за вашия бонсай е от съществено значение. Не можете да отглеждате растенията си без него. Слава богу, създаването на своя собствена смес е толкова проста задача, нали?

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, променящ почвата на малко дърво бонсай.
Бонсай

Ще се радваме да чуем как се справят вашите красавци в новите си домове в коментарите по-долу!

253 thoughts on “Как да смесим почва за бонсай”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *