Как да съберем и запазим семена от Snapdragon

Как да съберем и запазим семена от Snapdragon

Snapdragons (Antirrhinum majus) са цветни, ароматни, популярни добавки към градината и вазата.

Семената на Snapdragon са лесно достъпни за закупуване от всеки разсадник или търговец на дребно, който продава семена.

Но ако вие – или ваш приятел – отглеждате тези цветя в градината си, можете също да съберете семена от вашите собствени растения и да ги запазите за засаждане през следващия сезон, ако желаете.

Вертикално изображение отблизо на розови цветя Antirrhinum majus, растящи в градината, изобразено на зелен мек фокусен фон.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Ако това звучи като добра идея, но не знаете откъде да започнете, ще обсъдим как точно да го направите в това ръководство.

Ето какво ще покрием:

Опрашване

Първата стъпка в производството на семена е опрашването. Въпреки че повечето диви зевове не са самосъвместими, което означава, че цветето не може да се опрашва, култивираните ловни дракони са.

Тъй като се самоопрашват, получените семена ще произведат растения, които са много подобни на оригинала, ако не и идентични.

Хоризонтално изображение отблизо на пчела върху жълто цвете Antirrhinum majus, растящо в градината.

За щастие, наистина не е нужно да вършите никаква работа, за да могат вашите градински зевове да произвеждат семена. Те ще се опрашват сами, а опрашители като земни пчели ще помогнат.

Въпреки това, ако искате да се включите наистина и да направите някои хибриди, ако отглеждате няколко различни сорта, можете да направите това чрез ръчно опрашване на вашите растения.

Ето как:

Съберете пресен, ярък, лепкав жълт прашец, като притиснете даряващото цвете и потупате или изстържете прашеца от прашниците върху парче восъчна хартия.

За да сте сигурни, че получаващото цвете не се опрашва от само себе си преди или след като го опрашите, изберете пъпка, която все още е затворена. Внимателно го отворете, като сгънете венчелистчетата и отстранете прашниците, като ги издърпате внимателно с пинсета.

Вертикално изображение в близък план на цветя и пъпки на Snapdragon, изобразено на фон с мек фокус.

Докато сте там, използвайте четка или клечка за зъби, за да поставите събрания прашец върху близалцето на приемащото цвете.

Покрийте опрашеното цвете с мрежеста торбичка, за да предотвратите навлизането на друг прашец чрез пчелите, които посещават вашата градина.

Дръжте под око вашите покрити с мрежа цветове. Ако сте свършили добра работа с опрашването, в крайна сметка венчелистчетата ще паднат и ще разкрият шушулка. Поздравления, издържахте много важен тест превръщайки се в пчела!

Как да прибирате реколтата

Четири до пет седмици след опрашването, семената са готови за прибиране!

Вертикално изображение отблизо на семенна шушулка Antirrhinum majus, растяща върху растението, изобразено на фон с мек фокус.

Ако не сте направили опрашването сами, разклатете леко всички кафяви шушулки, които видите. Ако чуете тракане вътре, те са готови за прибиране.

Уверете се, че сте ги хванали, преди шушулките да се отворят и малките ядки да бъдат освободени.

Тъмно оцветените семена са малки и много леки, така че ако навън е ветровито, извийте шушулките от растението и ги занесете на закрито, за да ги разчупите, за да не се издухат, докато ги берете.

Счупете шушулките и просто ги разклатете над торба или контейнер, за да хванете семената, докато излитат.

Как да съхранявате

Преди да опаковате семената, разстелете ги върху лист хартия и поставете на сухо, хладно място, далеч от пряка слънчева светлина, за да ги оставите да изсъхнат за ден или два.

Най-добрият начин да ги запазите жизнеспособни е да ги съхранявате в хартиена торба или пакет. Съхраняването им в пластмаса може да доведе до мухъл.

Съхранявайте семената на хладно, тъмно и сухо място.

Въпреки че ловните дракони ще покълнат по-добре, ако ги охладите предварително, те се нуждаят само от седем до десет дни студена стратификация преди сеитбата, така че няма нужда да ги съхранявате в хладилника през цялото време.

Ако ги съхранявате правилно, те ще останат жизнеспособни до три години.

Хоризонтално изображение отблизо на семена от Antirrhinum majus на светлосив фон.

За да прецените дали те са все още жизнеспособни след дълъг период на съхранение, можете да тествате кълняемостта с този лесен метод:

Намокрете парче хартиена кърпа или салфетка, поръсете известен брой семена (10 е добро число), сгънете кърпата и поставете сгънатата хартиена кърпа в найлонов плик.

Поставете чантата на топло – 70 до 75 ° F – място, което е светло, но не на пряка слънчева светлина. Те се нуждаят от светлина, за да покълнат, но пряката слънчева светлина вероятно ще стане твърде гореща.

След седем дни извадете сгънатата хартиена кърпа от торбата и я отворете внимателно, за да видите дали е настъпило покълване.

Дайте им до четиринадесет дни, преди да направите окончателния си вид и пребройте.

Това ще ви даде представа дали вашите семена са все още жизнеспособни и дали трябва да сеете с по-голяма скорост, когато ги засадите.

Дай ми всичко Антиринум

Събирането и съхраняването на семена от клинов зев е просто и е страхотна идея, ако искате да отглеждате повече ловни дракони през следващата година.

Не забравяйте да разгледате нашата статия за това как да стартирайте snapdragons от семена за да ви помогнем да отглеждате красиви цветя от вашата собствена колекция!

Хоризонтално изображение отблизо на розови цветя Antirrhinum majus, изобразено върху зелен мек фокусен фон.

Отглеждали ли сте някога цветя от собствените си събрани семена? Кажете ми как мина в коментарите по-долу!

Докато все още мислите за snapdragonsповече информация за тези красоти можете да намерите в тези ръководства:

125 thoughts on “Как да съберем и запазим семена от Snapdragon”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *