Как да съберем и спасим космическото семе

Как да съберем и спасим космическото семе

Разбира се, можете да купувате нови семена всяка година в разсадника. Но запазването им е лесен процес и лесен за овладяване, когато искате да напълните градината си с повече космос.

Започнах пътуването си за събиране на семена с тези цветя.

Семената ме гледаха в очите, на практика молейки да бъдат събрани. Освен това обичам това голямо, ефирно, цветно растение, така че събирам повече за сеитба следващата година – и безплатно! – беше безсмислено.

Вертикално изображение отблизо на розови космически цветя, растящи в градината.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Не ми отне никакво време да събера шепи от семената и на следващата година се озовах с дълъг, пълен ред розови, бели и кестеняви цветове, растящи по оградата ми. Моите пчели и множество други опрашители също го харесаха.

Ако тази година във вашата градина цъфти космос, трябва да го опитате.

Предоставяме ви по-долу с цялата информация, от която се нуждаете, за да осигурите експлозии от цвят за дни от бъдещи насаждения, безплатно.

Опрашване на Космоса

Cosmos, с техните живи цветове и тихо примамващи венчелистчета, са като постелка за добре дошли за опрашителите.

Това е една от причините, поради които всяка година хвърлям шепи от тях в моята градина с диви цветя и винаги се вълнувам да видя дантелените им листа да изскачат от земята.

Разнообразието и броя на опрашителите и полезни насекоми те привличат задоволява природата ми, обичаща насекомите, и същевременно помага на градината ми.

Вертикално изображение в близък план на пчела, опрашваща розово диво цвете, изобразено при ярко слънце на фон с мек фокус.
Снимка от Силвия Декер.

Не се притеснявайте от увехналите цветове, ако планирате да събирате семена! Уверете се, че сте оставили поне няколко цветя от всеки вид, който искате да запазите и които са преминали периода си, непокътнати на стъблата си, за да дадете време на семената да узреят.

Тези красавици могат да се опрашват кръстосано с други сортове, така че ако желаете да отгледате космос в известна цветова палитра, опаковайте цветовете, за да предотвратите нежелано кръстосване.

В противен случай чакането да видите кои цветове ще изскочат ще бъде изненада – и това също може да бъде забавно!

Ако сте съгласни с това, че мястото, където тези ефирни красавици изскачат, също е изненада, тези растения са отлични при самозасяване. Но ако искате да контролирате къде кацат, събирането и спасяването им е лесно.

Хоризонтално изображение в близък план на длан отдясно на рамката с шепа ахени и жълто цвете отляво.

Нека поговорим как да направим това по-нататък!

Как да жънем

Можете да събирате космически семена през целия сезон, тъй като отделните цветя умират и узряват, или можете да изчакате до края на сезона и да ги съберете всички наведнъж.

Последният вариант означава, че трябва да сте подготвени за известно неизбежно доброволно разпространение, преди да успеете да стигнете до тях, но намалява необходимостта да отделяте време, за да проверявате периодично за зрели семенни глави.

Хоризонтално изображение в близък план на глава на космическо семе, изобразено на фон с мек фокус.

Изберете сух ден за прибиране на реколтата, за да сте сигурни, че семената, които събирате, са възможно най-сухи. Можете да изберете да ги разпръснете, за да продължат да сушат върху сито след прибиране на реколтата, за да предотвратите гниене при съхранение.

След като венчелистчетата паднат и главите изсъхнат, е лесно да се отстранят тъмнокафявите семена от пет до шест милиметра. Мисля, че изглеждат като малки, презрели банани.

Тези растения са разпръсквачи на семена, така че когато главите узреят и изсъхнат, те постепенно се отварят и семената падат. Едно нежно докосване е достатъчно, за да ги разхлаби, след като станат зрели.

Използвайте палеца си, за да ги изчеткате от сухите глави в плик или буркан.

Вертикално изображение в близък план на ръка отляво на рамката, която събира семенни глави от избледняло цвете и ги поставя в найлонов плик.
Снимка от Силвия Декер.

Може да останете и с примесена малко светла плява. Това може да се отстрани с помощта на сито или пускане на шепи пред вентилатора, или оставяне на бриз да издуха плявата.

Как да съхранявате

Космическите семена ще останат жизнеспособни до пет години, ако ги съхранявате правилно.

Поставете напълно сухи семена в плик от восъчна хартия или запечатан буркан и го етикетирайте с вида, името на сорта и датата на събиране.

Съхранявайте на хладно и сухо място, докато не сте готови да ги засадите и да се насладите на още едно лято на цъфтеж!

Домашно приготвените пакети също са прекрасни подаръци за приятели и членове на семейството, които може да искат да добавят малко космос към собствените си градини.

Като звезди в небето

Събирането на семена от космос е лесно и това е един от най-добрите начини да се насладите на ефирната красота, която това растение предлага година след година във вашата градина.

Хоризонтално изображение на поляна, пълна с розови и бели космически цветя, изобразени на фона на синьото небе.

Ще запазите ли семена от собствените си растения тази година? Космосът е щедро растение, така че ще имате много, за да разширите своя масив с диви цветя или да споделите с приятели и семейство! Кажете ми какви са вашите планове в коментарите по-долу.

Да се да ви помогне да посеете, отгледате и използвате космоса във вашата градинапрочетете тези ръководства след това:

181 thoughts on “Как да съберем и спасим космическото семе”

  1. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

  2. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

  3. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

  4. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Website Giriş için Tıklayın. Starzbet

  5. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *