Как да съберем и спасим семето на чернооката сюзан

Как да съберем и спасим семето на чернооката сюзан

Ето две неща, които обичам: диви цветя и събиране на семена от градината ми, които да запазя за следващата година.

Има смисъл само да комбинирате двете в забавна, релаксираща, удобна за деца, образователна дейност, нали?

Rudbeckia hirta е едно от онези диви цветя, които са лесни за отглеждане, красиви в градината и лесни за събиране.

Така че след като имам установено място, ще го посещавам редовно, за да наблюдавам опрашителите, да се наслаждавам на ярките цъфтежи и да събирам някои бъдещи растения, съдържащи се в малка черна опаковка.

Вертикално изображение в близък план на чернооки сузани, растящи на поляна с диви цветя.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

След като сте сигурни, че семената са узрели и готови за събиране, не е нужно много да съберете торба, за да започнете на закрито или да засеете навън през следващата година. И са идеални за споделяне!

За да разберете как да решите кога да приберете реколтата, как да приберете реколтата и всички подробности за съхранението, продължавайте да четете! Ето какво ще покрием:

Как да събирате и съхранявате семена от черноока сузан

Опрашване

Всеки цъфтеж на черноока Сюзън наистина се състои от около 250 до 500 малки цветя, съдържащи се в кафяво-черното „око“ или централен конус и заобиколени от пръстен от големи, ярко жълти венчелистчета, които служат като маяци за идване тук за опрашители.

Хоризонтално изображение в близък план на витаеща муха, хранеща се от чернооко цвете Сюзън, изобразено на зелен фон с мек фокус.

Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че тези малки цветя цъфтят, произвеждайки прашец със слънчев цвят, в пръстени, започващи от външните краища и напредващи към центъра по време на периода на цъфтеж, като в крайна сметка създават удължен конус.

Крилатите създания, които идват да изследват живите, контрастиращи цветя, се лекуват с глътка нектар, произведен от всяко цвете, така че можете да си представите, че опрашителите обичат този див цъфтеж.

Хоризонтално изображение в близък план на пеперуда, която се храни от цвете Rudbeckia, изобразено на фон с мек фокус.

Докато пчелите, пеперудите, мухите и осите пият нектар, те събират и отлагат прашец, оплождайки малките цветя.

По този начин не е необходимо да правите нищо, за да размножите установените си растения. Полезните опрашители вършат работата вместо вас!

Всъщност, ако ги оставите, Рудбекия често се засяват и се връщат година след година, сякаш са многогодишни, въпреки че всъщност са двугодишни.

Ако искате да контролирате къде се размножават, искате да добавите слънчев цвят към други зони на градината си или искате да споделите веселия цъфтеж, прибирането и съхранението на семената може да ви помогне да постигнете това.

Как да жънем

Три до четири седмици след като цветето е прецъфтяло, семената са узрели и готови за прибиране.

Хоризонтално изображение в близък план на глави от семена на черноока сузан и избледнели цветя в градински бордюр.

Чернооката Сюзън цъфти през целия сезон, така че може да сте в състояние да берете реколтата няколко пъти през лятото и до есента. Като цяло по-голямата част ще бъде готова от средата на септември до средата на октомври.

Проверете обаче два пъти, тъй като семената няма да продължат да се развиват, след като ги извадите от растението.

Вертикално изображение в близък план на изсушени шишарки от семена на цветя на черноока Сюзън, изобразени на светло есенно слънце на фон с мек фокус.

Зрелите семена са въгленосиви до черни, дълги и имат фини жилки, преминаващи по дължината им. Конусите трябва да са сухи.

Тези глави не се чупят лесно, но вятърът, дъждът и гладните птици могат да ви оставят с малко или нищо за прибиране на реколтата много бързо – така че ги дръжте под око!

Хоризонтално изображение отблизо на изсушени глави от семена на Rudbeckia hirta, изобразено на фон с мек фокус.

След като узрее, можете да отрежете цялата глава с прикрепено стъбло, да поставите главата в хартиена торбичка и да използвате стъблото, за да я окачите с главата надолу на топло и сухо място, за да изсъхне напълно.

Друга възможност е да разпръснете главите върху вестник или в кутия на топло и сухо място, за да изсъхнат напълно.

Търсите хрупкава, крехка фунийка. След като изсъхнат, шишарките могат да бъдат смачкани или разклатени, или можете да използвате палеца си, за да изстържете семената.

Ще останете със смес от черни семена и тъмно оцветена плява. Плявата се състои от остатъци от цветя и парченца от шишарката, които държат всичко заедно.

Има различни налични методи за премахване на плявата, включително използване на сито или пускане на шепи пред вентилатор, така че бризът да издуха плявата. Експериментирайте и използвайте това, което работи най-добре за вас!

Как да съхранявате

Тези семена ще останат жизнеспособни от три до пет години, ако ги съхранявате правилно.

Поставете напълно сухите семена в хартиен плик, етикетирайте го с вида и датата на събиране и го затворете в буркан.

Съхранявайте на хладно и сухо място.

Необходими са три месеца студена стратификация преди засаждане през пролетта или можете предварително засяване на градината за студена стратификация на открито.

Слънце, което можеш да задържиш

Прибиране на реколтата Рудбекия семена е лесен начин да разширите това голямо, ярко петно ​​от цъфтеж на черноока Сюзан в други части на вашия двор. Може дори да имате достатъчно за споделяне със семейството или приятелите!

Хоризонтално изображение в близък план на огромен отрязък цветя на черноока сюзан (Rudbeckia hirta), растящи на поляна.

Израствал ли си някога Рудбекия от вашите собствени събрани семена? Ако не, ще се опитате ли да спестите малко тази година? Кажете ми в коментарите по-долу!

Да се да ви помогне да засеете, отгледате и използвате чернооките сузани във вашата градина, прочетете следните ръководства:

129 thoughts on “Как да съберем и спасим семето на чернооката сюзан”

  1. Lorsque vous oubliez le mot de passe pour verrouiller l’écran, si vous n’entrez pas le mot de passe correct, il sera difficile de le déverrouiller et d’y accéder. Si vous trouvez que votre petit ami / petite amie est suspect, vous avez peut-être pensé à pirater son téléphone Samsung pour obtenir plus de preuves. Ici, nous vous fournirons la meilleure solution pour déchiffrer le mot de passe du téléphone mobile Samsung. https://www.xtmove.com/fr/how-to-track-samsung-phone-and-hack-password-without-them-knowing/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *