Как да събираме и засаждаме семена от хортензия

Как да събираме и засаждаме семена от хортензия

Има нещо доста вълшебно в цъфтящите хортензии. Изпълнени с драматични цветни цветя и смела зелена зеленина, не е чудно, че често се виждат засадени в дворове и градини.

Докато повечето домашни градинари купуват храст от разсадник или вземат резници от съществуващи растения за размножаване, вие също можете да изберете да ги отглеждате от семена.

Започването на хортензии от семена може да отнеме малко време и предвидливост, но ако сте готови за предизвикателството, това може да бъде възнаграждаващ проект.

Вертикално изображение отблизо на дантелена хортензия, растяща в градината.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Нашите ръководство за отглеждане на хортензии обхваща как да култивирате тези красоти във вашия пейзаж.

В това ръководство ще обсъдим как да събираме семена за размножаване.

Ето какво предстои:

Как да размножаваме хортензии от семена

Преди да започнете, важно е да разберете, че освен ако не събирате семена от вид растение, повечето няма да станат верни на родителя.

През годините селекционерите са създали голям брой сортове и хибриди и те може да не произведат жизнеспособни семена, а дори и да го направят, полученото растение може да се различава значително от родителското.

Хортензиите не произвеждат единични цъфтежи, а големи съцветия, състоящи се от малки, незабележими плодородни цветя и големи декоративни безплодни чашелистчета. В случай на големите сортове mophead, техните лъскави кръгли цветове могат да съдържат малко, ако има такива, плодородни цветя.

Хоризонтално изображение отблизо на голям храст от дантелена хортензия със сини цветя, растящи в градината.

Lacecap хортензии, с техните видими плодородни цветя, заобиколени от цветни чашелистчета, обикновено са по-добър вариант за събиране на жизнеспособни семена, отколкото сортовете mophead, както и Дъбово листо или гладка видове.

За разлика от това, вкореняването на резници ще доведе до клонинги на оригиналното растение. Ако предпочитате да размножете хортензията си от резници, вижте нашето ръководство да научиш повече.

Но ако сте готови за малко експериментиране, събирането и започването на семена от вашите собствени растения може да доведе до нови, уникални сортове!

Туккак да го направя:

Съберете цветните глави

Първата стъпка е да придобиете семена. Можете да направите това, като съберете цветни глави няколко седмици след като цветните цветове са започнали да избледняват и да станат кафяви.

Точното време за това зависи от вашия климат и сорта, който отглеждате, но обикновено това ще бъде някъде през есента. Искате цветните глави да са напълно сухи, преди да ги съберете.

Хоризонтално изображение в близък план на изсъхнало и изсушено цвете, изобразено на фон с мек фокус.

Отрежете няколко от цветните глави от растението и поставете всяка в собствена кафява хартиена торба. Закачете торбите на хладно сухо място за около седмица, за да изсъхнат.

След като напълно изсъхнат, разклатете торбата, за да помогнете за отделянето на семената от цветята.

Въпреки че цъфтежите могат да бъдат големи, самите семена са много малки. Може да пожелаете да изпразните съдържанието на торбите върху бяла хартиена чиния или лист хартия, за да ви помогне да идентифицирате семената и да ги отделите от остатъците.

Хоризонтално изображение отблизо на малки пликове, саксии и инструменти за градинарство на закрито, поставени върху дървена маса.

Семената могат да бъдат засети веднага, в противен случай трябва да ги поставите в етикетирани хартиени пликове и да ги съхранявате на хладно и сухо място. Ако са жизнеспособни, те трябва да се поддържат до една година.

Посейте семената

Сейте в плоски или отделни саксии за разсад, пълни с добре дренираща смес за саксии. Внимателно натиснете три до пет семена върху повърхността на почвата във всяка клетка или саксия, като внимавате да не ги заровите, тъй като светлината е необходима за покълването.

Поставете тавата близо до слънчев прозорец или под светлините за растеж, и поддържайте почвата равномерно влажна, но не преовлажнена, до поникване, което трябва да отнеме около две седмици.

Когато се появят разсад, разредете ги, така че да има по едно растение във всяка стартова клетка или саксия.

Вертикално изображение отблизо на малък разсад, растящ в голяма теракотена саксия.

След като имат два до три комплекта истински листа, можете внимателно да ги трансплантирате в саксии от един галон, пълни със смес за саксии. Уверете се, че избраните от вас контейнери имат един или повече дренажни отвори на дъното.

Съхранявайте контейнерите на място, което получава достатъчно слънчева светлина, като прозорец с южно изложение, и продължете да се грижите за тях в продължение на няколко месеца, докато корените са добре установени и растежът е очевиден.

Трансплантирайте в градината

Храстите могат да се засаждат на открито след последната пролетна слана. Като алтернатива можете да ги засадите в късна есен, след като са в латентно състояние, но преди земята да е замръзнала.

Намерете място на пълно слънце или частична сянка и засадете храста в дупка, дълбока колкото кореновата топка и около два пъти по-широка, като се напълни отново с градинска почва, допълнена с компост.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който пресажда саксийен храст в градината.

Поливайте обилно при засаждането и бъдете бдителни за поливането през следващите няколко седмици, за да позволите на новите растения да се установят.

Като алтернатива, трансплантирайте в по-голям контейнер и продължете да се грижите за вашите растения, както е обсъдено в нашия ръководство за отглеждане на хортензии в контейнери.

Красиви изненади

Ако сте от онези градинари, които обичат малко експериментиране, ще ви хареса да започнете нови хортензии от семена. Може в крайна сметка да произведете ново и уникално растение!

Хоризонтално изображение отблизо на група избледняващи цветя на хортензия, изобразени на ярко слънце.
Снимка от Клеър Грум.

Имате ли опит с размножаването на тези храсти? Споделете вашите съвети и снимки в секцията за коментари по-долу!

Искате да научите повече за отглеждане на хортензии в градината? Вижте следващите статии:

относно Хедър Бъкнър

Хедър Бъкнър произхожда от блестящите езера на Минесота и сега живее със семейството си в красиво имение в планините Върмонт. Тя има бакалавърска степен по наука за околната среда от университета Tufts и е пътувала и е работила в много роли в опазването и защитата на околната среда, включително създаване и управление на програми, базирани на опазване на ресурсите, биологично градинарство, продоволствена сигурност и изграждане на лидерски умения. Хедър е сертифициран пермакултурен дизайнер и студент билкар. Тя също е фанатичен градинар и обича да прекарва колкото се може повече време покрито с мръсотия!

124 thoughts on “Как да събираме и засаждаме семена от хортензия”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *