Как да трансплантирате Hostas |  Пътят на градинаря

Как да трансплантирате Hostas | Пътят на градинаря

Ако имате хости, знаете, че тези тревисти многогодишни растения са едни от най-добрите сенчести растения за зони на издръжливост на USDA от 2 до 8.

Вертикално изображение в близък план на пъстри хости със светлолилави цветя, растящи в градината, изобразени на светло слънце.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

В зелени, бели, жълти и пъстри комбинации листата – често с огромни пропорции – озаряват тъмните зони на пейзажа, за да ги приведат в ярък фокус.

Има около 70 вида, от които да избирате, а смесването и съпоставянето води до красиви пейзажни дисплеи.

Нашите ръководство за отглеждане на хоста има всичко, което трябва да знаете за успешно култивиране.

Тази кратка статия предлага пет съвета за успешно преместване на растения от една част на пейзажа в друга.

Ето какво ще покрием:

Да започваме!

1. Партньор с природата

В началото на пролетта се появяват заострени издънки, които сигнализират за края на зимния покой. Те посочват местоположението и размерите на бучките хоста, което улеснява да разберете къде да копаете.

Вертикално изображение отблизо на издънки на хоста, излизащи от земята през пролетта.

Има по-малък риск от увреждане на листата по време на преместване без напълно развита зеленина. Счупените листа са отворена покана за опортюнистични вредители и болести, които лесно проникват в уязвимите растителни тъкани.

Да предположим, че не можете да свършите работата в началото на пролетта – не се притеснявайте. Можете да копаете и местите буци по време на вегетационния период до началото на есента.

Въпреки това, времето за възстановяване може да бъде по-дълго за растения с по-развита зеленина и корените може да нямат време да се установят преди пристигането на първата слана, ако хостите бъдат трансплантирани твърде късно през сезона.

В допълнение към лекотата на работа с почти безлистни растения през пролетта, природата доставя пролетен дъжд, който насърчава силен растеж на корените, а това означава, че ние, градинарите, изискваме по-малко допълнително поливане.

2. Бъдете подготвени

Преди да размахате лопата или градинска вилица, за да вдигнете буца от почвата, направете грубо измерване на диаметъра й и решете къде ще отиде.

Вертикално изображение в близък план на градинска вилица, която изкопава рохкава, богата почва.

Изберете място с пълна до петна сянка.

Обработете почвата надолу с 12 до 14 инча и два до три пъти по-широка от буцата, която премествате. Отстранете камъните и остатъците, за да постигнете ефирна, ронлива консистенция.

Идеалната почва е органично богата и добре дренирана, с относително неутрално рН от 6,5 до 7,5. Добавете промени като компост и хумус за обогатяване на дефицитната почва при необходимост.

Подготовката на новото място преди копаене позволява безпроблемен преход, при който растенията са извън земята за възможно най-кратко време.

3. Работете умно

Хостите често са доста тежки.

Не поливайте ден преди или в деня на разсаждането. Ако през последния ден е валял дъжд, отложете работата, докато нещата изсъхнат.

Хоризонтално изображение на градинар, използващ малка ръчна мистрия, за да раздели растение хоста, което е изкопано от градината.
Запазете малката мистрия за разделяне по желание и използвайте такава с дълга дръжка за лост за спасяване на гърба при изкореняване на тежки буци.

Хидратирайте преди работа и излезте сутрин, преди слънцето да е силно. Дори в началото на сезона слънчевата светлина може да бъде потискаща за трудолюбивите градинари както и хостите.

Разстелете брезент или стар чаршаф на земята близо до буцата(ите), които повдигате.

Използвайте лопата с дълга дръжка или градинска вилица, която можете да бутате с крак. Поставете го на около шест инча от малки бучки и на 12 инча от големи.

Натиснете го докрай, повдигайки и ровейки около буца. Когато се разхлаби напълно, оставете буцата върху брезента.

Колкото и да е тежък, дръжте цялата почва прикрепена към корените, за да направите прехода по-гладък. Оголяването на корените е ненужно и стресиращо за флората.

Можеш разделете бучката на две или повече части, както желаете, или го плъзнете цял върху брезента и го плъзнете до новия сайт.

И накрая, вземете предвид зрелите размери при преместване на флората, за да избегнете бързото пренаселеност в бъдеще. Познайте вашите сортове. Някои зрели видове растат до осем фута широки.

4. Бърз преход

От съществено значение е незабавно да се засади изкоренена флора, за да се сведе до минимум шокът от трансплантацията.

Обикновено има период на увяхване, докато свикне с нова среда и може да цъфти едва през следващата година. Въпреки това, тези растения са здрави и се възстановяват с енергия, след като корените се задържат в новата почва.

Ако сте забравили да подготвите новото място предварително или трябва да задържите градинарството за кратко, поставете изкоренената буца на хладно, сенчесто място и поставете изцедена мокра кърпа върху кореновата топка.

Колкото по-дълго е извън земята, толкова по-бавно ще бъде възстановяването, така че не отлагайте твърде дълго.

5. Подхранвайте и подхранвайте

Направете кладенец в подготвената почва достатъчно дълбок, за да поставите изкоренената могила на същата височина, на която е била на първоначалното й място.

Поставянето на хоста могила на около инч над нивото на земята също е добре, тъй като може да възникне известно заселване. Въпреки това, твърде дълбокото засаждане може да доведе до загниване на корените.

Напълнете и уплътнете почвата здраво около периметъра на леторастите.

За да подпомогнете задържането на вода, докато трансплантациите се установяват, привлечете повече почва към растението, за да създадете защитен „ров“ от осем до 12 инча от периметъра на короната и висок от четири до шест инча.

Поливайте вътре в рова и уплътнете почвата здраво. Не забравяйте да насочите дюзата към почвата, а не към листата, за да попречите на растежа на гъбичките. Полива се втори път и отново се набива.

Хоризонтално изображение отгоре надолу на растение хоста, излизащо от зимен покой, заобиколено от мулч от кора, изобразено на светло слънце.

Нанесете универсален, бавно освобождаващ гранулиран тор в рова, образувайки пръстен от гранули. Дръжте го далеч от леторастите, за да не ги изгорите.

Добавете два инча слой мулч върху зоната на рова, за да подпомогнете допълнително задържането на влага.

Независимо дали засаждате разсад, деления, разсадни растения или зрели преместени буци, поддържайте почвата влажна, докато се установят.

Осигурете инч вода на седмица при липса на дъжд, старателно овлажняване на корените без пренасищане и езерце.

Подхранвайте месечно, за да поддържате здравословен растеж, като избягвате директен контакт с листата.

Устойчив и надежден

Ценени за впечатляващите си цветови комбинации и размери на листата, лесните за отглеждане хости са най-добрият приятел на градинаря в сянка.

Хоризонтално изображение отблизо на пъстро растение хоста, растящо в градината.

Независимо дали разреждате претъпкано петно ​​или премествате цяло легло, зеленината се възстановява от прекъсването с енергичност, когато следвате нашите пет съвета за успех:

  1. Действайте в началото на пролетта, когато има по-малко зеленина и повече дъжд.
  2. Първо подгответе новия сайт за бърз ход.
  3. Вземете разумен подход – хидратирайте, спасете гърба си, работете рано и щедро място.
  4. Работете бързо, за да сведете до минимум шока от трансплантацията.
  5. Подкрепете бързото възстановяване с бдително поливане и торове.

Имайте предвид тези съвети, за да правите трансплантацията безпроблемна всеки път и да се наслаждавате на буйна зеленина в сянка в продължение на много години напред.

Отглеждате ли хости? Опитвали ли сте да ги трансплантирате? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

Ако намерите тази статия за полезна и искате прочетете повече за hostasпрепоръчваме следното:

118 thoughts on “Как да трансплантирате Hostas | Пътят на градинаря”

  1. Es muy difícil leer los correos electrónicos de otras personas en la computadora sin conocer la contraseña. Pero a pesar de que Gmail tiene alta seguridad, la gente sabe cómo piratear secretamente una cuenta de Gmail. Compartiremos algunos artículos sobre cómo descifrar Gmail, piratear cualquier cuenta de Gmail en secreto sin saber una palabra. https://www.xtmove.com/es/how-to-hack-gmail-account-without-password-and-track-other-email/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *