Как да третирате саждиста плесен върху растенията камелия

Как да третирате саждиста плесен върху растенията камелия

Излизате навън, за да се насладите на градината си, когато я забележите: нещо е превърнало вашите красиви камелии в ужасна сцена направо от филм на ужасите.

Листата на вашия храст са напълно черни, сякаш огромен огън или някакъв демон от Хадес си е проправил път през градината и е покрил растението ви със сажди.

Вертикално изображение отблизо на листа от камелия, покрита с отвратително гъбично вещество, известно като саждиста плесен.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Но това не е най-новият трилър. Вашата камелия има черна плесен, известна още като саждиста плесен, която е тъмна гъба, която прилича на слой пепел и покрива листата и стъблата на растенията. Доста добре наречен, нали?

Преди да избягате от двора си, крещейки за ботанически екзорсист, поемете дълбоко въздух. Черната плесен не е толкова ужасна. Изглежда зле, но обикновено няма да убие вашето растение.

Това обаче не означава, че можете да го игнорирате. Обикновено това е знак, че се случва нещо друго. Когато става въпрос за установяване на причината и как да се отървете от нея, има стъпки, които можете да предприемете във вашата градина у дома.

Ето какво ще разгледаме в това ръководство:

Тази болест е като голямо черно знаме от вашите камелии, което ви казва, че има проблем, който трябва да се реши.

Обикновено не е краят на света! Чувствате ли се готови да се изправите срещу този ужасно изглеждащ враг? Тогава тръгваме.

Какво причинява саждиста плесен?

Саждивата плесен е често срещана при камелиите. Черното, подобно на пепел покритие е резултат от гъбички в Antennariella, Ауреобазидиум, капнодиум, Фумаго, Фумиглобус, Лимацинулаили Скориас родове, колонизиращи листата.

Добрата новина е, че тези гъбички не преследват вашите растения. Те искат сладката медена захар, която покрива листата и стъблата на вашите камелии.

Какво е това, казваш?

Хоризонтално изображение отблизо на люспести насекоми, заразяващи растение.
Снимка от John .A. Davidson, Univ. Md, College Pk, Bugwood.org, чрез CC BY-SA.

Белокрилки (в надсемейство Aleyrodidae), листни въшки (надсемейство Aphidoidea), меки кафяви люспи (Леканий spp.), възглавничка скала (Покупка на Icerya) и люспи от камелия (Lepidosaphes camelliae) са често срещани вредители, които смучат стъблата и листата на камелиите, за да се хранят.

Докато го правят, те приемат повече захар, отколкото могат да използват, така че изхвърлят излишъка. Това е лепкавото, подобно на мед вещество, което покрива растенията навсякъде, където тези насекоми бродят.

Винаги, когато има манена роса, може да последва мухъл със сажди.

Саждивата плесен вреди ли на камелиите?

не И също така, да. Схванах го?

За разлика от някои други патогени, тези, които причиняват черна плесен, не заразяват камелиите директно и проблемът е предимно козметичен. Гъбите се хранят с медена роса, а не с вашите растения.

Но те могат да наранят растенията косвено.

Хоризонтално изображение отблизо на черна саждиста плесен върху повърхността на лист.

Това е така, защото гъбичните спори предотвратяват дишането и фотосинтезата. Казано по-просто, покритите листа не могат да дишат много добре или да произвеждат хранителни вещества.

Ако достатъчно листа са покрити до голяма степен, особено ако са изцяло покрити, това наистина може да направи номер на растението. Резултатът е увяхване, забавен растеж и падащи листа. Теоретично това може да убие растение, но за щастие това е абсурдно рядко.

През повечето време то само леко намалява растежа или цъфтежа, ако изобщо причинява някакви щети.

Симптоми на черна плесен

Листата на засегнато растение може да бъде покрита с малки петна или точки от плесен, които приличат малко на черна или кафява пепел.

Или целите листа могат да бъдат покрити, понякога в дебел слой, който обикновено покрива само горната повърхност на листата, но не и долната повърхност.

Вертикално изображение отблизо на листа, покрити с медена роса и черна плесен.
Снимка чрез Alamy.

Спорите не се придържат само към декоративни растения. Ако има медена роса по тревата отдолу или по стената на къщата ви, там също може да има гъбични спори.

Понякога гъбичките ще се обелят или ще се отлепят от листа, оставяйки зелените неща отдолу открити. И понякога, ако се вгледате много внимателно, ще видите отхвърлени кожи от листни въшки.

Как да се отървем от саждиста плесен

Добрата новина е, че тези гъбички не преследват вашите растения. Те искат сладката медена роса, която покрива листата и стъблата на вашите камелии. Отървете се от вредителите, отделящи медената роса, и ще се отървете и от мухъла, който привлича.

Хоризонтално изображение отблизо на зеленина, покрита с гъбична инфекция, известна като саждиста плесен.
Снимка чрез Alamy.

За да започнете, можете просто да избършете плесента с мокра кърпа. Понякога, ако плесента е била там от дълго време, тя няма да се изтрие.

В този момент ще трябва да накиснете растението в смес от една супена лъжица течен сапун за съдове на галон вода. Смятам, че сапунът за съдове Dawn работи най-добре.

След това можете да измивате растенията веднъж седмично със силна струя вода, за да премахнете медената роса, докато предприемате необходимите стъпки, за да се отървете от тези досадни вредители, които причиняват проблема с медената роса на първо място.

Но не забравяйте, че мухълът и медената роса просто ще се върнат, ако не адресирате причината.

За да направите това, трябва да разберете дали листните въшки, люспите или белите мухи се хранят с вашето растение.

Ако изглежда, че само долните листа са покрити с мухъл, но не и горните листа, вероятно е заразяване с памукови люспи от камелия. Тези насекоми се хранят с долната страна на долните листа и сокът, който произвеждат, капе върху листата отдолу.

Памучните и възглавничестите люспи са малки плоски, кафяви насекоми, покрити с памучно, восъчно бяло покритие, което ги предпазва от хищници. Меките кафяви люспи изглеждат подобни, само че нямат бяло восъчно покритие.

Може да сбъркате тези вредители със симптом на заболяване, тъй като те могат да изглеждат като група от подутини или почти като бели гъбички.

Но ако се опитате да ги изстържете с нож за масло, те ще се отлепят. За повече съвети относно идентифицирането и как да контролирате тези вредители, прочетете нашето ръководство.

листни въшкиот друга страна, са жълти, зелени, кафяви или бели насекоми, които се скупчват по листата и стъблата.

Ако излезете и огледате растението си отблизо, те са доста лесни за забелязване, след като знаете да ги търсите, особено когато се събират заедно в големи групи.

Белокрилки ще изскочат в маси от бели облаци, когато минавате или безпокоите вашата камелия, така че е лесно да разберете кога са наоколо.

Ако избършете листата на растението чисти, това ще помогне много за елиминирането на листни въшки и белокрилки.

Ще трябва всъщност да избършете самите люспести насекоми с малко спирт, за да се отървете от тях, така че това не е добър метод за контрол на люспите, освен ако нямате много време или заразата е незначителна.

Калинките и зелените дантелени крила поглъщат люспи, листни въшки и белокрилки и тъй като вероятно нямате много от тях полезни насекоми във вашата градина точно сега – иначе нямаше да имате толкова тежко нашествие от вредители – можете да ги купите и да ги въведете във вашето външно пространство.

Квадратно изображение в близък план на зелено дантелено насекомо на клон, изобразено на фон с мек фокус.  Долу вдясно на рамката има бутилка с яйца.

Зелени яйца от дантела

Яйца от дантела в различни количества са налични в Arbico Organics.

Градинарското масло също е ефективен вариант за контрол. Покрийте горната и долната част на листата, както и стъблата, със спрей за градинарско масло.

Близък план на бутилка Bonide All Seasons Horticultural Spray Oil, изолирана на бял фон.

Градинарско масло Bonide

Един от Bonide е налични в Arbico Organics в бутилки с размер литър, готови за пръскане, или концентратът е няколко различни количества. Пръскайте всяка седмица или две, докато има насекоми.

Изгонете саждиста плесен от вашите камелии

От всички гъбични заболявания, които може да срещнете по вашите камелии, саждиста плесен е може би най-малко тревожната. Разбира се, това означава, че имате ситуация с насекоми, но рядко е такъв проблем, че ще трябва да целунете красивите си храсти за сбогом.

Така че вземете смело – ако елиминирате тези вредители, ще премахнете проблема и можете да се върнете да се наслаждавате на цъфтежа си.

Хоризонтално изображение отблизо на листа от камелия с покритие от черна саждиста плесен.
Снимка чрез Alamy.

След като разберете какво да търсите при саждиста плесен, тя е доста лесна за забелязване и след това можете да действате бързо, за да предотвратите по-нататъшното й разпространение.

Какъв вид вредител е причинил проблема ви? И кой метод ви помогна да се отървете от заразата? Уведомете ни в коментарите, за да можем да споделим вашите съвети с други градинари, които се борят с тази често срещана болест по растенията.

Търсите повече информация, която да ви помогне във вашия пътуване за отглеждане на камелия? Имаме много други ръководства, които може да намерите за полезни, започвайки с тези:

305 thoughts on “Как да третирате саждиста плесен върху растенията камелия”

  1. Monitore o celular de qualquer lugar e veja o que está acontecendo no telefone de destino. Você será capaz de monitorar e armazenar registros de chamadas, mensagens, atividades sociais, imagens, vídeos, whatsapp e muito mais. Monitoramento em tempo real de telefones, nenhum conhecimento técnico é necessário, nenhuma raiz é necessária.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *