Как да Deadhead Daisies |  Пътят на градинаря

Как да Deadhead Daisies | Пътят на градинаря

Маргаритки са растения с композитни цветни глави, състоящи се от централен диск от цветчета, заобиколени от подобни на венчелистчета лъчи.

Те са членове на огромното семейство Asteraceae, което включва астри, лайка, иглолистни цветя, кореопсис и слънчоглед.

Отблизо вертикално изображение на маргаритки, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Когато казваме „маргаритка“, имаме предвид хиляди различни растения.

Има местни и въведени сортове за всички умерени зони на отглеждане, в едногодишна или многогодишна форма. Повечето виреят на пълно слънце, докато някои понасят частична сянка. И докато органично богатата глинеста почва е най-добра, много се справят добре в почва със средно качество.

Нашите ръководства за отглеждане на различни маргаритки разполагате с необходимата информация за домашно отглеждане.

В тази статия говорим за градинарска задача, която е от съществено значение за поддържането на растенията на маргаритките да изглеждат най-добре: мъртвите глави.

Ето какво ще покрием:

Да започваме!

Какво е Deadheading?

След като цвете цъфти, то започва да избледнява и изсъхва. В края на своя жизнен цикъл той следва вродения импулс за възпроизвеждане, поставяне и разпръскване на семето, от което се нуждае неговият вид, за да оцелее.

Хоризонтално изображение в близък план на голямо петно ​​от цветя от маргаритка с отпаднали цветове.
Маргарита, Argyranthemum frutescens.

Като градинари, ние можем да манипулираме жизнения цикъл на растението и да отложим неизбежното, като не позволяваме на цветята да засаждат семена.

Deadheading е премахване на избледнели цветни глави. Правим го по различни причини, включително за:

  1. Стимулирайте вегетативния растеж за здрави корени, жива зеленина и оптимално производство на цъфтеж.
  2. Съживете външния вид на растението.
  3. Намалете до минимум остатъците, които са среда за размножаване на вредители и болести.
  4. Ограничете самозасяването.

Когато репродуктивният цикъл на цветето приключи без завършване, растението пренасочва енергията си към производството на нова пъпка, която може да завърши работата.

Градинарите се възползват от получаването на най-много цъфтеж, който растението може да произведе, въпреки че те могат да бъдат с намален размер след първото промиване.

В допълнение, растението изглежда остава вечно младо, когато никога не показва избледняване или кафяви цъфтежи, показвайки привлекателност в началото на сезона, която поддържа градината да изглежда свежа.

И докато първокласният външен вид е от съществено значение за ефектна лятна изложба, премахването на гниещи цветя има друга цел:

Той предотвратява нахлуването на насекоми и опортюнистични патогени в слаба растителна тъкан, която е уязвима за тях.

И накрая, подрязването на отпадналите цветове ограничава самозасяването, което може да доведе до растеж на семената на нежелани места.

Въпреки че някои видове, като Shasta, така или иначе се разпространяват чрез подложката си.

Нека да разгледаме някои различни видове цветя и след това да преминем към подробностите за заглавието.

Видове маргаритки

Докато много от нас си представят архетипния жълт център, заобиколен от бяло, като характеристиките, представени от обикновена маргаритка (Bellis perennis)виолетово-синьото Видове Лебедова река (Brachyscome iberidifolia) също толкова заслужава прозвището.

Вертикално изображение в близък план на градинар, използващ чифт ножчета за мъртви цветя от маргаритка, растящи в контейнер.

Някои, като африкански (Dimorphotheca sinuata) и гербери маргаритки (Gerbera jamesonii)имат множество слоеве удебелени лъчи в нюанси на оранжево, червено и жълто, с кафяви, златни или съвпадащи централни дискове.

Видовете могат да бъдат малки, като шест до 12 инча Черен крак (Melampodium leucanthum)или висок до три фута Монток (Nipponanthemum nipponicum).

Някои, като Montauk и Шаста (Leucanthemum х супербум), имат крайна пъпка, която цъфти първа, последвана от странични пъпки.

Други, като храстовиден храст от маргаритка (Olearia floribunda) и шипова африканска влажна маргаритка (Ligularia spp.) произвеждат множество едновременни цъфтежи на стъбло.

Помислете за необходимостта да се отпуснете, когато засаждате любимите си. Ще трябва да можете да стигнете до тях с лекота, независимо дали в саксия, алпинеум или в обширно плаване.

Бъди сигурен за прочетете пакетите със семена и отбележете зрели размери, за да изберете подходящи видове и култивирани сортове, които да отговарят най-добре на вашите нужди.

А сега, нека мъртъв!

Как да Deadhead

Изостряйте си любими резитби, флорални ножици, или бонсай ножици, в зависимост от дебелината на стъблата. Дезинфекцирайте остриетата в 10% разтвор на вода за белина (девет части вода към една част белина), изплакнете ги и ги подсушете.

Изберете чифт градинарски ръкавици, за да защитите ръцете си. Членовете на семейство Asteraceae съдържат естествени химически съединения, наречени сесквитерпенови лактони, които могат да причинят дразнене на кожата при чувствителни хора.

Квадратно изображение отблизо на чифт градинарски ръкавици, изкусно подредени върху тухли.

Градински ръкавици Daisy от Terrain

Защо не се поглезите със забавен чифт памучни градински ръкавици на тема маргаритки, които да ви напомнят да се грижите за любимите си?

Този чифт от Terrain е изработен от платно с водоустойчива горна част. Той включва множество класически цъфтежи, поръсени обилно върху лилав фон. Черните гумирани точки на пръстите със сигурност ще ви осигурят стабилно захващане на вашите ножици.

Намерете градински ръкавици с маргаритки от Terrain сега. Един размер пасва на повечето.

Има две тайни за успешното обезглавяване на маргаритки. Те са:

  1. Отстранете цветните глави, преди целият цвят да е изчезнал.
  2. Изрежете цели стъбла точно над точката на растеж.

Идеалното време за премахване на цъфтежите е, когато те започнат да избледняват и увисват. Ако изчакате, докато станат кафяви, те могат да поставят семена, да приключат репродуктивния цикъл и да предотвратят връщане към вегетативен растеж.

Освен това, ако чакате твърде дълго, за да отрежете мъртвите цветове, може да не остане достатъчно време през вегетационния сезон за друг кръг.

Някои цветя цъфтят периодично през цялото лято, докато други имат красиво първо зачервяване и не толкова ефектно второ зачервяване в края на сезона. Не се колебайте да отрежете тези избледнели цветове, за да се възползвате максимално от това.

Типичната маргаритка има стъбла с по една крайна пъпка на върха на всяка. Всяко основно стъбло може да има един или повече странични или странични клони, които също могат да произвеждат пъпка. Може да има няколко листа по стеблото и купчина листа в основата на растението.

Структурите на маргаритки обаче варират.

Нова пъпка се появява от „точка на растеж“. Това е място, което природата е предвидила предварително с потенциал да произведе издънка и цвете.

Примери са крайният край на странично стъбло, мястото, където основното стъбло и един или чифт листа са съединени, или в основата в рамките на листната могила.

По-добро име за мъртви глави може да бъде „мъртво стъбла“, защото за да го направим правилно с маргаритки, трябва да отрежем цялото стъбло на изпуснато цвете, точно над една от тези точки на растеж.

Идеалното разстояние е приблизително една четвърт инч – възможно най-близо, без да го повредите.

Понякога се вижда нова пъпка, за да се улесни работата. Ако не, използвайте точките на растеж като ориентир.

Ето как:

Използвайте очите си, за да преминете от изгубената цветна глава надолу по стъблото. Спрете точно над лист, чифт листа или странично стъбло. Изрежете точно над една от тези точки на растеж.

Ако не видите нито едно от тях, продължете надолу по стъблото до основната хълма от зеленина и направете разрез колкото можете по-надолу, без да повредите листата.

Шаста е пример за вид, който отрязваме точно над страничен клон. Герберите изискват рязане близо до дъното на безлистното му главно стъбло без клони.

По-рано споменахме вида маргаритки и африкански маргаритки, с множество цветове на стъбло. За тези и подобни видове отстранете цели стъбла на една четвърт инч над основата, когато най-старите цъфтежи започнат да избледняват.

Не са типичните ви маргаритки, тези видове не цъфтят повторно, но все пак може да решите да ги подрежете за по-чист външен вид, по-малко проблеми с вредители и болести и без самозасяване.

Независимо дали работите с миниатюри или три фута бегемоти, потърсете пъпки и точки на растеж.

Ако не отрежем в точката на растеж, растението продължава да захранва стъбло с отрязана глава, когато трябва да насочва енергията си към генериране и/или поддържане на издънка с цветна пъпка.

Насладете се на вашите маргаритки

Време е да поемете грижата за вашите маргаритки и да се насладите на най-доброто, което могат да предложат. Излезте на градински плановик и направете бележка на deadhead през целия вегетационен период.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, облечен с чифт ръкавици и използващ резки за цветя от маргаритки, изобразени на фон с мек фокус.

Премахването на отпаднали цветя подпомага силен вегетативен растеж за изключителни корени, зеленина и цъфтеж. Освен това допринася за младежки вид, премахва остатъците, които привличат вредители и патогени, и предотвратява самозасяването.

Поддържайте ножиците си чисти и остри, а градинарските ръкавици готови за цветя, които със сигурност ще зарадват вас и летните посетители във вашия дом.

Имате ли някакви мъртви съвети за споделяне? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

Ако сте намерили това ръководство за полезно и искате да научите как да убивате другите цветя в семейството на астеритепредлагаме следното:

130 thoughts on “Как да Deadhead Daisies | Пътят на градинаря”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *