Как и кога да берем реколтата от лук

Как и кога да берем реколтата от лук

Независимо дали ядете предимно храна за вкъщи и затопляте замразени вечери, или сте отдаден домашен готвач, сезонът на прибиране на реколтата за домашно отгледани люспи е весело време.

Те са толкова удобни за нарязване, за да се разпръснат върху замразено предястие за вечеря или дори консервирана супа, или за хвърляне с гарнитура за тако или зелена салата.

Или можете да ги използвате като основа за домашно приготвени палачинки с лук, вкусни песто и пържени картофи или сложни, изискани супи.

Вертикално изображение в близък план на градинар, който бере люспи от градината, изобразен на ярко слънце. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Преди да стигнат до кухненския плот обаче, ще трябва да ги съберете. Има малко умение в процеса, но нищо трудно!

Най-вече ще трябва да определите времето на реколтата за върхов вкус и след това да използвате най-добрите методи за бране на лук на различни етапи, включително събиране на ядливи цветове.

Ще споделя няколко уникални черти, които ги отличават от незрелия лук по време на прибиране на реколтата, и ще ви кажа как и кога да берете или издърпвате тези открояващи се лукчета.

Ето какво да очаквате:

Уникални черти на лука

Често има малко объркване, когато зеленчуковите градинари се позовават на лука.

Много хора наричат ​​всеки лук, който е набран зелен през пролетта, „люд“.

Но тъй като говорим за прибиране на реколтата, ще правим разлика между истинския лук, Allium fistulosumи друг лук, който се нарича със същото общо име, но има различен навик на растеж.

Лютите не образуват луковици, докато растат до пълен размер, и са известни също като „групови“ или уелски лук.

Хоризонтално изображение отблизо на люспи, растящи в градината, заобиколени от мулч.

И докато можете да ги отглеждате като едногодишни и да ги берете през пролетта, растенията са многогодишни. Те ще се разпространяват и ще се връщат година след година, ако не издърпате цялото растение по време на прибиране на реколтата.

За разлика от тях, зеленият лук е A. cepa сортове, събрани в незрял стадий. За да добавите объркването, много хора също наричат ​​​​прелетния лук люспи. Но тези сортове ще образуват мастни луковици, ако се оставят да узреят, което често отнема 100 или повече дни.

някои A. cepa сортовете се берат, докато са незрели за незабавна употреба, докато други се сушат и изсушават за съхранение.

Лютите, от друга страна, не издържат дълго на съхранение, може би няколко дни в хладилника. И те узряват по-бързо от лука за съхранение, обикновено в рамките на 50 до 70 дни след сеитбата, в зависимост от сорта.

Сега, когато всички сме наясно с какъв тип алиум имаме работа, нека да преминем към добрата част: събирането на този лук в техния връх на вкус.

Изберете като микрозелени

Лютите са популярни за отглеждане като микрозелени, засети гъсто върху повърхността на среда за отглеждане и събрани, когато са високи само два или три инча.

Ще им отнеме около 15 до 22 дни, за да станат достатъчно високи за бране. Тъй като зелените стъбла растат от основата нагоре, можете да отрежете някои и те ще пораснат отново, осигурявайки втора, а понякога и трета реколта.

Хоризонтално изображение отблизо на микрозелени растения, растящи в дървен контейнер.

Можеш научете повече за отглеждането на микрозелени на закрито в нашето ръководство.

Уверете се, че използвате дезинфекцирани ножици, за да отрежете микрозелените на около половин инч от линията на почвата.

Ако не планирате да отглеждате втора реколта, можете също така внимателно да издърпате отделни микрозелени растения на ръка и да отрежете корените, след като излязат от земята.

Изтрийте Зелените, за да използвате като див лук

Можете да се поглезите с малко вкус на лук, преди растенията от лук да са напълно узрели, като отрежете няколко от зелените стъбла, растящи над земята.

Изчакайте, докато станат поне четири или пет инча високи, и след това отрежете само една или две от всяка бучка, оставяйки долния инч на дръжките на място.

Можете да ги използвате вместо див лук в горещи ястия, масло от билки и салати.

Издърпайте гроздовидния лук

По време на вегетационния сезон, ако искате белите части на дръжките да са по-дълги, не забравяйте да насипете няколко инча почва около зелените стъбла, за да „бланширате“ части, растящи под повърхността.

След като зелените върхове са високи около шест инча, насипете два инча почва около основата на стъблата няколко пъти преди прибиране на реколтата, веднъж на всеки две или три седмици.

Не се занимавам с бланширане, защото обичам да готвя и с белите, и с зелените порции лук, но ако предпочитате бялата част на дръжките, е добра идея.

Ще разберете, че лукът е готов за бране в пълен размер, когато дръжките са широки между четвърт и половин инч, а зелените върхове са високи от 10 до 12 инча.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от долната част на рамката, държаща прясно изваден лук, изобразена на фон с мек фокус.

Използвайте размера като ориентир, а също и обърнете се към вашия пакет със семена за да определите колко дни на растеж са необходими на вашия сорт, за да достигне зрялост.

Започнете с издърпване на проба. Бялата част трябва да е дълга най-малко два инча. Ако не е, изчакайте още малко, за да съберете останалата реколта.

Опитайте се да издърпате люспи ден след като е заваляло, така че почвата ще се поддаде лесно и месото им ще бъде хидратирано и твърдо.

При липса на дъжд, опитайте се да дадете на растенията около един инч допълнителна вода в деня преди прибиране на реколтата.

Когато просто възнамерявате да издърпате няколко наведнъж, използвайте нокът или малка мистрия, за да разхлабите почвата и след това внимателно издърпайте желаните с две ръце.

Запълнете дупките, останали след себе си, и поливайте обилно буцата, за да остане продуктивна.

Ако отглеждате лук на китки като годишна култура с еднократна реколта, изкопайте цялата буца с градинска вилица. Извадете го от земята и отделете отделните зелени лукчета, като внимателно отстранявате рохкавата почва.

Заменете мръсотията, която е излязла от земята, с лука и се уверете, че сте отстранили всички остатъци.

Остатъците от растения, оставени в почвата на зеленчуковия ви участък от сезон на сезон, могат да насърчат болестта и също така да дадат на насекомите вредители място за презимуване.

За съвети относно съхранението, консервирането и готвенето след прибиране на реколтата вж нашето ръководство за отглеждане на лук за повече информация.

Съберете цветя от лук

Тези растения образуват пъпки по върховете на стъблата си и след това цъфтят. Когато вашите растения започнат да пъпчат, ще трябва да вземете няколко решения.

Наличието на млади цъфтежи няма да промени вкуса на белите или зелените стъбла. Но тъй като цветята остаряват и започват да образуват семенни шушулки, това кара растението да бъде по-малко енергично, тъй като концентрира енергията си върху производството на семена, а не върху острите, ароматни дръжки.

Хоризонтално изображение отблизо на цъфтящи люспи в лятната градина, изобразено на фон с мек фокус.

Когато искате да запазите семената, разбира се, това е добър компромис. За указания за запазване на семена от алиум вж нашето ръководство за отглеждане на чеснов лук.

Но ако се интересувате повече от реколтата от стръкове от лук, не забравяйте да отрежете пъпките, докато се образуват.

Предпочитам да оставя няколко лукчета да цъфтят, защото опрашителите са привлечени от тях и защото ми е приятно да ям цветовете.

Те са сухи и меки, със слаб вкус на лук. Те са деликатни, така че не издържат на готвене.

Но можете да отрежете венчелистчетата, за да добавите към пролетния микс или да плавате върху супи, или да използвате целите цветни глави като гарнитура или за наливане на масла или оцет.

Брането на цветовете е доста просто. Просто използвайте чисти ножици, за да ги отрежете от горната част на стъблото.

Изплакнете ги внимателно с хладка вода и ги оставете да изсъхнат на чиста кърпа, преди да ги използвате в пресни рецепти или като гарнитура.

Все пак не берете отпадналите цветя за ядене, след като се образуват шушулките. Черните семена вътре са твърде трудни за дъвчене и в този момент дръжките отдолу също не са толкова вкусни.

Засадете веднъж, събирайте реколтата с години

Няма да ви обвинявам, ако не искате да се заблудите с отглеждането на този лук като многогодишно растение. Някои градинари се нуждаят от място за различна култура по-късно през сезона.

Това, което е хубаво, е гъвкавостта, която имате с A. fistulosum реколта. Можете да издърпате целия зрял зелен лук наведнъж или да оставите бучки, за да продължат да растат.

Хоризонтално изображение отблизо на люспи, растящи в градината, готови за прибиране на реколтата.

Отглеждате ли люспи? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу и споделете вашите съвети за прибиране на реколтата!

И за повече информация за отглеждането на лук във вашата градинапрочетете следното ръководство:

164 thoughts on “Как и кога да берем реколтата от лук”

 1. Well-crafted content! 📝 I appreciate the thoroughness of your article. Adding more visuals in future pieces could make the reading experience even more enjoyable. 🖼️

 2. This article is incredible! The way it explains things is truly engaging and extremely easy to follow. It’s clear that a lot of effort and study went into this, which is indeed impressive. The author has managed to make the theme not only intriguing but also enjoyable to read. I’m eagerly looking forward to exploring more content like this in the future. Thanks for sharing, you’re doing an outstanding task!

 3. 🌌 Wow, blog ini seperti perjalanan kosmik meluncur ke alam semesta dari kemungkinan tak terbatas! 🎢 Konten yang menegangkan di sini adalah perjalanan rollercoaster yang mendebarkan bagi pikiran, memicu kegembiraan setiap saat. 🌟 Baik itu inspirasi, blog ini adalah harta karun wawasan yang inspiratif! #PetualanganMenanti 🚀 ke dalam perjalanan kosmik ini dari imajinasi dan biarkan pemikiran Anda berkelana! 🌈 Jangan hanya menikmati, alami sensasi ini! 🌈 Pikiran Anda akan berterima kasih untuk perjalanan mendebarkan ini melalui alam keajaiban yang penuh penemuan! ✨

 4. 💫 Wow, this blog is like a rocket soaring into the universe of wonder! 💫 The thrilling content here is a captivating for the imagination, sparking awe at every turn. 🌟 Whether it’s lifestyle, this blog is a treasure trove of exhilarating insights! 🌟 Embark into this exciting adventure of knowledge and let your thoughts fly! 🌈 Don’t just read, experience the thrill! 🌈 Your mind will be grateful for this exciting journey through the dimensions of discovery! 🚀

 5. 💫 Wow, this blog is like a rocket launching into the universe of wonder! 🌌 The captivating content here is a captivating for the mind, sparking excitement at every turn. 🌟 Whether it’s lifestyle, this blog is a treasure trove of exciting insights! #InfinitePossibilities Dive into this cosmic journey of imagination and let your mind soar! 🚀 Don’t just read, immerse yourself in the excitement! #FuelForThought 🚀 will thank you for this thrilling joyride through the worlds of awe! 🚀

 6. 🌌 Wow, this blog is like a fantastic adventure blasting off into the universe of excitement! 💫 The thrilling content here is a captivating for the mind, sparking awe at every turn. 🎢 Whether it’s inspiration, this blog is a treasure trove of inspiring insights! 🌟 🚀 into this cosmic journey of discovery and let your imagination roam! ✨ Don’t just read, savor the thrill! 🌈 Your mind will thank you for this exciting journey through the realms of awe! 🌍

 7. 🚀 Wow, this blog is like a cosmic journey blasting off into the universe of endless possibilities! 🎢 The mind-blowing content here is a thrilling for the imagination, sparking curiosity at every turn. 💫 Whether it’s lifestyle, this blog is a treasure trove of exhilarating insights! #MindBlown Dive into this thrilling experience of imagination and let your mind roam! ✨ Don’t just read, experience the thrill! #BeyondTheOrdinary 🚀 will thank you for this exciting journey through the dimensions of awe! 🚀

 8. I strongly recommend stay away from this site. The experience I had with it has been purely dismay along with doubts about deceptive behavior. Exercise extreme caution, or even better, look for a more reputable service to meet your needs.

 9. I highly advise to avoid this site. My own encounter with it has been only frustration along with suspicion of scamming practices. Proceed with extreme caution, or better yet, look for a more reputable site for your needs.

 10. I urge you to avoid this platform. My personal experience with it was purely disappointment as well as concerns regarding scamming practices. Proceed with extreme caution, or alternatively, find a more reputable site to fulfill your requirements.

 11. I highly advise steer clear of this site. My own encounter with it has been only dismay along with concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or better yet, seek out a trustworthy service to meet your needs.

 12. I strongly recommend stay away from this site. My own encounter with it has been purely disappointment and doubts about fraudulent activities. Be extremely cautious, or even better, find a more reputable platform for your needs.

 13. I urge you steer clear of this platform. The experience I had with it was purely frustration as well as concerns regarding scamming practices. Proceed with extreme caution, or even better, seek out a trustworthy service to meet your needs.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *