Как и кога да насипете рози за зимна защита

Как и кога да насипете рози за зимна защита

Знам какво си мислите: още едно нещо, което трябва да направите, за да се грижите за вашите рози?! Не е ли достатъчно цялото подрязване, обезглавяване, борба с вредители и профилактика на болести?!

Не се притеснявайте, тази задача е лесна и дори не всеки трябва да я изпълнява.

Насипването е често срещана практика, особено в райони, които са малко по-хладни, отколкото предпочитат розите. Помага да ги предпазите от зимния цикъл на замръзване-размразяване, който може да убие вашите храсти.

Вертикално изображение отблизо на бели рози, растящи в градината. В центъра и отдолу на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Ако отглеждате чаена, дамаска, галика, алба или други видове рози Old Garden, тогава знаете, че те се нуждаят от специално докосване.

Не искате да полагате всички усилия да се грижите за вашите флорални бебета през цялото лято, само за да ги загубите по време на особено сурова зима.

Ние ще ви помогнем да защитите тези ценени рози. Ето какво ще разгледаме:

Насипването е една от по-лесните задачи за поддръжка на рози. Всичко опира до времето и тъй като зимата не чака никого, най-добре е да започнем.

Защо трябва да Mound

Когато есента настъпи, дните и нощите стават по-хладни, а дните стават по-къси. При хората това може да ни накара да посегнем към пуловер и да се наведем с чаша чай пред огъня. Но при розите това задейства производството на абсцицинова киселина.

Вертикално изображение отблизо на рози, насипани с дървени стърготини в подготовка за зимата.

Тази киселина е инхибитор на растежа и намалява дишането, подготвяйки растението за предстоящите студени месеци.

Когато температурите достигнат точка на замръзване, външната част на тръстиката замръзва и водата между стените на клетките също замръзва.

В същото време малко вода се излугва от клетъчните стени, оставяйки след себе си захароза. Това действа като вид антифриз във вашите растения, който ги предпазва от ниските температури.

В по-топлите дни водата остава замръзнала и растението е добре. Но ако времето е твърде топло за твърде дълго време, богатата на захароза вода в растението се размразява и разрежда и това повишава температурата, при която водата замръзва отново.

Ако ви се наложи дълбоко замразяване малко след дълъг период от топли дни, водата може да образува ледени кристали при повторното замръзване, увреждайки клетките на растението.

Обяснявам всичко това, защото много хора смятат зимната защита за опит да запазят растението топло. Но тук не е точно така.

Целта на насипването не е да попречи на вашето растение да изпита студено време, а по-скоро да предпази корените от температурни колебания между замръзване и размразяване.

Хоризонтално изображение в близък план на розови храсти, силно подрязани и засипани с почва за зимна защита.

Не всички рози се нуждаят от насипване. НокаутиDrifts, Oso Easy и други модерни видове, рекламирани като опции за „лесни за отглеждане“, не е необходимо да се натрупват.

Хибридни чайове, английски рози, флорибунди и стари рози ще се възползват от mounding. Присадените видове са особено полезни, тъй като съединението на присадката е по-деликатно от останалата част от стъблото.

Всяка роза, дори видовете лесни за грижа, споменати по-горе, трябва да бъдат подсилени с поне малко насипи през първата година и всеки екземпляр, който е претърпял стрес през летните месеци – независимо дали е от вредители, суша или някакъв друг проблем – трябва също да бъдат защитени.

Кога да Mound

В райони, които изпитват силно замръзване през зимата, изчакайте да измръзнете една или две, преди да поставите малка възглавница, в която да спят вашите рози.

Земята трябва да е леко замръзнала. В зони на издръжливост USDA 8 и нагоре не е необходимо да добавяте нищо към вашите растения.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, подрязващ розов храст през зимата.

Могила след като сте направихте есенната резитба. Не искате да правите голяма резитба през есента, но трябва да отрежете малко високите храсти, за да предотвратите повреда от вятъра. Освен ако имаш катерачдръжте храста около пет фута височина максимум.

Какви материали да използвате

Има различни материали, които можете да използвате, а някои трябва да избягвате.

Всичко, което може да задържи вода срещу почвата и стъблата, е лоша новина. Окосената трева и целите ненарязани листа са склонни да улавят вода отдолу, което може да причини гниене на корените или дори да убие вашето растение.

Хоризонтално изображение в близък план на две ръце, държащи мулч от кора и дървени стърготини.

Избягвайте оборския тор, защото той може да добави хранителни вещества, които ще насърчат вашите растения да растат, вместо да изпадат в латентно състояние, както би трябвало да бъде по това време на годината.

Вместо това използвайте нещо, което е свободно и добре дрениращо. Почва за саксии, добре изгнил компост, сламаситно настъргана борова кора, или добре настъргани листа всички са перфектни.

Харесва ми да използвам компост или слама, защото мога просто да ги разпръсна в градината, когато дойде пролетта. Други видове мулч ще трябва да бъдат премахнати.

Как да Mound Roses

Когато настъпи подходящият момент и имате готов материал за мулчиране, почистете старателно леглото за засаждане.

Не искате да хванете някакъв неприятен патоген или вредител под хубаво одеяло, където да може да се сгуши и да планира атаката си, когато времето се затопли.

Сега ще ви призная нещо, което ще накара опитния розопроизводител да ахне от ужас.

Срам ме е дори да го призная. Но когато за първи път започнах с розите, мислех, че съм толкова умен, че излязох там и натрупах почвата от градината около моите растения, за да добавя зимна защита.

Не прави това, което аз направих.

Ако загребвате пръст от градината, рискувате да повредите корените и отнемате защитен слой, с който растението е свикнало – точно когато има най-голяма нужда от него.

В зона 5 и по-долу натрупайте около 12 инча от избрания от вас материал около основата на стъблото. Можете да използвате по-малко в зони 6 и 7. Ако искате, добавете тънък слой слама, за да задържите по-свободни среди като компост на място.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който поставя смърчови клони около растение за зимна защита.

Някои градинари създават конуси от тел, за да държат материала на място. Те могат да се използват повторно година след година. Или можете да поставите вечнозелени клони върху могилата, за да я държите на място.

След като настъпи пролетта и редовните студове вече не са в менюто, премахнете могилата.

Розови шишарки

Като алтернатива на насипването можете да закупите конуси. Те обикновено са изработени от стиропор и са предназначени за поставяне върху растение, което е било подрязано обратно за зимата. Ако ги използвате, има няколко неща, които трябва да знаете.

Първо, поставете го на място по същото време на годината, когато обикновено бихте направили могила.

Второ, те трябва да имат много дупки в горната и долната част. Повечето идват с предварително пробити дупки, но ако няма поне половин дузина дупки отгоре и отдолу, пробийте или пробийте.

Трябва също така да поставите тухла или камък отгоре, за да предотвратите вятъра да го хване и отнесе.

Хоризонтално изображение в близък план на храсти, подрязани и затрупани с пръст в подготовка за зимата.

Можете да напълните конуса със слама за малко допълнителна защита, което е полезно в изключително студени райони или за млади или болни екземпляри.

Намирам тези шишарки за малко досадни, защото се чупят лесно и е мъка за съхранение през лятото. Но някой трябва да е чул оплакванията ми и да е направил нещо, наречено Rose Cozy.

Това е конус, направен от брезент, поставен върху телена рамка. Има вентилационен отвор в горната част и повдигнати крака в долната част за циркулация на въздуха. Освен това има две ленти, предназначени за тухли, за да държат цялото нещо. Просто го поставете на място и го напълнете със слама или дървен мулч.

Използвах един веднъж, когато един екземпляр, който обожавах, имаше особено тежко лято и бях сигурен, че зимата ще го убие. Не мога да докажа, че Rose Cozy го е спасил, но продължава да расте щастливо и до днес.

Изображение отблизо на шишарка Rosy Cozy за защита на растенията през зимата, изолирана на бял фон.

Розова уютна шишарка

Вземете един за себе си в Gardener’s Supply Company.

Защитете тези скъпоценни рози

Old Man Winter може да направи номер на розите. Не му позволявайте да нарани скъпите ви любимци. Малка купчина мулч или конус може да извърви дълъг, дълъг път към защитата на вашите растения през сезона на покой.

Хоризонтално изображение на редица храсти Rosa, подрязани и натрупани с компост в подготовка за зимата.

Какво планирате да използвате, за да защитите вашите растения тази зима? Малко настъргано дърво? Конус? Може би няколко борови клонки, поставени върху слама? Споделете плановете си в секцията за коментари по-долу.

За повече съвети относно грижа за вашия Роза храстиразгледайте следващите ръководства след това:

387 thoughts on “Как и кога да насипете рози за зимна защита”

 1. Sight Care is a daily supplement proven in clinical trials and conclusive science to improve vision by nourishing the body from within. The Sight Care formula claims to reverse issues in eyesight, and every ingredient is completely natural.

 2. Cortexi is a completely natural product that promotes healthy hearing, improves memory, and sharpens mental clarity. Cortexi hearing support formula is a combination of high-quality natural components that work together to offer you with a variety of health advantages, particularly for persons in their middle and late years. Cortex not only improves hearing but also decreases inflammation, eliminates brain fog, and gives natural memory protection.

 3. Boostaro increases blood flow to the reproductive organs, leading to stronger and more vibrant erections. It provides a powerful boost that can make you feel like you’ve unlocked the secret to firm erections

 4. Prostadine is a dietary supplement meticulously formulated to support prostate health, enhance bladder function, and promote overall urinary system well-being. Crafted from a blend of entirely natural ingredients, Prostadine draws upon a recent groundbreaking discovery by Harvard scientists. This discovery identified toxic minerals present in hard water as a key contributor to prostate issues.

 5. Puravive introduced an innovative approach to weight loss and management that set it apart from other supplements. It enhances the production and storage of brown fat in the body, a stark contrast to the unhealthy white fat that contributes to obesity.

 6. FitSpresso stands out as a remarkable dietary supplement designed to facilitate effective weight loss. Its unique blend incorporates a selection of natural elements including green tea extract, milk thistle, and other components with presumed weight loss benefits.

 7. Neotonics is an essential probiotic supplement that works to support the microbiome in the gut and also works as an anti-aging formula. The formula targets the cause of the aging of the skin.

 8. The Quietum Plus supplement promotes healthy ears, enables clearer hearing, and combats tinnitus by utilizing only the purest natural ingredients. Supplements are widely used for various reasons, including boosting energy, lowering blood pressure, and boosting metabolism.

 9. GlucoBerry is one of the biggest all-natural dietary and biggest scientific breakthrough formulas ever in the health industry today. This is all because of its amazing high-quality cutting-edge formula that helps treat high blood sugar levels very naturally and effectively.

 10. Gorilla Flow is a non-toxic supplement that was developed by experts to boost prostate health for men. It’s a blend of all-natural nutrients, including Pumpkin Seed Extract Stinging Nettle Extract, Gorilla Cherry and Saw Palmetto, Boron, and Lycopene.

 11. Glucofort Blood Sugar Support is an all-natural dietary formula that works to support healthy blood sugar levels. It also supports glucose metabolism. According to the manufacturer, this supplement can help users keep their blood sugar levels healthy and within a normal range with herbs, vitamins, plant extracts, and other natural ingredients.

 12. Endo Pump Male Enhancement is a dietary supplement designed to assist men improve their sexual performance. This natural formula contains a potent blend of herbs and nutrients that work together to improve blood flow

 13. Nervogen Pro, A Cutting-Edge Supplement Dedicated To Enhancing Nerve Health And Providing Natural Relief From Discomfort. Our Mission Is To Empower You To Lead A Life Free From The Limitations Of Nerve-Related Challenges. With A Focus On Premium Ingredients And Scientific Expertise.

 14. Introducing FlowForce Max, a solution designed with a single purpose: to provide men with an affordable and safe way to address BPH and other prostate concerns. Unlike many costly supplements or those with risky stimulants, we’ve crafted FlowForce Max with your well-being in mind. Don’t compromise your health or budget – choose FlowForce Max for effective prostate support today!

 15. Amiclear is a dietary supplement designed to support healthy blood sugar levels and assist with glucose metabolism. It contains eight proprietary blends of ingredients that have been clinically proven to be effective.

 16. TerraCalm is an antifungal mineral clay that may support the health of your toenails. It is for those who struggle with brittle, weak, and discoloured nails. It has a unique blend of natural ingredients that may work to nourish and strengthen your toenails.

 17. TropiSlim is a unique dietary supplement designed to address specific health concerns, primarily focusing on weight management and related issues in women, particularly those over the age of 40. TropiSlim targets a unique concept it refers to as the „menopause parasite“ or K-40 compound, which is purported to be the root cause of several health problems, including unexplained weight gain, slow metabolism, and hormonal imbalances in this demographic.

 18. Claritox Pro™ is a natural dietary supplement that is formulated to support brain health and promote a healthy balance system to prevent dizziness, risk injuries, and disability. This formulation is made using naturally sourced and effective ingredients that are mixed in the right way and in the right amounts to deliver effective results.

 19. Kerassentials are natural skin care products with ingredients such as vitamins and plants that help support good health and prevent the appearance of aging skin. They’re also 100% natural and safe to use. The manufacturer states that the product has no negative side effects and is safe to take on a daily basis. Kerassentials is a convenient, easy-to-use formula.

 20. Cortexi is an effective hearing health support formula that has gained positive user feedback for its ability to improve hearing ability and memory. This supplement contains natural ingredients and has undergone evaluation to ensure its efficacy and safety. Manufactured in an FDA-registered and GMP-certified facility, Cortexi promotes healthy hearing, enhances mental acuity, and sharpens memory.

 21. FitSpresso stands out as a remarkable dietary supplement designed to facilitate effective weight loss. Its unique blend incorporates a selection of natural elements including green tea extract, milk thistle, and other components with presumed weight loss benefits.

 22. Sight Care is a daily supplement proven in clinical trials and conclusive science to improve vision by nourishing the body from within. The Sight Care formula claims to reverse issues in eyesight, and every ingredient is completely natural.

 23. LeanBiome is a company that specializes in providing its customers with high-quality dietary supplements that promote healthy digestion and overall well-being. One of their key products is the lean bacteria species capsules, which contain nine clinically-researched living organisms that work together to support a healthy gut microbiome. However, it is important to note that these bacteria need to stay alive in order to be effective. This is where LeanBiome’s use of cutting-edge DRcaps capsules comes into play.

 24. Sumatra Slim Belly Tonic is a unique weight loss supplement that sets itself apart from others in the market. Unlike other supplements that rely on caffeine and stimulants to boost energy levels, Sumatra Slim Belly Tonic takes a different approach. It utilizes a blend of eight natural ingredients to address the root causes of weight gain. By targeting inflammation and improving sleep quality, Sumatra Slim Belly Tonic provides a holistic solution to weight loss. These natural ingredients not only support healthy inflammation but also promote better sleep, which are crucial factors in achieving weight loss goals. By addressing these underlying issues, Sumatra Slim Belly Tonic helps individuals achieve sustainable weight loss results.

 25. Sumatra Slim Belly Tonic is a unique weight loss supplement that sets itself apart from others in the market. Unlike other supplements that rely on caffeine and stimulants to boost energy levels, Sumatra Slim Belly Tonic takes a different approach. It utilizes a blend of eight natural ingredients to address the root causes of weight gain. By targeting inflammation and improving sleep quality, Sumatra Slim Belly Tonic provides a holistic solution to weight loss. These natural ingredients not only support healthy inflammation but also promote better sleep, which are crucial factors in achieving weight loss goals. By addressing these underlying issues, Sumatra Slim Belly Tonic helps individuals achieve sustainable weight loss results.

 26. Prostadine contains some of the most powerful anti-inflammatory herbal extracts known to clear out this inflammation. These herbs also protect your prostate from future toxic accumulation to prevent inflammation from causing painful urination, ejaculation issues, and frequent urination.

 27. ProDentim is an innovative dental health supplement that boasts of a unique blend of 3.5 billion probiotics and essential nutrients, all of which have been clinically proven to support the health of teeth and gums.

 28. GlucoTrust is a powerful dietary supplement that is designed to address the root cause of excessive blood sugar. It provides the body with essential vitamins and minerals that are specifically formulated to lower blood sugar levels and help keep them at optimal levels. This supplement is highly effective in eliminating fat from the liver, pancreas, and cells, which is one of the primary causes of high blood sugar levels. By doing so, it improves the conversion of carbohydrates and proteins into energy that your body can easily burn.

 29. Sugar Defender stands as a beacon of natural, side-effect-free blood sugar support. Crafted from a blend of pure, plant-based ingredients, this formula not only helps regulate blood sugar levels but also empowers you on your journey to weight loss, increased vitality, and overall life improvement.

 30. Alpilean proudly boasts a chemical-free, stimulant-free, and preservative-free formula, ensuring a secure and natural choice for those seeking weight loss solutions. Its composition makes it a safe and wholesome option for all individuals. Moreover, seamlessly integrating Alpilean into your daily routine is a breeze, requiring just two capsules a day. Since it collaborates harmoniously with your body’s innate processes, rest assured, there’s no need to fret about undesirable side effects or the dreaded cycle of yo-yo dieting.

 31. Sugar Defender’s prowess in managing blood sugar is deeply rooted in its exceptional blend of natural ingredients, each playing a distinct role that contributes to the overall success of the supplement. Here are some noteworthy positive impacts of the Sugar Defender Ingredients blend:

 32. Sugar Defender’s prowess in managing blood sugar is deeply rooted in its exceptional blend of natural ingredients, each playing a distinct role that contributes to the overall success of the supplement. Here are some noteworthy positive impacts of the Sugar Defender Ingredients blend:

 33. Sugar Defender stands as a beacon of natural, side-effect-free blood sugar support. Crafted from a blend of pure, plant-based ingredients, this formula not only helps regulate blood sugar levels but also empowers you on your journey to weight loss, increased vitality, and overall life improvement.

 34. I highly advise stay away from this site. The experience I had with it has been nothing but dismay along with doubts about fraudulent activities. Be extremely cautious, or better yet, look for a more reputable site to fulfill your requirements.

 35. I urge you steer clear of this platform. My personal experience with it has been purely frustration as well as concerns regarding deceptive behavior. Be extremely cautious, or even better, seek out a trustworthy service to meet your needs.

 36. I urge you steer clear of this site. My personal experience with it has been purely disappointment as well as concerns regarding fraudulent activities. Exercise extreme caution, or even better, look for a trustworthy site to meet your needs.

 37. I strongly recommend to avoid this site. My personal experience with it was nothing but frustration and suspicion of scamming practices. Exercise extreme caution, or even better, seek out a trustworthy platform to fulfill your requirements.

 38. I highly advise to avoid this platform. My own encounter with it has been nothing but dismay along with concerns regarding scamming practices. Exercise extreme caution, or alternatively, look for a more reputable platform for your needs.

 39. I urge you steer clear of this platform. My own encounter with it was nothing but disappointment as well as concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or even better, find an honest site to fulfill your requirements.

 40. I urge you to avoid this platform. The experience I had with it has been only dismay along with suspicion of deceptive behavior. Be extremely cautious, or alternatively, find an honest site to meet your needs.

 41. I urge you to avoid this site. The experience I had with it has been nothing but dismay and concerns regarding scamming practices. Exercise extreme caution, or alternatively, look for a more reputable platform to fulfill your requirements.

 42. I strongly recommend stay away from this platform. My personal experience with it was purely dismay along with suspicion of scamming practices. Proceed with extreme caution, or even better, find a more reputable site to fulfill your requirements.

 43. I urge you stay away from this site. The experience I had with it has been only dismay and doubts about scamming practices. Exercise extreme caution, or alternatively, seek out an honest platform to meet your needs.

 44. I strongly recommend to avoid this site. The experience I had with it was purely dismay as well as concerns regarding deceptive behavior. Exercise extreme caution, or alternatively, seek out a more reputable service to fulfill your requirements.

 45. I strongly recommend stay away from this platform. My own encounter with it was only disappointment as well as doubts about deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or alternatively, find a more reputable site to meet your needs.

 46. I highly advise stay away from this platform. My personal experience with it has been only dismay along with concerns regarding fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or even better, seek out a trustworthy service to fulfill your requirements.

 47. I urge you to avoid this site. The experience I had with it has been purely disappointment as well as suspicion of fraudulent activities. Be extremely cautious, or better yet, find a trustworthy service for your needs.

 48. I urge you to avoid this site. The experience I had with it has been only disappointment along with concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or better yet, find an honest site to meet your needs.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *