Как и кога да подрязваме обрасъл храст от хвойна

Как и кога да подрязваме обрасъл храст от хвойна

Хвойните не са толкова прощаващи, колкото някои растения, когато става въпрос за подрязване. Направете работата по грешен начин и ще се окажете с грозен скелет на храст с плешиви петна и голи клони.

От светлата страна, хвойната обикновено не се нуждае от много в начина на подрязване, с малки изключения.

Вертикално изображение отблизо на храст от хвойна, растящ в градината, изобразен на светло слънце.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Въпреки че тези растения са известни с ниска поддръжка, когато е необходимо подрязване, важно е да го направите правилно. Ще говорим за това как и кога в това ръководство.

Ето какво предстои:

Ако сте готови да оформите нещата, пригответе тези ножици и да тръгваме!

Целта на подрязването на хвойна

Първо, нека премахнем лошите новини. Ако се надявате да намалите размера на вашата хвойна, вместо да осигурите някаква форма, резитбата няма да работи много добре.

Целта да занесете тримерите във вашето растение е да насърчите растежа на храстите, да премахнете мъртвата дървесина или да създадете някаква форма. В противен случай хвойната по принцип изобщо не се нуждае от подрязване.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, използващ чифт байпасни ножици за подрязване на голям обрасъл храст от хвойна.

Сега, ако искате да оформите своя храст в топиар или друга официална форма, това е различна тема. Това изисква доста редовно подрязване и оформяне.

Това, за което говорим, е подрязване на занемарени растения с мъртви клони или извършване на рутинна поддръжка.

Докато сме по темата, ако имате храст или дърво, което избухва от мястото си или продължава да ви грабва, докато се опитвате да минете покрай него по тротоара, най-добрият ви залог е да изкопаете растението, да го трансплантирате другаде и го заменете с нещо по-малко.

Подрязването няма да го запази малко и растението никога няма да изглежда толкова добре, нито да расте толкова здраво, колкото би трябвало.

Някои видове харесват чемшири могат да се поддържат по-малки чрез резитба и те все още ще бъдат здрави, но хвойната просто не е едно от тези растения.

Кога да подрязвате

Технически, стига температурата да не е под нулата, можете да подрязвате по всяко време на годината. Подрязването, когато е под нулата, може сериозно да повреди или дори да убие растението.

Избягвайте да вършите работата през есента, тъй като това може да увеличи вероятността от щети през зимата.

Най-добре е ранна пролет или късна зима. Искате да опитате да извадите ножицата, преди да се образува нежният нов растеж. По-здравословно е за растението и изглежда по-добре за зареждане.

Как да подрязвате

Методът, който ще използвате, зависи от размера на клона, който режете. Малки клони със същия диаметър или по-малки от молив могат да бъдат отрязани с ножица, докато малко по-големите клони могат да бъдат отрязани с ножици.

Каквото и да използвате, не режете отвъд яката на клона. Това е леко повдигнато място в основата на мястото, където клонът се среща с ствола.

Хоризонтално изображение отблизо на чифт ножици, режещи клон на хвойна, изобразен на ярко слънце.

Големите клони трябва да бъдат подрязани с трион, като се използва метод в три стъпки, както следва.

1. Първо изрежете половината от долната страна на клона на няколко инча от ствола.

2. Вторият разрез трябва да се направи от горната страна. На около половин инч от долния разрез, изрежете през клона около половината под ъгъл, така че да срещнете подрязването си. Цялото нещо сега трябва да си отиде чисто.

3. Накрая отрежете останалия пън, като внимавате да не отрежете покрай яката на клона. Това предотвратява тежестта на клона да го отчупи, докато режете.

Ако отрежете клон отвъд мястото, където растат иглите, надявайки се да насърчите разклоняването, няма да работи. Хвойните образуват игли в зеления връх на клоните, а старото дърво няма да образува нови игли.

Ако трябва да отрежете клон назад покрай мястото, където са иглите, отстранете го изцяло.

Хоризонтално изображение отблизо на отрязани клони от хвойна след тежка резитба.

Трябва също да премахнете всеки клон, който няма игли по него. Не забравяйте, че никога няма да започне да расте нова зеленина.

Независимо колко клона премахвате от растението, избягвайте подрязването на централния ствол, който е известен като лидер. Здравото вечнозелено растение има един централен ствол, от който излиза останалата част от растежа.

Растенията с множество лидери са склонни да са по-слаби и са податливи на щети от вятър и силен сняг. Ако вашето растение е младо и има повече от един централен лидер, премахнете всички, освен един от тях.

Не забравяйте, че хвойната се развива бавно, така че не подрязвайте твърде много наведнъж. Това важи особено за растенията на растящи по-сенчести места. Всичко повече от една четвърт от растението наведнъж е твърде много за подрязване.

Няма нужда да запечатвате края на разрезите. Храстът ще направи това сам със смолата, която тече вътре в растението.

Насърчаване на растежа на Bushier

Ако целта ви е да насърчите храстовия растеж, има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Първо, срязването на растението не е начинът да го направите. Това не само може да създаде мъртви петна, но създава дебел външен слой зеленина, който засенчва интериора.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, облечен в ръкавици, подрязващ обрасъл храст от хвойна.

Нова зеленина се появява от върховете на клоните, така че единственият начин да насърчите по-храстовия растеж е да отрежете младите, зелени краища.

Най-естествено изглеждащият начин да направите това е да подрежете отделни зелени връхчета с чифт ножици, вместо да режете цялото растение.

Оформете своите храсти от хвойна

Хвойните не се нуждаят от много в начина на подрязване, но когато имат нужда, е важно да го направите по правилния начин. Надяваме се, че сега се чувствате въоръжени, за да подрежете растенията си в топ форма.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, използващ набор от ножици за подрязване на обрасъл храст от хвойна.
Снимка на Кристин Лофгрен.

Кажете ни в коментарите, ако срещнете проблеми. Ние винаги сме тук, за да помогнем!

Между другото, ако искате да научите повече за растенията в Хвойна род, имаме няколко други ръководства, които може да са полезни за вас, включително:

относно Кристин Лофгрен

Кристин Лофгрен е писател, фотограф, читател и любител на градинарството извън Портланд, Орегон. Тя е отгледана в пустинята Юта и си проправи път към тропическите гори на северозападната част на Тихия океан със съпруга си и две кучета през 2018 г. Страстта й е фокусирана в наши дни върху отглеждането на декоративни ядливи продукти и търсенето на храна в градския и крайградския пейзаж.

142 thoughts on “Как и кога да подрязваме обрасъл храст от хвойна”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *