Как и кога да подрязвате бадемовите дървета

Как и кога да подрязвате бадемовите дървета

Мненията за подрязване на бадемови дървета са точно толкова, колкото и производителите на бадеми.

Както при подрязването на дървета като цяло, някои експерти съветват обширно подрязване, за да стимулира растежа, докато други препоръчват да отрежете само няколко клона тук и там.

Други се застъпват за изхвърлянето на ножиците изцяло и премахването на подрязването напълно.

Всички тези противоречиви съвети са достатъчни, за да подлудят човек (без намерение). Истината е, че най -добрият начин за подрязване на бадемово дърво зависи от това кой го прави.

Това, което наистина се свежда до това, което цените най -много и какви са причините ви да ги отрежете на първо място.

Това може да е комбинация от неща, включително външен вид, производствени цели и здраве на дървото.

Вертикално изображение отблизо на зрели бадеми, готови за прибиране на реколтата, изобразено на фона на мек фокус. В центъра и в долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

В търговското земеделие отговорът на този въпрос относно целта на подрязването е почти винаги „за високи добиви“.

Това понякога може да означава използване на техники, които произвеждат високопродуктивни дървета, които са по -малко здрави в дългосрочен план.

Междувременно стопаните в задния двор може да са по -малко загрижени за високите добиви и по -фокусирани върху отглеждането на здрави дървета или такива, които произвеждат ядки с по -високо качество.

Каквато и да е причината за подрязване, общият консенсус е, че е необходимо периодично подрязване, за да бъдат щастливи, здрави и продуктивни.

Как трябва да направите това и кога е най -подходящият момент за подрязване?

Ще разгледаме това и още в тази статия. Ето бърз преглед на предстоящото:

Подрязване, когато настъпи подходящият момент

Обикновено се смята, че овощните дървета трябва да се подрязват всяка година – така че можете да предположите, че това ще се случи и с бадемите.

Бадемите обаче са чувствителни и не приемат прекалено любезно редовната интензивна резитба.

Хоризонтално изображение отблизо на пролетта разцъфва върху бадемови дървета, растящи в овощна градина, изобразена на светло слънце.

Въпреки че ще искате да премахвате кръстосани клони, както и мъртви или болни клони всяка година, не е необходимо ежегодно интензивно подрязване.

Нуждите от подрязване също са склонни да варират с възрастта. Нека разгледаме по -отблизо най -добрите стратегии за по -млади и по -стари бадемови дървета.

Млади дървета

Някои опити на производителите показват, че ранното подрязване на по -млади екземпляри може да доведе до по -здрави растения, които дават по -високи добиви през целия живот на дървото.

Неподрязаните млади бадемови дървета произвеждат клони, които имат тенденция да се цепят с течение на времето, което в крайна сметка отслабва растението и води до загуба на реколтата.

Поради тази причина се препоръчва известно структуриране на дървета от първата и втората година, за да се предотврати отслабването на клоните по-късно в живота.

Подрязването на млади бадемови дървета обикновено следва план, подобен на този:

Първа година

Първоначалното подрязване се препоръчва, когато засаждате за пръв път фиданката си. Обикновено ще засадите подложка, отгледана в разсадник, която ще бъде на около една година, когато пристигне на вратата ви или когато я донесете у дома.

Нарежете едногодишни видове джуджета, когато ги трансплантирате, до около 36 инча над нивото на земята. Типове джуджета са тези, които ще достигнат до 10 фута височина при зрялост.

Хоризонтално изображение на бадемови дървета, растящи на редове в овощна градина. Дърветата са в пълен разцвет през пролетта.

Дърветата в диапазона от 15 до 30 фута или полу-джудже до стандартни екземпляри трябва да бъдат отсечени на 42 до 48 инча над земята.

Това е последвано от подрязване за първи път. Подрязването винаги трябва да се извършва по време на периода на покой на дървото.

Първият път, когато подрязвате, ще определи крайната форма и изпълнение на дървото до голяма степен, така че е важно да го направите правилно.

Първо изберете три до четири постоянни първични „скелета“ или основни крайници, които ще продължат да формират основната структура на вашето дърво през целия му живот.

Тези скелета трябва да растат под ъгъл нагоре около 45 до 60 градуса от основата или ствола. Те трябва да бъдат разположени триизмерно около дървото, за да позволи на светлината да влезе в горната част на навеса.

След като тези първични скелета са избрани, всички други крайници, които произхождат от багажника, трябва да бъдат премахнати, както и целият растеж под най -долния първичен крайник.

Оставянето на повече от три до четири клона на място може да навреди на дървото ви по -късно в живота му, да отслаби структурата му, да предотврати добрата циркулация на въздуха и да ограничи проникването на светлина.

Втора година

Подрязването трябва да се повтори, когато дървото е в покой през втората си година.

До този момент вероятно ще е произвел няколко странични клона. Най -добре е да оставите по два на клон, които ще станат „вторични скелета“.

Освен това, можете също да премахнете всички издънки или клони, които растат през центъра, които могат да блокират проникването на въздух и светлина.

Премахнете и второстепенните клони, когато подрязвате дърветата си от втората година.

Разумно подрязване по -късно в живота

Подрязването ще става постепенно по -малко интензивно, когато бадемовото ви дърво расте. След като се извърши първичното подрязване, за да му се придаде дългосрочна структура, подрязването е много по-малко интензивно и се фокусира повече върху общата поддръжка.

Хоризонтално изображение отблизо на неузрели бадеми, растящи върху клона на дърво, изобразено на фона на мек фокус.

Това включва премахване на мъртви, счупени или болни клони. Те могат да компрометират цялото дърво, като позволят разпространението на болестта в случай на болни клони или чрез привличане на нови гъбични заболявания или насекоми -вредители в случай на мъртва дървесина.

Премахването също помага за регенерация, като позволява на дървото да зараства над рани, които иначе биха били блокирани от мъртви клони, което може да позволи установяването на вредители и патогени на болести.

Оформянето на формата може да се направи и тук и там.

Това може да включва премахване на клони, които растат в центъра на дървото, изрязване на кръстосани клони, които растат един в друг, като изберете най -добрия за запазване, или изрязване на клони, които растат към земята или директно нагоре.

Хоризонтално изображение отблизо на разделения корпус на зрял бадем, изобразено на фона на мек фокус.

До петата година, която обикновено е, когато повечето започват да произвеждат бадеми, вие сте на дома. Подрязването трябва да бъде сведено до минимум, като тук -там се прави само малка поддръжка.

Ако всичко върви добре, вашето дърво ще достигне максимално производство от 50 до 65 килограма ядки за около 12 години и ще продължи да произвежда до 30 години.

Общи съвети за подрязване, които трябва да се отбележат

Има два вида разфасовки, които трябва да имате предвид, когато работите: разфасовки и изтъняване. Разфасовките се отнасят до тези, които премахват само част от съществуващ клон, докато изтъняващите разрези се отнасят до премахването на целия крайник.

Хоризонтално изображение на ред бадемови дървета в пълен разцвет, растящ край улицата, изобразен на фона на синьо небе.

Подрязвайте няколко инча над пъпките, когато правите разфасовки.

Бадемите и другите дървета са склонни да отмрат малко от среза, така че ако отрежете директно върху пъпката, която сте избрали за следващата секция на идеалния растеж на клон, тази пъпка вероятно ще умре и друга, която може да бъде расте в грешна посока ще расте.

Не забравяйте да изрежете само яката на клона или рамото между клон и багажника, вместо да правите разфасовките си изравнени с багажника.

Това може да помогне за предотвратяване на гниене и инфекция, докато прекомерното рязане може да предизвика проблеми и да отслаби дърветата ви.

Всеки път, когато отрежете клон, това отваря рана, която е податлива на болести. Това е особено уместно в случай на бадеми, които са особено чувствителни.

Ако купувате ново дърво, винаги избирайте устойчиви на болести сортове, за да смекчите тази опасност.

„Тексаската мисия“ е предлага се от разсадника Nature Hills в #3 контейнери. Много популярен сред търговските производители, този сорт е известен със своята устойчивост към болести.

Едно квадратно изображение на бадеми от „Тексас Мисия“, растящи на дървото, изобразено на фона на мек фокус.

„Тексаска мисия“

Също така е най -добре да режете само когато времето е сухо и няма прогноза за дъжд в прогнозата. Влажните условия са идеални, за да проникнат гъбични спори и да се закрепят.

Това е особено важно при младите, развиващи се дървета.

Подрязването трябва да се извършва само със стерилни инструменти, за да се предотврати разпространението на инфекцията. Дезинфекцирайте инструментите си, преди да започнете с 10 % разтвор на алкохол и вода и ги почистете отново между растенията или между болните клони.

Топ съвети за професионалните резачки

 • Винаги първо отстранявайте мъртвите и болни клони.
 • Подрязване за циркулация на въздуха: може да искате да отрежете някои клони от центъра, за да улесните по -добрата циркулация на въздуха и да предотвратите гъбични заболявания.
 • Подрязване за проникване на светлина, което ще улесни узряването на плодовете. Но бъдете внимателни: ако премахнете твърде много клони, всъщност можете да пропуснете твърде много светлина, което може да изгори вътрешния багажник на горещото слънце.
 • Фокусирайте се върху основния ствол и по -големите клони и работете навън, вместо от външните върхове на клоните, работещи навътре. Това спестява време, предотвратявайки ненужните разфасовки и запазва вниманието ви върху основната структура.
 • Подрязвайте клоните, които се кръстосват един друг, премахвайки този, който расте навътре, или под неподходящ ъгъл.
 • Изрежете само до яката на клона, а не чак до багажника.
 • Работете само с чисти, дезинфекцирани инструменти и почиствайте между разфасовките, когато отстранявате болна дървесина.

Малко подхранване в ранния живот прави разликата

Първият път, когато подрязвате младото си дърво, ще го настрои за успех или провал. Изберете скелета внимателно, отделете време, за да планирате разфасовките си, използвайте остри и чисти съоръжения и не се увличайте и ще се справите чудесно.

Хоризонтално изображение отблизо на бадеми, растящи по клоните на дърво, изобразено на фон на синьо небе.

След първите две години на резитба, устойте на желанието за интензивно подрязване, както бихте направили повечето плодни и ядкови дървета, и ще се насладите реколти от вкусни бадеми за години напред!

Имали ли сте късмет (или липса на такъв) с подрязването на бадемовите дървета? Какви съвети и трикове са ви помогнали? Моля, споделете вашите собствени успехи, неуспехи и въпроси в секцията за коментари по -долу.

И ако сте намерили това ръководство за ценно, ще се насладите и на тези други статии за отглеждане и поддържане орехови дървета:

относно Трент Роуд

Докато учи журналистика в колежа през 2003 г., Трент Роуд се натъкна на света на градинарството, докато работеше по задача. Оттогава той е пленен от орехови дървета, лозя киви, лилейници и екологията на градините и фермите. Когато не е на сушата, Трент обича да споделя страстта си към градинарството чрез писането си, с особен интерес да предоставя съвети и трикове за работа в хармония с естествените процеси, за да позволи на природата да извърши някои от тежките дейности.

172 thoughts on “Как и кога да подрязвате бадемовите дървета”

 1. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

 2. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Onwin Giriş için Tıklayın onwin

 3. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Website Giriş için Tıklayın. Starzbet

 4. A lot of of the things you claim happens to be supprisingly legitimate and it makes me wonder the reason why I had not looked at this in this light previously. Your article really did switch the light on for me as far as this particular subject goes. Nonetheless there is actually just one issue I am not really too comfortable with and whilst I try to reconcile that with the actual central theme of the point, allow me observe just what all the rest of the readers have to say.Well done.

 5. The things i have seen in terms of computer system memory is there are technical specs such as SDRAM, DDR or anything else, that must match the requirements of the motherboard. If the pc’s motherboard is fairly current and there are no operating system issues, replacing the storage space literally takes under an hour. It’s one of the easiest laptop upgrade procedures one can picture. Thanks for expressing your ideas.

 6. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 7. Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?I’m happy to find a lot of useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 8. I?m no longer positive where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend a while studying more or working out more. Thank you for wonderful information I used to be looking for this information for my mission.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *