Как и кога да подрязвате храстите на спирея

Как и кога да подрязвате храстите на спирея

Красиви цъфтящи храсти, спиреята са ентусиазирани производители с дървесни или подобни на тръстика стъбла, които се възползват от годишна резитба.

Вертикално изображение отблизо на бели цветя спирея, растящи в пейзажа, изобразено на филтрирана светлина.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Подрязването премахва старата и мъртва дървесина и произвежда нови издънки за жизнени, млади растения с пълна зеленина, изобилни облаци от цветя и управляем размер.

Той разрежда масата на растението и намалява съществуващия балдахин, което подобрява циркулацията на въздуха и позволява слънчевата светлина да достигне до подлесието, което води до гъсти хълмове на растеж.

И много от популярните сортове в спирея родът също се възползва от второ подстригване след цъфтежа, за да насърчи леко повторно цъфтене и доста нова зеленина и да провери буйния растеж.

Често срещаните видове градини се различават по размер и форма, някои с извита или заоблена форма, други с грациозни, извити клони. Но всички те се отличават с маса от възхитителни, малки цветя, групирани в гроздове, плоски връхчета или метлички.

Листата е нежна и често дантелена, което дава най-малко два, а често и три сезона на цветен интерес.

Много от по-новите сортове имат светещи, променящи цвета си листа, които се появяват в нюанси на шартрез, мед, злато, оранжево и алено, след което се превръщат в различни нюанси на зелено.

И повечето правят красиво есенно шоу, когато листата придобиват наситени нюанси на бордо, мед, оранжево, алено и лилаво.

Хоризонтално изображение отблизо на ярка и наситеночервена есенна зеленина на храст от спирея.

Красивите цветя са привлекателни за жизненоважни опрашители като пчели и пеперуди, но елените са склонни да ги оставят на мира.

Уникални храсти, тези студоустойчиви растения се отличават с изключителен многосезонен дисплей, но се нуждаят от вас и вашите градински изрезки, за да изглеждат най-добре!

За да поддържате вашите растения в най-добра форма, присъединете се към нас сега, за да разгледате как да подрязвате спиреята за разкошни храсти.

Ето какво ще покрием:

Кога да режете спирея

Решаването кога да режете спиреята зависи от вида, който имате. Тези растения могат да цъфтят през пролетта или лятото.

Пролетният цъфтеж, видове гирлянди, като булчински венец (S. prunifolia), цвете върху старо дърво. И за да се избегне загубата на цветя, те трябва не да се подрязва в края на зимата, докато е в покой.

Хоризонтално изображение отблизо на бели цветя спирея, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.
S. prunifolia

Вместо това тези растения се отрязват веднага след цъфтежа или едновременно с мъртвите глави.

Лятно цъфтящи видове като храстовидни S. japonica цъфтят върху ново дърво. Най-добре е да ги отрежете, когато все още са в покой, обикновено в края на зимата до началото на пролетта, в зависимост от вашия регион.

Хоризонтално изображение отблизо на розови цветя на спирея, изобразени на светло слънце.
S. japonica

Красива спирея от бреза (S. betulifolia) технически цъфти в края на пролетта през май и юни – но пъпките се образуват на нов растеж, така че се отрязва като летен цъфтящ тип в края на зимата.

Хоризонтално изображение в близък план на цъфтежи и пъпки от бяла спирея, изобразени на светло слънце.
S. betulifolia

Докато растенията все още са в латентно състояние, това е моментът да бъдете доста агресивни, премахвайки мъртви или повредени клони и преоформяйки храстите.

Второ, по-леко подрязване се прави веднага след цъфтежа, когато растенията са мъртви и леко подрязани.

И ако установите, че годишната резитба и обезкосмяването не са достатъчни, за да поддържате цъфтящите през лятото храсти под контрол, подрежете и оформете по всяко време след цъфтежа, за да възстановите реда.

Нека разгледаме по-подробно изискванията за всеки вид, в зависимост от времето на цъфтеж.

Пролетно-цъфтящи видове

За пълен сезон от пъпки до цъфтеж, цъфтящите през пролетта храсти се нуждаят от резитба веднага щом цветята избледнеят и завършат.

Хоризонтално изображение на голямо растение спирея „Bridal Wreath“ в пълен цъфтеж.

Подрязването навреме дава време за растеж на нови клони и образуване на пъпки за следващия сезон, което води до пълни, буйни растения с изобилие от цветя.

Използвайте чисти, остри ножици или ножици, за да намалите общия размер с до една трета.

Изберете обрасъл бастун и го последвайте обратно до багажника, като отрежете яката на стъблото близо до основния ствол.

Рязането близо до ствола е важно, защото ако бастунът бъде отрязан някъде над яката, той ще поникне гроздове от нов растеж точно под разреза – които могат да се заплитат и да са тежки и вероятно да причинят щети.

Смученето също е често срещано при S. prunifolia. Отстранете всички нежелани смукатели, като отрежете стъбла под линията на почвата.

Булчинският венец и свързаните с него сортове също могат да бъдат подредени в края на зимата до началото на пролетта, но само за отстраняване на мъртви или повредени стъбла. Не забравяйте, че цветята се образуват върху стара дървесина и резитбата по това време за този тип води до загуба на цветя.

Лятно-цъфтящи видове

Цъфтящите през лятото храсти цъфтят върху нова дървесина и могат да бъдат подрязани твърдо в края на зимата до началото на пролетта, за да се намалят, преоформят и преоразмерят.

Хоризонтално изображение на голям жив плет с розови цветя спирея, растящи пред него.

Когато подрязвате по това време, внимавайте за стъбла с нов растеж – често в ярки нюанси на медно, лаймово зелено, оранжево и червено – и внимавайте да не ги повредите.

Използвайте чисти, остри градински ножици или ръчни ножици, за да отрежете и премахнете всички останали цветни глави от предишния сезон.

Отстранете всички мъртви, счупени или мършави клони, като изрежете чисто в основата на стъблата.

Отстранете пръстен от зрели бастуни около външния ръб на основата, като изрежете на нивото на почвата. Старите, дървесни бастуни могат да блокират слънчевата светлина към вътрешността на растенията, задушавайки новия растеж и водейки до голи стъбла с малко или никакъв подраст.

Намалете горната част с до половината от общия размер. Използвайте чисти, остри ножици за подрязване, за да отрежете стъблата, създавайки еднаква форма, докато вървите.

Грижи след цъфтеж

За подреждане на пролетно цъфтящи сортове без резитба, мъртва глава само изсушените цветякато използвате чисти, остри градински ножици или резитби, за да изчистите точно над листата.

Но ако вашите храсти трябва да бъдат оформени или преоразмерени, това е моментът да ги изрежете, както е посочено по-горе.

За цъфтящите през лятото растения подрежете храстите, след като цъфтежите са избледнели, за да подредите и насърчите леко повторно цъфтене с цветна нова зеленина.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, използващ електрическа ножица за жив плет за подрязване на храст от спирея.

Използвайте чисти, остри градински ножици или резитби, за да премахнете отпаднали цветя заедно с няколко инча зеленина, за да възстановите равномерния профил.

Или премахнете до една трета от сенника, за да оформите растения или да изваяте в декоративни топиари.

Хоризонтално изображение на храст от спирея, подрязан в спирала, растящ в пейзажа.

За професионално закръглено подстригване използвайте този трик на озеленителите:

Завържете въже около средата на храста, като леко дърпате клоните заедно. Нарежете направо през върха на храста над въжето. Освободете въжето и храстът ще има добре заоблена форма.

Подмладяване на зрели, обрасли растения

Възрастните растения, които не са били поддържани, често развиват изобилие от връх, редки цветя и плетеница от мъртви и/или голи клони под сенника.

Твърдото съкращаване изчиства безпорядъка от бастуни и стимулира нов растеж в живи, стегнати могили с гъста зеленина и изобилие от цветя.

Хоризонтално изображение в близък план на храст от спирея, който е претърпял силно намаляване през есента.

За да подмладите както пролетните, така и летните цъфтящи сортове, подрязвайте силно в края на зимата до началото на пролетта, като използвате чисти, остри градински ножици или ножици за жив плет. За обрасъл булчински венец може да се наложи да използвате чист градински трион за по-големите стъбла.

Отстранете пръстен от външни бастуни на или малко под нивото на почвата. Премахването на външните бастуни помага да се концентрира растежа в компактна могила.

Отрежете всички останали стъбла до един до два фута над линията на почвата.

Отстранете мъртвата дървесина и използвайте малка ръчна гребла, за да почистите остатъците от вътрешността на растенията.

Поднесете кореновата зона със слой от два до четири инча органична материя, като отлежал компост или добре угнил оборски тор.

Растенията ще произведат нов растеж през пролетта и ще се върнат в пълен размер само след няколко години.

Ефектни храсти

Спиреята са ентусиазирани производители, които реагират добре на резитба, произвеждайки плътно оформени, ефектни храсти с красива зеленина и маса от цветя.

Хоризонтално изображение отблизо на розова японска спирея, растяща в градината, изобразена на светло вечерно слънце.

Подрязвайте пролетноцъфтящия булчински венец веднага след цъфтежа. Но изчакайте до края на зимата, за да намалите цъфтящите през лятото сортове.

И режете свободно, защото е почти невъзможно да вземете твърде много дърва, ако следвате инструкциите, описани по-горе!

Ако имате някакви въпроси относно това как да режете спирея, пишете ни в секцията за коментари по-долу.

И да научите повече за отглеждане и грижа за спиреяпрочетете следните ръководства:

141 thoughts on “Как и кога да подрязвате храстите на спирея”

  1. A compatibilidade do software de rastreamento móvel é muito boa e é compatível com quase todos os dispositivos Android e iOS. Depois de instalar o software de rastreamento no telefone de destino, você pode ver o histórico de chamadas do telefone, mensagens de conversa, fotos, vídeos, rastrear a localização GPS do dispositivo, ligar o microfone do telefone e registrar a localização ao redor. https://www.xtmove.com/pt/how-to-download-and-install-spy-app-on-android-phone-for-free/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *