Как и кога да пресадим стайни растения от дървесни филодендрони

Как и кога да пресадим стайни растения от дървесни филодендрони

При едно отдавна отлагано посещение в Ню Орлиънс забелязах множество дървесни филодендрони (Thaumatophyllum bipinnatifidum) процъфтява в защитени зони на обикновени градини, произвеждайки големи, дълбоко лопасти, сърцевидни листа на пет- или шест футови растения привидно без усилие.

Тези, които отглеждайте дървесни филодендрони на закрито тъй като стайните растения нямат тази безгрижна опция.

Ако искате вашият да расте по-голям, ще трябва да го пресадите, когато стане твърде голям за контейнера си, обикновено на всеки две години или така.

Но първо е важно да се отбележи, че някои градинари на закрито може да не искат да дадат на своите дървесни филодендрони повече място за растеж.

Ако вече сте доволни от размера на вашето растение, можете да го предпазите от по-голямо, като отрежете корените му и пресадите в съществуващия контейнер.

Вертикално изображение отблизо на дърво филодендрон, растящо в декоративен контейнер на закрито с дървен рафт на заден план. В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Ще споделя ключови съвети за трансплантация в това ръководство и също така ще ви помогна да определите дали едно от тези впечатляващи листни стайни растения се нуждае от повече пространство за корени.

Ето какво ще покрия:

Кога да пресадите дървото си Филодендрон

Определянето кога дървото филодендрон се нуждае от презасаждане е доста лесно.

Обърнете внимание колко време е минало, откакто сте донесли саксийното растение вкъщи или сте го трансплантирали последно. Здравото растение обикновено се нуждае от по-голям контейнер – или подрязване на корени – на всеки 18 месеца до две години.

Но не е така доста толкова просто, колкото да планирате преместването предварително и да го маркирате в календара. Тези растения могат да растат с различна скорост в зависимост от това колко са здрави и дали ги премествате на открито през лятото, което обикновено насърчава бърз растеж.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, носещ малко дърво филодендрон.

Може също да успеете да спечелите повече време, ако желаете, като изкопаете всякакви компенсации (известни още като малки, безплатни растения за отглеждане или споделяне!), които са поникнали в саксията, корени и всичко останало. Поставете ги в техните собствени саксии, за да осигурите на родителското растение малко повече място в настоящия му контейнер.

Ако изглежда, че почвата на вашето растение изсъхва толкова бързо, че ви е трудно да го поддържате добре напоено, това също може да е индикатор, че корените са станали толкова компактни, че не изтеглят достатъчно вода.

Проверете дренажните отвори и вижте дали можете да забележите плътно вплетени корени близо до дъното на саксията или стърчащи от дупките. Докато T. bipinnatifidum предпочита да е леко свързан с корени, не може да поддържа уплътнени корени за неопределено време.

След като решите, че презасаждането е наред, имате две възможности:

Ако искате да позволите на вашето дърво филодендрон да расте все по-високо, можете да го пресадите в по-голяма саксия.

Или, за да предотвратите нарастването на вашето растение твърде голямо за вашия дом, можете да изберете да отрежете корените с една трета, за да ограничите растежа му, и да пресадите растението си в съществуващия контейнер.

Съвети за трансплантация

Пресаждането на вашето растение се извършва най-добре през пролетта или лятото, когато растението расте активно.

Преди да започнете, ще трябва да създадете план за преход.

Въпреки че е изкушаващо да прекратите трансплантацията веднага щом забележите, че растението ви се нуждае от нови копания, то ще реагира по-добре, когато следвате тези съвети:

1. Излужване на излишната сол

Прилагането на торове може да доведе до натрупване на сол в почвата и това не е необичайно за по-големите, по-зрели стайни растения. Това може да увреди корените и да влоши здравето на вашето стайно растение.

Препоръчвам да измивате излишната сол веднъж на всеки четири до шест месеца, но ако не сте го правили напоследък, това е подходящ момент да го направите, за да избегнете прехвърлянето на солената почва в новата саксия.

Поне няколко часа преди разсаждането изплакнете солите, като поливате дълбоко растението, докато водата започне да излиза от дренажните отвори на дъното. Оставете излишъка да се отцеди напълно, изхвърлете и след това повторете този процес два пъти.

2. Изберете правилната саксия

Ако увеличавате размера, ще ви е необходим резервен контейнер, който има дренажни отвори. Избягвайте тези с прикрепени или вградени дренажни чинии, т.к T. bipinnatifidum никога не трябва да седи в стояща вода.

Но се уверете, че имате чинийка, която се побира под контейнера, за да улавя всяка вода, която се оттича. Ще искате такъв, който лесно се изплъзва, когато трябва да изхвърлите излишното.

Следващото най-важно съображение е да се уверите, че новата ви саксия не е много по-голяма от сегашната.

Хоризонтално изображение отблизо на листата на дърво филодендрон, растящо на закрито.

Тя трябва да бъде около два инча по-широка в диаметър от това, в което вашето растение расте в момента. По-голямото от това и излишната почва около корените могат да увеличат шансовете почвата да се намокри и да удави корените.

Изберете саксия, изработена от материал, който задържа вода вместо неглазирана теракота, особено ако растението ще прекара част от годината на открито при топло време.

Можете да засадите в глинен съд, който изсъхва бързо, но ще прекарате ужасно много време, опитвайки се да се справите с поливането на по-горещи места.

Освен това, особено ако вашето дърво филодендрон наближава горния си диапазон на закрито от четири или пет фута височина, може да искате да изберете нова саксия, изработена от лек материал като пластмаса, така че ще бъде малко по-лесно да се движите, когато е пълна с растеж средно и голямо старо дърво филодендрон.

Но имайте предвид, че олекотените контейнери също могат да бъдат податливи на преобръщане.

Кръглите сеялки от фибростъкло Rio Grande от Jay Scotts са подходящ вариант за по-зрели растения, осигуряващи допълнителна стабилност.

Хоризонтално изображение в близък план на две черни фибростъкло сеялки, изолирани на бял фон.

Кръгли сеялки от фибростъкло Rio Grande

Тези сеялки се предлагат с диаметър 18, 22 и 31 инча и тежат съответно 12, 16 и 31 паунда, което ги прави трудни за преобръщане.

Предлагат се в 21 цвята по поръчка от ePlanters.com. Посочете, че искате версия, която има дренажни отвори, когато изберете вашия цвят и размер на саксията.

Преместването на размер също означава, че това може да е моментът да осигурите подвижна платформа, която да държи както тенджерата, така и чинийката. Безценно е да можете лесно да движите постоянно растящото растение навън и обратно навътре, или така всяка страна може да улови достатъчно светлина.

3. Изберете добра смес за отглеждане

Използвайте подходяща смес за отглеждане за разсаждане. Растението все още се нуждае от същия добър дренаж, с който е свикнало от новата среда, така че устоявайте на желанието да добавите градинска мръсотия или каквото и да е, което лежите в торби в навеса или гаража.

Идеалната е лека, плодородна смес. Предлагам да комбинирате почва за саксии, торфен мъх или кокосова влакна и перлит в равни пропорции.

Квадратно изображение отблизо на опаковката на почвата за саксии OMRI, изолирана върху бял фон.

Удобен килер OMRI смес от почва за саксии

Една опция, която ще работи добре като компонент на домашно приготвена среда, е Handy Pantry OMRI Potting Soil Mix, която не съдържа никакви животински странични продукти. Това е наличен от True Leaf Market в торби от осем литра.

4. Премахнете и преместете

След като сте сглобили всички материали, които ще ви трябват за безпроблемен преход, е време да пресадите!

Помислете да помолите приятел да ви помогне в деня на преместване. Това може да са големи стайни растения и може да се нуждаете от допълнителна ръка или две, за да извадите вашите от сегашния контейнер и да го преместите в нов, без да счупите листата или да получите почва за саксия навсякъде.

Хоризонтално изображение отблизо на две ръце от долната част на рамката, повдигащи стайно растение.

Работете върху равна повърхност. Ако е топло, помислете за поставяне на брезент на земята. Ако работите на закрито, покрийте масата с чисти кърпи или вестници.

Не забравяйте да отрежете всички мъртви листа или грозни въздушни корени преди време.

След това извадете растението от контейнера, като го поставите внимателно настрани, хванете централното стъбло, където се среща с почвата, и бавно го извадете от саксията.

Трябва да излезе всичко в едно парче. Използвайте пръстите си, за да разплетете внимателно всички корени, които растат в кръг, като вместо това ги насочите надолу. Отстранете старата среда за засаждане около корените.

Ако се опитвате да ограничите размера на вашето растение, сега е моментът да подрежете корените. Можете да подрязвате до една трета от корените наведнъж.

С помощта на дезинфекцирани секачки отстранете най-големите, най-стари корени директно под ствола и по периметъра на кореновата топка, след това отрежете по-малките корени, докато кореновата топка се намали с една трета.

В случай на много голям екземпляр, не забравяйте да поддържате корените влажни, докато работите с градински маркуч или мистер за растения, тъй като фините корени могат да умрат, ако се остави да изсъхнат.

Поставете няколко инча от сместа за отглеждане на дъното на контейнера и я затегнете. Поставете растението в центъра на саксията, задръжте го на място и напълнете с прясна смес.

Ако някой друг може да задържи растението на място, докато пълните, това е най-лесният вариант. Идеята е да се установи новата почвена линия на около инч под ръба на сеялката, като горната част на кореновата топка е разположена така, че да е равномерна с повърхността на почвата.

Всички корени трябва да бъдат покрити с хранителната среда, с изключение на всички въздушни корени, които могат да оцелеят без нея.

Затвърдете леко сместа около растението с пръсти или длан или почукайте саксията върху твърда повърхност, за да помогнете на утаяването на почвата.

5. Поливайте и се връщайте назад

Вашето растение ще оцени напитка с вода след приключване на трансплантацията.

Не забравяйте да му дадете достатъчно време да се отцеди и след това изхвърлете излишъка, така че корените да не са подложени на влажна почва и стояща вода, които могат да доведат до гниене на корените.

Хоризонтално изображение отблизо на малко дърво филодендрон, растящо в бял кръгъл контейнер, поставен на стойка до дървен диван.

След това преместете саксията обратно на същото място, което е заемало във вашия дом.

Твърде трудно е дори издръжливо растение като дървесен филодендрон да се приспособи към нова саксия и ново място по едно и също време, така че се опитайте да поддържате условията на отглеждане възможно най-последователни, за да избегнете шок от трансплантация.

Ако се подготвяте да преместите цялата си вътрешна зеленина обратно вътре след лято на открито, все пак ще искате да преместите прясно напълнената саксия в старото й пространство и постепенно да аклиматизирате растението към условията на отглеждане на закрито, вместо да правите рязко преминаване към нови нива на светлина, температура и влажност.

Създаване на място за бърз растеж или запазване на компактност

Задоволително е да разширите пространството за отглеждане на всяко стайно растение, но това е особено вярно за T. bipinnatifidum. Пресаждането на тези впечатляващи екземпляри може да им позволи да пораснат и да се разпространят с още един-два крака, което значително засилва буйния тропически ефект, който те придават на закрити помещения.

Въпреки това, ако искате да запазите растението си в по-компактен размер, подрязването на корените и освежаването на почвата ще го поддържат здраво и щастливо – без да претрупвате дома си!

Хоризонтално изображение отблизо на филодендрон в саксия, поставен до прозорец.

Успяхте ли с пресаждането на дървото си филодендрон? Ще се радваме да чуем за вашия опит в секцията за коментари по-долу. Ние също приветстваме вашите въпроси!

Ако сте намерили тази статия за полезна и искате да научите повече техники за градинарство на закрито, прочетете тези ръководства за стайни растения следващия:

535 thoughts on “Как и кога да пресадим стайни растения от дървесни филодендрони”

 1. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 2. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Website Giriş için Tıklayın: tipobet

 3. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 4. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 5. Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

 6. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.活婴儿色情片

 7. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 8. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.兒童色情

 9. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 10. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.活婴儿色情片

 11. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.