Кога и как да подрязваме тиквички

Кога и как да подрязваме тиквички

Подрязването на тиквички ме навежда на ума за закачливите седем удара, които извикват „Бръснене и подстригване…“ и след това отговорът „Два бита!“

Моделът на чукане за геговете произхожда от водевил, но по-младите хора може да го знаят от анимационните филми на Бъгс Бъни или филма „Кой постави заек Роджър?“

Вертикално изображение отблизо на голямо растение тиквички с узрели и развиващи се плодове в градината.  В центъра и долната част на рамката има зелено-бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Отрязването на обрасло или болнаво растение тиквички отнема приблизително толкова време, колкото тези седем банкноти, и струва дори по-малко от „две бита“, което е 25 цента.

Подрязването на няколко листа или стъбла може да осигури ползи от повишената циркулация на въздуха към повече плодове и по-здрави растения, но само когато подрязвате тиквичките в най-добрия момент и като използвате правилната техника.

В това ръководство ще споделя как да разберете дали трябва да отрежете тиквичките си и как да завършите работата, ако е необходимо. Ето състава:

Причини, поради които може да се наложи да подрязвате

За някои домашни плодове и зеленчуци, като домати и киви, резитбата е абсолютна необходимост, ако искате да се насладите на най-добрия добив и най-здравите растения.

При тиквичките обаче резитбата обикновено е по избор.

Хоризонтално изображение отблизо на летни лозя от тикви, завладяващи задния двор.

Сортовете за лозя могат да се възползват най-много от подрязването на няколко листа, но само ако заемат твърде много място или започват да засенчват съседните растения, които изискват пълно слънце.

Повечето тиквички, които обикновено ще видите да се продават като постеля или в каталози на семена са храстови сортове, а не лозови.

Няколко, които правят пътеки, включват „Raven“, „Grey Griller“ и „Zucchetta Rampicante-Tromboncino“, които могат да нараснат до около пет фута дълги или високи.

Тези видове може да се нуждаят от подрязване, за да задържат разрастването си, но ще загубите част от плодовете, ако ги отрежете обратно, така че има компромис.

Хоризонтално изображение отблизо на растение тиквичка със зрели и незрели плодове, растящи в градината.

Има различни причини за подрязване на храстови сортове тиквички:

Те са склонни да са по-малки от лозовите сортове, но може да изискват резитба за отстраняване на болни стъбла или листа.

Ако растат твърде близо един до друг, има и шанс да се наложи да ги подрежете малко, за да не се поддадат на болести по растенията, причинени от лоша циркулация на въздуха или мокри листа.

Освен това може да искате да отрежете част от листата, ако станат толкова големи, че започват да засенчват съседните растения, които се нуждаят от пълно слънце, за да процъфтяват.

Избягвайте необходимостта от подрязване

Преди да започна как да ги подрязвам лятна тиква лози или храсти, нека помислим за начини да избегнем цялата работа.

Ако имате намерение да отглеждане на този лесен за грижи градински зеленчук с минимални усилия, няколко превантивни мерки могат да ви помогнат да избегнете необходимостта да правите съкращения по-късно през сезона.

Хоризонтално изображение отблизо на храстово растение за лятна тиква, растящо в градината с развиващи се плодове и жълти цветя.

Първо, не забравяйте да изберете сорт храст, за предпочитане такъв, който се предлага на пазара контейнерно градинарство или описано като компактно. Избягвайте сортовете, описани като лозови.

„Златен“ е един пример. Този сорт расте само два фута висок максимум и започва да дава плодове от шест до осем инча 60 до 90 дни след сеитбата.

Квадратно изображение отблизо на прясно набрани „златни“ тиквички, поставени върху дървена повърхност.

„Златен“

Семената за ‘Golden’ са на разположение от Eden Brothers в пакети и насипно.

Освен това не забравяйте да дадете на храстите достатъчно място за растеж. Проверете пакета със семена за окончателни препоръки за разстояние, но разчитайте, че имате нужда от поне два фута между растенията и може би до четири фута.

Лятната тиква, която няма достатъчно място за изсъхване на листата след дъжд, може лесно да се развие брашнеста мана или множество други заболявания на тиквичките.

Ако ги разположите правилно на първо място, е по-малко вероятно да се наложи да отрежете мъртви или повредени листа от растенията или да трябва да подрязвате тук-там, за да осигурите на растенията по-добра циркулация на въздуха или достъп до достатъчно слънчева светлина.

И ако сте почувствали, че трябва да отрежете листата по-късно през сезона, за да можете по-лесно да забележите плодовете за бране в миналото, предотвратете този резултат, като изберете сорт, рекламиран като „лесен за бране“.

Френският сорт „Елит“ например има храстовиден, изправен хабитус с по-малки листа.

Друг вариант е „Златната зебра“, хибрид с плодове, които са по-лесни за забелязване от типичните тъмнозелени видове.

Квадратно изображение отблизо на плодове „Златна зебра“, прясно събрани в пластмасова кутия.

„Златна зебра“

Семената се предлагат чрез Burpee.

Кога и как да отрежете лозя от тиквички

Ако отглеждате връхни видове, подрежете всички мъртви или повредени листа, когато ги забележите.

Използвайте същия метод, който бихте направили за друга зеленина, като изрежете горната част на стъблата точно под листата, като използвате чисти ножици или ножици и изхвърлете остатъците незабавно.

Хоризонтално изображение в близък план на млади плодове от тиквички, развиващи се върху лозата, изобразена на ярко слънце.

Ако стъблото, поддържащо болнав или заразено листо, също е жълто, отрежете го, оставяйки един инч оставащ в основата на растението.

Освен това подрежете лозите, ако забележите, че започват да се разпространяват по-далеч, отколкото бихте искали.

Можете да подрязвате лозовите сортове тиквички по същия начин, по който бихте направили катерене или влачене зимна тиква.

Отрежете страничните издънки, а не основното стъбло, като използвате чисти ножици. Имайте предвид, че тези клони произвеждат тиквата, която ще съберете, за да ядете, така че всяко разрязване означава по-малко плодове.

Също така, не забравяйте да оставите достатъчно зеленина, за да засенчите развиващата се тиква.

Може да искате да инвестирате в ръчна резачка, която да използвате за тази задача, напр ножиците Felco F-2любимо сред градинарите.

Ако имате други зеленчукови лози и многогодишни цветя, които ще се нуждаят от резитба, те са отлични да имате под ръка. Но чистите ножици са достатъчни за тази от време на време лятна градинарска работа.

Как да подрязвате храстови сортове

Винаги е добра идея да отрежете всички счупени стъбла или мъртви или повредени листа от храстовидни растения от тиквички, по същия начин, по който бихте направили за лозовите сортове.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, използващ ножица, за да отреже лист, който е заразен с брашнеста мана.

Устоявайте на изкушението да откъснете болни или заразени листа с ръцете си – твърде лесно е да издърпате главното стъбло нагоре в същото време.

Вместо това използвайте ножици или ножици, за да отрежете листата от върховете на дръжките. Ако стъблата също са повредени, отрежете ги до един инч от основата на растението.

Ако режете да дадете съседни тиквички или други зеленчукови придружаващи растения повече пространство или слънчева светлина, не прекалявайте. Отстранете само няколко външни листа наведнъж.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, подрязващ летни тикви в оранжерия.

Като всички сортове лятна тикватиквичките се нуждаят от сянката от листата, за да произведат твърди, здрави плодове, а листата също фотосинтезират, за да поддържат растенията хранени.

Ако растителността, която отрязвате, е болна или заразена, не забравяйте да я изхвърлите в кошчето, за предпочитане затворена в преработена торба за хранителни стоки. Не добавяйте повредена зеленина към компоста или може да създадете среда за размножаване на вредни насекоми или патогени.

Когато отрязвате здрава растителна тъкан обаче, това е чудесно допълнение към „зелената“ материя за вашата компостна купчина. Научете повече за балансиране на компостните компоненти тук.

Разфасовките, които ограничават ентусиазма на тиквичките

Винаги съм се възхищавал на начина, по който растенията от тиквички с ентусиазъм произвеждат невероятни култури без много намеса или TLC от градинаря.

Хоризонтално изображение на издигната градина извън тухлен дом с голямо растение за тикви, растящо с цвекло.

Това важи и за подрязването. Допълнителната стъпка за отрязване на пожълтели или ухапани от бъгове листа е необходима, но бърза и лесна.

А подрязването на няколко листа от храстови растения, за да се насърчи по-добра циркулация на въздуха, или подрязването на лозя, така че те да не превземат цялата градина, обикновено са задължения по преценка – въпреки че съседите ви може да не са съгласни, ако сте извън града за дълъг период от време. лятото.

Ако решите да разредите растенията, които прерастват едно в друго, ще можете да обезкуражите вредителите и патогените и да насърчите по-енергично плододаване, но вашите растения могат да произведат много дори без тази допълнителна стъпка.

Имате ли опит с нарязването на тиквички? Ако искате да споделите съвети за подрязване или да зададете въпроси, които не са обхванати тук, приветстваме вашето участие в секцията за коментари по-долу.

И ако тази информация е била ценна за вас, прочетете тези ръководства за отглеждане и грижи за тиквички следващия:

152 thoughts on “Кога и как да подрязваме тиквички”

  1. will be a great author. I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage continue your great work, have a nice holiday weeken

    agoracom.com

  2. Agora, a tecnologia de posicionamento tem sido amplamente utilizada. Muitos carros e telefones celulares têm funções de posicionamento e também existem muitos aplicativos de posicionamento. Quando seu telefone for perdido, você pode usar essas ferramentas para iniciar rapidamente as solicitações de rastreamento de localização. Entenda como localizar a localização do telefone, como localizar o telefone depois que ele for perdido? https://www.xtmove.com/pt/how-to-track-someones-phone-location-by-cell-phone-number-online-for-free/

  3. The community around hydroxychloroquine lupus, comprising patients, healthcare providers, and researchers, exemplifies the collaborative effort required to navigate the complexities of chronic disease treatment. Hydroxychloroquine’s story is a testament to the power of community in healthcare.

  4. The development of stromectol buy online uk, containing ivermectin, as a novel veterinary formulation for use in aquaculture holds promise for addressing parasitic infections in farmed fish populations. By providing targeted treatment options for common ectoparasites and endoparasites affecting fish health, these formulations contribute to the sustainability and profitability of aquaculture operations.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *