Кога и как да подрязвате лавандулата за буйни, ефектни растения

Кога и как да подрязвате лавандулата за буйни, ефектни растения

Изключително популярен със своите великолепни цветя и изискан билков парфюм, най-добрият начин да поддържате лавандуловите растения на върха им е да станете опитни в подрязването.

Вертикално изображение на ярко лилави цветя от лавандула, растящи в градината. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.
Снимка на Лорна Кринг.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Тези здрави, дървесни многогодишни растения са предимно самодостатъчни и се справят с постни почви, горещо слънце и сухи условия, без да пропускат нито един удар.

Опрашителите се тълпят към техните сладки лилави, розови, лилави и бели цветя, докато интензивните етерични масла отблъскват елените и гризачите.

Красивите растения са красиво допълнение към бариери, легла, бордюри, контейнери, основи и алпинеуми.

А прясно отрязаните цветя придават ароматна красота на флоралните аранжировки, докато сушените цветя придават дълготраен аромат на попури и флорални сашета.

Ако имате нужда от студоустойчиви растения за тежки зими, има много подходящи селекции. Или ако имате нужда от сорт лавандула за висока топлина и влажност, има и много такива.

Единственото нещо, което не правят сами, е да държат под контрол растежа на крака стебла.

Ето къде идвате вие ​​и вашите градински изрезки…

Само с малко годишно подрязване можете да запазите лавандулата компактна, гъста и цъфтяща в продължение на много години.

Какво е това? Вашите растения вече са обрасли и крака? Не се притеснявайте, имаме подробности как да им дадем втори живот и с подмладяваща твърда слива.

Така че изострете ножиците си и прочетете, за да научите как да подрязвате лавандула за буйни, ефектни растения!

Ето какво предстои:

Необходимо ли е подрязване?

Подрязването е важна стъпка в поддържането на дървесни храсти като лавандула.

Не само подрежда растенията за компактен, равномерен профил, но също така забавя растежа на голите долни стъбла и принуждава растенията да се разклоняват, развивайки повече цветя.

Хоризонтално изображение отблизо на голяма купчина лавандула с гъст листен растеж.
Снимка на Лорна Кринг.

Разклоняването създава дебел балдахин и причинява известен нов растеж и в основата на стъблата – това е мястото, където растенията са склонни да стават крака.

Без резитба след няколко сезона вашата някога ефектна лавандула може да придобие грозния вид на пилешки бутчета, с дълги, мършави стъбла под кичури листа и редки цветя.

Подрязването също помага да се удължи живота на лавандулата, който може да бъде около пет до седем години за нежните или полуиздръжливи видове като френските (L. dentata) и испански (L. stoechas) видове.

Издръжливият англичанин (L. angustifolia) видове и лавандин (Л. х. междинен) хибридите са много по-дълготрайни и могат да издържат 15 до 20 години при правилно подрязване.

Но дори и с годишно подстригване, лавандулата може да стане крака или обрасла с течение на времето, да се хлътне и да се разпростира с гол, дървесен център. Тогава е необходима твърда слива за подмладяване на растенията – повече за това след малко, но нека първо да разгледаме времето.

Кога да подрязвате

Кога да подрязвате лавандулата (и други храстови билки) зависи много от вашето зимно време.

Хоризонтално изображение в близък план на растения от лавандула през зимата, покрити с лек сняг.

За тези в райони с мека зима, с температури, които обикновено остават над нулата, подрязването може да се извърши веднага след цъфтежа или по всяко време до есента.

Но в региони с ниски зимни температури трябва да избягвате подрязването на растенията след средата на лятото.

Защо? Както споменахме, резитбата предизвиква нов растеж. И ако е принуден в края на сезона, нежният растеж може лесно да бъде наранен от ранна слана.

Тези наранявания, заедно с всички наскоро отрязани стъбла, отварят растенията до по-нататъшно увреждане от студ, което може да унищожи стъблата или дори да убие цяло растение.

За да защитите растенията, оставете на стъблата достатъчно време да заздравеят и новият растеж да се втвърди няколко седмици, преди да настъпи студеното време.

Това означава, че оптималното време за подрязване в повечето региони е веднага след цъфтежа.

Въпреки това, в райони с кратко лято и много ранни слани, годишното подстригване често се извършва най-добре в края на зимата или началото на пролетта, точно когато се появява нов растеж, но много преди да започнат да се образуват пъпки.

За да поддържате нещата прости в тези области, подстригвайте лавандулата си по същото време, когато правите зимното си почистване, което е описано по-долу.

Годишно подстригване

С изключение на тези кратки летни/ранни слани райони, най-доброто време за подрязване на лавандулата е след цъфтежа.

Хоризонтално изображение на купчина стъбла и цветя от лавандула със сърп, положен върху него.

Нежните и полуиздръжливи сортове, като френските (L. dentata) и испански (L. stoechas) типове, изискват малко повече от мъртва глава.

Просто съберете шепа цветни стъбла заедно. Използвайки чисти, остри градински ножици, отрежете под стъблата, като отстраните сантиметър или два листа и същевременно създайте приятна форма.

За по-големи насаждения използвайте ножици за подрязване, за да отстраните леко цветните стъбла и върховете на листата.

Продължете да цъфтят повторно цветя през лятото.

Ако растенията станат малко мършави, оформете ги леко в края на август, създавайки насипна форма.

Издръжливи видове, като английския вид (L. angustifolia) и хибридите лавандин (Л. х междинен), се възползват от по-агресивен подход.

Съберете шепа стъбла и изрежете, както е описано по-горе, но премахнете до една трета от общия растеж на английските лавандули и до половината от растежа на лавандините, като гарантирате, че много зелена зеленина остава непокътната.

Извайвайте растенията, докато режете, оформяйки насипна форма на шапка на гъби.

За да избегнете загуба на цветя, не режете старо дърво и внимавайте да не повредите нови зелени издънки.

За районите с кратко лято/ранно замръзване ограничете грижите след цъфтежа само до мъртвите глави. В тези райони дайте на растенията годишното им подстригване в края на зимата до началото на пролетта.

Подмладяваща обрасла, дългокрака лавандула

За подмладяване на лавандула, която е обрасла и къса, е необходима твърда слива – която също е най-добре да се направи веднага след цъфтежа.

Хоризонтално изображение отблизо на храст от лавандула с крак, дървесен растеж, който може да се възползва от подрязването.
Снимка на Лорна Кринг.

Може би сте запознати с правилото за градинарство, че никога не трябва да отрязвате дървесни билки По-долу най-ниската зеленина. Това е така, защото голите стъбла няма да произведат нов растеж върху гола дървесина и рязането под листата ви оставя с гола пръчка.

Въпреки това, за да придаде на лавандулата твърда синя сливи, всички стъбла се изрязват обратно в гола дървесина.

За да започнете, използвайте чисти, остри градински ножици, с които да отрежете стъбла само горен растеж, рязане близо до короната или основата – това обикновено е по-старият външен пръстен на стъблата.

Внимателен поглед към вътрешните стъбла разкрива малки листа, излизащи от основата на поне някои от тях. Нарежете тези стъбла обратно на само по-горе новата зеленина.

Отстранете всички останали стъбла само за горен растеж в основата.

Сега, справедливо предупреждение тук. Твърдата сива слива е драстична и това, което ви остава, е малка, нарязана и дървесна основа с малки парченца зеленина.

Хоризонтално изображение отблизо на дървесните стъбла на растение от лавандула след тежка резитба, показващо признаци на нов растеж.
Снимка на Лорна Кринг.

И тъй като размерът на растението е значително намален, загубата на цветя през следващата година е значителна.

Но през втората година броят на цветята се подобрява драстично, тъй като растенията растат постоянно. И на третата година те отново са пълни и буйни с обилни цветя.

Също така, издръжливите типове, L. angustifolia и Л. х междиненреагират най-добре на твърда слива.

Можете да го опитате и върху крехките сортове, но шансовете за успех са само около 50-50.

По-добра стратегия – поради по-краткия им живот – е размножаването на резници. След това, когато зрелите растения започнат да се поклащат, имате запас от вкоренени резници, готови да ги замените.

Издръжливи или нежни, винаги е добра идея да започнете няколко нови растения с подрязания материал. Нашето ръководство за как да размножаваме лавандула от резници очертава лесните стъпки.

Зимно почистване

Тъй като суровото време на зимата може да остави растенията да изглеждат дрипави или повредени, лавандулата също се възползва от козметично почистване от края на зимата до началото на пролетта.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от дясната страна на рамката, отрязваща растение от лавандула.
Снимка на Лорна Кринг.

Изчакайте, докато току-що се появи нов растеж, след това отстранете всички стъбла, които са повредени, мъртви или закърнели.

Използвайте чисти, остри градински ножици, за да изрежете чисто стъбла близо до основата.

Понякога може да е трудно да се каже дали клонът е мъртъв или не. За да тествате, огънете върха на няколко инча от края.

Ако е крехка, щраква се лесно и показва бежов, кафяв или кафяв интериор, това е изгубено. Но ако върхът се огъва или има известна гъвкавост, може да е още жив.

Отрежете върха на няколко инча надолу по стъблото или много леко изстържете малка част от външната кора около средата на стъблото.

Ако можете да видите зелено дърво, животът присъства! Подрежете с една трета и след това изчакайте четири до шест седмици – ако не се появи нов растеж след шест седмици, отрежете го в основата.

И запомнете – ако живеете в региони с кратко лято и ранни слани, това е най-доброто време да придадете на растенията си годишно подстригване.

Окончателното изрязване

Не е нужно много, за да поддържате растенията от лавандула привлекателни и цъфтящи.

Хоризонтално изображение отблизо на цветя от лавандула, растящи масово в градината, избледняващи до мек фокус на заден план.
Снимка на Лорна Кринг.

Едногодишно подстригване оформя и подрежда растенията и произвежда множество клони с много цветя. А от време на време твърдата слива може да подмлади дори зрели, разпръснати екземпляри.

Но за да сте сигурни, че вашата лавандула може да оцелее през студените зими, направете рязането си веднага след цъфтежа и не по-късно от средата на лятото.

И когато приключите с резитбата, използвайте част от подрязания материал като стъблени резници, за да започнете нови растения – защото никога не можете да имате твърде много лавандула!

Хора, имате ли въпроси относно подрязването на лавандула? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

И за повече информация за прекрасния свят на храстовите билкидобавете тези ръководства към списъка си за четене след това:

205 thoughts on “Кога и как да подрязвате лавандулата за буйни, ефектни растения”

 1. Heya are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create
  my own. Do you need any html coding expertise to make
  your own blog? Any help would be really
  appreciated!

 2. Hello this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use
  WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding skills so
  I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 3. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you could do with some pics to drive the message home a
  bit, but other than that, this is fantastic
  blog. A great read. I will certainly be back.

 4. I’ve been surfing on-line greater than three hours
  as of late, but I by no means discovered any fascinating article like
  yours. It’s pretty value sufficient for me. In my opinion, if all
  site owners and bloggers made excellent content as you did, the net can be a lot more useful than ever
  before.

 5. Excellent web site you have got here.. It’s hard to find good quality writing like yours
  these days. I honestly appreciate people like you! Take care!!

 6. I think everything published was actually very reasonable.
  But, consider this, suppose you were to write a killer headline?
  I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog,
  but suppose you added a headline that grabbed a person’s attention? I
  mean Кога и как да подрязвате лавандулата за буйни,
  ефектни растения – Градинският блог is kinda boring.
  You could glance at Yahoo’s home page and watch how they create post
  titles to get people to open the links. You might
  add a related video or a related picture or two to grab people interested about what you’ve written. Just my opinion, it
  might bring your website a little livelier.

 7. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful
  to you.

 8. Hi just wanted to give you a brief heads up and
  let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 9. Nice post. I was checking constantly this blog and I am inspired!

  Extremely helpful information specifically the closing part 🙂 I care for such
  info much. I was seeking this certain info for a very long
  time. Thank you and best of luck.

 10. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone
  to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my
  own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

 11. First off I want to say awesome blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear
  your thoughts before writing. I have had a
  difficult time clearing my thoughts in getting my ideas out there.
  I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15
  minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
  Cheers!

 12. Superb website you have here but I was wanting
  to know if you knew of any message boards that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really love to be
  a part of community where I can get comments
  from other knowledgeable people that share
  the same interest. If you have any suggestions, please let
  me know. Kudos!

 13. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 14. Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy
  reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over
  the same subjects? Thank you!

 15. Howdy! I could have sworn I’ve been to your blog before but after going through some of the posts I realized it’s
  new to me. Regardless, I’m certainly delighted I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 16. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this
  superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking
  and adding your RSS feed to my Google account. I look
  forward to new updates and will share this blog with my Facebook
  group. Chat soon!

 17. Definitely imagine that which you stated. Your favourite reason appeared
  to be on the net the easiest factor to take into accout of.
  I say to you, I definitely get annoyed even as other people
  consider concerns that they just do not recognise about.
  You managed to hit the nail upon the top as neatly as outlined out
  the whole thing without having side effect , folks could
  take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

 18. Hello there, I discovered your web site by way of Google while looking for a similar matter, your website came up, it looks good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just turned into aware of your blog through
  Google, and located that it is truly informative. I am going to watch out for brussels.
  I’ll appreciate if you happen to continue this in future.
  Many folks will be benefited out of your writing. Cheers!

 19. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage?
  My blog is in the very same area of interest as yours
  and my users would really benefit from a lot
  of the information you present here. Please let me know if this okay
  with you. Regards!

 20. Unquestionably consider that which you stated. Your favorite reason seemed to be
  on the web the simplest factor to take note of. I say to you, I definitely get irked whilst other people consider concerns that they plainly do not understand about.

  You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the entire thing with no need side effect ,
  other people can take a signal. Will probably be again to get more.
  Thanks

 21. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested
  to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is
  now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but
  I had to share it with someone!

 22. I’m not sure why but this site is loading extremely slow for me.

  Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?

  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 23. I’ve read several excellent stuff here. Certainly
  price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you put to create this type of great informative website.

 24. First of all I would like to say terrific blog! I had a
  quick question in which I’d like to ask if you do not mind.

  I was curious to find out how you center yourself and clear your
  head prior to writing. I have had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas out.
  I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are
  lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?

  Thanks!

 25. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems a
  lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know
  any ways to help prevent content from being ripped off?
  I’d definitely appreciate it.

 26. A person necessarily assist to make significantly articles I’d state.
  This is the first time I frequented your web page and to this point?
  I amazed with the analysis you made to make this particular submit amazing.
  Great task!

 27. My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I should
  check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to checking out your web page repeatedly.

 28. Thank you, I’ve recently been looking for information approximately this subject for ages and yours is the best I have
  came upon till now. However, what concerning the conclusion?
  Are you positive in regards to the source?

 29. Fantastic blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many choices out there that
  I’m completely overwhelmed .. Any ideas? Kudos!

 30. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However
  I am experiencing issues with your RSS. I don’t understand
  the reason why I am unable to join it. Is there anybody else getting identical RSS problems?
  Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

 31. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to exchange techniques with others, be sure to shoot me an email
  if interested.

 32. Its like you learn my mind! You seem to grasp a lot
  about this, such as you wrote the ebook in it or
  something. I believe that you can do with a few p.c. to force the message house a bit, however other than that, that is wonderful blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 33. Please let me know if you’re looking for a author for your
  blog. You have some really great posts and I think I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Cheers!

 34. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and
  was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
  reading your blog and I look forward to your new updates.

 35. I do not even know the way I ended up here, but I thought this submit used to be good.
  I do not recognise who you are however certainly you are going to a
  well-known blogger for those who are not already.
  Cheers!

 36. A person necessarily help to make seriously articles I might state.
  That is the first time I frequented your web page and so far?

  I surprised with the analysis you made to make this particular submit incredible.
  Great activity!

 37. Il est très difficile de lire les e-mails d’autres personnes sur l’ordinateur sans connaître le mot de passe. Mais même si Gmail offre une sécurité élevée, les gens savent comment pirater secrètement un compte Gmail. Nous partagerons quelques articles sur le cracking de Gmail, le piratage secret de n’importe quel compte Gmail sans en connaître un mot. https://www.xtmove.com/fr/how-to-hack-gmail-account-without-password-and-track-other-email/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *