Кога и как да подрязвате растенията фуксия

Кога и как да подрязвате растенията фуксия

Фуксиите реагират супер добре на резитба и за разлика от розите или люляците, не рискувате да развалите тазгодишната визия, ако объркате малко нещата. фу! Не е ли хубаво да се работи с растение, което е с тотално ниско налягане?

Като каза това, вие не искате просто да се отправите с ножчетата и да поставите всичките Едуард Ножични ръце на вашия храст.

Може да създадете интересен топиар, но вероятно няма да видите цветната визия, на която се надявате. От друга страна, фуксиите са толкова прощаващи, просто може.

Вертикално изображение в близък план на яркочервени и лилави цветя от фуксия, растящи в лятната градина, изобразено на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Дори и все пак, колкото и разумни да са фуксиите, има правилен и грешен начин да ги накарате наистина да блестят.

Ако сте готови да научите как, ето какво ще разгледаме в следващото ръководство:

Ако просто запазите фуксиите си за един сезон и ги изхвърлите, ви предстои друга работа, отколкото ако презимувате или ги отглеждате като трайни насаждения.

Ако отглеждате тези красиви растения като едногодишни, всичко, за което наистина трябва да се притеснявате, е замърсяването, което ще разгледаме в края на това ръководство.

Хоризонтално изображение в близък план на две ръце, използващи ножици за отрязване на стъблата на напъпило растение фуксия.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Ако търсите съвет за оформяйки фуксия като бонсай, вместо това се насочете към нашето ръководство за подрязване на бонсай.

Подрязването изисква ножица или ножица, в зависимост от това колко дебели са клоните, разбира се. Освен това, имате нужда само от малко мускули и време.

Защо сини сливи?

Целта на резитбата е двойна. Първо, вие придавате на растението някаква форма. Второ, насърчава обилен цъфтеж. Ако оставите своя екземпляр напълно необрязан, той няма да цъфти толкова добре, колкото би могъл иначе.

Фуксиите произвеждат цветове на върха на стъблото. Колкото повече съвети имате, толкова повече цветя ще имате.

Хоризонтално изображение отблизо на растение фуксия в пълен разцвет, растящо във висяща кошница.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Онези големи, красиви висящи кошници, които виждате по магазините през пролетта? Те са били внимателно подрязани, за да се увеличи максимално броят на връхчетата и следователно на цветята.

С други думи, не пренебрегвайте подрязването си. Също така, не се страхувайте да работите трудно. Фуксиите реагират добре на подрязване и можете да премахнете половината или повече от клоните, без да го нараните. Всъщност ще бъде по-щастливо за това.

По време на вегетационния сезон можете да намалите с една трета, за да насърчите нов растеж и повече цъфтеж.

Кога да подрязвате

Най-доброто време за резитба е през пролетта или края на зимата. Можете да прищипвате или премахвате повредени или болни стъбла през цялата година, но запазете истинската резитба за пролетта, в идеалния случай, когато растението току-що започва да образува листни пъпки.

Хоризонтално изображение отблизо на растение във висяща кошница, показващо нов пролетен растеж върху иначе изглеждащи мъртви стъбла.
Снимка на Кристин Лофгрен.

Ако не изпитвате замръзване през пролетта, не се колебайте да подрязвате издръжлив тип по всяко време, когато растението е в латентно състояние.

Ако имате замръзване във вашия район, не подрязвайте до последната прогнозирана дата на замръзване. Няма да убие растението, ако изпитате замръзване след подрязване, но не е идеално.

Колкото по-рано подрязвате, толкова по-рано ще видите цветове. Не е нужно да се притеснявате, че това ще намали цъфтежа както може за някои видове като хортензии.

Независимо кога подрязвате, тя ще продължи да расте и цъфти. Това е едно от фантастичните неща за фуксиите.

Единственото изключение от това е в случай на разсад. Ще обсъдим това след малко.

Изправени фуксии

Ако отглеждате това, започнете с премахване на всички слаби, пресичащи се или вретеновидни клони. След това отрежете всеки клон, който няма никакъв растеж по него.

Може просто да се появява по-бавно в сравнение с други клони, които са наблизо, но ние не искаме да запазим неуспехите на нашите растения.

Накрая отрежете всички клони до еднаква дължина, за да придадете на растението си подредена форма по ваш избор. Самата форма зависи от вас. Просто следвайте естествения навик на растеж на фуксията, независимо дали е колонен, дървесен, нискорастящ или храстовиден тип.

Ако подрязвате като стандарт, премахнете всички израстъци от частта на стъблото, която искате да оставите гола.

Задържащи се или висящи типове

Тези, които растат във висящи кошници, изискват малко по-различен подход. Вашата цел е да насърчите центъра да произвежда нов, храстовиден растеж.

Хоризонтално изображение отблизо на две ръце от дясната страна на рамката с помощта на чифт ножици за подрязване на растение във висяща кошница.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Подрязвайте, както е описано по-горе, за изправена фуксия, но оставете колкото е възможно повече от стъблата в центъра непокътнати.

Нарежете ги на около шест инча дълги, за да насърчите разклоняването, но не ги премахвайте, освен ако не са мъртви или болни.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, използващ чифт ножици, за да отреже стъблата на растение, растящо във висяща кошница.
Снимка от Кристин Лофгрен.

През есента, ако пренесете растенията си на закрито, за да презимуват, подрежете клоните отново до вътрешния ръб на саксията.

Съживяване на фуксии

Понякога издръжливата или нежна фуксия се нуждае от повече от стандартна резитба, за да помогне за съживяването на екземпляр, който е станал крак или този, който се бори през зимата. Това трябва да се направи през пролетта, преди или точно когато листата започнат да се развиват.

Презимувам нежните си растения в мазето си и когато ги извадя отново, те изглеждат по-малко от идеални. Но с някои тежки резитби те се връщат към перфектния вид за нула време.

Преди да започнете, пръскайте растението с топла вода всеки ден в продължение на около седмица, за да насърчите образуването на пъпките и то да излезе от покой.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от долната част на рамката, която отщипва стари листа от растение във висяща кошница.
Снимка на Кристин Лофгрен.

Следващата стъпка е да премахнете всички мъртви клони или листа, които са останали през зимата.

Ако растението все още не е започнало да образува листа, просто тествайте всеки клон, като леко го огънете. Ако се огъва, но се чувства устойчив и не се счупи, оставете го. Ако щракне или се почувства суха, отстранете го.

След това изрежете всеки един клон обратно точно в ръба на саксията, с изключение на тези в горната част, които излизат от центъра на растението.

Накрая отрежете горните централни стъбла до около шест инча. Отново, не е нужно да се притеснявате за изрязване обратно до възел. Това не е ли страхотно?

Подрязване на млади растения

Много пъти купуваме вече подрязан, силно цъфтящ екземпляр. Но специализираните разсадници често продават малки разсад, които имат само клон или два. Те трябва да се подрязват няколко пъти през годината, за да се насърчи храстов растеж.

Следващите видове трябва да се подрязват веднага. Изрежете всички стъбла назад, така че да са дълги около четири инча. Вашата цел е да осигурите малка форма и да насърчите разклоняването.

След няколко седмици или месеци стъблата трябва да са се разклонили и да нараснат още няколко инча. В този момент вашата работа е просто да прищипнете нарастващите връхчета, за да насърчите разклоняването.

За изправени типове ги оставете на мира за около месец и ги оставете да се развият малко. Сега е време да придадете малко форма и да прищипнете нарастващите връхчета. В този момент не е нужно да премахвате дължината, просто насърчавайте разклоняването.

Оставете растението да продължи да расте, но прищипвайте върховете на растежа на всеки няколко седмици.

След първата година можете да третирате новите си попълнения както всяка друга зряла фуксия.

Deadheading

Оформянето е част от резитбата, въпреки че е различно от тази за оформяне в началото на сезона.

Има два метода за мъртво заглавие. Можете да унищожите отделни цветове, докато избледняват, като използвате пръстите си или остра, чиста ножица. Отрежете зад развиващото се зрънце толкова назад, колкото искате, преди да ударите следващия набор от листа.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, който отряза изсушени цветя от фуксия от голямо растение.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Можете също да отрежете цялото растение или голяма част от стъблата с една трета или четвърт, за да насърчите по-храстов растеж и нови цветове. Оставете поне два листни възела на всеки клон.

С последния метод не правете това през горещите дни на лятото. Това със сигурност ще бъде твърде голям стрес за горкото. Придържайте се към този тип цялостна резитба за пролетта или есента.

Или просто внесете растението си вътре и го поставете на частично слънчево място през най-горещата част от годината.

Фуксиите растат добре като стайни растения! Ако никога не сте го опитвали сами, ние сме го направили статия, която има за цел да ви помогне да накарате вашите красоти да процъфтяват на закрито.

За повече подробности, можете също да прочетете нашето ръководство за фуксия с мъртви глави.

Подрязването е ключът към поддържането на цъфтежа на фуксия

Фуксиите трябва да бъдат подрязани. Те просто няма да цъфтят добре, ако ги оставите сами. Но това е добре, защото те са супер лесни за подрязване и това ги прави толкова невероятно щастливи.

Малко откъсване и можете да вземете растение, дори такова, което е било занемарено от години, от бла до красиво.

Хоризонтално изображение отблизо на растение фуксия, растящо във висяща кошница с яркочервени цветове и пъпки.
Снимка от Кристин Лофгрен.

Какъв вид фуксия отглеждате? Изправен в градината? Висящо растение в кошница? Кажете ни в коментарите и ни кажете как обичате да ги подрязвате.

Това ръководство помогна ли ви да се справите със задачите си за подрязване? Научете повече за отглеждането на фуксия у домакато се започне с тези ръководства:

169 thoughts on “Кога и как да подрязвате растенията фуксия”

  1. After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

  2. ¿Qué debo hacer si tengo dudas sobre mi pareja, como monitorear el teléfono móvil de la pareja? Con la popularidad de los teléfonos inteligentes, ahora existen formas más convenientes. A través del software de monitoreo de teléfonos móviles, puede tomar fotografías, monitorear, grabar, tomar capturas de pantalla en tiempo real, voz en tiempo real y ver pantallas de teléfonos móviles de forma remota. https://www.xtmove.com/es/how-to-monitor-my-partner-cell-phone-without-target-phone/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *