Кога и как да разделим момина сълза

Кога и как да разделим момина сълза

Момина сълза, Convallaria majalisе тревисто цъфтящо многогодишно растение от семейство аспержи.

Расте от коренище и процъфтява в зони на издръжливост на USDA от 2 до 9. Родом от Европа и Азия, неговите изящни камбановидни розови или бели цветове са ароматна наслада в пролетната градина.

Вертикално изображение отблизо на нежните бели цветя на момина сълза (Convallaria majalis), растящи на светло слънце.  В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

C. majalis е енергичен производител, който се разпространява чрез корени на бегач и самозасяване. Има инвазивни тенденции и често прескача градинските граници, тъй като лесно се натурализира на частично до напълно сенчести места.

Нашите ръководство за отглеждане на момина сълза има всичко, което трябва да знаете за самоусъвършенстването.

В тази статия говорим за разделяне на растенията, за да бъде в крак с техния агресивен растеж.

Ето какво ще покрием:

Да започваме!

Защо да разделим момина сълза?

С бързо растящо многогодишно растение, което жадно консумира градински имоти, трябва да се очаква необходимостта от периодично разделяне, процес, известен също като разделяне.

Вертикално изображение на голям щанд от момина сълза, растящ на сенчесто, гористо място.

Много хора поемат тази задача на всеки три до пет години, но това не е твърдо и бързо правило. Когато момината сълза започне да скача по границата на градината и да пътува до моравата, ще искате да предприемете действия.

В допълнение към премахването на растения, които избягват границите, пренаселените петна са склонни да цъфтят лошо. Разреждането им подмладява и поддържа здрави нови корени, зеленина и цветя.

Нека поговорим за най-доброто време за разделяне на растенията.

Действайте, докато спят

Листата на момина сълза остава зелена от пролетта до есента, създавайки буйна почвена покривка в най-сенчестите части на пейзажа.

Вертикално изображение в близък план на растения от момина сълза през есента, с яркочервени плодове и кафява зеленина, изобразено на светло вечерно слънце.
Снимка от Salicyna, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

С приключването на вегетационния сезон зелената зеленина става кафява, а червените плодове образуват, изсъхват и разпръскват семена.

Тези промени отбелязват началото на латентността, периода от есента до пролетта, когато растението спира да расте и почива. Разделянето по време на покой причинява най-малко нарушаване на жизнения цикъл на цветята.

За да разделите и трансплантирате през есента, е необходимо да изкопаете коренища най-малко четири седмици преди средната дата на първите слани за вашия регион, за да им дадете шанс да се установят, преди земята да замръзне.

Хоризонтално изображение в близък план на бели цветя от момина сълза, изобразено на фон с мек фокус.

Като алтернатива можете да ги разкопаете в края на зимата до началото на пролетта, след като изтече средната последна дата на замръзване за вашата зона на отглеждане, за да улесните плавен преход без замръзване. Не забравяйте да маркирате местоположението им или може да е трудно да ги намерите!

Сега нека разберем как да разделим.

Как се прави

През есента, когато все още можете да видите набръчкани листа и/или плодоносни съцветия, извадете вашата градинска вилица с дълга дръжка и чифт ръкавици. Всички части на C. majalis са токсични, така че избягвайте да ги боравите с голи ръце.

Хоризонтално изображение отблизо на прясно изкопана момина сълза (Convallaria majalis) семки (коренища) с още прикрепена почва, поставено върху бяла повърхност с градинска мистрия вдясно от рамката.
Крупен план на сноп семки от момина сълза, готов за засаждане

Поставете градинската вилица на няколко инча от петна от коренища.

При много гъсти насаждения може да има известно нараняване на коренищата, когато копаете. Въпреки това, както ще обсъдим скоро, дори счупените може да са жизнеспособни.

Натиснете крака си надолу върху вилицата и обиколете пластира, като леко разхлабвате и повдигате, докато вървите.

След като можете да освободите могила, вдигнете я от земята.

Сега имате две възможности. Едната е да се премести цялата могила.

Ето как:

Изберете място и обработете почвата в ронлива консистенция на дълбочина от около 12 инча.

Поставете цялата могила в подготвената почва на същата дълбочина като първоначалното място.

Уплътнете почвата и поливайте добре.

За да трансплантирате множество могили, оставете 12 инча между всяка за стая за отглеждане.

Ето втория метод:

Почистете колкото е възможно повече пръст от могилата.

Отделете внимателно отделните коренища. Те са дебели и имат тънки корени, които се простират навън и надолу.

Добре е да отрежете някои корени, за да отделите коренищата. И не е бедствие, ако случайно отрежете коренище по време на копаене или отделяне.

Всяко коренище с една или повече „семки“ може да процъфтява. Семките са точки на растеж, които поникват издънки. Приличат на неравни картофени очи. Ако имате коренище, което няма поне една семка, или което е обезцветено или кашаво, изхвърлете го.

Семките може да бъдат по-лесни за разпознаване в началото на пролетта, когато тепърва започват да произвеждат издънки. Не се притеснявайте, ако не можете да ги различите. Просто поддържайте всяко коренище възможно най-непокътнато.

За да засеете отделни коренища, поставете ги на 1 инч дълбоко в почвата, разхлабена на дълбочина от шест до 12 инча. Оставете четири до шест инча разстояние за растеж между всеки.

Уплътнете почвата и поливайте добре.

Както споменахме, най-добре е да се разделят по време на покой. Ако нямате друг избор, освен да преместите растенията, след като са нарушили периода на покой и са поникнали, знайте, че те може да цъфтят едва през следващата година.

Обичайте лилиите си

Много градинари обичат да включват момина сълза в пролетната си гама. Цветята са очарователни, обширните корени осигуряват отличен контрол на ерозията на почвата, а земната зеленина остава зелена от пролетта до есента.

Хоризонтално изображение отблизо на добре разположени момина сълза (Convallaria majalis) в пълен цъфтеж.
Снимка от GT1976, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Когато включите разделянето в градинския си режим, можете да овладеете тази динамична многогодишна, за да предотвратите разпространението й извън контрол, както и да се насладите на няколко допълнителни предимства.

Разреждането подмладява флората, което води до по-добър цъфтеж и подобрен въздушен поток, който инхибира развитието на гъбички.

Готови ли сте да дадете на вашите растения любовта, от която се нуждаят?

Моля, споделете вашите мисли за това цвете в секцията за коментари по-долу.

Ако намерите това ръководство за информативно и искате да прочетете за разделянето на други цветяпрепоръчваме следното:

144 thoughts on “Кога и как да разделим момина сълза”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *