Колко издържат хризантемите?

Колко издържат хризантемите?

Някои растения често се смятат за краткотрайни чудеса в градините на Северна Америка, задържат се добре, но не за дълго. И хризантемите са едно от тези растения.

Купуваме ги на бушел през есента, когато се появяват навсякъде в магазините за хранителни стоки и разсадниците, и след това ги изхвърляме, когато първата силна слана ги превърне на каша.

Вертикално изображение в близък план на цветя на хризантема, покрити с лек скреж, изобразено на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Но майките всъщност могат да останат много по-дълго от един сезон. Не е нужно да ги целувате за довиждане само защото Old Man Winter идва зад завоя.

И това не е само растение за тези, които живеят в топли райони, които никога не виждат скреж – дори градинарите в по-хладните региони могат да се наслаждават на големите, обилни цветове година след година.

Ако сте готови да се потопите в жизнения цикъл на майките, ето какво можете да очаквате веднага:

Не обичате ли просто да намирате начини да спестите време и пари в градината? Вместо да раздавате пари всяка година, за да добавите малко есенен цвят, можете просто да помогнете на вашите растения да се завръщат година след година.

Колко дълго живеят майките?

Много от нас се радват на майките си за едно лято и есен като едногодишни и след това ги изхвърлят, когато настъпи зимата. Но хризантемите всъщност са краткотрайни многогодишни растения.

Майките цветарки са издръжливи до зона 7, а майките градинари до зона 5, въпреки че някои са щастливи дори в по-студения климат на зона 3.

Хоризонтално изображение на голяма част от розови майки в пълен разцвет в слънчева градина.

Цветарски или изложбени видове (Хризантема х голямо цвете), които се отглеждат за създаване на аранжировки от рязани цветя, имат по-кратък живот, защото влагат толкова много енергия в цъфтежа. Те не са били отглеждани, за да оцелеят през зимата като трайни насаждения.

Градински или издръжливи видове (Хризантема × morifolium) може да живее четири или пет години.

Но има още нещо в историята. Градинските типове са либерални самосевки, така че дори след като растението е достигнало края на живота си, ако го оставите да си свърши работата, то ще посее семена само и ще имате много нови растения, които ще изникнат през следващата пролет .

По този начин хризантемите могат да живеят дълго, дълго време.

Как да се уверя, че ще се върнат?

Когато оставяте майки в земята през лятото или есента за хит от късен сезон, вие не им давате много време да се установят, преди да настъпи студеното време.

Освен това растенията, които намирате за продажба през есента, обикновено вече са в пълен разцвет, което означава, че няма да им остане много енергия за отглеждане на здрави корени, за да прекарат зимата.

Хоризонтално изображение в близък план на градинар, засаждащ червени хризантеми в градината.

Ако искате да се върнат, засадете цветята си през пролетта. Това им дава много време да се установят.

Ако имат някакви цветове, когато ги донесете у дома, отрежете ги, за да запазите енергия и да насърчите развитието на корените. Осигурете нормални грижи за нови трансплантации до есента и вижте нашето ръководство за отглеждане за съвети.

Не им предлагайте никакъв тор за месеца преди първата прогнозирана дата на замръзване във вашия район. След като настъпи първата слана, отрежете всички останали цветове.

Докато вашата хризантема е оценена за вашата USDA зона на устойчивост, не трябва да правите нищо друго. Но ако искате да дадете на вашето растение малко допълнителна защита от студа, можете да го направите.

Мулч и иглолистни клони са обичайни опции. И нашето ръководство за презимуване на майки има допълнителни съвети.

Как да спасим семена

За да запазите семената от вашето растение, за да можете да ги засеете, където пожелаете във вашата градина, изчакайте до късна есен, когато главите на семената са напълно узрели.

Ще разберете, че е време, когато центърът на всеки избледнял цвят изглежда кафяв и се усеща като сух. До този момент венчелистчетата и дори стъблата вероятно също ще бъдат сухи.

Хоризонтално изображение отблизо на цветя от розова хризантема, изобразено на фон с мек фокус.

Разтрийте или издърпайте венчелистчетата и ще останете с кафява топка в центъра. Изтъркайте семената от центъра и леко ги издухайте, за да отстраните всички листенца или плява, които сте пропуснали.

Можете веднага да поръсите семената обратно в градината или да ги поставите в плик, да го етикетирате и да ги съхранявате на хладно и тъмно място. Семената трябва да останат жизнеспособни до две години.

Помогнете на майките си да живеят дълъг и щастлив живот

Изхвърлянето на растения, които не са достигнали края на живота си, губи пари, ресурси на околната среда и вашето ценно време.

Ако едно растение може да расте като многогодишно, защо да не го оставите? Майките ще осигурят години удоволствие с малко помощ и насърчение от ваша страна, ако ги оставите да останат в градината.

Хоризонтално изображение отблизо на оранжеви хризантеми, растящи в есенната градина, избледняващи до мек фокус на заден план.

Кои са любимите ви видове хризантеми за отглеждане? Харесвате ли уникалното разнообразие от перчета, класическите цветове на паяци или онези поразителни помпони? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

След като вече знаете, че можете да съхранявате тези красавици с години, може да ви е интересно да научите повече за как да отглеждате цветя във вашата градина. Вижте тези ръководства след това:

143 thoughts on “Колко издържат хризантемите?”

  1. Szpiegowskie telefonu – Ukryta aplikacja śledząca, która rejestruje lokalizację, SMS-y, dźwięk rozmów, WhatsApp, Facebook, zdjęcie, kamerę, aktywność w Internecie. Najlepsze do kontroli rodzicielskiej i monitorowania pracowników. Szpiegowskie Telefonu za Darmo – Oprogramowanie Monitorujące Online.

  2. Najlepsza aplikacja do kontroli rodzicielskiej, aby chronić swoje dzieci – potajemnie tajny monitor GPS, SMS-y, połączenia, WhatsApp, Facebook, lokalizacja. Możesz zdalnie monitorować aktywność telefonu komórkowego po pobraniu i zainstalowaniu apk na telefonie docelowym.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *