Най -добрите компаньонски растения за пащърнак

Най -добрите компаньонски растения за пащърнак

9 от най -добрите спътници на пащърнак

Следващите девет годни за консумация растения растат добре във влажната, леко кисела пясъчна почва, която пащърнакът предпочита. И те също обичат да се греят на слънце.

Нека се запознаем с нашата кохорта от девет и да видим какво може да предложи всеки.

1. Анасон

На първо място е анасонът, Pimpinella anisum.

Вертикално изображение отблизо на белите цветя на анасон, растящи в градината, със стъпки в мек фокус на заден план.

Тази билка има аромат и вкус като на женско биле и се смята, че подобрява жизнеността на всички растения в непосредствена близост.

Неговият аромат помага да се объркат листните въшки, смучещи сок, и той е домакин на полезни паразитни оси, които се хранят с досадните буболечки.

Отблизо квадратно изображение на белите цветя на анасон, растящи на светло слънце в градината.  В долния десен ъгъл на рамката има бяло кръгло лого с текст.

Анасон

Известни още като анасон, семената на тази билка отдавна се използват като храносмилателно средство и освежител на дъха.

Намерете семена от анасон сега от True Leaf Market в пакети със семена от пет грама, една унция, четири унции, една лира и четири килограма.

Можете да прочетете всичко за това как да отглеждате анасон тук.

2. Буш боб

Храстовият боб, Phaseolus vulgaris, е член на семейство Fabaceae или Leguminosae, което включва грах.

Хоризонтално изображение отблизо на прясно прибран зелен фасул, поставен в метална кошница с растения на заден план.

Наричани бобови растения, членовете на това семейство имат уникална връзка с бактериите в почвата, което им позволява да осигурят лесно достъпен азот за себе си, както и за други растения наблизо.

Азотът е основен макроелемент, който служи като градивен елемент на здравата зеленина.

Ако изберете този спътник в градината, не използвайте богати на азот торове в околността, в противен случай може да откриете, че вашите зеленчуци дават много листа и малко продукти.

Защо да изберете храстовия боб? Тъй като това е компактно растение, което не изисква изобилие от градинско пространство.

В допълнение, корените му са плитки, така че те не се конкурират за хранителни вещества с по-дълбоко вкоренения кореноплод.

И накрая, окосмената зеленина на капаните на храстовия боб листни въшки, което го прави отличен кандидат за засаждане на периметъра на капаните.

Затворен квадратен образ прясно прибран боб, поставен върху дървена повърхност с листа на заден план.

Синьо езеро 274 ‘

Бушът „Blue Lake 274“ е консервирана и замразяваща класика с пълни, нежни зърна с дължина до шест и половина инча.

Изправените храсти имат определен начин на растеж, което означава, че няма да надвишават 16 инча на зрялост, за разлика от криволичещата бобова лоза.

Намерете храст боб „Blue Lake 274“ сега от Eden Brothers в пакети за семена от една унция, една лира и четвърт килограм.

Прочетете всичко за отглеждането на храстов боб в нашето изчерпателно ръководство.

3. Чесън

Чесън, Allium sativum, е от семейство Amaryllidaceae или лук, което включва праз праз, лук и шалот. Той има плитки корени, които не пречат на тези на дълбоко вкоренените зеленчуци.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка от горната част на рамката, която държи куп пресен чесън, изобразено на фона на мек фокус.

Неговият остър мирис помага за предотвратяване на вредители като листната въшка и бълха бръмбар които обезлистват растенията с тяхното ненаситно дъвчене.

Без ясна мъниста върху аромата на корените, които търсят, тези вредители могат да преминат към по -ароматни места за хранене.

По подобен начин ларвата на корен от моркови или червеят, друг вредител от пащърнак, също може да намери намирането на храна като предизвикателство, когато чесънът проникне в почвата. Възрастните мухи могат да търсят другаде да снасят яйцата си.

Стартирайте семена на закрито за да скочите на дългия вегетационен период на чесъна или да сеете през есента за пролетна реколта. Подобно на пащърнак, чесънът е особено вкусен след мразовита зима.

Крупно квадратно изображение на „черен розов“ чесън, поставен върху дървена повърхност.

„Китайски розов“ чесън

„Китайски розов“ чесън е остър харднет сорт в стил тюрбан с деликатен розов руж и плътен аромат.

Посейте го през пролетта и приберете реколтата за 90 дни или през есента до зимата за копаене 210 дни по -късно.

Намерете „китайски розов“ чесън предлага се от Burpee в опаковки с крушки от половин килограм.

Нашето ръководство за отглеждане на чесън има всичко, което трябва да знаете, за да произведете собствена реколта.

4. Маруля

Маруля, Lactuca sativa, е като перфектния съсед горе.

Хоризонтално изображение отблизо на листна салата, растяща в градината, изобразено на ярко слънце.

Расте предимно върху земята, обезопасена с плитки корени за хранене в горния почвен слой, докато корените на пащърнак се развиват дълбоко в почвата, изолирани от това, което се случва отгоре, и се хранят щастливо без конкуренция.

Марулята, подобно на кореноплодни в хладно време, предпочита хладните температури през пролетта и есента.

Отблизо квадратно изображение на прясно събрана ромска салата, поставена върху мехурче върху дървена повърхност.

Червен ром

Насладете се на сладки, хрупкави домашно отглеждани зелени листа с този нюанс до бордо, така живи, че блестят като лъскавата кожа на патладжан.

Намерете червена ромска салата сега от Eden Brothers в пакети за семена от една унция, четвърт килограм и един килограм.

Научете се да отглеждате маруля с нашето ръководство за всичко, което трябва да знаете.

5. Лук

Както бе споменато, лукът, Allium cepa, е свързана с чесъна и е много подобна, когато става въпрос за добър приятел в градината.

Хоризонтално изображение отблизо на прясно прибран лук, поставен на земята, изобразен на светло слънце.

Ако не сте фен на чесъна, можете да извлечете подобни ползи с проникващата миризма на лука. Той възпира листни въшки и коренови мухи, както и техните ларви. Плитките корени също са неконкурентни.

Уникална особеност на лука е, че изглежда подобрява вкуса на градинските ястия, засадени близо до него, според градинска история.

Квадратно изображение отблизо на жълт лук, поставен върху дървена повърхност.

Лук „Жълт Щутгартър“

„Жълтият Щутгартър“ с бавен болт узрява за 100 дни. Това е отличен универсален лук с хрупкав, чист вкус, пикантна хапка и мек завършек.

Намерете лука „Yellow Stuttgarter“ сега от Детска ясла Nature Hills в опаковки от 60 крушки.

Вижте нашите пълно ръководство за отглеждане на лук за повече информация.

6. Риган

Златен риган, Origanum vulgare, на славата на соса за пица, идва от множество пристанища, включително Куба, Гърция и Мексико, в допълнение към „обикновения“ сорт от Средиземноморието.

Хоризонтално изображение отблизо на риган, растящ в саксии на дървен рафт, избледняващ до мек фокус на заден план.

Ароматът му е почти хаплив по своята интензивност, граничещ с остър с тези, които не се интересуват от него.

Това е перфектният обонятелен камуфлаж за нежната зеленина на пащърнак, търсена от сокосмукачите. И космите на многото му малки листа улавят вредителите, което прави изрязването на капана в най -добрия случай.

Вертикално изображение отблизо на пакет от обикновени семена от риган, с текст вляво от рамката и ръчно рисувана илюстрация вдясно.

Обикновен риган

По -мек от истинския гръцки риган, обикновеният сорт отдавна се използва в традиционната медицина и влива пикантни ястия със занижен вкус.

Оставете някои растения да се засадят и се насладете на розови цветове, които привличат малки полезни насекомикато мухата сирфида. Цялата градина се възползва, когато се хранят с листни въшки, опрашвайки се.

Намерете обикновен риган сега от Ботанически интереси в опаковки, съдържащи 100 милиграма или приблизително 800 семена.

Прочетете нашето ръководство за отглеждане на риган и пуснете тази билка на работа.

7. Репички

Репичките, Raphanus sativus, е може би най -добрият приятел на пащърнак. Това е ранна култура, която започва да работи много преди пащърнакът да излезе от семето си. Корените му са плитки, така че се храни високо в почвата.

Хоризонтално изображение отблизо на прясно изкопани репички, поставени на земята в градината.

Пащърнакът покълва бавно и може да отнеме до месец, за да се появи. След като градинските плевели са в разгара си, лесно е да забравите къде сте посели и ако не разпознаете кълновете на пащърнак, може случайно да ги издърпате.

Ето къде репичката блести като градински спътник.

Въпреки че узрява и изчезва за шест кратки седмици, репичката върши мощна работа като маркер за редове, когато се засажда с пащърнак. Наличието му ясно показва къде ще се появи по-късният кореноплод.

Отблизо квадратно изображение на дългите лилави репички „Dragon Tail“, поставени върху синя повърхност.

Репички „Опашката на дракона“

Репичката „Опашката на дракона“ може да е различна от всички, които някога сте виждали. Вместо да се отглежда за корените си, претенцията му за слава е дълга, подобна на боб червена шушулка с дължина до шест инча.

Това хрупкаво вегетарианско наследство има фино пикантен вкус, за разлика от суровия взрив, който човек би очаквал от корена на репичките.

Намерете репички „Dragon’s Tail“ сега от Burpee в опаковки от 50 семена.

Прочетете нашата статия за отглеждането на репички тук.

8. Розмарин

Розмарин, Salvia rosmarinus, е ароматна билка със стягащи, игловидни листа. Те имат вкус и мирис като кръстоска между бор и лавандула.

Хоризонтално изображение отблизо на розмарин, растящ в градината, изобразено на светло слънце върху фон с мек фокус.

В допълнение към объркващите вредители на пащърнак със смелия си аромат, това е чудесен пример за „положителен хостинг“, когато го оставите да цъфти и привлича опрашители. Има многобройни сортове с мънички цветове в синьо, лавандулово, розово или бяло.

Вертикално изображение отблизо на пакет от семена от розмарин, с текст вляво от рамката и ръчно рисувана илюстрация вдясно.

Розмарин

В допълнение към добавянето на пикантен вкус към ястията от домашни птици, цъфтящата лавандула наследство, растенията с отворени опрашвания правят доста декоративни екземпляри във вътрешни саксии.

Намерете розмарин сега от Ботанически интереси в 50-милиграмови опаковки, които съдържат около 32 семена.

Научете как да засаждате и отглеждате розмарин в нашето ръководство.

9. Домат

Доматът, Solanum lycopersicum, е добър вегетариански приятел, защото, подобно на храстовия боб и риган, има окосмена листа, която улавя листни въшки.

Хоризонтално изображение отблизо на ръка, която държи голям домат от телешко месо, изобразено на фона на мек фокус.

След като видите малките вредители, можете да ги взривите здраво с маркуча за да отсече неприятности в пъпката.

Но ако не ги хванете веднага, не се притеснявайте, тъй като доматът е жилаво растение, което може да издържи на малко парченце от сока, накъсано преди плодовете да пострадат.

Кратно изображение отблизо на голям домат от телешки бифтек, поставен върху дървена повърхност, изобразен върху фон с мек фокус.

Домат от бифтек

Този сладък червен домат от говеждо месо от Eden Brothers е апетитна шепа с огромни два килограма!

Нарязан на бургер или нарязан на салата, винаги е лятно усещане. Това наследствено растение с неопределен размер узрява за 60 до 90 дни.

Намерете домати от бифтек сега от Eden Brothers в пакети за семена от една унция, четвърт килограм и един килограм.

Научете как да отглеждате домати в нашето ръководство.

143 thoughts on “Най -добрите компаньонски растения за пащърнак”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *