Най-добрите спътници за засаждане на кукуруза

Най-добрите спътници за засаждане на кукуруза

Многогодишни селекции за сдвояване

Едногодишните са страхотни, хубави и цветни. Но спътници за многогодишно засаждане? Това е билетът за надеждна вълна от цветове и зеленина, която се повтаря всяка година в градината.

Опитайте тези:

Астилба

Част от тълпата „задайте го и го забрави“ от другари за засаждане на чемерика, астилба (Астилба spp.) е многогодишно растение, обичащо сянка, което е щастливо да бъде оставено самостоятелно, да се разпространява и разделя в градината.

Хоризонтално изображение отблизо на розови и бели цветя от астилба, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Вярвам, че астилбата трябва да бъде растението „пълнеж“, като тук-там се използват чемерици като силна котва.

Уверете се, че сте запазили малко пространство между вашия чемерик и вашата астилба, или астилбата може бавно да навлезе в пространството на чемерика и да поеме!

Квадратно изображение отблизо на цветя от астилба „Прасковен цвят“, изобразено на фон с мек фокус.

„Прасковен цвят“ Astilbe

Любимият ми сорт астилба е известен като „булчински воал“, но много близък съперник е „прасковен цвят“ и голите корени за този се предлагат в различни размери на опаковката от детската градина Eden Brothers.

Не ме боли, че ми напомня за една от любимите ми песни на Eels, нали?

Прочетете нашето ръководство за отглеждане на астилби да научиш повече.

Пълзящ флокс

Нисък и проснат с красив изумрудено зелен цвят, преодоляващ пропастта между чемерика и епимедиума, който е следващият в нашия списък, пълзящ флокс (Phlox subulata) действа като прекрасен килим за по-високите си спътници, когато тримата са засадени заедно.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко розови пълзящи цветя на флокс, изобразени на ярко слънце.

Макар че пълзящият флокс може да не цъфти толкова обилно в условията, които са благоприятни за чемерика, той все пак ще расте и ще предлага перфектно съвпадение на цвят и форма в съчетаване на двете самостоятелно или с добавяне на други препоръчани другари.

Пълзящият флокс се предлага в различни цветове, но нюанси като този на този „Emerald Blue“ са моята селекция. Флоксът никога не трябва да краде шоуто, а вместо това да бъде възхитителен спътник на останалата част от градината.

Квадратно изображение отблизо на светло лилав пълзящ флокс, растящ в градината.

„Изумрудено синьо“ пълзящ флокс

Растенията „Emerald Blue“ се предлагат чрез Amazon в контейнери №1.

Намерете съвети за отглеждане на свой собствен пълзящ флокс в нашето ръководство.

Епимедиум

Няма начин да говорим за спътници за засаждане на чемерика, без да споменем epimedium (Епимедиум spp.).

Двете растения са създадени едно за друго и наистина си пасват идеално, като чемерикът се справя с по-голямата част от задълженията по изява, докато епимедиумът запълва земята около другото, с отчетливите си назъбени листа и нежни цветя.

Квадратно изображение отблизо на епимедиум, растящ в градината.

Епимедиум ‘Sulphureum’

Ако не можете да намерите тези нискорастящи трайни насаждения близо до вас, можете да вземете някои епимедиални растения „Sulphureum“ в контейнери с размер на литър от Amazon.

Цветята на epimedium не са особено забележителни, така че се стремете да намерите няколко растения с листа като този сорт, които ще бъдат в хармония с вашата роза на постите.

папрат

Просто казано, не можете да сбъркате, като добавите папрати като спътник за засаждане на чемерика. Те предпочитат една и съща среда и са абсолютно възхитителни партньори, естетически погледнато.

Мисля, че папратите могат да се използват по два начина:

Първо, ако засаждате нещо високо и силно, като щраусови папрати, използвайте ги пестеливо около чемерика си и ги оставете да функционират като удивителен знак в иначе приглушена градина.

Ако имате приятел или съсед, който отглежда щраусови папрати, сигурен съм, че можете да спечелите някои от допълнителните коренища, които растат в градината си.

Квадратно изображение отблизо на изправена щраусова папрат, растяща в градината.

Щраусова папрат

Но ако никой, когото познавате, не отглежда щраусова папрат, можете да ги вземете няколко в пакети от пет голи корена на Amazon.

Като втори вариант, ако използвате папрат с по-мек цвят и по-малко в лицето ви, нещо като японски рисувани папрати, смятам, че папратите трябва да се разпръснат наоколо и да се оставят да запълнят празнините, докато чемериците служат като смели акценти .

Квадратно изображение отблизо на червена японска боядисана папрат, растяща в градината.

Нарисувана папрат „Regal Red”.

Можете да намерите нарисувани папрати „Regal Red“. и на Amazon, в саксии с размер на кварта.

Научете повече в нашето ръководство за отглеждане на папрати.

Хойхера

Не е тайна, обичам хейхерите и ще намеря начин да ги смеся във всяка възможна комбинация. За наше щастие, heuchera е един от най-добрите спътници за засаждане на чемерика, които можете да намерите!

Хоризонтално изображение отблизо на хойхера, растяща в градината с лилави цветя в мек фокус на заден план.

Докато хойхера (Хойхера spp.) е изключително устойчив на суша, тези растения се отличават и в по-плодородна среда с чемерици.

Бих предложил да използвате или много хейхери с няколко чемерика като украса, или обратното, да засадите море от чемерици с няколко хейхери, смесени в китка.

Според мен най-добрите хейхери, които можете да си купите, са тези, на които сте се натъкнали лично. От многото растения, които съм купил както лично, така и онлайн, heuchera ми създава най-много проблеми, когато става въпрос за съвпадение на цвета им в реалния живот в сравнение със снимките, които виждам в интернет.

Това е като да отидеш на среща с някой, когото си срещнал в уебсайт за запознанства, и да откриеш, че трябва да кажеш: „Ти наистина ли не приличам на снимката си…” Срещата обикновено върви добре след това?

Квадратно изображение отблизо на хейхера „Melting Fire“, растяща в градината, изобразена на ярко слънце.  В долния десен ъгъл на рамката има бяло кръгло лого с текст.

Heuchera ‘Meting Fire’

За щастие, един от любимите ми се предлага и от семена. „Melting Fire“ е малко по-смел от оцветяването на постната роза, но все пак работят добре заедно.

Намерете семена от Mountain Valley Seed Co., наличен от True Leaf Market в опаковки от 500 бр.

Разгледайте нашето ръководство за отглеждане на хойхера да научиш повече.

Юка

Пълен мой експеримент, но този, който се получи много добре, засадих жълта и зелена юка близо до няколко чемерици в задния си двор като временно сдвояване, но през сезона реших, че обичан как изглеждаха двамата заедно.

Хоризонтално изображение отблизо на пъстра юка, растящо извън жилище.

юка (Юка spp.) е смело и архитектурно растение с изправен хабитус.

Цветовете и формата му са още по-живи в сравнение с по-приглушените нюанси и непринудения навик на чемерика. Засадих моята юка малко близо до моята, но те се разбират доста добре през последните две години.

Квадратно изображение отблизо на юка

Юка ‘Color Guard’

„Color Guard“ е любимият ми вид юка и можете да събирате растения в контейнери от 2,25 галона на Amazon, в случай че намирането им локално е проблем.

Дървета и храсти, от които да избирате

Момичетата обикновено издържат да бъдат засадени под повечето дървета. В крайна сметка те харесват този балдахин от сянка. Изключения обаче има много!

Хелеборите няма да растат на много сухо място, така че не очаквайте да се справят добре в тази обстановка, независимо от вида на дървото, под което растат.

Също така имайте предвид, че докато почвата е богата и пълна с хранителни вещества, pH не е проблем, освен ако не е на изключително ниска или висока страна.

Азалия и рододендрон

Ако търсите вечнозелена изложба, която наистина оживява през пролетта и началото на лятото, когато цъфти, засадете малко постни рози под и около вашите храсти от рододендрон и азалия (Рододендрон spp.).

Хоризонтално изображение отблизо на бели азалии, растящи в градината.

Това е още едно сдвояване, което наистина се справя доста добре заедно във всяко отношение.

Те споделят много толеранси по отношение на качеството на почвата, изискванията за влага и светлинните условия. Просто няма как да сгрешите, като ги засадите като компаньони.

Квадратно изображение в близък план на белите цветя на азалиите

азалия „Каскада бяло“

Белите азалии са моето предпочитание винаги, когато имам избор, така че често предлагам нещо като „Cascade White“, за да се съчетаете с вашата роза от Пост. Растенията са на разположение от детската градина Nature Hills в контейнери №1.

Ако все още нямате азалии, растящи във вашата градина, можете да прочетете повече за добавяйки ги към пейзажа тук. И не се притеснявайте – рододендроните имат почти идентични изисквания.

Дрян

Здрав дрян (Корнус spp.) е перфектна дървесна селекция за спътник за засаждане на чемерика.

Те се радват на същите условия на отглеждане, но по-важното за постната роза е, че листната покривка на дряна предлага идеални светлинни условия.

Нищо не е по-добро от пъстрата слънчева светлина за постната роза и повечето дряни предлагат такъв вид защита.

Квадратно изображение отблизо на дрянови дървета, растящи в задния двор.

Куса Дрян

Старичко, но хубавица тук е дрянът kousa. Намерете дървета сега от детска градина Nature Hills, наличен в няколко различни размера.

Ако търсите нещо малко по-компактно и с различен навик, който прилича повече на храсти, вместо това можете да опитате няколко жълти клонки.

Квадратно изображение отблизо на жълт дрян, растящ на ръба на гора.

Жълта клонка дрян

Това са на разположение от детската градина Nature Hills както и в контейнери №1.

Махония

Градинарите или обичат, или мразят махония (Махония spp.). Това бодлив храст расте върху стърчащ ствол с корона от остро заострени листа на върха.

Но и на махония ще намерите прекрасни цветя и плодове и това е важна част от това, което ме кара да обичам това растение.

Вярвам, че е добро съчетаване с чемерика поради приликите в листата им, но и защото махонията не претрупва територията на чемерика.

Двете правят доста силна комбинация в градината и също изглеждат доста звездно, когато добавите няколко юки към сместа.

Квадратно изображение отблизо на ярко сини плодове от грозде от Орегон (Mahonia), растящо в градината.

Mahonia aquifolium

гроздови холи от Орегон (M. aquifolium) са тези, с които най-много съм свикнал да общувам, и те получават моя глас за най-добър спътник за засаждане на рози през пост.

намирам растения в няколко размера вече от Nature Hills Nursery.

Дъб, клен, бук и други дървета

Ако вече имате дърво в двора си, има вероятност вашият чемерик с удоволствие да расте под него.

Докато някои дървета предпочитат сухи условия или могат да променят pH на почвата до неприемливи нива, повечето дървета от твърда дървесина предлагат идеални условия на светлина и благоприятстват богатата почва, която чемерикът обича.

Въпреки че по-малките дървета харесват японски кленове и брезите могат да поддържат пръстен от чемерици около основата си, като цяло ще искате да се стремите да засадите вашите постни рози по-близо до капката на дървото, а не непосредствено около ствола.

Изненадващо, постната роза може да расте в сянката на орехово дърво и толерира юглон, произведен от черни орехи и техните близки.

За щастие също могат да бъдат някои от любимите спътници за засаждане на чемерика като хейхера, папрати и пълзящи флокси, наред с други!

Приятели от горския под

Мокриците нямат недостиг на другари за засаждане. Изборът, описан по-горе, се основава на моя личен опит с това какво работи и какво не, и на моите собствени предпочитания в градината.

Хоризонтално изображение отблизо на бели чемерици, растящи в градината, изобразено на светло слънце на фон с мек фокус.

Ако имате други предложения или въпроси, пишете ни в коментарите по-долу. Винаги се радваме да чуем от нашите читатели!

И преди да тръгнете, дайте тези статии растящи чемерици четене:

1 thought on “Най-добрите спътници за засаждане на кукуруза”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *