Научете как да размножавате кактуси

Научете как да размножавате кактуси

Лесни за отглеждане и грижи за цялостни, със зашеметяващи цъфтежи и допълнени със собствени бодливи характери, кактусовите растения са перфектни добавки за къща и градина и са много популярни в наши дни.

Вертикално изображение в близък план на лилави цветя на кактус с пчели, хранещи се с цветен прашец, изобразени на фон с мек фокус.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.
Снимка от Силвия Декер.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Случва се два вида да растат диви в прерийното ранчо на член на семейството и аз всяка година отброявам периода на цъфтеж, прекарвайки часове в обикаляне из фермата, бликайки върху ярките цветове, изненадващо деликатните листенца и разнообразието от опрашители, които привличат.

Ако обичате кактуси толкова, колкото и аз, вероятно ще искате да се присъедините към мен в правенето на още. Нека поговорим за размножаването на тези шипове!

Ето какво ще покрием:

Кога и как да се справите

Като цяло повечето видове кактуси обичат топлото време и ще се размножават най-добре през топлите летни месеци.

Някои го харесват горещо и повечето могат да се размножават от август до октомври, когато нощните температури са 60°F или повече. Тези топли температури ще помогнат за започването и развитието на корените.

Хоризонтално изображение в близък план на ръка от дясната страна на рамката, която държи чифт пинсети, за да се справи с бодливо растение.

Боравенето с кактуси не е за хора със слаби сърца, нито за незащитени. Използвайте кожени ръкавици, когато боравите с тези бодливи растения.

Понякога кожените ръкавици дори не го режат, така че правете нововъведения и бъдете креативни с ленти от вестник, увити около кактуса и притиснати една към друга от двата края за напълно свободен подход.

Можете също да използвате пинсети или клещи. Моите щипки за салата със силиконови краища носят бодлите вместо мен.

Най-добрият метод за размножаване зависи от вида, с който работите. По-долу ще разгледаме всеки наличен метод поотделно! Нека влезем в него.

резници

Размножаването на кактуси чрез резници е бърз и лесен начин за бързо производство на големи растения.

Когато вземате резници, не забравяйте да имате предвид естетиката на майчиното растение.

Например за формиращи подложки кактуси като напр бодлива крушаили за разклонени кактуси, отрежете или отчупете отделни възглавнички на ставите, за да запазите красивия вид на майчиното растение.

Вертикално изображение на растение кактус, чиито стебла са изрязани.

За колоновидни типове, отрежете навсякъде по стъблото под ъгъл от 45°, за да предпазите родителското растение от натрупване на вода в среза, което може да доведе до гниене или заболяване. Дъното на резника може да се отреже направо след отстраняването му.

Видът – стъбло или листо – и размерът на резниците, които ще вземете, зависи от вида.

Най-често се срещат стъблени резници. Цереус може да ви даде дълги стъблени резници. Опунция дава малки резници, които трябва да бъдат отстранени на възела.

Хоризонтално изображение отблизо на малко растение кактус, растящо в саксия с резници, поставени върху дървена повърхност.

Когато вземате резници, използвайте остър нож, който е почистен с 10% разтвор на белина. Почиствайте ножа между растенията и отново след всеки няколко разфасовки, за да предотвратите предаване на болестта.

Запомнете коя страна на резника е горната и коя долната, за да сте сигурни, че няма да ги засадите с главата надолу!

За разлика от резниците, които бихте взели от други растения, резниците на кактуси трябва да изсъхнат няколко дни, преди да ги засадите в средата за вкореняване.

Оставянето на повърхността на среза да заздравее и мазолетите предотвратяват гниенето, нещо, към което кактусите са склонни, ако седят във влажна почва, след като бъдат засадени.

Можете също така да потопите отрязаните краища в градинска сяра преди засаждане, за да инхибирате гъбичните патогени.

Хоризонтално изображение в близък план на издънки от кактус, поставени върху каменна повърхност, започваща да калусира.

Изберете саксия с добър дренаж и подходящ размер. Видовете варират, така че големите резници от големи екземпляри може да изискват саксии с размер на галон, докато малките могат да се вкореняват в 4-инчови саксии.

Напълнете саксията с подходяща среда за вкореняване. Равни части торфен мъх и остър или груб пясък, или равни части пемза или перлит и торф или компост, и двете са добри смеси за вкореняване на кактуси.

Общото правило тук е да се използват наполовина органични и наполовина неорганични съставки. Не използвайте оборски тор, тъй като в този момент резниците не се нуждаят от богат източник на хранителни вещества. Освен това, ключът към добрата среда за вкореняване на кактуси е отличният дренаж.

Навлажнете леко средата преди засаждане.

Засадете резника възможно най-плитко, достатъчно дълбоко, за да бъде здрав и да може да се изправи предимно сам. Ако е необходимо, заколете високи резници.

Съхранявайте на място с ярка, непряка светлина и висока влажност. Покрийте с торба или пластмасово покритие, за да поддържате влажността висока, ако нямате на разположение място с висока околна влажност.

Поливайте много пестеливо! По-малкото винаги е най-доброто, тъй като невкоренените резници са податливи на гниене, ако са твърде влажни.

Вкореняването на резниците може да отнеме четири до шест седмици или до няколко месеца за някои видове.

Отстранете пластмасовото покритие или преместете саксията в зона с по-ниска влажност, след като се образуват корени.

Как можете да разберете дали вашият резник е пуснал корени? Дръпнете го леко. Ако има съпротива, има корени. Новият растеж е друга индикация, че се е вкоренил.

Луковици/Офсети

Една от причините кактусите да са толкова спретнати се крие в способността им да произвеждат свои собствени „бебета“. Подходящите термини за тях са bulbils, offsets или pups.

Агаве и алое, например, произвеждат луковици върху цъфтящи стъбла. Кълбовидните кактуси произвеждат малки малки на главното стъбло.

Хоризонтално изображение в близък план на малък офсет, растящ върху кактус, изобразен на фон с мек фокус.

Ехинопсис компенсациите се появяват от нов растеж. Тези малки мини кактуси, растящи отстрани на майчиното растение, лесно се отстраняват и вкореняват. Понякога те вече ще имат малки коренчета, готови за работа.

Стратегията тук е много подобна на размножаването на резници.

Често е толкова просто, колкото да премахнете луковицата от майчиното растение, като я отрежете или издърпате внимателно, оставите отрязания край да изсъхне за няколко дни, ако все още няма корени, и я засадите в леко влажна среда за вкореняване както е описано по-горе.

И готово, имате още един кактус, или два, или десет!

семена

Размножаването на кактуси чрез семена е евтино, но може да отнеме много време, преди да имате голямо растение.

Можете или да събирате семена от зрели шушулки, произведени от вашите собствени растения, или да закупите семена от местен разсадник или онлайн.

За да премахнете семената от узрелите шушулки, изстискайте ги върху хартиени кърпи, за да ги отделите от останалата каша, и ги поставете върху сухо парче хартиена кърпа или фин екран, за да изсъхнат.

Хоризонтално изображение в близък план на ръка от дъното на рамката, която държи плод със семена от кактус.
Снимка от Силвия Декер.

Напълнете саксия с дренажни отвори с една част перлит или пемза и една част вермикулит или торф. Навлажнете средата.

Равномерно разпределете семената по повърхността и ги покрийте леко с едър пясък. Покрийте саксията с найлон, за да поддържате влажността, и я поставете на добре осветено място. Поддържайте средата влажна. Поливането с мъгла е идеално.

Повечето видове отнемат две до три седмици, за да покълнат, но някои ще отнеме повече време. Когато забележите покълване, повдигнете бавно капака, за да вентилирате и намалете влажността, като увеличавате размера на вентилационния отвор всеки ден, докато напълно премахнете капака, когато разсадът е на няколко дни.

Оставете ги да растат, като внимавате да не преполите. В крайна сметка те ще станат достатъчно големи, за да се справят, и можете да отделите разсадите, които се допират един до друг, и да ги засадите всички в отделните им саксии.

Хоризонтално изображение на градинар, разделящ разсад на кактуси, растящи в тава.

Изберете 4-инчови или по-малки саксии, ако има такива, в зависимост от размера на разсада. Когато всеки разсад расте, можете да прехвърлите в по-голяма саксия, ако е необходимо. Избягвайте прекалено големи саксии, тъй като те могат да задържат твърде много влага за малък разсад на кактус.

През първата година не поставяйте разсада на място с пълно слънце.

Ако искате да ги засадите в градината си, вместо да продължите да ги отглеждате на закрито като стайни растения, бавно ги запознайте с по-дълги периоди от време, прекарано навън на слънце за период от една до две седмици, преди да оставите саксиите там или да ги засадите навън пълна слънчева зона.

дивизия

Някои видове растат в рогозка или на буци и те могат да бъдат разделени на нови отделни растения.

Вертикално изображение в близък план на ръка с ръкавица, държаща кактус, готов за разделяне.

Някои ви улесняват и ще се разделят на шепа растения, когато ги извадите от саксията им или ги изкопаете с лопата.

При други корените трябва внимателно да се разделят. Разклонените корени също могат да бъдат внимателно разделени на две или повече части.

Уверете се, че всяко разделение има точка на растеж и здрави корени.

Разделянето се извършва най-добре, когато растението е в латентно или сухо състояние. Ако разделяте по време на вегетационния сезон, помислете за напрашаване на отрязаните краища със сяра или оставяне на разделянията да изсъхнат няколко дни преди повторно засаждане.

Дикобразови растения

Въпреки че са бодливи, кактусите са безспорно прекрасни, особено когато цъфтят. Може би тяхната уникалност или фактът, че ги обичат всякакви красиви диви пчели, ме кара да ги обичам.

Хоризонтално изображение на колекция от сукуленти и кактуси върху дървена маса с бяла стена на заден план.

Така или иначе не мога да се наситя. И ако сте прочели до тук нашето ръководство за размножаване, предполагам, че и вие не можете!

Ако е подходящото време от годината и вие – или щедър приятел – разполагате с някои от тези бодливи момчета, защо не направите повече?

Опитвали ли сте някога да размножите тези настръхнали красавици? Кажете ми какъв тип сте опитали и как се получи в коментарите по-долу. Чувствайте се свободни да споделяте вашите снимки!

И се придържайте към проучете по-задълбочена информация за грижите за кактусите и отглеждането имзапочвайки с тези ръководства:

137 thoughts on “Научете как да размножавате кактуси”

  1. Suivre le téléphone portable – Application de suivi cachée qui enregistre l’emplacement, les SMS, l’audio des appels, WhatsApp, Facebook, photo, caméra, activité Internet. Idéal pour le contrôle parental et la surveillance des employés. Suivre le Téléphone Gratuitement – Logiciel de Surveillance en Ligne.

  2. Meilleure application de contrôle parental pour protéger vos enfants – Moniteur secrètement secret GPS, SMS, appels, WhatsApp, Facebook, localisation. Vous pouvez surveiller à distance les activités du téléphone mobile après le téléchargement et installer l’apk sur le téléphone cible.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *