Невенът привлича ли вредители в градината?

Невенът привлича ли вредители в градината?

Невен: най-добрият градински чаровник.

Красиви, лечебни, вкусни като чай и лесни за отглеждане, може да сте грабнали пакетче семена по време на пролетната треска с планове да поръсите обилно тези растения из цялата си градина тази година.

Отблизо вертикално изображение на цветя от невен, растящи в големи сини керамични саксии в зеленчуковата градина.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Но след това започнахте да правите някои проучвания и разбрахте, че журито е наясно дали тези красавици все пак са толкова добро допълнение.

Някои казват, че привлича вредители, включително листни въшки. тръпка.

Други казват, че е добър придружител за определени зеленчуци.

И така, кое е то?

Това зависи от това как го гледате, планирате да го използвате и с кои насекоми майката природа ви предлага тази година, както ще разберете по-долу.

Нека поговорим за това.

Ето какво ще покрием в това ръководство:

Какво е невен?

С красиви ярки цветове в слънчеви нюанси на оранжево, жълто, кремави и нюанси между тях, тези цветя са популярно допълнение към цветни, билкови и зеленчукови градини.

Известни също като саксийни невенчета, тяхното ботаническо име е Calendula officinalis.

Хоризонтално изображение отблизо на саксийни цветя от невен (невен), растящи в лятната градина.

Ако името звучи познато, но не сте сигурни, че това е така, защото сте виждали пакетчета със семена в градината, може би сте преглеждали продукти, съдържащи екстракти в пътеката на аптеката.

Невенът е дълго използвано, популярно естествено и традиционно лекарство, използвано за различни неща, включително заздравяване на рани. Има противовъзпалителни, противогъбични, антибактериални и противоракови свойства, наред с други.

Хоризонтално изображение на градинар, който бере цветя от невен в саксия и ги поставя в плетена кошница.

Екстрактите от невен са полезни и като инсектициди. Изсушените цветя понякога се използват като репелент срещу насекоми, което има смисъл, тъй като екстрактите от цветя са установени да показват инсектицидна активност.

Бъгове, привлечени от невен

Това цвете има доста интересни насекоми, но не всички от тях са лоши буболечки.

Вредителите, които може да видите, когато ядете от него, включват бръмбари, опетнени растителни буболечки, паякообразни акаригъсеници пеперуди от магарешки бодил, охлюви, бълхи бръмбарибръмбари от краставици и най-често белокрилки и листни въшки.

Близък план на лъскав листен бръмбар върху жълто цвете, изобразен на фон с мек фокус.
Листен бръмбар.

Така че отговорът на въпроса дали привлича вредители или не е да.

Но ако саксийният невен привлича тези нежелани зверове, защо често се изписва като придружаващо растение, уловена култура или дори като полезно растение?

Хоризонтално изображение в близък план на муха, хранеща се от центъра на оранжево цвете, изобразена на зелен фон с мек фокус.
Hoverfly.

Това е така, защото летящите мухи, хищни мириди, калинки, дантела, малки пиратски буболечки и различни други полезни насекоми също обичам този весел цъфтеж.

Нека да разгледаме ролята, която това може да играе във вашата градина, когато решите да засадите невен.

Невен в градината

C. officinalis е пълен с екстри за силно желаните насекоми, споменати по-горе.

Като цяло, той има тенденция да е от полза за популациите от естествени вредители, като ги привлича в градината и ги насърчава да се заселят, размножават и допринасят за контрола на вредителите и опрашването.

Хоризонтално изображение отблизо на жълто саксийно цвете от невен с калинка върху едно от венчелистчетата, изобразено на ярко слънце на фон с мек фокус.
калинка.

Цветята произвеждат много цветен прашец и нектар. Orius sauteri, за един, вид пиратска буболечка, оценява тези възхитителни и питателни флорални ресурси и от своя страна помага за потискане на листните въшки и трипси.

Лепещите мухи и други полезни двукрили насекоми също се наслаждават на ястие с аромат на невен от цветен прашец или нектар.

Растението също така осигурява подслон, като любими места за презимуване дицифуниверсален хищник, от който наистина не можете да се наситите в градината си.

Следователно, той може да бъде много полезна градинска добавка, а не само заради благоприятната си привлекателност за насекоми.

Проучванията показват че взаимното размножаване на невен с моркови намалени щети от вредители по моркови, включително причинени от нематоди.

Освен това, намалява честотата на диамантения молец, когато се комбинира с бяло зеле в друго проучване. Всичко това, за да се каже, е отличен придружител.

Невенът може да помогне за предотвратяване на атаката на бръмбарите аспержи и отблъскват доматени рогови червеи от домати, плюс това ще примами листните въшки да не приготвят храна вашия боб.

Хоризонтално изображение отблизо на цветя от невен, растящи като компаньон с къдраво зеле и босилек.

Тук се крие ключът към това растение да бъде добър избор като уловена култура.

Тъй като е толкова привлекателен за средното насекомо, когато се комбинира с определени култури, може да служи като по-примамлив вариант. И ако насекомото-вредител е заето с вашите невенчета в саксия, то няма да пречи на вашите култури.

Трикът за действието на капанските култури е да третирате или пожертвате растенията, след като са заразени, така че те да не се превърнат в убежище за вредители, които след това да се разпръснат до вашите култури.

Разбира се, като се има предвид, че невенът е като нощувка със закуска и за добри насекоми, ако решите да третирате растенията си с инсектициди, използвайте нещо безопасно за полезни насекоми.

За да разберете кога вашият невен се нуждае от лечение или жертване обаче, трябва да го държите под око. Но това не е скучна работа, тъй като те са удоволствие за очите!

Можеш прочетете повече за прилагането на стратегия за отглеждане на капани във вашата градина тук.

Чаровният принц на цъфтежа

Ако сте обмисляли да добавите тази красота към вашата градина, но не сте сигурни дали това е интелигентен избор за цъфтеж, надявам се, че това ръководство е помогнало да покаже как може да бъде полезно допълнение.

Привлекателен както за вредители, така и за полезни, въпросът е да прецените коя категория има надмощие във вашата градина и да използвате цветята във ваша полза.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко оранжеви цветя от невен, растящи масово в градината.

Тази година засаждам невен в зеленчуковата си градина – след като спре изненадващо сняг, това е! Проблеми в зона 3…

Сеете ли тези цветя този сезон? Дръжте ме в течение кои насекоми виждате да посещавате и дали са добри или лоши грешки, в коментарите по-долу.

И за повече информация за други функционални цветяразгледайте следните ръководства:

129 thoughts on “Невенът привлича ли вредители в градината?”

  1. El software de monitoreo de teléfonos móviles CellSpy es una herramienta muy segura y completa, es la mejor opción para un monitoreo efectivo de teléfonos móviles. La aplicación puede monitorear varios tipos de mensajes, como SMS, correo electrónico y aplicaciones de chat de mensajería instantánea como Snapchat, Facebook, Viber y Skype. Puede ver todo el contenido del dispositivo de destino: ubicación GPS, fotos, videos e historial de navegación, entrada de teclado, etc. https://www.xtmove.com/es/how-to-see-what-someone-is-doing-on-their-phone-without-them-knowing/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *