Отстраняване на неизправности и предотвратяване на проблеми с отглеждането на моркови

Отстраняване на неизправности и предотвратяване на проблеми с отглеждането на моркови

Миналата пролет прилежно полях морковите си и се развълнувах прекалено много, когато семената започнаха да покълват.

Върховете нараснаха до внушителни размери и изглеждаха перфектно на снимката. Изглеждаше, че всичко върви добре – докато не ги извадих и не открих само мънички коренчета.

Вертикално изображение отблизо на куп прясно набрани и почистени моркови с все още прикрепени върхове.  В горната и долната част на рамката има зелено-бял печатен текст.

Свързваме се с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Докато все още готвех и им се наслаждавах, бях разочарован от липсата на развитие.

Оказа се, че виновникът е моята почва. Живеех в район с тежка, глинеста почва, което е основната причина корените да не се образуват.

Има много други причини морковите да не образуват здрави корени, включително неподходяща температура и лошо управление на влагата.

В това ръководство ще научите как да помогнете на вашите растения да развият вкусни корени в пълен размер и да отстраните проблемите.

Отстраняване на проблеми с развитието на корен от моркови

За съжаление, след като извадите един морков, не можете да го върнете обратно в земята и да очаквате да се подобри.

Така че не можете да коригирате лошото развитие на корените, след като сте прибрали реколтата. Но ти мога учете се от грешките си и подобрете реколтата през следващата година!

Водене на дневник за градинарство е особено добър начин да отбележите какво е проработило и да запомните неща, които искате да промените между вегетационните сезони.

Хоризонтално изображение в близък план на ред моркови, растящи в градината, със знак от теракота до тях.

Наличието на дневник и следенето на времето на зрялост също ви помага да знаете кога да се бере реколтата.

The пакетът със семена трябва да предоставя много информация кога корените трябва да са готови, в зависимост от избрания от вас сорт. Ако берете вашите растения твърде рано, те няма да са напълно развити.

Хоризонтално изображение в близък план на куп прясно набрани моркови, поставени на земята в градината.

Основната причина, поради която тези кореноплодни зеленчуци не се образуват, е тежката или глинеста почва. Плътната структура на почвата не позволява на корените да се образуват правилно.

Най-лесният начин да решите този конкретен проблем е да промените средата за отглеждане с нещо като компост или пясък. Но има много други причини, поради които може да не се развият.

Нека разгледаме по-подробно някои често срещани причини и решения, като започнем с най-често срещания виновник – тежката почва.

Започнете с почвата

Скалистата или глинеста почва вероятно ще причини проблеми с развитието на корените. За щастие, това е доста лесно да се коригира чрез добавяне на изменения и подготовка на площта за засаждане правилно.

Хоризонтално изображение отблизо на моркови, растящи в градината, изобразено на ярко слънце.

Преди да засадите тези чувствителни зеленчуци, направи почвен тест Свършен. Тези зеленчуци са специфични по отношение на текстурата и състава на средата, в която са засадени, както и съдържанието на хранителни вещества. И те изискват леко киселинно до неутрално pH от 5,8 до 7,0.

Най-добрият начин да подобрите тежката почва е да я допълните с органична материя. Компостът е най-често срещаният вариант за създаване на почва с по-глинеста текстура. Можете също така да използвате закупени от магазина поправки като пясъчни и червеи.

Квадратно изображение отблизо на торба с отливки на червеи на бял фон.

Червячни отливки ReadiSoil

Можете да намерите органични отливки с червей от ReadiSoil в Home Depot в 22-фунтови чували.

Харесва ми да добавям отливки от червеи към моята глинеста почва, защото това не изисква много усилия от моя страна и подобрява както текстурата, така и съдържанието на хранителни вещества в моята площ за засаждане.

Скалистата почва може да доведе до деформирани, деформирани корени така че не забравяйте да изкопаете мястото за засаждане и да отстраните всички камъни преди сеитба. Култивирайте средата за отглеждане до поне 12 инча дълбочина и коригирайте, ако е необходимо, според резултатите от вашия почвен тест.

Някои хора садят моркови с надеждата, че корените им ще разрушат почвата. За съжаление те са доста крехки и е по-вероятно растенията да не успеят да се развият или корените да се усучат.

Ако искате да използвате кореноплоден зеленчук, за да раздробите или аерирате почвата си, репички дайкон са по-добър вариант.

Квадратно изображение отблизо на репички дайкон върху повърхността на почвата.  Долу вдясно на рамката има бяло кръгло лого с текст.

Репички Дайкон

Можете да намерите семена от репички дайкон в различни размери на пакети от True Leaf Market.

Селекция на сорт

Ако имате проблеми с развитието на морковите през този сезон или за да предотвратите проблеми със следващата култура, която засаждате, изберете сортове, които са лесни за почвените условия.

Chantenay Red Core

Вероятно не е изненада, че „Chantenay Red Core“ получават името си от живите си червени центрове. Поради своя цвят и сладък вкус те са особено подходящи за ядене сурови или изцедени.

Квадратно изображение отблизо на моркови „Chantenay Red Core“ в плетена кошница.  Долу вдясно на рамката има бяло кръгло лого с текст.

„Chantenay Red Core“

Въпреки че не са толкова подходящи за отглеждане в тежка почва, както някои сортове, те растат само до около пет до седем инча дължина, така че се нуждаят от по-малко рохкав горен почвен слой. Те отнемат 65 до 70 дни, за да узреят.

Можете да намерите семена за този сорт на True Leaf Market.

Научете повече за отглеждане на моркови „Chantenay“ в нашето ръководство.

Данвърс

„Danvers“ е любимият ми сорт моркови, тъй като е един от най-лесните варианти.

Нисък и блокчест, този сорт е подходящ за отглеждане в контейнери и се нуждае от по-малко от фут рохкава хранителна среда, за да расте.

Разгледайте нашето подробно ръководство за отглеждане на този тежък почвен герой.

Квадратно изображение отблизо на моркови „Danvers“, прясно набрани и почистени.  Долу вдясно на рамката има бяло кръгло лого с текст.

„Данвърс“

„Danvers“ е готов за прибиране на реколтата след 65 до 70 дни. Семената са предлага се от True Leaf Market.

Кратко и сладко

Този сорт е тип Нант с име, което казва всичко – те наистина са кратки и сладки. Те растат само до около четири инча на зрялост и отнемат 68 дни, за да узреят.

Близък план на прясно набрани моркови „Short „N Sweet“, поставени върху сива повърхност.

„Кратко „N Sweet“

Късата им дължина ги прави подходящи за контейнери и за градини с ограничено количество рохкав горен почвен слой.

Можете да намерите семена за този малък сорт налични в Burpee.

Научете повече за 13 от най-добрите сортове за отглеждане у дома.

Покълване

Дори опитни градинари понякога имат проблеми с принудаването на семената на морковите да покълнат. Семената трябва да са постоянно влажни, докато покълнат, но ако направите средата твърде влажна, те могат да изгният.

Вертикално изображение отблизо на малки разсад, които просто поникват през почвата.

Не позволявайте почвената кора да се разслои, тъй като това също може да попречи на покълването и развитието.

Друг проблем, който може да попречи на покълването, е твърде дълбокото засаждане на семена. По принцип те трябва да бъдат покрити само с около четвърт инч почва.

Не забравяйте внимателно да поливате семената веднага след засаждането им. Това помага на семената да се установят и да започне покълването.

В повечето случаи те ще се нуждаят от вода всеки ден в продължение на 21 дни, тъй като им отнема приблизително толкова време, за да покълнат.

Мониторинг на влага

Морковите са изключително чувствителни към нивата на водата, тъй като продължават да растат. Твърде много влага може карат морковите да се напукат докато липсата на влага може да забави развитието, особено докато растенията са млади.

Вертикално изображение отблизо на редица разсад, растящ в градината.

Когато отглеждате моркови, добра идея е да използвате a дъждомер или влагомер.

И двете са достъпни, лесни за използване и правят разлика, когато става въпрос за отглеждане на здрави корени, като ви помагат да определите количеството валежи, които вашата градина е получила, и нивото на влага в почвата.

За обикновения градинар Hydrofarm Active Air 3-Way Meter е добър вариант, защото е достъпен и лесен за използване.

Близък план на влагомер на почвата, изолиран на бял фон.

Hydrofarm Active Air 3-посочен измервателен уред

Освен това, той не само измерва водата, но може също така да открива pH и нива на светлина. Проверете го в Arbico Organics.

Вероятно не е изненада, че морковите са чувствителни към нивата на хранителни вещества. Нека да разгледаме по-отблизо какви проблеми могат да възникнат с азота след това.

Нужди от хранителни вещества

Високите нива на азот могат да стимулират растежа на издънките и листата за сметка на растежа на корените.

Сред начинаещите градинари е обичайно да вярват, че растенията ще растат по-добре, ако им се дават повече хранителни вещества. Но това е вярно само донякъде, а морковите са особено чувствителни.

Хоризонтално изображение отблизо на моркови, растящи в градината в тъмна, богата почва.

Това е трудно, защото много компости и торове, като пресния кравешки тор, съдържат високи нива на азот. Все още можете да добавите компост към градината си, той просто трябва да е остарял, добре изгнил или разграден по друг начин.

Опитайте се да изберете торове с по-ниски нива на азот (N) и по-високи нива на фосфор (P) и калий (K). Вижте нашето ръководство за най-добрия тор за обикновени градински зеленчуци за препоръки.

Проблемите с развитието от липса на хранителни вещества вероятно са свързани с липсата на достъпен калий или фосфор, тъй като те подпомагат растежа на корените.

Можеш обработвайте костно брашно в почвата си да помогне за повишаване на нивата на фосфор. Поташ или дървесна пепел често се използват за добавяне на калий.

Стигнете до корена на нещата

Когато морковите не успеят да се развият, глинеста или камениста почва често е в основата на проблема. Но те също могат да не успеят да растат правилно поради проблеми с покълването, влагата или хранителните вещества.

Хоризонтално изображение отблизо на ред моркови, готови за прибиране на реколтата, растящи в тъмна, богата почва.

Въпреки че може да не осъзнаете, че вашата реколта е недоразвита или изостанала, докато не стане твърде късно, можете да засадите здрави сортове с по-добра толерантност към неблагоприятни почвени условия в бъдеще и не забравяйте да подобрите условията в зоната за засаждане по най-добрия начин, за да получите по-добра реколта догодина.

Отглеждате ли моркови? Имате ли съвети, които да споделите? Кажете ни в секцията за коментари по-долу!

Ако търсите да овладейте отглеждането на моркови във вашата градинаразгледайте следните полезни ръководства:

196 thoughts on “Отстраняване на неизправности и предотвратяване на проблеми с отглеждането на моркови”

  1. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

  2. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

  3. Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=“https://cutt.ly/SahabetSosyal/“ title=“Sahabet“ rel=“dofollow“>Sahabet

  4. A través del programa de monitoreo parental, los padres pueden prestar atención a las actividades del teléfono móvil de sus hijos y monitorear los mensajes de WhatsApp de manera más fácil y conveniente. El software de la aplicación se ejecuta silenciosamente en segundo plano en el dispositivo de destino, grabando mensajes de conversación, emoticonos, archivos multimedia, fotos y videos. Se aplica a todos los dispositivos que se ejecutan en sistemas Android e iOS. https://www.xtmove.com/es/how-to-track-and-read-someones-whatsapp-messages-calls-location/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *