Причини за кльощавите домашно отглеждани стъбла от целина

Причини за кльощавите домашно отглеждани стъбла от целина

Светът на годни за консумация растения често ми напомня за картини на Ренесанса, които виждам в музеите на изкуството, когато най-достойните за изкуство модели са с пълна фигура и имат алабастрова кожа.

Кой не би искал лъскав и оформен патладжан или сладка сочна круша?

Но много късмет с опетнения домат, сладкиш с тунели от телени червеи и тънки видове, като мен.

Хей, целина, мога да разкажа.

Понякога просто не се задълбавате така, както хората очакват от вас.

И докато целина, Apium graveolens, не е един от естествените екземпляри от зеленчуци, неговите статуетни ребра са доста открояващи се върху крехка тава, когато са твърди и хрупкави.

Отблизо вертикално изображение на растения от целина, растящи в градината с много тънки стъбла, изобразени на ярко слънце, избледняващи до мек фокус на заден план.  В центъра и в долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

В нашата ръководство за отглеждане на целина, обсъждаме всичко, което трябва да знаете, за да отглеждате собствена реколта.

В тази статия ние се фокусираме върху седем причини, поради които ребрата от целина може да не отговарят на начина, по който трябва, и как да избегнем този често срещан проблем.

Ето какво ще обхванем:

Нека разгледаме всеки от тях.

1. Неадекватна светлина

От самото начало тези растения се нуждаят от много светлина. Малките семена се засяват върху рохкава почва, където светлината и влагата предизвикват покълване.

Хоризонтално изображение отблизо на разсад от целина, растящ в градината, представен на слънчева светлина, филтрирана от светлина.

Те се нуждаят от слънчев прозорец или растат светлина при започване на закрито в края на зимата и пълно слънце – шест часа на ден – при пресаждане в градината, след като опасността от замръзване е отминала.

Започването рано в хладна зона е идеално за ранна лятна реколта.

Ако живеете в топла зона, можете да насочите посевните семена в края на лятото за ранна зимна реколта и може да установите, че вашата реколта се представя най -добре със светла следобедна сянка.

Без светлината, за която жадува, целина може да не успее да работи оптимално.

2. Липса на хранителни вещества

„Тежка хранилка“ A. graveolens изисква органично богата почва, пълна с хранителни вещества.

Компост и отлежал оборски тор са отлични изменения на почвата, които повишават съдържанието на хранителни вещества в почвата, както може би сте открили в нашето ръководство за отглеждане.

Хоризонтално изображение отблизо на две ръце в ръкавици, които пресаждат разсад от целина в тъмна, богата почва.

Добавянето на тор 5-10-10 (NPK) е съществена добавка, тъй като това е зеленчук с плитки корени, който се храни високо в земята и се нуждае от цялата храна, която неговите къси корени могат да поемат.

3. Влажен стрес

Както може би сте открили и в нашето ръководство за отглеждане, целината расте по естествен начин в блатистите райони. И въпреки че днешните сортове не обичат да седят в локви, те изискват равномерна влага през цялото си съзряване.

При липса на дъжд осигуряването на един инч и половина допълнителна вода седмично е от решаващо значение. Без него ребрата, които трябва да са пълни с влага, започват да се свиват.

Отблизо хоризонтално изображение на саксийни растения целина, които са започнали да пожълтяват и да увяхват.

Засегнатата листа вероятно ще пожълтее, което може да бъде объркващо. Прекалено политите растения също могат да пожълтяват. Въпреки това, при твърде много вода, ребрата се подуват, а не се свиват, често до степен на напукване.

Най -добре е да не го правите настройте поливната система и го забрави.

Вслушайте се внимателно в прогнозата за времето, както прави фермерът, и се погрижете да допълвате или задържате вода според нуждите.

4. Вредители или болести

Липсата на вода може да причини уязвимост към увреждане на вредители.

Смукатели на сок от листа, като листната въшка, и почвени паразити, като кореновата възел нематода, могат да се хранят до такава степен, че растежа на листата и корените може да бъде забавен.

Вредителите също могат да бъдат „преносители“ или преносители на болести, които допълнително отслабват флората.

Въпреки че стресът от влага е най -вероятният виновник за тънкостта, вредителите и болестите могат да допринесат за измършавяването на стъблата.

Ако забележите признаци на вредители по листата, опитайте да използвате твърд спрей с дюза за маркуч, за да ги отстраните. Ако това не помогне, третирайте листата с органично инсектицидно масло от ним.

За да управлявате паразитни нематоди, приложете диатомитна пръст от хранителен клас по време на засаждане като превантивна мярка или при първите признаци на увреждане на корените.

Може да искате първо да се консултирате с представител на местното земеделско разширение, тъй като полезните нематоди могат да бъдат унищожени в процеса.

5. Преждевременна реколта

Целина отнема много време, за да узрее. Възможно е старите сортове да не са готови за прибиране на реколтата в продължение на 140 дни.

Има по -нови сортове, които са готови за консумация само за 85 дни, като „Tango Hybrid, ‘ както е описано в нашата статия за сортовете целина.

Хоризонтално изображение отблизо на редове целина, растящи в градината, заобиколени от богата, тъмна почва.

Ако се разядете и вземете реколтата си твърде рано, ребрата – а оттам и цели стъбла – може да са доста тесни в диаметър.

Защо бихте прибирали реколтата твърде рано?

Може би сте засели семена твърде късно в зона за отглеждане с горещо лято и мразовита зима.

Тъй като зеленчуците започват да показват признаци на топлинен и влажен стрес, може да откриете, че нямате друг избор, освен да ги нарежете рано или да рискувате пълна загуба.

Или може би сте мислили, че имате модерен сорт, който узрява за 85 дни, когато наистина имате стар сорт от наследство, който се нуждае от цели 140 дни.

Не забравяйте да прочетете вашите пакети със семена за да разберете избрания от вас сорт и да оставите достатъчно време за зреене, или растенията ви може да не постигнат пълен ръст.

6. Температурите са твърде горещи

Както бе споменато, целина е най-добрата култура в хладно време започна на закрито в края на зимата в зони, които замръзват, за ранна лятна реколта.

Ако започнете семена твърде късно, растенията могат да страдат не само от стрес от влага, но и от изсушаващите ефекти на самата топлина.

По същия начин, ако живеете в една от най-топлите зони, не сейте семена твърде рано през лятото или те също могат да се поддадат на топлина, която не могат да понасят, много преди началото на зимната реколта.

В допълнение към изсушените (сухи), тънки ребра и пожълтяване, характерни за стреса от влага, растенията могат да затворят или внезапно да цъфтят и да поставят семена. Ако направят това, те напълно спират да растат и никога не стават по -големи.

Това е особено вероятно в случай на гореща вълна, която настъпва бързо.

Избягвайте тази причина за кльощавите стъбла като цяло, като посеете семена, подходящи за вашата зона на отглеждане, така че растенията да не узряват през периоди на горещо време.

7. Сортови характеристики

Понякога едно растение ни разочарова и ние осъзнаваме, че това не е видът, който сме мислили, че сме посели.

Може да сме закупили семена, без да отделяме време, за да прочетем внимателно пакетите, или понякога може да се окажем с пакет, който е неправилно етикетиран.

Вертикално изображение отблизо на растение от целина, растящо в градина в задния двор, изобразено на ярко слънце.

Налични са много култивирани сортове.

Китайска целина, Apium graveolens вар. секалин, известен също като рязане или листна целина, има характерно по -тесни ребра от обикновените A. graveolens. Тъй като и двете често излизат на 12 инча, объркването на двете е лесна грешка.

Ако отглеждате китайски тип, можете по невнимание да го оставите да надхвърли своя връх, надявайки се на дръжка с голям диаметър със значителни ребра, вместо на хлабавия куп тесни, които обикновено произвежда.

Целина с достатъчно пропорции

И ето ги, седем причини, поради които растенията от целина може да са по -малко здрави.

Хоризонтално изображение отблизо на целина, растяща в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Нека резюмираме и завършим нещата. Може да откриете, че ребрата и цели стъбла може да са от тънката страна, ако някое от следните състояния ги засяга:

Мястото за засаждане няма достатъчно светлина.

Има недостиг на хранителни вещества, от съществено значение за здравословното развитие.

Растенията не получават достатъчно вода.

Вредители като сапсукери и нематоди на кореновите възли причиняват забавяне на растежа, а вредителите могат да служат като вектори на болестта.

Семената се засяват твърде късно в прохладен климат и твърде рано в топъл и е твърде горещо, за да узреят нормално.

Имате растение, подобно на китайския вид, което естествено е от тънката страна.

Имайки предвид тези седем причини, е време да увеличите подкрепата си за целина във вашия вегетариански пластир, така че да може да постигне пропорции, достойни за произведение на Ренесанса.

Изпитвали ли сте тънки стъбла върху растенията си целина? Кажете ни в секцията за коментари по -долу!

Ако ви е харесало това отглеждане на целина ръководство за отстраняване на неизправности, вижте тези статии за повече информация след това:

относно Нан Шилер

Нан Шилер е писател с дълбоки корени в почвата на югоизточна Пенсилвания. Нейният опит включва ландшафтен и флорален дизайн, бакалавърска степен по бизнес от университета Виланова и грамота за заслуги във флоралния дизайн от градините Лонгвуд. Застъпник на органичното градинарство с местни растения, тя винаги има мръсотия под ноктите си и лунички по носа. С остроумие и надявам се с малко мъдрост, тя споделя наученото и винаги е готова да копае в нов проект!

167 thoughts on “Причини за кльощавите домашно отглеждани стъбла от целина”

  1. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Seo Hizmeti Skype : live:by_umut

  2. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Seo Hizmeti Skype : live:by_umut

  3. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Seo Hizmeti Skype : live:by_umut

  4. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.国产线播放免费人成视频播放

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *