Причини Зелените растения не могат да образуват глави

Причини Зелените растения не могат да образуват глави

Ако сте засадили зеле и търпеливо изчакахте да узрее, разочароващо е да откриете, че вместо хрупкавата глава, на която сте се надявали, вместо това имате много листни зеленчуци.

Защо това се случва и какво можете да направите, за да го предотвратите?

Отблизо вертикално изображение на растение от зеле, растящо в градината с изобилие от листни зеленчуци, но без признаци на образуване на глава.  В центъра и в долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

Продължете да четете, за да научите какво може да попречи на образуването на глава върху зелето и стъпките, които можете да предприемете, за да предотвратите това.

Зеле, (Brassica oleracea вар. главни), е член на Семейство Brassicacae от кръстоцветни зеленчуци и е известен със своите хрупкави, кръгли глави.

Прохладна метеорологична култура, предлага се в a брой различни сортове, от малки, компактни, ранозреещи видове, до големи сортове в късен сезон, подходящи за зимна реколта.

Листата могат да бъдат плоски и гладки, да се развиват в стегнати, подобни на барабани глави, или набръчкани в случаите на савойски типове.

Хоризонтално изображение отблизо на глава савойско зеле, растящо в градината, готово за прибиране на реколтата.

Има различни причини, поради които тези растения понякога не успяват да образуват глави, и може да бъде малко трудно да се диагностицира точно защо. В повечето случаи обаче листата все още са годни за консумация и могат да се приготвят по подобен начин зеленина.

Първото нещо, което трябва да проверите, е вашия пакет от семена за очакваното време за падеж на сорта, който отглеждате. В някои случаи това изисква само малко повече време и търпение!

Зелето е най -добре да се засажда през пролетта или есента и изисква 60 до 100 дни, за да достигне зрялост, в зависимост от сорта.

Растенията предпочитат добре дренирана, плодородна почва с рН от 6,0 до 7,0. За повече информация относно как да отглеждате зеле, вижте нашето ръководство.

Ако вашите растения не образуват глави, ето няколко възможности, които трябва да имате предвид:

1. Горещо или студено време

Когато времето стане прекалено горещо или прекалено студено за дълъг период, растенията спират да растат и могат да паднат.

Закрепването се случва, когато растенията са подложени на стрес, което кара растението да отделя енергия за производство на семена, вместо да формира глава.

Хоризонтално изображение отблизо на жълтите цветя на зеле, което е с болтове, изобразено на фона на мек фокус.

За да избегнат този риск, растенията се нуждаят от няколко месеца между 45 ° F и 80 ° F, в идеалния случай с сравнително равномерни температури между 55 ° F и 65 ° F. Продължителните периоди на температури под 45 ° F или над 80 ° F могат да доведат до затягане на инсталацията.

Проверете пакета си със семена за броя дни до падежа и планират да сеят семена или задайте трансплантации, така че главите да са готови за прибиране на реколтата преди горещите летни температури или силно замръзване.

Възможно е също така да започнете сезона с предимство стартиране на семена на закрито в началото на пролетта, около осем до 10 седмици преди последната очаквана слана, след това засаждане в градината две до три седмици преди последната слана.

Вертикално изображение отблизо на разсад от зеле, което расте под плаващи корици, за да се предпази от замръзване.

Можете да използвате покривки от замръзване или сенчеста кърпа, за да защитите растенията си от неочаквани екстремни температури.

2. Липса на вода

Развиващите се глави изискват много вода. Понякога, ако главите не се образуват, растенията може просто да са жадни.

Осигурете на растенията с един и половина инча вода седмично при липса на дъжд, така че почвата да е равномерно влажна, но не и наводнена. Помислете за използване капково напояване за осигуряване на постоянна влага и предотвратяване на изсушаване на почвата.

Хоризонтално изображение отблизо на градинско легло с капково напояване, инсталирано за поливане на културите.

Можете да нанесете дебел слой слама, коси треви или други органичен мулч около основата на растенията, за да се поддържа равномерна влага в почвата.

Обратно, твърде много вода или почва, които не се оттичат добре, могат да насърчат бактериални и гъбични заболявания, водещи до гниене на корените, както и атака от охлюви и охлюви.

3. Хранителен дисбаланс

Адекватният азот е важен за растенията, за да растат здрави листа, особено когато са млади.

Ако листата изглеждат малки и/или жълти, може да има вина липсата на азот.

От друга страна, твърде много азот по време на формирането на главата може да причини прекомерен растеж на листата за сметка на развиващите се глави, така че и преторяването може да бъде проблем.

Най -добрият начин да се осигурят балансирани хранителни вещества е да се включи органичен материал в градинските лехи преди засаждането и да се облича с компост на всеки няколко седмици.

Направете почвен тест преди засаждане, за да проверите нивата на хранителни вещества в почвата си и да ги коригирате съответно.

Можете също така да приложите разреден разтвор на балансиран течен тор 10-10-10 (NPK) или чай от компост на всеки няколко седмици.

3. Пренаселеност

Осигурете достатъчно разстояние между растенията, за да осигурите достатъчно въздушен поток и да намалите конкуренцията за вода и хранителни вещества.

Хоризонтално изображение отблизо на зеле, което расте в градината на редове.

Неадекватният въздушен поток може да доведе до развитие на гъбични заболявания, които могат да стресират растението и да го провалят да произвежда глава.

Като цяло трябва да оставите 12 до 18 инча между растенията, за да осигурите здравословно развитие на корените и циркулация на въздуха.

5. Вредители и болести

Важно е да се предпазят младите растения от насекоми и тревопасни животни, както и да се пресаждат внимателно, за да се избегне увреждане на централната дръжка.

Ако листата се повредят рано от вредители като напр изрязани червеи или петлички за зеле може да претоварва растението и да му попречи да образува глава.

Хоризонтално изображение отблизо на зелеви листа, заразени с гъсеници.

За да намалите риска от вредители, които поглъщат вашата реколта, избягвайте засаждането в близост до други боровинки. Можете също така да помогнете за отблъскване на нежелани насекоми, като засадите в близост до ароматни билки като розмарин или мъдрец.

Можете да научите повече за обикновени зелеви вредители и как да ги контролираме в нашето ръководство.

Освен това, някои често срещани заболявания, като например корен, могат да забавят растежа и да инхибират образуването на главата.

Клубът се причинява от гъбички, пренасяни от почвата, и за съжаление няма известно лечение.

Най -доброто решение е превенцията: Завъртете културите, изберете устойчиви семена и поддържайте почвата при рН около 6,8 или по -високо, тъй като този патоген процъфтява в кисела почва.

Научете как да идентифицирайте и предотвратете често срещаните заболявания на зелето в нашето ръководство.

Останете A-Head на играта

Въпреки че понякога се случват проблеми, които са извън вашия контрол, можете значително да намалите риска от зеле без глава, като предприемете превантивни мерки, като например отглеждане по време на хладно време и осигуряване на подходяща вода.

Хоризонтално изображение отблизо на лилава зелева глава, растяща в градината, готова за прибиране на реколтата.

Имате ли съвети за отглеждане на големи здрави глави зеле? Споделете своя опит в коментарите по -долу!

Все още има въпроси относно отглеждане на зеле във вашата градина? Вижте тези статии за по -полезна информация:

относно Хедър Бъкнър

Хедър Бъкнър идва от блестящите езера на Минесота и сега живее със семейството си в красива ферма в планината Върмонт. Тя притежава бакалавърска степен по екология от университета Tufts и е пътувала и работила в много роли в областта на опазването и застъпничеството за околната среда, включително създаването и управлението на програми, базирани на опазване на ресурсите, биологично градинарство, продоволствена сигурност и изграждане на лидерски умения. Хедър е дипломиран пермакултурен дизайнер и студент билкар. Тя също е фанатичен градинар и се радва да прекарва възможно най -много време покрито с пръст!

141 thoughts on “Причини Зелените растения не могат да образуват глави”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *