Причини и решения за увиснали растения антуриум

Причини и решения за увиснали растения антуриум

Когато расте енергично и след това започне да увяхва, вашият Антуриум стайното растение се опитва да ви каже нещо.

Независимо дали се грижите за A. andraeanum или A. scherzerianum със своите цветни, сърцевидни върхове или вид като A. clarinervium или A. crystallinum, отглеждано заради прекрасната си зеленина с контрастиращи жилки, увисването най-вероятно е намек, че вашето растение се нуждае от промяна.

Ще трябва да направите известно проучване, за да определите основната причина за увяхването и да разберете как да се справите с него, преди растението да поддаде.

Този процес не е сложен, дори ако сте нов в градинарството на закрито. Но това изисква бързи действия. Ако успеете да хванете проблем, преди да отиде твърде далеч, вероятно ще можете да съживите вашето растение.

Вертикално изображение в близък план на червен антуриум, изобразен на фон с мек фокус. В горната и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Не искам обаче да рисувам твърде розова картина – в някои случаи растение, което започва да увисва, вече има сериозно състояние, известно като кореново гниене, и може да не успеете да го върнете към живот.

Така че, нека се опитаме да отбележим увяхването и да разрешим ситуацията много преди развитието на кореново гниене, нали?

Ще ви помогна в търсенето, като опиша няколко условия, които могат да доведат до увяхване на антуриумите, и как да се борите с всяко от тях – ако това е възможно.

Ето потенциалните причини, които ще разгледаме по-нататък:

Увиснал антуриум Причини и решения

възраст

Когато сте предан градинар на закрито, може да се разтревожите при първия поглед на сбръчкано листо.

С антуриумите обаче можете да успокоите страховете си, ако „увяхването“, което наблюдавате, може да се опише по-добре като състояние, при което само няколко листа избледняват и увисват в най-ниските точки на растението.

Хоризонтално изображение в близък план на изсушени прицветници на антуриум и петна, изобразени на фон с мек фокус.

Това е просто функция на естественото стареене и няма за какво да се притеснявате. Можете да извадите ножиците или ножиците и да подрежете остарели листа, ако желаете, за да подредите външния вид на вашето растение.

Ако отглеждате един от видовете, които произвеждат цветни, модифицирани листни прицветници, известни като спатети, те също ще изсъхнат и ще умрат няколко седмици до месец след като се разгънат.

Точно както бихте направили мъртва глава цвете, всичко, което трябва да направите с тези изсъхнали шпата, е да ги отрежете със санитарна ножица.

Ако естественото стареене или умиращите петна не са видът увяхване, който сте наблюдавали, е време да започнете да търсите друга причина.

Най-добрият начин да разберете какво се е объркало е систематично да потвърдите или изключите следните възможности:

Твърде малко вода

Тези тропически видове се нуждаят от достатъчно вода, въпреки че ще се справят най-добре, когато оставите поне горната четвърт от почвата в саксиите им да изсъхне между пристъпите на поливане.

Хоризонтално изображение отблизо на зеленина на антуриум, покрита с водни капчици.

Ако почвата е суха на допир и листата са надолу, проучете малко по-нататък. Или използвайте a влагомер или пръста си, за да определите докъде стига сухата почва.

Ако е сухо до дълбочина, която се простира под препоръчаните горни 25 процента, може да сте открили източника на увяхване на вашето растение.

Давай и поливайте обилно, като следвате стъпките в нашето ръководство. Продължете, докато не видите вода да излиза от дренажните отвори, оставете я да се отцеди за малко и изхвърлете излишното.

Ако растението се раздвижи, страхотно! Обещайте да влезете в по-добър график за поддържане на хидратация и считайте проблема решен.

Ако прекалено сухата почва не е виновникът, продължете да четете!

Преполиване и кореново гниене

Може да изглежда като доброта да дадете на антуриума си много вода и често, но тази тактика може да има обратен ефект.

Ако поливате толкова много, че растението е в влажна почва или корените стоят във вода на дъното, мократа среда за саксия ще задуши корените и ще им попречи да поемат вода и хранителни вещества, за да хидратират и подхранват останалата част от растението .

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, облечен в черни ръкавици, презасаждащ растение антуриум.

Това може да доведе до увисване на цялото растение. Прекомерното поливане е свързано и с заклетия враг на стайното растение – кореново гниене. Развива се, когато водните плесени (известни също като оомицети) в Pythium genus атакува корените във влажни условия, като основно ги задушава и ги кара да изгният.

Увяхването на листата и стъблата може да показва кореново гниене. Голямата улика е придружаваща миризма на гниене.

За да определите дали растението, което мирише, е засегнато, погледнете през дренажните отвори, за да видите дали корените са кафяви и лигави. Ако е така, извадете растението от контейнера, за да можете да определите степента на щетите.

Има шанс да се справите с гниенето, като изрежете гнилите части, заедно с подрязването на умиращата зеленина или стъбла. След това не забравяйте да пресадите в санитарен контейнер с напълно нова почва.

Хоризонтално изображение отблизо на розово растение антуриум, растящо в малка саксия, поставена на балкон с град в мек фокус на заден план.

За съжаление, кореновото гниене може да бъде толкова обширно, когато разберете, че е завладяло, че може да се наложи просто да се отървете от растението.

Ако успеете да избегнете тази съдба, предотвратите бъдещо гниене на корените, като установите последователен – но не прекомерен – график за поливане на растението, което се движи напред, като проверявате влажността на почвата и поливате, ако е необходимо.

А градинарски журнал, календарни или текстови напомняния могат да ви помогнат да останете на път, докато не се справите.

Също така намалете шансовете си за преполиване, като осигурите среда за растеж, която се оттича добре, и винаги отглеждайте антуриуми в контейнери, които имат дренажни отвори.

Твърде много директна светлина

Когато вашето растение е изправено пред пряка слънчева светлина, на открито или през прозорец, листата може да изсъхнат. Те няма да отпуснат непременно, но могат да изглеждат набръчкани или дори кафяви и обгорени.

Ако вашето растение показва тези симптоми, има лесно решение. Просто преместете растението на по-добро място, което осигурява достатъчно, но непряка светлина.

Научете повече за излагането на светлина и други нарастващи изисквания за антуриум в нашето ръководство.

Брашнени червеи и белокрилки

Доста рядко е тези тропически видове да имат проблеми с насекоми вредители, особено ако не излизат на открито през топлите месеци.

Но е възможно брашнени червеи (Pseudococcidae) или бели мухи (Trialeurodes vaporariorum) ще зарази вашите растения.

Ако го направят, те ще изсмучат сок от вашите растения и ще произведат лепкава „медена роса“, която може да възпре фотосинтезата, което кара листата да изсъхват и окапват в резултат.

Може да успеете да ги забележите по листата или да забележите характерното пожълтяване или сбръчкване, което причиняват.

Само няколко от всеки бъг могат да бъдат изчистени със спрей от сапунена вода. Ако трябва да прибягвате до по-драстични мерки в случай на по-тежко заразяване, вижте нашите ръководства за брашнеста червеца или белокрилка превенция и елиминиране.

О, увиснал антуриум, почувствай се по-добре скоро!

Удовлетворително е да можете да съживите антуриум, който е изпаднал в спад и се надявам, че едно от тези решения ще работи за вас.

Хоризонтално изображение отблизо на яркочервени антуриуми с лъскави зелени листа, растящи на закрито.

Ако имате някакви собствени съвети, които да добавите, моля, споделете ги в секцията за коментари по-долу.

И ако намерите това ръководство за отстраняване на неизправности за полезно и търсите още съвети за градинарство на закрито, прочетете ги артикули за стайни растения следващия:

относно Роуз Кенеди

Запален градинар с повдигнати легла и бивш колумнист на „Мръсотия до вилица“ за алтернативен седмичен вестник в Ноксвил, Тенеси, Роуз Кенеди е посветен на споделянето на съвети, които увеличават добивите и свеждат до минимум работата. Но тя също така е отворена за градинска магия, като киселец с червени жилки, който се настани в няколко квадратни ярда от това, което преди е било нейната задна морава. Тя е шампион на всички опрашители, дори пчелите дърводелци. Другите й ентусиазми включват начинаещи градинари, слънчогледи с открито опрашване, 15-футови италиански катерещи домати и беседката, която съпругът й преустрои от витрината на продавача на хляб. По-важното е, че Роуз обича способността на градината да направи добре поддържания маникюр практически невъзможен и да съживи духовете, особено в трудни времена.

141 thoughts on “Причини и решения за увиснали растения антуриум”

 1. Хостинг сайтов|Лучшие варианты хостинга|Хостинг сайтов: выбор специалистов|Надежный хостинг сайтов|Как выбрать хороший хостинг|Хостинг сайтов: какой выбрать?|Оптимальный хостинг для сайта|Хостинг сайтов: рекомендации|Лучший выбор хостинга для сайта|Хостинг сайтов: секреты выбора|Надежный хостинг для сайта|Хостинг сайтов: как не ошибиться с выбором|Выбирайте хостинг сайтов с умом|Лучшие хостинги для сайтов|Какой хостинг выбрать для успешного сайта?|Оптимальный хостинг для вашего сайта|Хостинг сайтов: важные критерии выбора|Выбор хостинга для сайта: советы профессионалов|Надежный хостинг для развития сайта|Хостинг сайтов: лучший партнер для вашего сайта|Как выбрать хостинг, который подойдет именно вам?
  Хостинг Беларусь https://hostingbelarus.ru/.

 2. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have really loved browsing your blog posts. In any case I will be subscribing in your feed and I am hoping you write again very soon!

 3. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 4. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 5. The following time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to read, but I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix in the event you werent too busy on the lookout for attention.

 6. 1. Вибір натяжних стель: як вибрати ідеальний варіант?
  2. Модні тренди натяжних стель на поточний сезон
  3. Які переваги мають натяжні стелі порівняно зі звичайними?
  4. Як підібрати кольори для натяжної стелі у квартирі?
  5. Секрети догляду за натяжними стелями: що потрібно знати?
  6. Як зробити вибір між матовими та глянцевими натяжними стелями?
  7. Натяжні стелі в інтер’єрі: як вони змінюють приміщення?
  8. Натяжні стелі для ванної кімнати: плюси та мінуси
  9. Як підняти стеля візуально за допомогою натяжної конструкції?
  10. Як вибрати правильний дизайн натяжної стелі для кухні?
  11. Інноваційні технології виробництва натяжних стель: що варто знати?
  12. Чому натяжні стелі вибирають для офісних приміщень?
  13. Натяжні стелі з фотопринтом: які переваги цієї технології?
  14. Дизайнерські рішення для натяжних стель: ідеї для втілення
  15. Хімічні реагенти в складі натяжних стель: безпека та якість
  16. Як вибрати натяжну стелю для дитячої кімнати: поради батькам
  17. Які можливості для дизайну приміщень відкривають натяжні стелі?
  18. Як впливає вибір матеріалу на якість натяжної стелі?
  19. Інструкція з монтажу натяжних стель власноруч: крок за кроком
  20. Натяжні стелі як елемент екстер’єру будівлі: переваги та недоліки
  стелі натяжні http://www.natjazhnistelifvgtg.lviv.ua/ .

 7. I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for beginners. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 8. I’ve read a few just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you put to create the sort of fantastic informative website.

 9. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *