Разбиране и управление на зелето Черно гниене

Разбиране и управление на зелето Черно гниене

Черното гниене на зелето е бактериална инфекция, която причинява големи щети на месис, известен още като кръстоцветни зеленчуци, включително бок чой, броколи, карфиол, зеле и ряпа.

Причинено от Xanthomonas campestris pv campestris (или Xcc), бактерията навлиза в зеле през порите на листа или раната, като например счупен лист. Той се разпространява системно, което прави всички растителни тъкани уязвими.

Отблизо вертикално изображение на растение от зеле, растящо в градината, показващо симптоми на черно гниене по външните листа. В центъра и в долната част на рамката е отпечатан зелен и бял текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от една от нашите връзки, може да спечелим комисионна.

В нашата ръководство за отглеждане на зеле, предлагаме информация как да отглеждате тази култура в хладно време във вашата градина.

В тази статия ние разглеждаме болестта на зелето от черни гниения, начините за нейното инхибиране и как да се справим с огнището.

Ето какво има в магазина.

Ще започнем с преглед на бактериалното черно гниене.

Брутална бактериална инфекция

Нека да преминем директно към въпроса. Тази болест е толкова широко разпространена и предизвикателна, че докато я разпознаем в градината, има голяма вероятност вече да е късно да спасим не само видимо засегнатото растение, но най -вероятно цялата ви реколта от зеле и други месинки в околността .

Хоризонтално изображение отблизо на зеле, растящо в градината, страдащо от черно гниене.
Снимка от Джералд Холмс, Ягодов център, Кал Поли Сан Луис Обиспо, Bugwood.org, чрез CC BY-SA.

И след отстраняване на засегнатите растения, земята е замърсена и не може да поддържа здрави кръстоцветни зеленчуци през следващите четири години.

Хора, това е огромно!

Видимите признаци на заболяването са несъмнени. Във всеки момент от узряването на растението, от поникването до заглавието, листата могат да развият жълти или хлоротични петна по външните ръбове или ръбове.

Петната образуват V-образни форми, които се подравняват с жилките на листата. След пожълтяване, листната тъкан става некротична, става кафява и изсъхва.

В същото време бактериите излъчват сладък, лепкав ксантан, който запушва вените, почернява и ги изгнива, откъдето идва и името „черно гниене“.

Да, читатели, казахме ксантан – като в дъвка. Когато тази бактерия, разбиваща брасика, расте върху въглехидрати, тя произвежда сгъстителя на храната, ксантановата смола!

Но това е друга история.

Хоризонтално изображение отблизо на ръба на зелево листо, показващо симптоми на черно гниене, изобразено на тъмен фон.
Снимка от Дейвид Б. Лангстън, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

Когато листата започнат да увисват и умират, стъблото и корените на зелето вече са компрометирани, тъй като нападението с промъкване започва на нивото на почвата и си проправя път нагоре.

И сякаш това не е достатъчно лошо, гутацията, нощният процес на освобождаване на малки капки сок, който наричаме сутрешна роса, кара листа да излъчват инфекциозни бактерии, които кацат в почвата и може би други месисици.

Браво! Какво трябва да направи градинарят?

Нека разберем.

Мерки за избягване

За да избегнем заразяване с това заболяване, трябва да вземем предвид благоприятните условия за развитието му и начините за справяне с тях.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, който държи метална лейка за поливане на разсад, изобразено на ярко слънце.

Един от начините бактериите да задържат здраво е чрез замърсено семе.

Най-добрият начин да не позволите на патогена да вземе надмощие от самото начало е да закупите устойчиви на болести семена, които са били отгледани за по-голяма толерантност към черното гниене. Може също да бъде термично обработен, за да унищожи бактериите в семето.

Ако семето ви не е било термично обработено, можете да го направите сами.

Накиснете зелевите семена във вода от 122 ° F за 25 минути, като препоръчани от професионалистите в Програмата за зеленчуци UMASS Extension на Университета в Масачузетс, Amherst Center for Agriculture, Food and Environment.

Това също е ефективно средство за борба с други болести по зелето, включително петно ​​от алтернария, бактериално листно петно ​​и черен бут.

Xcc може да презимува върху заразения растителен материал, особено когато е обърнат под почвата.

Плевенето и премахването на отпадъците от градината вървят дълъг път към предотвратяване на заразяване с насекоми, които могат да бъдат преносители или носители на болести по растенията, като листна въшка, изсмукваща сок.

Говорейки за плевели, в допълнение към зеленчуците, с които повечето хора са запознати, има семейства плевелни, които също са склонни към черно гниене.

Дивите версии на горчица и репички могат да носят болести точно като култивираните сортове горчица и хрян.

Въртенето на зеле и други кръстоцветни растения на ново място на всеки две до три години е интелигентен начин за намаляване на риска от инфекция като цяло.

В случай на огнище Xcc, не засаждайте месиси на едно и също място поне четири години. Добре е да сеят семена от други семейства растения, които не са склонни към черно гниене.

Друг начин за инхибиране на развитието на Xcc е да се избегне излишната влага върху и около зелето. Използвайте маркуч или лейка, насочена към почвата, и избягвайте пръскането на потенциално замърсена с бактерии вода върху листата.

Избягвайте преливане, особено при влажно време, тъй като прекалено влажните условия са благоприятни за растежа на бактериите.

Посейте растенията на пълно слънце, като имате предвид зрелите размери, за да избегнете натрупването на влага между тях.

Хоризонтално изображение на зеле от зеле, показващо симптоми на черно гниене.

Помислете за превантивно предварително прилагане на антибактериално лечение, съдържащо мед. Нанесете го, преди да забележите симптоми на листа.

В допълнение или като алтернатива на това, можете също да третирате растенията с продукт, съдържащ мед при първите признаци на хлороза. Въпреки че не е лек, лечението може да потисне разпространението на болестта до съседната флора.

Ако зряла глава се зарази близо до времето за прибиране на реколтата, може да успеете да премахнете засегнатите най -външни листа и да приберете качествена зелева глава от тях.

Изхвърлете всички повредени, обезцветени, изкривени, неприятни миризми или изгнили листа и ги пазете от купчината си компост, за да предотвратите по -нататъшно разпространение.

Контрол на щетите

Ако откриете заразено растение, носете ръкавици за еднократна употреба и миещи се градински обувки да се справя с него. Изкопайте го и го запечатайте в пластмасова торба за боклук за изхвърляне.

Хоризонтално изображение отблизо на савойско зеле с външни листа, страдащи от симптоми на черно гниене, растящо в градината, изобразено на ярко слънце.
Снимка от Джералд Холмс, Ягодов център, Кал Поли Сан Луис Обиспо, Bugwood.org, чрез CC BY-SA.

Дезинфекцирайте цялото оборудване с 10 % разтвор на белина (една част белина на 10 части вода), за да избегнете разпространението на Xcc в градината.

След като заразеното растение бъде отстранено, приложете медосъдържащо третиране върху други в непосредствена близост.

Малко TLC, за да победи страховития Xcc

Малко TLC прави дълъг път към предотвратяване на проникването на патогена Xcc в зеленчуков пластир.

Хоризонтално изображение отблизо на здрава зелева глава, растяща в градината.

За да обобщим:

Не забравяйте да започнете с качествени семена и отделете време за термична обработка, ако е необходимо

Пазете градината от плевели и без нежелани отломки. Не забравяйте, че буренясалите диви месиси са потенциални носители и разпространители на Xcc.

Редовно редувайте културите.

Избягвайте преливане и получаване на вода по листата.

Космическите растения адекватно да възпрепятстват натрупването на влага.

Приложете лечение, съдържащо мед, за да предотвратите и инхибирате разпространението на Xcc.

Извадете вашите градинар и очертайте проактивен режим за тазгодишното зеле.

Не забравяйте, че зелевото гниене на зелето е смъртоносна болест по растенията, която може да унищожи много кръстоцветни зеленчуци. Епидемията може да доведе до огромно почистване, загуба на добив и болка в сърцето.

Моля, не консумирайте листа, които показват признаци на заболяване, като например увреждане на листата, обезцветяване, изкривяване, неприятна миризма или гниене.

Може да бъде трудно да се диагностицира болест по растенията. Когато се съмнявате, свържете се с местния селскостопански съвет за потвърждение, преди да предприемете действия.

Имали ли сте пристъп на черно гниене в зелето? Моля, споделете опита си в секцията за коментари по -долу.

Ако сте намерили това ръководство за информативно и бихте искали да научите повече за това отглеждане на зеле във вашата градина препоръчваме следното:

относно Нан Шилер

Нан Шилер е писател с дълбоки корени в почвата на югоизточна Пенсилвания. Нейният опит включва ландшафтен и флорален дизайн, бакалавърска степен по бизнес от университета Виланова и сертификат за заслуги във флоралния дизайн от градините Лонгвуд. Застъпник на органичното градинарство с местни растения, тя винаги има мръсотия под ноктите си и лунички по носа. С остроумие и надявам се с малко мъдрост, тя споделя наученото и винаги е готова да копае в нов проект!

204 thoughts on “Разбиране и управление на зелето Черно гниене”

 1. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & assist other customers like its aided me. Good job.

 2. Artık en sevdiğiniz filmi bozan tüm gereksiz reklamlara veda etme zamanı. En sevdiğiniz şovların ve dizilerin keyfini reklamsız çıkarmak için adblock chrome’u indirmeniz yeterli. Adblock olarak Chrome, her türlü reklamı engeller ve en iyi akış deneyimine sahip olmanızı sağlar.

 3. Your article is excellent! The information is presented in a clear and concise manner. Have you considered the possibility of adding more images in your next articles? It could enhance the overall reader experience.

 4. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 5. I was just looking for this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative web sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 6. Almanya medyum haluk hoca sizlere 40 yıldır medyumluk hizmeti veriyor, Medyum haluk hocamızın hazırladığı çalışmalar ise berlin medyum papaz büyüsü, Konularında en iyi sonuç ve kısa sürede yüzde yüz için bizleri tercih ediniz. İletişim: +49 157 59456087

 7. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this information So i’m satisfied to show that I have an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot indisputably will make sure to do not omit this web site and give it a look on a relentless basis.

 8. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Cheers!

 9. I highly advise steer clear of this platform. The experience I had with it was purely dismay as well as concerns regarding scamming practices. Proceed with extreme caution, or alternatively, seek out a more reputable site to meet your needs.

 10. I urge you stay away from this platform. My personal experience with it was only dismay as well as suspicion of fraudulent activities. Be extremely cautious, or even better, find an honest service for your needs.

 11. I strongly recommend steer clear of this platform. The experience I had with it was only dismay and concerns regarding scamming practices. Be extremely cautious, or even better, seek out a more reputable service for your needs.

 12. I strongly recommend stay away from this platform. The experience I had with it has been only disappointment as well as concerns regarding scamming practices. Proceed with extreme caution, or even better, look for a more reputable platform for your needs.

 13. I strongly recommend steer clear of this platform. The experience I had with it has been nothing but frustration along with doubts about scamming practices. Proceed with extreme caution, or even better, find an honest site for your needs.

 14. I highly advise stay away from this platform. My personal experience with it was only dismay as well as suspicion of deceptive behavior. Exercise extreme caution, or better yet, seek out a trustworthy service for your needs.

 15. I highly advise stay away from this site. My personal experience with it was purely disappointment along with concerns regarding fraudulent activities. Exercise extreme caution, or alternatively, look for a more reputable service to fulfill your requirements.

 16. I highly advise stay away from this site. My personal experience with it has been nothing but disappointment and concerns regarding deceptive behavior. Be extremely cautious, or alternatively, seek out a more reputable service for your needs.

 17. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 18. I strongly recommend stay away from this site. The experience I had with it was purely frustration as well as suspicion of scamming practices. Proceed with extreme caution, or even better, find a trustworthy platform to meet your needs.

 19. I urge you stay away from this platform. My own encounter with it has been nothing but dismay as well as suspicion of deceptive behavior. Be extremely cautious, or alternatively, find a trustworthy site to fulfill your requirements.

 20. I highly advise to avoid this platform. My personal experience with it has been nothing but frustration along with concerns regarding scamming practices. Exercise extreme caution, or alternatively, seek out an honest platform to fulfill your requirements.

 21. I strongly recommend steer clear of this site. My own encounter with it was purely disappointment as well as suspicion of scamming practices. Exercise extreme caution, or better yet, seek out a more reputable platform to meet your needs.

 22. I urge you to avoid this site. My own encounter with it has been nothing but disappointment as well as suspicion of fraudulent activities. Be extremely cautious, or better yet, seek out a trustworthy platform to meet your needs.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *