Разбиране на формата на цветето, групата и други класификации

Разбиране на формата на цветето, групата и други класификации

Snapdragons са емблематични. Те трябва да са един от най-разпознаваемите видове цветя. Кой не е минавал покрай кръпка и не е копнеел да щипне малките челюсти?

Вертикално изображение отблизо на жълто, червено и цветя на сьомга (Antirrhinum majus) във ваза, изобразена на фон на синьо небе.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Но когато говорим за snapdragons (Антиринум spp.), лесно е да се изгубите в жаргона. Какво е пеперуда Snapdragon? Или растение от група II? Как се различава междинният от летния тип? И какво по дяволите е сериал?!

Не се притеснявайте, ние ви пазим. Това ръководство ще направи всичко малко по-ясно, така че ще можете да влезете уверено в магазина и да поискате най-красивата им група IV, двуцветни, многоцветни серии, които се предлагат.

Готови ли сте да започнете своето образование за snapdragon? Ето какво можете да очаквате в това ръководство:

Разбиране на видовете Snapdragon

Преди да влезете в плевелите, може да искате да се запознаете с нашите ръководство за отглеждане на snapdragon. Подгответе вазите си и започнете да мечтаете за вашата перфектна вила, защото ние сме на път да скочим.

Тип цвете

Има два вида цветя Snapdragon.

Първият е познатият едноцветен тип, с шарнирна челюст, която се отваря като уста. Вторият вид е двойното цвете, известно още като пеперуда или азалия Snapdragon.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко розови и бели цветя Antirrhinum majus „Chantilly Bronze“, с меко фокусирана зеленина на заден план.

Двойните цветя на Snapdragon изглеждат малко като азалии, с по-обилни, по-плоски венчелистчета. Някои хора казват, че приличат на пеперуди, откъдето идва и другото често срещано име. Типовете с двойно цвете цъфтят по-дълго от едноцветните.

Цветята в серията Aroma са класически примери за едноцветни видове, докато Bright Butterflies е популярна серия с двойни цветя.

Групова класификация

Тези цветя често се класифицират според идеалния им вегетационен период и периода на цъфтеж въз основа на температурата и броя на наличните дневни часове.

Хоризонтално изображение отблизо на жълти, бели и червени цветя Antirrhinum majus, растящи в градината, изобразено на ярко слънце на фон с мек фокус.

Това не е официална ботаническа система, а по-скоро начин за разделяне на наличните растения според времето на годината, през което те наистина блестят, както за търговски производители, така и за домашни градинари.

Група I: Зима

Snapdragons от тази група се справят добре при по-слаба светлина и през по-кратките дни на зимата в зона 7 или зона 6 с известна защита.

Те са по-ниски и имат малки цветни глави, но се развиват и започват да цъфтят бързо, в началото на сезона. Те могат да се отглеждат в тунели или под замръзване, когато са млади, а също така се справят добре в оранжерии.

Цветята от серията Admiral, Chantilly и Alaska са всички типове от група I.

Група II: Ранна пролет

Растенията от тази група се нуждаят от по-ярка светлина и по-дълги дни от зимните видове, но по-малко от летните.

Те са средно високи със средно големи цветя. Можете да ги започнете в тунели или под слана кърпа в началото на годината.

Серии и сортове от група II включват Пепеляшка, Коста и „Little Darling“.

Група III: Късна есен

Тази група е подобна на ранните пролетни видове и може да има известно припокриване. Те растат най-добре през есента и са склонни да цъфтят по-късно през вегетационния период.

Група III включва заводи от серията Animation и Apollo.

Група IV: Лято

Растенията от тази група се нуждаят от най-много светлина и най-дълги дни от всички сортове. Те са високи и се нуждаят от много време, за да узреят и цъфтят по-късно през годината.

Не се опитвайте да удължите вегетационния си сезон, като използвате тунели или плат за замръзване.

Те блокират вида ярка, интензивна лятна светлина, в която тези видове процъфтяват. Ако нямате достатъчно дълъг вегетационен период за летен тип, вместо това отглеждайте една от другите опции.

Група IV включва цветя от сериите Rocket и Opus.

Изпълване на вашата градина с Антиринум видовете от различни групи ще осигурят непрекъснато цветно шоу от един сезон до следващия, при условие че разполагате с подходящите условия за отглеждане.

Височина и навик на растеж

Snapdragon също понякога се групират според зрялата им височина. Ще видите следните групи в описания на растенията:

  • Висок – 24 до 36 инча
  • Междинен – 12 до 24 инча
  • Къс – 9 до 12 инча
  • джудже – 4 до 9 инча

За високите видове може да помогне да се осигурят клетки или подпори, ако искате да приберете дръжките за изложби с отрязани цветя. Сериите Admiral, Chantilly и Liberty са високи типове.

Сортовете джуджета са отлични за използване в контейнери и понякога ще ги видите, наричани миниатюри. Популярните сериали включват Tahiti, Bells, Floral Showers и Montego.

Докато повечето видове имат изправен, изправен навик на растеж, има и влачещи типове. Те включват растения от серията полилеи, лампиони и осветителни тела.

Серии и сортове

Много сортове са с търговска марка и се продават в така наречените „серии“, които в случая на този вид растения представляват групи от идентични цветя, които се различават само по цвят. В противен случай достигат еднаква височина и имат същите изисквания за растеж.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко розови цветя Antirrhinum majus, растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Не бъркайте термина серия с ботаническото обозначение, което е подразделение на род. Обикновено това е просто име, което селекционерът или продавачът дава на група от хищни дракони със сходни характеристики и различни цветове.

Предлага се богат избор от серии и списъкът продължава да се увеличава. Някои популярни серии, за които може би сте чували, включват вече споменатите по-горе, както и Floral Carpet, Princess, Double Azalea, Opus и Chimes.

„Серия“ също е термин, използван в ботаническата класификация, за да обозначи подразделение на рода, което е под раздел и над видовете. Но в този случай това е чисто термин, използван в маркетинга.

Ще видите също наследствени и хибридни сортове, които не са част от серия. „Черният принц“ е популярен наследствен сорт с наситено лилави цветя и тъмнозелена зеленина.

За повече подробности относно нашите любими серии и сортове и информация откъде да ги закупите, прочетете нашата справка с най-добрите серии и сортове на Snapdragon, които да отглеждате у дома. (Очаквайте скоро!)

За Snapdragons има повече, отколкото се вижда на пръв поглед

Повечето хора нямат представа колко многообразни са всъщност Snapdragons. Толкова сме запознати с ограничените цветове и размери, които обикновено виждате в големите магазини.

Но има толкова много вариации, независимо дали искате нещо плачещо и многоцветно, или почти черно и изключително изправено.

Хоризонтално изображение в близък план на розови цветя на Snapdragon (Antirrhinum majus), растящи в градината, изобразено на фон с мек фокус.

Какъв вид ще изберете? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

Надявам се, че това ръководство ви е помогнало да осмислите прекрасния свят на snapdragons. Ако е така, може да се интересувате от някои от другите ни ръководства:

141 thoughts on “Разбиране на формата на цветето, групата и други класификации”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *