Съвети за отглеждане на мента от семена

Съвети за отглеждане на мента от семена

Обзалагам се, че не можете да познаете колко известни разновидности на ядлива мента има.

Давай, преброй Мента видове, които познавате.

Включително ябълкова мента, мента и водна мента, има около 24 вида и множество естествени и култивирани хибриди, от които да избирате! И всички те имат широк спектър от приложения – да ги наречем универсални е подценяване.

Вертикално изображение отблизо на малко растение от мента с начални тави за семена в мек фокус на заден план. В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Освен това са супер лесни за отглеждане, като понякога изпреварват голяма част от вашата градина. Но кога е най-доброто време за засаждане на мента и как да започнете, ако планирате да започнете със семена?

Ако имате нужда от освежаване на как да отглеждате мента във вашата градина, вижте нашето ръководство.

В това ръководство ще разгледаме размножаването със семена.

Без значение какъв сорт отглеждате, основните инструкции са едни и същи. Имайте предвид, че някои популярни Мента хибридите като мента и шоколадова мента са стерилни, така че не могат да се отглеждат от семена.

Ето какво ще покрием:

Голяма част от разбирането на процеса на засаждане е разбирането на вашите регионални температури.

Докато Мента растенията като цяло са студоустойчиви, младите разсад са застрашени от увреждане от суровото зимно време в някои региони.

Кога да засадите мента

В Зони за издръжливост на USDA От 4 до 9, най-доброто време да добавите това многогодишно тревисто растение към вашия двор или градина е през пролетта, след като опасността от слани отмине. Това може да стане чрез започване на семена на закрито или на открито, в земята или в контейнери.

Хоризонтално изображение на голям щанд от зряла дива мента, растяща извън рушаща се тухлена резиденция.

Около два месеца преди последната прогнозирана дата на замръзване за вашия район, посейте семена на закрито за по-късно разсаждане.

Започването на открито обикновено означава изчакване, докато опасността от замръзване премине. Но в райони, където замръзването не е проблем, можете да планирате да засеете семена на открито, когато температурите са постоянно най-малко 55 ° F.

Ако живеете в район, който не изпитва студени зими, може да помислите за сеитба през есента, когато температурите започнат малко да се понижават.

Ментата може да се отглежда и на закрито целогодишно. Ние разглеждаме това в отделно ръководство. (Очаквайте скоро!)

Стартиране на семена на закрито

Независимо дали сте събрали сами или сте закупили пакет, ще откриете, че семената са мънички – дълги само около една осма от инча.

Може да искате да използвате помощно средство за сеитба, като напр тази сеялка за семена, която се предлага от Burpee.

Квадратно изображение отблизо на ръка от горната част на рамката, която държи сеялка за семена, за да се разпръсне върху богата почва.

Удобен сеяч за семена

Устройство като това може да помогне да се предотврати събирането на голям брой семена твърде гъсто на едно място.

Започнете с напълване на тава за тапи, като напр този от True Leaf Marketсъс саксийна почва или смес от две части компост на една част перлит. Напълнете клетките до ръба и накиснете добре почвата, но я оставете да се отцеди преди засаждането.

Хоризонтално изображение отблизо на голяма черна начална тава за семена, изолирана на бял фон.

Тава за включване

Ако поливането уплътнява почвата повече от около четвърт инч под ръба на клетките, напълнете с още малко, докато отново се изравнят.

Използвайте вашето устройство за засяване или внимателно поръсете две до три семена на ръка на клетка, директно върху повърхността на саксийната среда. Не ги покривайте – те се нуждаят от светлина, за да покълнат.

Поставете тавата върху термоподложка и я дръжте на около 60°F.

Съхранявайте тавата на място, където ще получава пряка слънчева светлина или използвайте светлина за растеж поне шест часа на ден. Ако субстратът започне да изсъхва на повърхността, използвайте пръскачка, за да разпръснете леко, докато отново стане влажна.

След около две седмици трябва да видите признаци на покълване. Ако във всяка клетка се появи повече от един разсад, можете да откъснете или отрежете по-малко енергичния производител, когато растенията имат един набор от истински листа.

Разсадът ще бъде готов за трансплантация след около осем до 10 седмици, когато развият поне два комплекта истински листа.

Не забравяйте да ги втвърдите, като бавно въвеждате младите си растения на открито за няколко часа наведнъж, докато се аклиматизират напълно.

Сеитба в контейнери

Ако планирате да държите билките си на закрито или някъде наблизо, като например във вътрешния двор, където те ще бъдат достъпни, докато готвите, контейнерът може да бъде най-добрият вариант за засаждане.

Хоризонтално изображение отблизо на мента, растяща в черна пластмасова саксия с розова стена на заден план.

Засаждането в контейнери също намалява опасността от екстремни ниски температури, тъй като саксията може да бъде преместена в защитено място, а това също помага да се предотврати пълзящите растения като мента да завземат тревата или градината.

Започнете със саксия от четири до шест инча с дренажни отвори на дъното.

Напълнете го до около три четвърти до един инч под ръба с почва за саксия или използвайте домашно приготвена смес от две части компост към една част перлит. Накиснете добре почвата преди засаждането и оставете излишната влага да се отцеди. Запълнете всяка загубена дълбочина, докато се утаява.

С помощта на вашето устройство за сеитба или щипка от две до три семена, разпръснете ги на около два до три инча един от друг. Поставете саксията на слънчево място или под светлина за растеж за поне шест часа на ден.

Използвайте бутилка със спрей за поливане, когато средата за засаждане е леко суха на допир.

След като се появят разсадите, отрежете или прищипете по-слабите, докато останат само един или два.

След около шест до осем месеца вероятно ще трябва да пресадите в по-голям контейнер, тъй като ментата е енергичен производител! Ако стъбла се появяват близо до ръба на саксията или виждате корени, надничащи от дренажните отвори отдолу, е време за увеличаване на размера.

Засяване на семена на открито

След като изтече средната дата на последно замръзване за вашия район, изберете участък от земята или на пълно слънце, или на частична сянка. Въпреки че се предпочита богата почва, повечето видове мента произвеждат най-добрия вкус в „по-слаба“ почва, която не е богата на хранителни вещества.

Вертикално изображение отблизо на ярко зелена мента, растяща в градината.

В постната почва може донякъде липсва органичен материал, но повечето видове обикновено имат достатъчно азот, калий и фосфор, за да запазят Мента растенията щастливи.

Ако почвата във вашата градина е тежка глина или предимно пясък, трябва да я промените преди засаждането. За изчерпателна информация как да стигнете до познайте своята почва и как да се справите с недостатъците, вижте нашето ръководство.

Най-лесно е да поливате земята преди засаждане, за да избегнете изместване на семената. Овлажнявайте, но не намокряйте почвата.

Хоризонтално изображение отблизо на градинар, използващ гребло за нанасяне на компост върху почвата.

Използвайте гребло, за да подготвите повърхността за сеитба. Разпръснете семената леко над земята или използвайте устройство за сеитба.

Добавете плитък прах от вермикулит или пясък, за да ги закрепите на място и ги оставете непокрити – не ги притискайте.

Можете да използвате a покритие на реда което позволява проникване на светлина за защита преди поникване, ако се притеснявате, че дъждът ще ги отмие.

След като семената покълнат, обикновено можете да видите разстоянието между тях или да донесете линийка за по-прецизни измервания.

Извадете всички разсад, които са поникнали между препоръчаното разстояние от 12 до 18 инча, за да не се пренаселят.

Разреждането помага за подобряване на циркулацията на въздуха между растенията, за да се предотврати разпространението на някои видове болести и нападения от вредители.

Пресаждане

След като опасността от замръзване премине и вашите разсад са втвърдени, изберете място, което получава шест до осем часа пряка слънчева светлина на ден. Частична сянка през част от деня също е подходяща за отглеждане на мента.

Хоризонтално изображение отблизо на мента, растяща в правоъгълна сеялка, изобразена на фон с мек фокус.

Изкопайте дупка дълбока и широка като саксията и оставете около 12 до 18 инча пространство между всяка дупка. Внимателно освободете кореновата топка от саксията и я поставете в земята, като притискате внимателно, за да я постави, и запълнете с пръст.

Вода в кладенеца. По време на периоди на активен растеж след първата година, прищипете върховете, за да насърчите по-храстовидна форма, тъй като тази билка е пълзящо растение, което може да стане дълго и хрупкаво.

От втората година нататък внимавайте за развитието на пъпки в края на стъблата. Можете да ги прищипете, за да предотвратите попадането на семена на растението.

Съвет за мента

Независимо дали го използвате за възпиране на вредители, планирате да прищипвате клонки, които да добавите към ястия, или просто да се наслаждавате на аромата му, който се носи из градината ви, докато стъпвате по листата, следете внимателно това ментово петно.

Хоризонтално изображение отблизо на дървена купа, пълна с прясно набрана мента, поставена върху дървена повърхност.

Може лесно да се промъкне в нежелана територия и да стане инвазивен, разпространявайки се чрез коренища под земята.

Вместо това може да помислите да го засадите в контейнер, но ако го добавите в двора или градината си, със сигурност ще имате повече от достатъчно за нула време за всяка употреба, която имате предвид.

Кой е любимият ви начин да използвате мента? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

И за повече информация относно отглеждане на мента във вашата градина, вижте следните ръководства:

309 thoughts on “Съвети за отглеждане на мента от семена”

 1. Подбор качественной металлочерепицы
  |
  Топ 5 производителей металлочерепицы
  |
  Факторы, влияющие на долговечность металлочерепицы
  |
  В чем плюсы и минусы металлочерепицы
  |
  Виды металлочерепицы: какой выбрать для своего дома
  |
  Видеоинструкция по монтажу металлочерепицы
  |
  Зачем нужна подкладочная мембрана при установке металлочерепицы
  |
  Уход за металлочерепицей: чем и как чистить
  |
  Выбор материала для кровли: что лучше металлочерепица, шифер или ондулин
  |
  Идеи для оригинальной кровли из металлочерепицы
  |
  Топ-5 самых модных цветов металлочерепицы
  |
  Металлочерепица с покрытием полимером или пленкой: что лучше
  |
  Почему металлочерепица – лучший выбор для кровли
  |
  За что отвечают каждый этап производства
  |
  Преимущества металлочерепицы перед другими материалами в борьбе с влагой и шумом
  |
  Защита от пожара: почему металлочерепица считается безопасным кровельным материалом
  |
  Монтажная система для металлочерепицы: за и против универсальности
  |
  Что означают маркировки и обозначения на упаковке металлочерепицы
  |
  Металлочерепица в климатических условиях: как выдерживает резкие перепады температуры и экстремальные погодные явления
  |
  Металлочерепица в сравнении с другими кровельными материалами: что лучше
  металлочерепица цена за м2 http://www.metallocherepitsa365.ru/.

 2. Хостинг сайтов|Лучшие варианты хостинга|Хостинг сайтов: выбор специалистов|Надежный хостинг сайтов|Как выбрать хороший хостинг|Хостинг сайтов: какой выбрать?|Оптимальный хостинг для сайта|Хостинг сайтов: рекомендации|Лучший выбор хостинга для сайта|Хостинг сайтов: секреты выбора|Надежный хостинг для сайта|Хостинг сайтов: как не ошибиться с выбором|Выбирайте хостинг сайтов с умом|Лучшие хостинги для сайтов|Какой хостинг выбрать для успешного сайта?|Оптимальный хостинг для вашего сайта|Хостинг сайтов: важные критерии выбора|Выбор хостинга для сайта: советы профессионалов|Надежный хостинг для развития сайта|Хостинг сайтов: лучший партнер для вашего сайта|Как выбрать хостинг, который подойдет именно вам?
  Виртуальный хостинг Беларусь hostingbelarus.ru.

 3. I urge you stay away from this platform. My own encounter with it has been nothing but frustration as well as doubts about fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for a more reputable service for your needs.

 4. I highly advise stay away from this site. The experience I had with it has been only frustration along with doubts about scamming practices. Exercise extreme caution, or even better, seek out a trustworthy site to meet your needs.

 5. I highly advise to avoid this site. The experience I had with it was only frustration and suspicion of scamming practices. Proceed with extreme caution, or better yet, find a trustworthy platform for your needs.

 6. I urge you stay away from this platform. My own encounter with it has been only disappointment along with doubts about fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or alternatively, find an honest platform to meet your needs.

 7. I strongly recommend to avoid this site. The experience I had with it has been purely frustration and suspicion of fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for an honest service for your needs.

 8. I urge you steer clear of this platform. The experience I had with it was only dismay as well as doubts about deceptive behavior. Exercise extreme caution, or better yet, find a trustworthy service to fulfill your requirements.

 9. I highly advise steer clear of this platform. My own encounter with it was only frustration and doubts about fraudulent activities. Exercise extreme caution, or even better, look for a trustworthy platform for your needs.

 10. I highly advise stay away from this platform. My own encounter with it has been only frustration and concerns regarding deceptive behavior. Be extremely cautious, or better yet, seek out an honest platform to meet your needs.

 11. I urge you stay away from this site. My own encounter with it has been purely dismay along with suspicion of fraudulent activities. Exercise extreme caution, or better yet, seek out an honest service for your needs.

 12. I strongly recommend steer clear of this platform. The experience I had with it has been purely frustration along with doubts about deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or alternatively, look for a more reputable service to meet your needs.

 13. I strongly recommend stay away from this site. My own encounter with it has been purely frustration along with doubts about scamming practices. Proceed with extreme caution, or even better, look for an honest platform to meet your needs.

 14. I strongly recommend steer clear of this platform. My personal experience with it was nothing but frustration along with suspicion of fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or even better, seek out a more reputable service to meet your needs.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *