Съвети за отглеждане на хортензии Lacecap

Съвети за отглеждане на хортензии Lacecap

Ако ви помоля да опишете хортензия, бихте могли да кажете, че това е храст със сини, розови или бели цветя, които растат във форма на топка, и ще бъдете напълно прав.

Но това не е краят на историята.

Има близо 80 различни вида хортензия. И не само това, не всички са храсти и не всички произвеждат сферични гроздове от цветове.

Заинтригуван?

Вертикално изображение в близък план на сини цветя на хортензия (H. macrophylla), растящи в градината.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Прочетете, за да научите за уникален тип, наречен lacecap, и след това се консултирайте с нашите ръководство за отглеждане на хортензия за задълбочени инструкции за култивиране.

Ето какво ще покрием:

Нека разберем какво прави дантелената шапка специална.

Какво е Lacecap Hydrangea?

Дантела е един от двата различни вида цветя Хортензия macrophylla, известна още като едролистна хортензия. Другият е mophead.

Вертикално изображение отблизо на синя Hydrangea macrophylla 'Blaumeise', растяща в градината, изобразена на ярко слънце на фон с мек фокус.
Телър Блу, H. macrophylla ‘Blaumeise’

Дантелите се характеризират със сплескани цветни гроздове, които се състоят от подобна на дантела подредба от големи, безплодни цветчета, обграждащи центъра на малки, подобни на звезда плодородни цветя.

Мопглавите имат най-големите сферични гроздове от безплодни цветчета сред хортензиите и понякога погрешно са наричани „снежни топки“.

Хортензия снежна топка, H. arborescens, известен още като гладък тип, е съвсем различен вид.

И сякаш това не е достатъчно за запомняне, този вид лесно се бърка с друг кръгъл бял цъфтящ вид, калината снежна топка, Viburnum opulus, известен още като гелин.

Има още една флорална форма, която може би познавате, и това е типът метличка. Метката е конична, удължена група от смесени малки плодородни цветя и големи цветчета.

В видове метлица, H. paniculata, има насочени нагоре цветни гроздове, докато вид дъбови листа, H. quercifolia, има наклонени надолу.

В допълнение към истинските дантели, има сортове и други Хортензия видове с цъфтеж в стил „lacecap“.

Съвети за самоусъвършенстване

Подобно на други едролистни хортензии, lacecaps предпочитат места със сутрешно слънце и следобедна сянка, където почвата е постоянно влажна, но не е пренаситена. На пълно слънце те изискват особено бдително поливане.

Хоризонтално изображение отблизо на розови цветя на хортензия с дантелена капачка, растящи в градината.

Киселата почва е от съществено значение, а степента на киселинност влияе върху цвета на цветята. В допълнение към белите, листенцата могат да бъдат сини или розови, в зависимост от киселинността на почвата.

При pH по-малко от 5,5 усвояването на алуминия е ограничено и цъфтежът става розов. Когато pH на почвата е над 6,0, алуминият се абсорбира и цветовете са сини.

Ако почвата ви е твърде алкална, добавяне на вар може да промени синьо цъфтящо растение в розово.

Промяната на градинската почва с алуминиев сулфат според инструкциите на опаковката променя розовите цветове в сини, ако предпочитате това.

По време на прехода венчелистчетата могат да изглеждат лилави.

Научете повече за как да промените цвета на цветята на хортензия в нашето ръководство.

Хоризонтално изображение отблизо на бели и сини дантелени хортензии, растящи в градината, изобразени на светло слънце.

Зрелите размери на дантелените шапки варират от около шест до 10 фута високи и широки.

Цветята цъфтят през пролетта и макар резитбата да не е задължителна, премахването на повредени, мъртви, стари или своенравни клони се извършва най-добре скоро след цъфтежа.

Прекалено дългото чакане не е добра идея, тъй като пъпките се образуват както върху старо, така и върху ново дърво, а новият растеж се нуждае от време, за да се втвърди преди зимата.

Атрактивна особеност на тези храсти като цяло е, че цветята изсъхват красиво, често засенчвайки до лилаво или тен с напредване на възрастта. Те добавят зимен интерес на открито и също така правят прекрасни вечни аранжировки на закрито.

H. macrophylla е издръжлив в USDA зони от 6 до 9. Ако сте в зона 6 или рискувате да отглеждате в зона 4 или 5, разумно е да изолирате храстите си, след като пуснат листата си и влязат в състояние на покой в ​​късна есен.

Нанесете до пет инча в насипно състояние органичен мулч над кореновата зона и навън до ръба на сенника или периметъра на клона.

Може също да искате да увиете уязвими млади храсти, особено тези на ветровити места, за допълнителна зимна защита.

Използвайте чувал, ако го имате под ръка, или закупете продукт като чантата за защита на растенията Harvest-Guard, наличен от Burpee. Този продукт е с размери осем фута на шест фута и тежи малко над една и половина унции.

Вертикално изображение отблизо на чанта за защита на растенията Harvest Guard над храст в градината.

Торба за защита на растенията Harvest-Guard

Използването на лека чанта като тази е изненадващо ефективен начин за минимизиране на щетите от замръзване, особено в периферни зони, където издръжливостта на храсти е залог.

Производителят препоръчва изместване на позицията на чантата на всеки няколко дни за оптимални резултати. Тази практика не само насърчава циркулацията на въздуха, но и облекчава нежните млади клони от тежестта на натрупания сняг.

Къде да купя

Купете хортензии за засаждане или в началото на пролетта, или в началото на есента. Когато пазарувате, имайте предвид, че някои сортове са „ремонтиращи“ или повтарящи се цъфтеж, докато други цъфтят веднъж на вегетационен период.

Ето три, които може да ви харесат:

Черешова експлозия

Със своите вишневочервени цветчета и малки розови централни цветя, Cherry Explosion™, H. macrophylla „McKay“ е подходящ избор за градинарство с малко пространство. Неговите скромни зрели размери са три до четири фута висок и широк.

Цъфти както върху старо, така и върху ново дърво, той осигурява цвят през целия вегетационен период, особено на място със сутрешно слънце, следобедна сянка и постоянна влага.

Квадратно изображение отблизо на цветята на H. macrophylla 'Cherry Explosion', растящи в градината, изобразени на светло слънце.

Черешова експлозия

В края на сезона цветята избледняват до лилаво, перфектно допълвайки трансформацията на зелената зеленина в наситено бордо през есента.

Този сорт е издръжлив в зони от 5 до 9.

Намерете Cherry Explosion сега от детската градина Nature Hills в контейнери №3.

Безкрайно лято Twist-n-Shout®

Безкрайно лято Twist-n-Shout® (H. macrophylla „PIIHM-I“) е първият дантелен капак, който награждава производителите с цъфтеж от късна пролет до есен.

Узрява до височина от три до пет фута и ширина от три до четири фута. Този сорт е отгледан за изключителна зимна издръжливост и се справя добре в зони от 4 до 9.

Квадратно изображение отблизо на сините цветя на H. macrophylla Endless Summer Twist-n-Shout.

Безкрайно лято Twist-n-Shout

В зависимост от киселинността на почвата, цветята са наситено розови или зеленикаво сини.

Можете да намерите растения в контейнери quart, #2 и #3 на разположение в детската градина Nature Hills.

Малки неща от туф

Спомняте ли си, че споменах, че може да откриете и други видове с цветя в стил „дантела“? Среща H. serrata „MAKD“ известен още като Tiny Tuff Stuff®.

Сорт планинска хортензия, въведен от доказани победители през 2012 г., Tiny Tuff Stuff® дава розови до лилаво-сини цъфтежи в стил дантелена шапка както върху старо, така и върху ново дърво.

Квадратно изображение отблизо на цветята на H. macrophylla 'Cherry Explosion', растящи в градината, изобразени на светло слънце.

Малки неща от туф

С нарастващ навик на растеж, този сорт достига височина от 18 до 24 инча, с подобно разпространение, което го прави идеален за отглеждане в малки пространства или в контейнери.

Известен със своята студоустойчивост, този сорт е издръжлив до зона 4.

Можете да намерите растения Tiny Tuff Stuff® наличен от Burpee.

Докосване на дантела

Хортензията отдавна е а вилна градина щапелни, със своите крехки, романтични цветове в мечтателни нюанси на синьо, зелено, розово и бяло.

Хоризонтално изображение в близък план на синя дантелена хортензия (H. macrophylla), растяща в градината.

Вече сте почитател на mophead, panicle, snowball или други сортове хортензия?

Каквото и да е удоволствието ви, препоръчвам ви да добавите капачката с връзки към вашата градински плановик. Неговата занижена елегантност действа като визуална пауза сред ярките видове в градинска схема, привличайки погледа към нея за по-отблизо разглеждане на уникалната формация на неговите цветчета, подобни на дантела.

Отглеждате ли дантелени капачки? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу и не се колебайте да споделите снимка!

Ако ви е харесала тази статия и искате да научите повече за хортензии, ние препоръчваме следните ръководства:

относно Нан Шилер

Нан Шилер е писател с дълбоки корени в почвата на югоизточна Пенсилвания. Нейният опит включва ландшафтен и флорален дизайн, бакалавърска степен по бизнес от университета Виланова и Сертификат за заслуги по флорален дизайн от Longwood Gardens. Привърженик на биологичното градинарство с местни растения, тя винаги има мръсотия под ноктите и лунички по носа си. С остроумие и да се надяваме малко мъдрост, тя споделя наученото и винаги е готова да копае в нов проект!

1 238 thoughts on “Съвети за отглеждане на хортензии Lacecap”

  1. Hello, Neat post. There is a problem together with your web site in internet
    explorer, might check this? IE still is the marketplace chief and a huge section of folks will leave out your magnificent
    writing due to this problem.