Съвети за отглеждане на Weeping Forsythia |  Пътят на градинаря

Съвети за отглеждане на Weeping Forsythia | Пътят на градинаря

Forsythia suspensa

плачеща форзиция, Forsythia suspensaе един от родителските видове на популярен хибрид, известен като бордюр форзиция, или Ф. х междинен.

Оценен заради извитите си бастуни и жълтите цветове, този храст обикновено расте на височина от шест до 10 фута в зони на издръжливост на USDA от 5 до 8.

Вертикално изображение в близък план на пейка в парка с голям плачещ храст от форзиция в пълен разцвет, разливащ се върху облегалката.  В центъра и долната част на рамката има зелен и бял отпечатан текст.
Снимка чрез Alamy.

Ние се свързваме с доставчици, за да ви помогнем да намерите подходящи продукти. Ако купувате от някой от нашите връзки, можем да спечелим комисионна.

Зона 5 се счита за периферна зона за този тип, тъй като самият храст е студоустойчив, но понякога цветните пъпки, залегнали върху дървесината от предходната година, не могат да понасят характерните за тази зона ниски температури.

В нашето ръководство за растежобсъждаме как да отглеждаме и да се грижим за тях Форзициярод, който съдържа 11 вида.

Тази статия предлага съвети за успешно култивиране на плача F. suspensa.

Да започваме!

Какво е плачеща Форзиция?

Родом от Китай, F. suspensa се натурализира в много части на САЩ.

Той е кръстен на Уилям Форсайт, шотландски ботаник, който е един от основателите на Кралското градинарско дружество.

Вертикално изображение отблизо на клони на плачеща форзиция с ярко жълти цветя, растящи като жив плет отстрани на тротоара.

Има няколко култивирани разновидности на вида, вкл F. suspensa sieboldii и F. suspensa „На Найман“.

Има и по-изправен тип, F. suspensa вар. fortunei.

Размножаване

F. suspensa е много лесен за размножаване и ако бъде оставен на собствените си устройства, често ще го направи вместо вас чрез наслояване на върха. Има пет основни метода, които разглеждаме в нашия ръководство за размножаване на форзиция.

Като алтернатива можете да закупите голи корени или съществуващи растения от градински център или разсадник.

КАК ДА РАСТЯВАТЕ

Противно на описания на продуктите, които предполагат пригодността на местата на частична сянка, те не дават най-добрите резултати в тези храсти.

Хоризонтално изображение отблизо на каскаден клон на Forsythia suspensa 'Nymans', растящ на ярко слънце в градината, изобразен на фон с мек фокус.
Снимка от Peganum, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

В допълнение към вероятността от образуване на редки цветя и листа с бледо оцветяване, почвата на сенчести места може да остане влажна и да предизвика нежелан растеж на гъбички.

Само защото растението може да „толерира“ сянка, не означава, че ще се представя толкова добре там, колкото на слънце, за което жадува.

Едно от качествата, които правят форзицията толкова лесна за култивиране, е, че вирее във всички видове почва.

Хоризонтално изображение на голям плачещ храст от форзиция (F. suspensa), растящ в слънчева градина с дървета в мек фокус на заден план.

Има обаче едно предупреждение: почвата трябва да се дренира добре.

Най-добрият начин да разберете почвата във вашия пейзаж е с тест на почвата се извършва чрез местното селскостопанско разширение. Изучаването на почвата е забавно и след време ще можете да направите някои общи оценки въз основа на нейния цвят и как се разпада.

Ако почвата се състои от компактна глина, водата може да изтича, вместо да проникне в земята до корените.

Решението е да го промените с пясък и/или компост, за да създадете рохкав, добре дрениращ субстрат, в който корените да функционират оптимално.

Освен това, ако един храст е засаден твърде ниско, той може да седи в депресия под нивото на земята. Ако почвата е твърде гъста там, водата може да се набие. Продължителният лош дренаж може да причини гниене на корените.

В този случай изкопайте храста и насипете почвата, като я коригирате, ако е необходимо, за да я поддържате рохкава.

Сменете храста, като внимавате да заровите корените на дълбочина два инча. Дръжте короната, където започват стъблата, на нивото на земята.

Натрупването и разрохкването на гъста почва насърчава оттичането в случай на пренасищане.

И ако имате такова местоположение, засадете на добре дрениран склон, който естествено насърчава дренажа и също така инхибира ерозията на почвата.

Съвети за отглеждане

  • Засадете на място с пълно слънце.
  • Уверете се, че почвата е добре дренирана.
  • Осигурете зимна защита в зона 5.

Подрязване и поддръжка

Трябва да се предотврати образуването на гъст храст, който повишава влажността на околната среда и предизвиква гъбични заболявания.

Вертикално изображение в близък план на клони на F. suspensa с ярко жълти цветя, каскадни надолу, изобразено върху меко фокусиран фон на синьо небе.
Снимка от KENPEI, Wikimedia Commons, чрез CC BY-SA.

В допълнение към възпирането на вкореняването на върха, редовното плевене е от съществено значение.

Поддържайте зоната под храст без трева, плевели и отпадъци като клонки и листна постеля. Подлесът не само се конкурира за вода, той е привлекателен за насекоми вредители и гризачи.

F. suspensa има много дълги бастуни, които често се влачат по земята. Контактът между растящия връх и земята често води до размножаване на странични корени, които закрепват бастуна към земята, образувайки ново растение.

Това е отличен начин за размножаване на нови растения, които можете да отделите и преместите.

Ако не премахнете вкоренения растеж, може да откриете, че вашият храст се „колонизира“ и имате гъст гъсталак вместо самостоятелен екземпляр храст.

Освен това може да откриете, че такава плътност увеличава влажността на околната среда около храстите, което води до растеж на гъбички, както и заразяване с вредители и гризачи.

Научете повече за как да режете форзиция в нашето ръководство.

Плачещите сортове виреят в зони от 5 до 8, но както споменах, докато бастуните могат да издържат на зимни температури, цветните пъпки не винаги могат да издържат през тежка зима в зона 5.

Осигурете защита от студ като добавите два до три инча мулч върху корените през есента и увиете цели малки храсти в чушка.

За по-големи изградете „стена“, използвайки дължина от чувал и колове.

Къде да купя

Широколистна цъфтяща рано пролетна плачеща форзиция е подходяща за отглеждане в зони на отглеждане от 5 до 8.

Насладете се на грациозно извити клони, натоварени с ярко жълти цветове, последвани от буйна зелена зеленина през целия сезон.

Храстите достигат зряла височина от 6 до 8 фута с еднакво разпространение. Засадете по периметрите на имота за неформални живи плетове за неприкосновеност на личния живот.

Намерете плачеща форзиция, F. спираа вар. sieboldii, на разположение от детската градина Nature Hills.

Управление на вредители и болести

Плачещата форзиция е здрав храст и като такъв не страда от твърде много вредители или болести.

Устойчив е на елени японски бръмбари остави го. Охлюви и охлюви са лесни за поддържане на разстояние, като осигуряват адекватен дренаж, който също помага за предотвратяване на гниене на корените.

Гъбични състояния, като петна по листата и пригора на клонките, могат да бъдат проблем, ако храстите са засадени твърде близо един до друг и/или са твърде гъсти, за да позволят адекватен въздушен поток.

И накрая, ако забележите странни израстъци, те може да се дължат на състояние, наречено жлъчна болест форзиция.

Най-добра употреба

Като начало има два вида живи плетове: официални и неформални.

Формалните видове се подрязват до определени форми и размери, което често води до слаб растеж на клончетата и голи „крака“ без цветя или листа.

Хоризонтално изображение отблизо на цъфтящ плет от плачеща форзиция, растяща в градината.

Неформалните се състоят от храсти, засадени в близост, които не са поддържани, а са оставени да приемат естествената си форма и да достигнат максималните размери за своя тип.

Защо да жертвате изкусните, каскадни бастуни на плачещата форзиция за дизайн с висока поддръжка, маникюр, когато има по-изправени F. suspensa вар. fortunei и много компактни гранични сортове на разположение?

Използвайте плачещи сортове в неформални групи за натуралистично, свободно подреждане, което показва атрактивните извити линии на вида.

За разлика от изправените стъбла на бордюрната форзиция, тези на плачещите сортове в началото са изправени, а след това се огъват и се спускат надолу.

Хоризонтално изображение отблизо на ярко жълти цветове, украсяващи плачещ храст на форзиция, растящ извън жилище.

Те дават възможност да засадят храст на по-горно ниво на градината и да накарат бастуните да се разлеят върху подпорна стена на по-ниско ниво.

Освен това, с опора, гъвкавите стъбла могат да бъдат подредени и закрепени с връзки за лозови връзки, за да ги насърчат да растат нагоре над структура, като пергола.

Кратко справочно ръководство за отглеждане

Тип растение: Дървесен храст Цвят на цвете/листна Жълто зелен
Роден за: Китай Толерантност: Черен орех, глина, елени, суша, японски бръмбари
Издръжливост (зона на USDA): 5-8 Поддръжка: Ниска
Време на цъфтеж: пролет Тип почва: Средно до органично богато
Излагане: Пълно слънце pH на почвата: 6.5-7.5
Темп на растеж: Бърз Дренаж на почвата: Добре дренираща се
Разстояние: 4-6 фута Съпътстващо засаждане: Ранен рододендрон, цъфтяща дюля, чемерик, върба, пролетни луковични цветя
Дълбочина на засаждане: Същата дълбочина като контейнера (трансплантации) привлича: Опрашители, колибри
височина: 6-10 фута Използва: Отрязано цвете, жив плет, маса, граница на смесени храсти, екран за поверителност, екземпляр, периметър
Разпространение: 6-10 фута семейство: Oleaceae
Нужда от вода: умерено род: Форзиция
Често срещани вредители и болести: Жлъчки, петна по листата, кореново гниене, мана по клонките видове: Suspensa

Дълголетен и прекрасен

Изкусните бастуни на плачещата форзиция добавят движение към пейзажа, докато се люлеят грациозно на ветреца.

Хоризонтално изображение в близък план на два големи плачещи храсти от форзиция (F. suspensa) в пълен цъфтеж, растящи покрай пътека с дървета в мек фокус на заден план.

Независимо дали са натоварени с жълти цветове през пролетта или буйна зелена зеленина през цялото лято, те ще се окажат дълготраен градински актив, на който ще се радвате години напред.

Докато засаждате нов храст или поддържате текущ, не забравяйте да пропуснете официалната резитба, осигурете много слънчева светлина, управлявайте тези силни съвети, предпазвайте го от най-лошата зима, опитайте се да го култивирате като лоза и пазете плевелите далеч за най-добър успех .

Отглеждате ли един от тези прекрасни храсти във вашата градина? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

Надяваме се, че сте намерили тези съвети за полезни. Прочетете тези статии, за да разширите знанията си за отглеждане на форзиция:

136 thoughts on “Съвети за отглеждане на Weeping Forsythia | Пътят на градинаря”

  1. Мультисплит | Суперпростой мультисплит | Мультисплит для начинающих | Мультисплит для профессионалов | Лучшие мультисплиты 2021 | Как работает мультисплит | Мастер-класс по мультисплиту | Шаг за шагом к мультисплиту | Мультисплит: эффективный инструмент веб-аналитики | Увеличьте конверсию с помощью мультисплита | Все, что нужно знать о мультисплите | Интеграция мультисплита на ваш сайт | Как выбрать лучший мультисплит | Мультисплит: лучшее решение для тестирования | Как провести успешный мультисплит | Секреты успешного мультисплита | Мультисплит: инструмент для роста бизнеса | Обзор лучших мультисплитов на рынке | Как использовать мультисплит для улучшения сайта | Мультисплит vs A/B тестирование: кто выигрывает?
    мульти сплит система цена http://www.multi-split-systems.ru.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *